Мнения за Сермион и Кавинтон, инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта:
Цена, странични ефекти, sermion-01

Мнения за Сермион. Как се приема? Странични ефекти и др.

Мнения за Сермион и инструкция за оросяване на мозъка и разреждане на кръвта: Как се приема и какво лекува? Цена, странични ефекти, противопоказания. Влияе ли на сърцето? Нерголин и Кавинтон по-добри ли са?

Сермион е съдоразширяващо лекарство, необходимо при остри и хронифицирали нарушения на мозъчното и периферното кръвообращение. Той действа и върху съдовете, и върху кръвта. Под негово влияние мозъкът се храни с кислород и работи по-добре. Пациентите отбелязват подобрение в мисленето, съобразяването, координацията, паметта.

Активната съставка на Сермион е извлечена от сушена зряла форма на паразитната гъба Мораво рогче, вирееща върху житни растения, най-често ръж (казват й още ръжено рогче). Ерго алкалоиди са открити и в други родове гъби, но моравото рогче оставя името си върху групата лекарствени агенти.

Алкалоиди от моравото рогче
ВидТърговско наименование
НицерголинСермион, Нерголин
ЕрготаминКофергамин, Белергамин
Метилергометрин (ергометрин)Метергин
Метизергидняма

Мнения за Сермион от БГ Мама и др.

Сермион не е от лекарствата, за които се пита и разпитва предварително. Когато се изпише, положението е достатъчно сериозно и пациентът не поставя под съмнение назначеното лечение. Това личи от форумите, където се споменават терапевтични схеми с участието на Сермион, но не се коментира трябва или не да се пие, какъв ефект дава и с какво по-добро лекарство да се замени.

Пациентите положително се отзовават за препарата. При възрастни пациенти подобрява паметта, връща концентрираността и вниманието. В средна възраст лекува мигрена. Невролозите го предпочитат при недостатъчно кръвоснабдяване. Отбелязва се добра поносимост и положителни изменения при невисоки дози.

В руските форуми (в Русия се продава под същото име – Сермион) намираме впечатляващи с конкретиката си отзиви. Изписва се при загуба на паметта и влошени мисловни показатели. Друго често показание за избора му е главоболие. И в двата случая лекарството се оценява като високо ефективно. Определят го като „най-ефективно“ и помагащо на „100 процента“. За главоболие Сермион се изписва от невролог и обичайната доза е 3 Х 1 табл., в първата половина на деня.

Специфично приложение на Сермион е за развитие на речта при децата, които бележат известно забавяне в комуникацията. И по това направление отзивите са положителни.

Сермион 02
Това са двете концентрации на ницерголин на пазара

Негативите за Сермион са изцяло свързани с негативните му ефекти. Те са толкова много, че направо плашат, пише една майка в свой отзив за лекарството.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Сермион и непременно оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! За какво ви го изписаха? Помогна ли ви? Кавинтон или Сермион е по-добър? Какво бихте препоръчали? За какво бихте предупредили? Пишете! Нека заедно да бъдем полезни на всички!

Какво представлява лекарството Сермион. Състав

Сермион съдържа ницерголин – ерго алкалоид. Той е съдоразширяващо средство с ефект върху кръвообращението. Ницерголин е производно на ерголина. Подобрява процесите, протичащи в мозъка – на ниво метаболизъм и хемодинамика. Пречи на тромбоцитите да залепват и формират тромби. Оптимизира физическите качества на кръвта като течност и скоростта, с която протича. Особено силно влияе на протичането в мозъка и в крайниците.

Какво лекува Сермион? Показания

Описаните качества на ницерголин се проявяват при над 10 конкретни диагнози. Сермион има много широк спектър от показания. Изписва се при прогресиращ Алцхаймер, сенилна дегенерация и съдова деменция, при всякакви нарушения на кръвния оборот в съдовете.

Против тромбоцити, разреждане на кръвта
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Сермион пречи на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци. Той разрежда кръвта и подобрява протичането й през съдовете. По този начин намалява риска от възникване на съдови инциденти в сърцето и мозъка. Изписват го след инсулт за поддържане на оптимални условия на кръвообращението.

За оросяване на мозъка
Сермион 03
Кръвното оросяване на мозъка е залог не за неговата работа, а за неговото съществуване

Това е основната задача на Сермион. Повлиявайки състава и физическите качества на кръвта и състоянието на съдовете лекарството способства за транспорта на повече качествена кръв до мозъка. Тъканите се захранват с достатъчно кислород, което веднага се отразява върху функционирането на органа.

При световъртеж

Препаратите за подобряване на кръвния оборот през мозъка са един от подходите на лечение при проблеми с вестибуларния апарат и загуба на устойчивост. Сермион се употребява при нарушения на равновесието, обусловени от вестибуларна дисфункция. Подобрява вестибуларното равновесие, намалява изразеността на симптомите.

  • При главоболие и при мигрена. Действието на Сермион се изразява в намаляване на изразеността на болката и прекратяване на пристъпите. Помага при съдови причини за главоболието;
  • При артериално високо кръвно. В терапевтични дози Сермион не влияе върху артер. налягане. Но при хипертонично болни той предизвиква постепенно снижаване на показателите. Сермион действа постепенно, затова следва да се приема продължително време. През срок на терапия лекарят периодично (максимум на 6 месеца) проверява ефикасността от приема и доколко е мотивирано неговото продължение;
  • При съдова деменция, както и при деменции с друг генезис Сермион показва добра ефективност. Лекарството подобрява функционирането на мозъка и забавя дегенеративните промени. Ефект се отбелязва при продължителен – над 12 месеца, прием на лекарството;
  • При намалена концентрация и разсейване. Ницерголин се прилага в лечението на цереброваскуларна недостатъчност и когнитивни нарушения у възрастни хора. Подобрява мисловните процеси, запомнянето, съобразяването. Ефектът му се дължи на влияние върху храненето на мозъчните тъкани и подобряване на церебралния метаболизъм;
  • При остеохондроза. При усложнена шийна остеохондроза се нарушава кръвообращението и микроциркулацията на кръв в мозъка. Това се отразява негативно върху всички системи и носи риска от исхемичен инсулт. Поради разместване на гръбначните дискове се повреждат артерии, напрегнатите мускули нарушават инервацията на съдовите стени. Сермион намалява поражения върху мозъка и се явява съпътстващ медикамент в лечебната схема на остеохондроза

Как се приема? Дозировка, инструкция

Сермион® се приема вътрешно, независимо от храненията, през равни помеждутъци от време. Таблетките се придружават с голямо количество течности, не се дъвчат.

Обичайната дн. доза представлява 30 – 60 мг. Изборът й зависи от тежестта на симптомите и индивидуалния отговор на лечението.

Сермион се произвежда на табл. по 10 мг и по 30 мг. 10-мг таблетки се приемат по схемите 3 Х 1 или 3 Х 2, според избраната дозировка. „Големите“ таблетки се приемат веднъж или два пъти дн. по схемите 1 Х 1 или 2 Х 1.

Действие на Сермион

Ницерголин увеличава мозъчния кръвоток и подобрява физич. показатели на кръвта. Увеличава потреблението на кислород от мозъчните тъкани, подобрява електро енцефалограмата при хипоксичен и исхемичен синдроми. Проявява α1-адреноблокиращо действие, оказва пряко въздействие върху мозъчните невротрансмитери, което оптимизира мисловните процеси.

При провеждането на дългосрочна терапия със Сермион се наблюдава устойчиво подобрение на когнитивните функции и намаляване на изразеността на поведенческите нарушения, свързани с намалена мозъчна активност.

След колко време започва да действа Сермион?

Сермион от 10 мг се задейства след 3 до 5 часа. Максималните концентрации от еднократна доза се достигат приблизително след посочения период от време.

Сермион от 30 мг се задейства след 0.5 – 1 час, достигайки максимална концентрираност.

Колко време се пие?

Сермион развива ефекта си постепенно.

Сермион 04
Източникът на ницерголин

Курсът на приемането му трябва да бъде не по-малко от 3 месеца. Продължителността на лечението не е ограничена при условие, че лекарството се приема правилно и пациентът минава през периодични контролни прегледи.

Противопоказания. Кога не бива да се взема?

