Припадъци със загуба на съзнание. От страх, стрес и др.

Когато главният мозък не получава достатъчно кислород, може да настъпи кратка загуба на съзнание (припадък).

Възстановяването е бързо, тъй като при падането главата се озовава на едно ниво със сърцето, а това подобрява кръвния поток и достъпа на кислород до мозъка. Продължителната загуба на съзнание за повече от минута изисква спешна медицинска намеса.

Припадъкът настъпва при рязко намаляване на кръвоснабдяването на мозъка, което го лишава от глюкоза и други хранителни вещества и кислород. Някои хора губят съзнание при престой в гореща, задушна стая или при наличие на сериозно заболяване.

Сред другите причини за припадък са:

⊗ Стоенето прав за дълго време, което кара вените да се разширят и да се напълнят с кръв и по-малко количество от нея стига до мозъка.
⊗ Хипогликемия – недостиг на захар в кръвта.
⊗ Твърде учестеното дишане (хипервентилация на белите дробове) вследствие на стрес. Така се намалява нивото на въглеродния двуокис в кръвта и затова мозъчните клетки получават по-малко кислород.
⊗ Шок (от катастрофа или лоша новина), при който се нарушава регулацията на кръвното налягане.
⊗ Тежка анемия, висока температура, неконтролиран диабет, заболявания на сърцето и кръвообращението и др.
⊗ Ново лекарство.

Припадъкът често е предшестван от неприятни усещания като световъртеж, изпотяване и гадене. Други предупредителни знаци са честите прозявки, горещите вълни, треперенето, побледняването и затрудненото дишане. Възможно е да усещате задух и нужда от чист въздух, а някои хора изпитват натрапчиво предчувствие за предстоящо нещастие.

Повечето припаднали се съвземат бързо след загубата на съзнание, освен ако не са се наранили по време на падането. В случай че имате рана или подутина на главата, идете на лекар, защото може да сте получили мозъчно сътресение или фрактура.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПРИПАДЪК

Ако пострадалият диша нормално и няма сериозни наранявания, повдигнете за няколко минути краката му по-високо от главата и разхлабете дрехите му. Така до мозъка ще стигне повече кръв. Не позволявайте струпване от хора наоколо. Когато припадналият дойде в съзнание, го посъветвайте да поседи или полежи, докато се възстанови напълно.

ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ

Ако припадъкът трае повече от минута, потърсете медицинска помощ и спазвайте указанията по-долу.

Дайте мнение и Вие тук!
 1. Уверете се, че припадналият диша леко и внимателно наклонете главата му назад, за да обезпечите приток на въздух.
 2. Ако човекът в безсъзнание не си е наранил врата или гръбнака, застанете на колене край него, сгънете крака му, който е по-близо до вас. Прегънете върху тялото му ръката от същата страна и вдигнете другата над главата му.
 3. Внимателно обърнете припадналия на една страна, така че бузата му да легне върху сгънатата ръка, а кракът отгоре да поддържа тялото. Повдигнете брадичката, за да осигурите достъп на въздух.

ПРОФИЛАКТИКА срещу припадъци:

Хранете се редовно. Ако пропуснете основно хранене, постарайте се да хапнете нещо пълноценно, например храна с високо съдържание на фибри (сандвич с пълнозърнест хляб, хрупкав десерт с мюсли и сушени плодове, ябълка, банан или ядки), за да не допуснете падане на нивото на кръвната захар. Най-важно е да не пропускате сутрешната закуска.

 • Хранете се балансирано, консумирайте много влакнини и ограничете рафинираните въглехидрати (бялото брашно и захарта). С годините това предпазва панкреаса (жлезата, която произвежда инсулин – хормон, регулиращ кръвната захар) от свръхстимулиране поради голямото количество захар. При хиперфункция панкреасът реагира на рафинираните въглехидрати, като произвежда твърде много инсулин. Това понижава нивото на кръвната захар и може да настъпи загуба на съзнанието.
 • Отворете прозореца или включете климатика, ако в стаята е прекалено горещо или задушно. Ако предпочитате (и се чувствате добре), излезте навън.
 • Контролирайте дишането си. Хппервентилацията често е реакция на стреса. Тренирайте бавно и дълбоко дишане.
 • Когато стоите прави дълго време, стимулирайте кръвообращението си, като се поклащате напред-назад върху петите и пръстите или като свивате и отпускате мускулите на прасците.
 • За да не ви прималява след рязко ставане от легнало положение, отначало постойте седнали за известно време, след което бавно се изправете.
 • Ако кръвното ви налягане е ниско, пийте всеки ден по чаша чай от глог, за да го нормализирате, но първо се запознайте с мерките за безопасност.

ЛЕЧЕНИЕ при възникване на припадъци:

 1. Поза: Понякога припадъкът е следствие от рязкото свиване на кръвоносните съдове в областта на врата, например при внезапно или силно движение на главата встрани или назад. Ако смятате, че става въпрос за такъв спазъм на съдовете, станете прави и си представете, че тилът ви е завързан с опънато въже за тавана. Помислете си как главата ви се отделя от врата и отпуснете рамене.
 2. Дишане: Ако се появи хипервентилация (учестено дишане), опитайте да поемете въздух бавно и дълбоко с корема или закрийте с шепа устата и носа си, докато дишате. Това повишава нивото на въглеродния двуокис и възстановява нормалното състояние.
 3. Хранителен режим: Не употребявайте лекарства със съдържание на алкохол. Той може да предизвика задавяне, повръщане и вдишване на повърнатото при загуба на съзнание. След края на припадъка пийнете малко студена вода. Когато се свестите, хапнете или изпийте нещо сладко. Колкото се може по-бързо се нахранете с питателна храна, богата на фибри, иначе отново може да ви прималее, когато повишената от сладкото кръвна захар започне да спада.
 4. Хомеопатия: Приемайте избраното от вас лекарство на всеки 10 минути, докато се чувствате отмалели или след съвземането, после го използвайте само при необходимост.

Ефикасни средства против припадъци са:

 • Arnica: при емоционален шок.
 • Aconite: при страх след преживян шок.
 • Gelsemium: ако се чувствате отпаднали и треперите след емоционален шок.
 • Ignatia: ако сте получили лоши новини или друг вид шок и усещате, че губите контрол над себе си.
 • Pulsatilla: след емоционален шок, когато ви се плаче и имате нужда от утеха или свеж въздух

Ароматерапия: Вдишването на амониев карбонат на кристали е традиционно средство при припадъци.

Подобен резултат се постига и при вдишване на някои етерични масла.

 1. За да дойдете напълно в съзнание и да проясните главата си, втрийте няколко неразредени капки лавандулово масло в слепоочията си и по вътрешната страна на дланите си.
 2. За да се успокоите и възвърнете жизнеността си, капнете малко лавандулово масло върху носна кърпичка и вдишвайте.

Бързо съвземане след припадък:

Втриването на лавандулово масло в слепоочията води до бързо възстановяване след припадък. Можете да прибавите няколко капки от това масло към масло от сладък бадем или пшеничен зародиш и да използвате сместа за ободряващ масаж.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.