ароматерапия ползи аромати
Хубава статия на тема ароматерапия, ползи и аромати

5 ползи от ароматерапията, научно доказани и изпробвани

Употребата на етерични масла в ежедневието може да повлияе добре както на физическото, така и на психическото ви здраве.

Разнообразните аромати влияят по различен начин на човешкия организъм, а ползите от ароматерапията са доказани от стотици експерти. Но нека започнем от там: Какво са етеричните масла? Практически погледнато, етеричните масла се различават от маслата, които срещаме навсякъде по това, че в тях няма мастни киселини.

Те са абсолютно натурални и екологично чисти, а именно на този факт се дължат и много им полезни свойства. За да добиете само няколко милилитра етерично масло от дадено растение, са ви необходими изключително големи количества от самото растение.
Например за да добиете 400 мл. етерично розово масло ви е необходимо огромното количество розов цвят. Ако трябва да бъдем съвсем точни, са ви необходими 1800 кг. Рози. Това е и основната причина етеричните масла да се продават на висока цена и са масово използвани в марковата парфюмерия.

И без да изпадаме в допълнителни подробност, ето кои са петте най-големи ползи от ароматерапията:

1. Успокояват нервната система

Доказан факт е, че ароматерапията има изключително благоприятно влияние върху психологическото състояние на хората. Вдишвайки ароматите на чистите масла, вие влияете на няколко емоционални центъра в мозъчната си кора, като по този начин ги стимулирате и усещате спокойствие, хармония, намалявате напрежението и изпитвате удоволствие.

Много психолози вече препоръчват ароматерапията на своите пациенти, страдащи от стрес или хора, които имат напрегнато ежедневие и не могат да отпочинат активно. Психотерапевтите пък ползват ароматните масла ако не да лекуват някои психически заболявания, то поне да ги облекчат, а резултатите да силно обнадеждаващи.

Някои художници дори добавят лимоново масло в жълтата маслена боя. Така рисувайки, не само изразяват таланта си, но и намаляват тревожността и страха, тъй като именно цитрусовият аромат подсъзнателно ни стимулира да бъдем смели и решителни.

2. Ароматерапия за кожата

Добрият външен вид започва от красивата кожа. А какъв по-добър начин да се погрижим за нея от ароматните масла? Те не само хидратират кожата и придават кадифена мекота, но и се борят с много кожни проблеми.

Ароматерапията въздейства на най-горния дерматологичен слон, като едновременно с това успокоява тялото. Има множество разнообразни процедури, които чрез благоуханните ароматни масла почистват и предпазват кожата от гъбички, бактерии, вируси и други.

Дайте мнение и Вие тук!

3. Влияе благоприятно на хранителните разстройства

Очаквано или не, ароматните масла имат толкова широко разпространение, че можем да облекчим дори някои от най-популярните хранителни разтройства именно по този начин. При храносмилателно разстройство, много специалисти препоръчват ароматерапия с майонара, а ако имате проблеми с газовете – масло от мента. При втория проблем се препоръчва лек и внимателен масаж на коремната област с ментово масло.

4. Намаляване на физическата болка

Ако страдате от главоболие, имате болки в ставите или мускулните, не избързвате с ходенето до аптеката. Много масла имат изпитано благоприятно влияние при подобни проблеми. Ароматерапия с лавандула облекчава главоболието, при това можете да го направите и в домашни условия.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В съд вода, капвате няколко капки лавандулово масло. Когато водата започне да се изпарява, а лавандуловият аромат да се усеща силно, просто вдишайте дълбоко в продължение на около минута. Ако усещате болка и дискомфорт в мускулите и ставите, масажирайте болезнените зони с комбинация от етерично масло от босилек и евкалипт. При зъбобол – карамфилово масло (прави се вдишване на ароматни масла, точно както при главоболието).

5. След лъчетерапия

При много пациенти, които са имали рак и са преминали лъчетерапия, ароматерапията е истински спасителен пояс. Ароматните масажи им помагат да се почувстват отново свежи, бодри и здрави, а психологическото състояние в подобни моменти неминуемо влияе и на физическото. Именно поради тази причина, много специалисти препоръчват ароматерапия след тежки лечения от всякакво естество.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

матраци 00165 аромати продукти за сън ароматерапия

Матраци с аромати за спокоен и здравословен сън

Ароматерапията не е новост в алтернативното лечение на редица здравословни състояния. Тя има подобна сила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *