Magnerot, Допелхерц Магнезий, Калмацин. Прием и странични ефекти. 
Прием на лекарството Магнерот 500. Мнения и форум.

Мнения за Магнерот 500. Цена, прием при бременност и др.

Прием на лекарството Магнерот 500. Мнения и форум. Цена и откъде? При бременност – до кога се пие? Заместители: Магне Б6, Магнерич, Допелхерц Магнезий, Калмацин. Прием и странични ефекти

Магнезий участва в 300+ реакции в организма. Мускулите се съкращават, нервите комуникират, сърцето бие стабилно, имунитетът укрепва. С негово участие кръвта се съсирва, регулира се налягането в съдовете.

12 лъжички тиквени семки, 69 бадема или 78 г варен спанак покриват дневната потребност. Храните с магнезий са евтини и достъпни – пълнозърнести, бобови, ядки, риба. Но те рядко са в ежедневното меню на съвременния човек. По данни от 2018 г. 72% от хората имат недостиг на магнезий.

Статистиката казва, че препаратите за допълване на магнезий имат смисъл. Но препаратите не са еднакви, защото магнезий съществува в 15 различни форми – съединения с киселини. Те имат различна способност за възприемане и различен ефект върху организма. Някои често ползвани форми сравняваме в таблица.

Различия при формите на магнезий
ФОРМА УСВОЯЕМОСТ ОСНОВЕН ЕФЕКТ
ХЛОРИД средна попълване на дефицит
ОКСИД ниска слабително
ЦИТРАТ висока за добър сън
ХЕЛАТ средна попълване на дефицит
ГЛИЦИНАТ висока за добър сън
ТРЕОНАТ висока памет, обучение
ОРОТАТ висока за сърцето и ритъма му

Не се пие чист магнезий. Той е метал, нестабилен. Връзката му с други елементи увеличава неговата стабилност и биодостъпност, задава му насоченост на въздействие.

Ако търсим магнезий за добър сън, взимаме магнезиев цитрат, например Магне В6 Лека нощ. Ако страдаме от запек, трябва сулфат (англ. сол). За хронична умора и стрес дават магнезиев глицинат. Магнезиев бисглицинат е за подобряване на метаболизма и за костните тъкани.

А какво е Магнерот?

Магнерот е магнезиев оротат, който се назначава на пациенти с кардиологични проблеми, макар че препаратът се приема и при други симптоми на недостиг на магнезий.

Какво е Магнерот 500 мг?

За разлика от споменатите дотук, Магнерот не е добавка, а рецептурно лекарство. Неговият главен ефект е върху ефект върху сърцето. Показан е за пациенти, прекарали инфаркт, с исхемия и сърдечна недостатъчност. С него се лекуват ангина пекторис, стенокардия, атеросклероза. Профилактира сърдечни пристъпи. За конкретните му функции по-подробно:

magnezii-01
Популярни източници на Mg
  • Магнерот при бременност се изписва за добавяне към магнез. депа в организма. Тази функция се изпълнява в доза от 3 Х 2 таблетки в течение на 7 дни. В последствие се минава към поддържащи 2 или 3 табл. за ден. В сайта на производителя се допуска и друга доза – по 1 т. на ден;
  • За сърцебиене, тахикардия. Сърдечните патологии са показание №1 за избор на магнезиев оротат. Изписва се при ритъмни нарушения и други изменения в миокарда, провокирани от магнезиев дефицит. Дозировките зависят от това дали Магнерот се приема профилактично или за лечение, като варират от 2 Х 1 таблетка до максималните 6 таблетки по преценка на лекуващия специалист;
  • При невроза. Повишената тревожност и нейните признаци като проблеми със съня и главоболие са основни признаци на недостига на магнезий. Хората, подложени на негативи, имат по-висока потребност от Mg. Реакцията на провеждане на нервните импулси се нарушава;
  • При климакс, менопауза. Магнезий е алтернатива на хормоналната терапия или се включва след нея. Той повлиява симптомите на менопаузалния синдром и качеството на живота. Профилактира развитието на затлъстяване, атеросклероза, астения. Намалява невровегетативните и психоемоционалните прояви – вълни, изпотяване и др. С негова помощ се намаляват страничните ефекти на хормоналната терапия – главоболие, метеоризъм, рак на мл. жлеза, риск от инсулти и инфаркти;
  • При конвулсии. Магнерот сваля напрежението и тонуса на мускулите. Разширява съдовете и отпуска спазмите. Действа като цяло разхлабващо на нервната с-ма и намалява възприемчивостта към болка;
  • При дефицит на магнезий – изолиран или свързан с други дефицитни състояния, когато са съпроводени със симптоми като повишена раздразнимост, незначителни смущения на съня, стомашно-чр. спазмиране, повишени нива и скорост на умора, болки и схващания на мускули, усещания за бодежи в мускулите.

Мнения за Магнерот

Лекарството се обсъжда най-подробно във форумите за бременни. Изписват го при възникване на контракции и/ или болки. Някои са го използвали заради бодежи от газове и запек, други – поради твърде стегнати мускули на корема. Главният му ефект е отпускане и успокояване – за това потребителките са единодушни. Новите участнички в темата се предупреждават да не се разчита на Магнерот при разкритие, ниско разположена плацента и подобни сериозни проблеми.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Повечето потребителки са доволни от ефекта на Магнерот. Една дама споделя, че е преносила детето с 10 дни заради дълъг прием на магнезий.

Коментира се кога настъпва ефектът от Магнерот. Според някои е нужно натрупване и действието започва от 7-и или 8-и ден. Други жени са изпитали незабавен ефект, дори до 2 часа след хапчето.

Друга група, която се интересува живо от Магнерот, са активно спортуващите. В техни форуми се коментира използване на лекарството за отпускане на мускулите и срещу болезнени крампи. Магнерот върши чудесна работа, споделя участник във форум на спортисти. Но често нуждаещите се закупуват друг препарат, за който не се изисква рецепта.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Магнерот 500 и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Прием на Магнерот, доза

Магнерот се произвежда на единици по 500 мг, като това е единствената му концентрация. Указанията на производителя са за прием на 2 до 6 таблетки дневно според ситуацията и нуждата.

Как се пие? Как се ползва?
magnezii-02
Магнезий – метал, елемент от Менд. таблица

Според общите указания, Магнерот се приема с голям обем вода по следната схема:

  1. От първи до седми ден – 3-кратен прием по 2 т. 500 мг;
  2. От втора до четвърта седмица – 2-кратен или 3-кратен прием по 1 т. 500 мг.

След 4 седмици или при нормализиране на концентрацията на магнезий в кръвта курсът се прекратява. Производителят отбелязва, че ако след 1 месец прием на препарата няма намаляване на симптомите, продължаването на лечението с Магнерот е нецелесъобразно.

Защо изписват Магнерот на бременни?

В официалната листовка производителя е записано, че лекарството Магнерот® е позволен в периода на бременността, но по изрично предписание от специалист.

В листовката не е посочена доза за бременни, защото това не е стандартна употреба на препарата. Предупреждава се, че изборът на Магнерот трябва да е следствие на преценка, че ползата за майката превишава потенциалния риск за плода.

В сайта на производителя се разглежда употребата на магнезий при бременност и са дадени някои принципни указания.

Казано е, че Магнерот® не носи риск за плода. Дозировката и продължителността на приема се определя от наблюдаващия бременността лекар и зависи от индивидуалното състояние на жената. Да се предвиди, че магнезият се възприема едва на 40 – 50% в храносмилателния тракт, което пряко влияе върху използваната дозировка.

До кой месец се пие Магнерот?

Посочват се не месеци, а ниво на магнезий в организма. Потребността през бременността нараства 1.5 –  2 пъти. Обикновено нормата е 300 – 350 мг дневно, за бременните тя става 350 – 500 мг или по-точно 10 – 15 мг на килограм.

Водещи са показателите за магнезий в кръвта на бременната. Те трябва да са около 0.8 – 1.05 ммол/л, като през втори и трети триместър показателите падат. Магнезиев дефицит се установява не само по лабораторни анализи, но и по симптоми.

Кога се спира магнезият при бременност и как?

Ако няма данни за дефицит на Mg, Магнерог се назначава на кратки курсове с цел профилактика на симптомите на дефицит. На следващ прием лекарят определя целесъобразността от продължаване на курса или го отменя.

При дефицит минималната продължителност на курса е 4 – 6 седмици. Обичайна доза е 1 таблетка дневно.

При необходимост препаратът е разрешен за продължителна употреба.

Магнерот и контракции

Магнерот® при беременност е препоръчан за отстраняване на дефицит на Mg и за профилактика на състояния, свързани с дефицита, пише производителят.

Без да се ангажира с твърдение, че Магнерот профилактика контракции, отделно производителят изрежда ефектите от магниевият дефицит при бременната, които са:

  • Повишен тонус на матката, следователно риск от хипоксия за плода с последващо нарушение на развитието на детето;
  • Болки в кръста;
  • Мускулни спазми и крампи, тикове, спазми на сфенктерите;
  • Еклампсия – повишено кр. налягане с развитие на конвулсии и даже кома с угроза за майката и плода;
  • Риск от преждевременно раждане и поява на недоносено дете;
  • Задържане на развитието и формиране на вродени пороци у детето.

Цена, видове?

Магнерот се произвежда само на таблетки и само по 500 мг магнезиев оротат в единица. Различия има в опаковката. В някои страни се предлагат кутии с малък брой таблетки, примерно по 10 и 20, но у нас има два други варианта – по 50 и 100 таблетки.

magnezii-03
Два вида кутии на Магнерот с малка разлика в цвета и надписите
  • Магнерот 500 / 50 таблетки е разфасовка, удобна за кратко използване. Покрива началната седмица, когато препаратът се взема в компенсираща доза според схемата на производителя (7 дни по 6 таблетки), но няма достатъчно за поддържащият режим. Затова малката опаковка е подходяща при изписването на дозировки от типа 2 Х 1 или 3 Х 1 таблетка;
  • Магнерот 500 / 100 таблетки осигурява нужните таблетки за стартовата седмица и за над 15 дни в поддържащ режим
Цена и от коя аптека да го купим?

Максималната цена на Магнерот е 17.41 лв за малката и 33.49 лв за голямата опаковка. Да видим как го предлагат основните аптечни вериги.

Странични ефекти

Честотата на нежелателните реакции е невъзможно да се установи на основание на събраните данни. Регистрирани са следните оплаквания:

  • Стомашно-чр. тракт: неустойчиво изхождане и диария, които самостоятелно минава с намаляване на дозата на препарата;
  • Имунна система: алергични реакции.

При нормална функция на бъбреците предозирането на магнезий не причинява токсични реакции. При отравяне с магнезий има риск от развитие на бъбречна недостатъчност. Токсичните ефекти зависят пряко от концентрацията в кръвта.

  • Симптоми на отравяне с магнезий: спад на кр. налягане, гадене, депресия, забавени рефлекси, повръщане, потискане на дишането, кома, спиране на сърцето.
  • Лечение: рехидратация, форсирана диуреза, при бъбречна недостатъчност – диализа.
Алергия от Магнерот

Възникването на алергия спрямо Магнерот е предвидено от производителя и в някои документи се отбелязва, напр. във фармакологичното описание.

В българската листовка този ефект не е записан. Очакванията за алергии са по-скоро принципни, а не доказани. Магнезият като цяло има и противоалергично въздействие.

Аналози и заместители

Точни аналози на Магнерот са другите препарати с магнезиев оротат. Това са:

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Магнезиев оротат на Health Aid – табл. Х 500 мг. Регистриран като добавка, препаратът се насочва към укрепване на зъбите, облекчаване на ПМС и симптоми на артрит, за болки в гърба и костите, както и при мускулно спазмиране. Типичната доза е 1 табл. за ден. Кутия с 30 бройки за 1 месец струва 22.10 лв;
  2. Магнезиев оротат на Биохерба – капсули Х 40 мг. Регистриран като добавка, препаратът се назначава за кости, стави, нормализиране на кръвното, за ДНК. Дозировката е 2 Х 1. Кутия с 60 бройки за 1 месец струва 16.10 лв;
  3. Магнезиев оротат на Суонсън – капсули Х 40 мг. Регистриран като добавка, препаратът се назначава за здравето на костите. Дозировката е 2 капсули. Кутия с 60 бройки за 1 месец струва 29.65 лв.

Препарати, регистрирани като лекарства и изискващи назначение с рецепта, няма. Магнерот е единственият в групата на Mg оротат.

magnezii-05
Някои добавки с Мg

В аптечните вериги има и други препарати с магнезий, които съдържат някоя от останалите 14 форми на метала. Те се явяват непълни заместители на Магнерот.

Магнерич или Магнерот?

Потребителите възприемат Магнерич и Магнерот като идентични препарати, само с различна страна производител. Магрерич е български, на Актавис.

Още повече, че назначенията му са идентични с тези на Магнерот, а именно: дефицит, вкл. при бременни, крампи, парестезии, стенокардия и нарушения на сърд. ритъм, профилактика на аборти и преждевременни раждания, на еклампсия и прееклампсия.

Разликата е във формата на магнезия. В Магнерич е използван DL-аспартат. Не са правени преки сравнения между оротат и DL-аспартат, затова не можем да посочим разлики в биодостъпността и асимилирането.

Видимата разлика е в цената и опаковките. Продуктът на Актавис се продава по 30 и 60 таблетки с цена съответно 11.90 лв и 20.50 лв.

Има вариант на препарата – Магнерич Плюс, в който е добавен витамин В6.

Магне Б6

Магнерот е препарат германско производство, на таблетки. Съдържа оротова киселина – витаминоподобно вещество, често прилагато за съдечни патологии.

Магне B6 е препарат унгарско производство, който се прави на таблетки и на перорален разтвор. Разтворът не се предлага в България, но таблетките са няколко варианта с различни назначения. Има за добър сън (Лека нощ), за психика и нерви (Стоп стрес), против умора и изтощение (Форте).

Съставът на Магне В6 е комбинация от магнезиев лактат или цитрат с витамин В6, който подобрява асимилирането.

Препаратите са сходни по категория и показания, но се различават в режима за прием и дозиране.

Таблетките Магнерот са показани от 6-годишна възраст. Магне 6 Форте и Лека нощ са от 18 г., Стоп Стрес е от 12 г.

Магнерот е позволен след зачеване, докато разновидностите Магне В6 не са адресирани към тази рискова група и се допуска само по строга необходимост.

Относно разфасовките, всички кутии Магне В6 съдържат по 30 таблетки. За стандартен курс от 4 седмици лечение с магнезий трябват 1 кутия Магнерот от 100 бройки или 2 опаковки от 50 бройки. Ако предпочетем Магне В6, ще ни трябват 3 кутии.

Според сравнителни публикации, Магнерот по-често се ползва за лечение и профилактиране на сърдечно-съд. патологии и за отстраняване на дефицит при бременни. Магне В6 подхожда за лечение на конкретни проблеми от ежедневието като стрес и умора, както и за профилактика.

Магнерот е по-изгоден и като цена. Една таблетка излиза  34 – 35 ст. Магне В6 излиза 56 ст. за Лека нощ и Форте до 1 лв за таблетка Стоп Стрес.

Допелхерц Магнезий 500

Компанията за добавки има няколко продукта с магнезий на обикновени евфервестентни таблетки, в комбинации с различни витамини. Ще сравним Магнезий 500, който е най-близо до разглеждания Магнерот.

Според едно ревю в интернет, магнезият в добавките на Допелхерц е оксид. Коментира се, че това е популярна форма, но евтина и не се асимилира добре. Освен това дозировките не са близо до дневната необходимост.

В листовката на чистия препарат Магнезий 500 и този с витамини С + Е не се посочва формата на магнезия, така че не можем да съдим за неговата усвояемост. Добавката магнезий +  калий наистина е оксид. Разтворимите таблетки са карбонат.

Въпреки че производителят не уточнява съединението на магнезия, можем да съдим за по-слабата му ефективност по факта, че продуктите на Допелхерц са регистрирани като добавки, а Магнерот е рецептурно лекарство.

Като назначения също има разлики. Магнезий 500 се адресира към нерви и мускули, вкл. сърцето. Взема се против умора, за енергия и за баланс на електролитите.

Като цена продуктите на Допелхерц са по-изгодни.

Други заместители и аналози

Магнезий добре се съчетават с В-витамините, в частност с В6, затова виждаме често това съчетание. Освен в Магне В6, тази комбинация се използва от Валмарк, Або Фарма, Суправит, Островит, Солгар, Yves Ponroy, Екофарм, Никсен и др.

Шокираща новина са комплексите от калций и магнезий. Тези вещества са антагонисти, затова не се приемат заедно – никога не се знае кое ще се усвои. Но компаниите ги съчетават, защото потребителят ги търси. За да са действени, ги правят в профилактични дозировки – 100 – 250 мг магнезий.

Комбинирани продукти имат  Nature’s Way, Никсен, Допелхерц, Нау Фуудс, Health Aid и др.

Добри съчетания прави магнезият с витамини Д, К, В2 – В 12, а недостатъчно добри като усвояемост – с витамин Е и В1.

Лоша е съвместимостта с натрий, желязо, фосфор, манган и цинк. Все пак виждаме на пазара и подобни съчетания.

Още информация и източници на английски: Ползи и употреба на Магнерот; * Как се приема Магнерот? Дозировка; * Можем ли да приемаме магнезий с антибиотици?

Калмацин

Това е тройно съчетание на магнезий с калций и цинк. И двете са от списъка на лошите съчетания. Производителят е прецизирал дозите, за да могат съставките да съществуват съвместно. Магнезият е 133 мг, калцият също е намален – 333 мг, а цинкът е 8.3 мг.

Продуктът в това си съчетание отговаря на нуждите на болните от остеопороза и други проблеми с костните тъкани. Производителят го оправя за профилактика, през менопаузата и след гинекологична хирургия.

Плюс на Калмацин е приложението при деца, които интензивно растат, и възрастни, които изразходват много сили и енергия.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Какво е магнезиево олио; магнезиев гел – качества и приложение. Продуктите в медицината и в …

3 Мнения

  1. Донка Павлова

    Изкарах ковид, удари ме в сърцето – някакви шумове, задъхване, умора. Тогава ми дадоха Магнерот. Не очаквах, че магнезий ще помогне за такова сериозно нещо, но за двайсетина дни всичко отмина.

    • Спас Костов

      Да, аз се набълбучих с голямата опаковка, съвсем излишно. За такива работи малката кутия си е достатъчна, няма нужда от повече. За Магнерот имам предвид.

  2. На една промоция си купих на Джеймисън магнезий с калций и витамин Д, за 200 дни. Проверявам каква форма са, дали вършат работа и се оказва че вътре са пет различни съединения! Надявам се да има някаква полза. Сега пак ще купувам, само че вече са по 30 – 40 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *