Как да овладеем остеоартрозата

Лечението зависи от локализацията на остеоартрозата, от нейната тежест и съпътстващи заболявания.

По принцип за премахване на болката и възпалението и за поддържане на ставната функция се назначават медикаментозна терапия и физиотерапия.

В редица случаи се стига до ортопедично лечение. Водеща роля играят дозираните физически натоварвания, те осигуряват възстановяване на подвижността и необходимата амплитуда в движението в ставата.

Увеличават силата и издръжливостта на мускулите, защото хиподинамията може да стане причина за атрофия на мускулите и слабост на връзките.

В период на обостряния болната става трябва да бъде в неутрално положение за създаване на покой и максимално разтоварване. Веднага след премахване на възпалението трябва да пристъпите към движения – не по-късно от 4-5 дни.

Най-полезните и оптимални видове натоварвания са лечебната физкултура и дозираното ходене. Занимавайте се всекидневно.

До известна степен е полезна и работата в градината, но дозирана, а не натоварена. Не трябва да работите, приседнали на колене, защото такапретоварвате ставите. Обърнете внимание и на храненето.

Дайте мнение и Вие тук!

Към най-полезните продукти спада например пачата, а също и бульонът от свински крачета. Те съдържат колаген, а това вещество осигурява здравина и еластичност на ставите.

Препоръчват се и продукти, богати на калций, също и рибата, бобовите продукти, боровинките, портокалите, лимоните. Подробности ТУК: Лечението на остеоартрозата е продължителен процес и изисква търпение, но като цяло прогнозата е благоприятна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

остеоартроза

Остеоартроза – успешно лечение стъпка по стъпка

Мъчителната остеоартроза заема сред ревматичните заболявания 85% от случаите. Водещ симптом на страданието е хроничната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *