Сърцето е здраво, заради прием на чай и кафе

Холандски учени са наблюдавали 37 514 души, пиещи редовно чай и кафе, в продължение на 13 години, казва БиБиСи.

Възрастовата група е между 20 и 69 години.

Изследванията са били в сферата на напитките, а напитките за здраво сърце са кафето и чая, тези двете, които много често предизвикват противоречиви мнения, относно полезността на напитките.

Докато са правени анализите са взети около 20 критерия, които са свързани със здравето. А друг екип от учени наскоро доказа, че консумирането на чай и кафе, намалява риска от появата на диабет.

Ако може да се вярва на направените резултати, то хората, които пият по повече от шест чаши чай на ден, са с 30% по-малко риск от сърдечни заболявания. Съвсем аналогични са изводите и при хората, които пият по 4 чаши кафе на ден.

Даже да пиете между две и четири чаши кафе на ден, пак рискът от развитие на сърдечни заболявания е с 20% по-малък.

И все пак всяко нещо, с което се прекалява може да доведе вреда, а не до полезен ефект. Така че не прекалявайте с кафето, все пак полезният ефект е до време, после може да си докарате сърцебиене.

Дайте мнение и Вие тук!

Доказано е, че кафето и някои видове чайове съдържат големи количества антиоксиданти, които помагат за тези положителни ефекти върху организма.

Антиоксидантите са едни вълшебни вещества, които всеки от нас трябва да приема, колкото се може повече, защото те неутрализират свободните радикали, застрашаващи организма от болести и са причина за ранното стареене.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

стевия

Стевия. Вредна ли е билката? Колко стевия вместо захар може да се слага?

Билка стевия – един от най-добрите антиоксиданти. Като заместител на захарта. При лечение на диабет. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *