Проблеми с врата и раменете, болки, ле

Най-честата причина за болки във врата и раменете е дългото стоене пред компютъра или неправилен стоеж, но болката не е за пренебрегване

Остра болка във врата и раменете, усещане за скованост, невъзможност за извършване на елементарни движения… Познато ли ви е? Не сте единствените! Проблемите в шийно-раменната област са често срещани, а причините са от различно естество. Понякога може да става дума за неправилен стоеж, а в други случаи – за заболяване. Вижте и ТОВА: Болки в рамото – причини и лечение!

Какви може да са причините при проблеми с врата и раменете?

Неподвижен седеж

Сред най-честите причини за болка във врата и раменете е дългото стоене в една поза. Във века на новите технологии често професията ни е свързана с работа на компютър – виновник номер 1 за шийно-раменните проблеми. Но не единствен!

Шофирането също оказва подобно влияние, тъй като тялото е в постоянен стоеж и обездвижено. Ако работите на конвейер, вероятността да страдате от болки във врата и раменете също е доста голяма.

Неправилен стоеж

Неправилната стойка е сред честите причини. Здравословният проблем се усложнява, когато е в комбинация с неподвижност. Например – ако работите на компютър дълго време в една и съща поза, която е и неправилна. Как да избегнете това, може да видите по-долу.

Травма във врата или раменете

Стари травми във врата или раменете може периодично да се „обаждат“, създавайки дискомфорт в областта. Злополуки като катастрофа, причинила „камшичен удар“ също дават такъв резултат.

Шиен радикулит

Шийната остеохондроза засяга жени над 40-годишна възраст, но възрастовата граница все повече се снижава. Радикулитът засяга онази област от мозъка, която отговаря за емоциите. Затова, ако болката в раменете и шията е съчетана с безсъние, емоционална нестабилност, главоболие и световъртеж, най-вероятно става въпрос за шийната остеохондроза.

Възпаление или туморно образувание

Ако болката е придружена с висока температура, гадене, повръщане и продължи седмици, се консултирайте с лекар. Може да става въпрос за туморно образувание.

Какви са методите на лечение?

Когато болките във врата и раменете са хронични, трудно бихме могли да говорим за лечение, а по-скоро за облекчение. Все пак има и методи, които помагат за трайно справяне с проблема, стига да сте упорити и да спазвате определени правила.

Така например, ако работите на компютър, правилото е той винаги да е на нивото на очите ви, така че главата ви да не прави наклон или да е настрани. Погледът ви трябва да е насочен право напред и да не сте приведени. На всеки половин час си правете почивки, ставайте, раздвижвайте врата и раменете.

  • Упражнения

Различни упражнения дават много добри резултати и дори трайно лекуват болката:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Докато стоите, вдишайте и едновременно наведете брадичката си максимално до гърдите, а след това изпънете назад главата си, колкото може повече. Издишайте, докато отново наведете брадичката към гърдите. Повторете упражнението поне десетина пъти, за да облекчите болката.
  • Правете следните бавни движения с главата последователно. Вратът й главата трябва да гледат напред – първо я наклонете надясно, после – наляво, така че максимално да се доближи до рамото ви, а ухото да е успоредно с него. След това я поклатете леко напред, все едно кимате. Накрая въртете леко главата в двете посоки, все едно казвате „Да“. Повторете цялото упражнение още десетина пъти.
  • За раменете – с по-бързи движения ги повдигайте и смъквайте едновременно (все едно казвате „Не знам“). На всеки пет бързи повдигания, спирайте за секунда.

Алтернативна медицина

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Иглотерапията или Боуен техниката са особено препоръчителни за болки в тези области. Ароматерапията пък успокоява и облекчава болката.

Топла вана с лавандулово масло върши чудесна работа при шийно-раменните проблеми.

Не пренебрегвайте тези проблеми с врата и раменете, за да не станат хронични. При най-малко съмнение за по-сериозен проблем, консултирайте се с лекар.

Полезна ли ви беше статията? Харесайте я и я споделете с вашите приятели, за да им помогнете при нужда!
И още нещо ценно по темата на сайта:

https://www.lekar.bg/2014/09/14/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.