Повишена чувствителност към ницерголин, неотдавна прекаран инфаркт на миокарда, остри кръвоизливи, ортостатична хипотония, артериална хипотония, изразена брадикардия, стенокардия, изразена атеросклероза на съдовете са патологичните противопоказания за избора на Сермион.

Отделно препаратът се счита за неприложим при уязвимите групи – деца под 18 г., жени след зачеване и кърмачески период.

Има ли влияние върху сърцето?

Миокарден инфаркт и забавена дейност на сърцето (брадикардия) са противопоказания за избора на Сермион. Ницерголин се приема главно за мозъка и при мозъчни инциденти. Той няма аналогично влияние върху сърдечната система.

Странични ефекти от Сермион

Производителят описва като чести реакции възникването на стомашен дискомфорт, безсъние, замаяност. Възможно е да се понижи налягането в съдовата мрежа, което е рисково при начални ниски показатели. Описани са още реакции като диария или запек, сърбене, топли вълни и фиброза. Последните прояви са съвсем редки.

Дайте мнение и Вие тук!
Отслабва ли се от него?

Не оказва натиск върху метаболизма на хранителните компоненти и не променя телесното тегло.

Предозиране и продължителна употреба

Приемането на ницерголин във високи дози поражда временно, но значително понижение на показателите на кр. налягане. Специално лечение не се налага. Достатъчно е човекът да се разположи хоризонтално.

В изключителни случаи при недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка и сърцето се прилагат симпатомиметици и постоянен мониторинг на налягането.

Продължителна употреба е възможна при периодичен лекарски мониторинг на състоянието.

Може ли с алкохол?

Няма специални указания за съвместимостта със спиртни питиета. Това означава, че алкохолът не пречи на лечението.

Видове Сермион, цена и откъде

Сермион се произвежда от Pfizer в две дозировки – 10 мг и 30 мг. Лекарството е рецептурно. При мозъчно-съдова болест и други конкретно определени патологии се полага реинбурсиране на лекарството.

  • Сермион, таблетки, 30 мг. Кутията съдържа 30 бр. за 15/30 дни лечение според дозировката. Цената достига максимално 20.99 лв. По-изгодна цена предлагат в Софармаси – 19.80 лв и Ремедиум – 19.18 лв;
  • Сермион 10 мг е наличен в две кутии – 30 табл. и 90 табл. Цената им достига максимално до 11.51 лв и 31.24 лв. По-изгодна цена предлагат Ремедиум – 10.72 лв и 29.52 лв;
  • Цена по Здравна каса (НЗОК) за 30 мг е 20.50 лв, от които пациентът заплаща 15.38 лв. За 10 мг 30 табл. цената е 11.51 лв, пациентът плаща 9.80 лв. За 10 мг 90 табл. цената е 31.24 лв, за пациента – 26.12 лв.

Заместители, съчетания и аналози

Сермион има един точен аналог и десетки заместители от други групи. Аналози по механизъм на действие са пентоксифилин и ерголоид мезилат, който няма представител в България. Като цяло Сермион е оригинален препарат със собствен механизъм на работа.

Нерголин (Ницерголин)

Точен аналог на Сермион е лекарството Нерголин на Тева. То подава ницерголин в лечебна концентрация от 10 мг. Нерголин не се произвежда в голямата дозировка. Показанията, дозирането и негативите са идентични с тези на Сермион. Като цена Нерголин е малко по-евтин.

Заместители на Сермион са други препарати с аналогично въздействие върху кръвта и съдовете. Те попадат в най-различни групи. Някои имат по-специфично приложение. Например ницериум е аналогичен на ницерголин, но се предпочита при неврологични проблеми и Алцхаймер. Други препарати са комбинирани с общо действие. Заместители са цялата група блокатори на алфа-рецепторите, които стимулират нарушения в кръвообращението.

Сермион или Кавинтон? Може ли да се комбинират?

Кавинтон е винпоцетин – препарат за мозъчното кръвообращение. Той разширява мозъчните съдове, поради което през тях циркулира по-голям обем кръв.

Изписва се при нарушения в циркулацията за овладяване на породените от това психични и неврологични симптоми, както и за лечение на отражения върху очите и ушите.

По действието си Кавинтон наподобява Сермион, но той е от различна лекарствена група – ноотропи, и има напълно различен механизъм на дейстивето. Има изразени антихипоксично и антиоксидантно действие.

Областта на приложение на Кавинтон е в пъти по-широка от тази на Сермион. Прилага се в офталмологията, в УНГ – практиката при намаляване на слуха, Мениер, шум в ушите.

Сермион 01
Препарати с винпоцетин

При заболели с недостатъчна бъбр. функция дозировката на Сермион се намалява, а при лечение с Кавинтон не се налага корекция.

И двете лекарства не трябва да се назначават при хиперчувствителност, периоди на износване или гръдно кърмене, ранна възраст. Общо погледнато, Сермион има повече противопоказания.

Вижте и ТОВА: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте? Мнения. Кавинтон или Ноотропил? Може ли заедно? А с Вестибо? Агапурин и др. заместители.

Демир бозан като билкова алтернатива

Билков аналог на Сермион е сборът от шест растения Демир бозан. Препоръчва се за подобряване на мозъчното кръвообращение, за оптимизиране на състава и физическите качества на кръвта.

Демир бозан почиства съдовете и се противопоставя на стесняването им от плаки. Отпуска стените и подобрява кръвния проток през тях. Задържа стените еластични, регулирайки налягането в тях.

Въздейства и на тромбоцитите, профилактирайки възникването на тромби. Комбинацията от билки в Демир бозан съумява доста точно да възпроизведе ефектите на ницерголин. Това важи и за „страничните“ диагнози, като лечение на шум в ушите и световъртеж.

Демир бозан се възприема под формата на чаена запарка, като стандартната му доза е 3 чаши дн. Препоръчителен е приемът му от 3 месеца, каквато е минималната продължителност и на Сермион.

  • Кога се използва Сермион и Вестибо? При съчетана симптоматика от намален слух и дементни симптоми например е обосновано съчетаването на Сермион с Вестибо или други лекарства с бетахистин. Двата вида препарати добре се съчетават и допълват. Срокът на съвместното и прилагане препоръчително е 2 месеца, като Бетахистин е 2 Х 24 мг;
  • Сермион и аналгин. Преди старта на лечение със Сермион пациентът да съобщи на лекаря си, ако приема ацетилсалицилова к-на (аспирин). Причината е, че аспиринът разрежда кръвта и ще се получи натрупване на ефектите с този на Сермион. Предупреждението не важи за аналгин, макар че някои пациенти правят аналогия между аспирин и аналгин;
  • Сермион или Сомазина? Ситиколин в Сомазина намалява дегенерацията на невроните и подобрява прекарването на импулси между тях. Следователно този препарат действа по коренно различен механизъм от този на Сермион. Сермион е показан при съдов генезис на мозъчните затруднения, а Сомазина – при неврологични показания.

Още информация и източници на английски: Ползи и вреди от Сермион (Ницерголин); * Колко време се приема и кога започва да действа Сермион (Ницерголин).

Още за четене ТУК: Ефикасни хапчета за оросяване на мозъка. Признаци за слабо оросяване при възрастни. Какви лекарства да пием, след като ни ги предпише лекар?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или Дормиплант? Спиране и противопоказания.

Дормиплант. Странични ефекти и мнения. Спиране

Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или …

3 Мнения

  1. Радина Иванова

    Баба ми е 94 години с начален стадий на деменция. Пие Сермион, но първото подобрение дойде след 4 седмици. Стана по-адекнатна, няма главоболие, не залита. Очаквам ефектът да се стабилизира.

  2. Даниел Георгиев

    След инсулт влязох в болница, диагнозата ми е атеросклероза на мозъка. Изписаха ми няколко лекарства и Сермион. Не усетих ефект веднага и се усъмних в качеството му, но след около месец започнах да се оправям.

  3. Станислава

    От 1 година приемам билки Демир бозан за профилактика на кръвното, холестерол, плаки, разреждане и пречистване на кръвта. Усетих неочакван за мен лично ефект върху паметта. Бях забравила какво е паметта да ти е услужлива и да ти подава, каквото ти трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *