Aromaterapia Difuzeri 01

Ароматерапия – етерични масла и дифузери

Как да изберем качествени етерични масла за дифузер?

Един от най-лесните начини за използване на етерични масла е да разполагате с дифузер, за да ги разпръснете.
Чудите ли се какви ароматни масла да купите? Ще поговорим повече за това след малко, но първо нека разберем как да ги използваме с дифузери. Принципът на действие на дифузера е следният – етеричните масла се капват директно във водата, след което се разпръскват във въздуха с помощта на ултразвук, заедно със струя водна пара.
В същото време устройството може да се мие и периодично почиства, в съответствие с препоръките на производителя.

Какви ароматни масла да използваме?

Всичко зависи от вашето въображение и наличния бюджет. Предимствата са много.
Например, пречистване на въздуха от патогени и бактерии, подкрепа за здравето на дихателните пътища, подобряване на настроението и стабилизиране на емоционалното състояние – намаляване на стреса и тревожността. Качествените етерични масла ще помогнат и за по-добра концентрация, ще ароматизират помещението и ще създадат уютна атмосфера.

Например, етеричните масла от розмарин, лимон и евкалипт предотвратяват предаването на бактериални инфекции по въздуха. Също много полезни са иглолистните аромати, ароматът на чаено дърво, горска теменуга, ванилия, мащерка и др.
Цитрусовите аромати повдигат настроението и облекчават безпокойството.
Комбинацията от портокал и розмарин може да се използва дори от деца при учене, когато е необходима концентрация.

Използвайте мандарина и сандалово дърво при тъга и безпокойство.
Джинджифил – при тревожност и повишен стрес, а в комбинация с мандарина – за стабилизиране на емоциите.
Изборът на аромати зависи от възрастта, здравословното състояние и дори от приеманите лекарства.

Не всички етерични масла могат да се използват за деца (има разрешени списъци и граници на дозиране в зависимост от възрастта), има ограничения по време на бременност (някои са напълно забранени, докато други са ограничени в зависимост от периода).
Освен това, когато избирате кои ароматни масла да купите, трябва да сте наясно, че активността е различна при различните масла.
Това се обуславя от уникалния състав на естествените вещества в състава на всяко етерично масло. Ето защо някои могат да се използват само в минимални дози.aromaterapia-difuzeri-02

Не се препоръчва използването на сурови масла като канела и карамфил за дифузера (ако наистина харесвате техния аромат, по-добре е да ги използвате в смеси, където вече е избрана безопасна ниска концентрация за такива етерични масла).
Трябва да се внимава при използването на масла, които дразнят лигавицата (мащерка, риган, мента и др.) – достатъчно е да се използват 1-2 капки на стая.

Дайте мнение и Вие тук!

Общата препоръка за използване с дифузер е 1 капка етерични масла на всеки 5 кв. метра подово пространство.
Ако сами избирате кои ароматни масла да закупите за овлажнител, добре е първо да опитате дали миризмата им ви харесва.
Одобрението на аромат е гръбнакът на ароматерапията, когато става дума за емоционално въздействие. Ако искате да постигнете положителен ефект върху емоционалното си състояние, много е важно ароматът да ви харесва.

Започнете с прости аромати, които вероятно вече познавате.
Почти всеки обича цитрусови аромати. Представете си аромата на кората на портокал, лимон или мандарина, от която пръска апетитен сок, когато обелите кората.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Също така, много хора харесват иглолистни аромати – уютната миризма на ароматна сибирска ела, смърч, бор, кедър .
Нотка свежест ще донесе мента или подправки – розмарин и джинджифил. Тези аромати не само създават уютна атмосфера, но и чудесно събуждат и насърчават концентрацията.

Не забравяйте, че само концентрирани етерични масла са подходящи за използване в дифузер. Винаги залагайте само на качествени продукти от доказани марки, особено за базови масла и такива, които са с по-плътна консистенция като, смирна и ветивер. В противен случай може да запушите устройството.
Ароматерапията е известна отдавна и вече се е доказала като приятен и лесен начин да лекуваме както тялото си, така и душата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

матраци 00165 аромати продукти за сън ароматерапия

Матраци с аромати за спокоен и здравословен сън

Ароматерапията не е новост в алтернативното лечение на редица здравословни състояния. Тя има подобна сила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *