Какви мнения има за Оземпик.
Оземпик, Глюкофаж, Метформин, Саксенда, Виктоза, Трулисити.

Мнения за Оземпик. Цена в Турция. Заместители. Семаглутид

Какви мнения има за Оземпик. Ок ли е за отслабване? Цена в Турция и България. Глюкофаж, Метформин, Саксенда, Виктоза, Трулисити. Аналози на таблетки и писалка: Семаглутид, Рибелсус. Странични ефекти и опасности.

Откъде се взема?

Лекарството не е дефицитно, но е скъпо, затова аптеките не го държат в наличност – това е обяснението на потребителка, която е минала през трудности в осигуряването на Оземпик. И действително, преглед на онлайн аптеките ни показва, че писалките дори не присъстват сред асортимента. Намираме го само във веригите Фрамар, Ремедиум и Софармаси.

В публикация от 15 юли 2022 г. сайтът 24 часа дава друго обяснение за липсата – че Оземпик е разграбен от желаещи да отслабнат, като по този начин диабетиците са лишени от жизнеспасяващото лекарство. Сайтът цитира Пловдивския фармацевтичен съюз, откъдето твърдят, че доставките на Оземпик по принцип са ограничени, а потреблението от отслабващи – увеличено. Така се е стигнало до липсата. Според регионалната колегия Оземпик не се намира в столицата, Варна, Пловдив, както и в складовете.

Цена в България и къде?

Ако се нуждаете от Оземпик, ще трябва да седнете на телефона и да проверите в аптеките за наличност. Ако лекарството го има, то е заредено в малко количество – ще има една или две опаковки. Затова действайте бързо и отидете да закупите без отлагане.

Най-изгодна цена за свободна продажба дават аптеки Марешки. Там инжекциите от 0.25 мг (които са за отслабване) се продават на 166.60 лв. Във веригата Фрамар цената на кутията с 4 игли е 192.23 лв. В Ремедиум няма от малката дозировка. 0.5-милиграмовите игли струват 181.48 лв, а 1-милиграмовите – 182.25 лв.

Цена на Оземпик в Турция

Извън България Оземпик се произвежда от компанията NovoCare® в дозировки по 0.5, 1 и 2 мг. В аптеките в Турция не се открива това наименование. Не се предлага и от обичайните „вносители“ – екскурзианти.

В Турция е налично лекарството Саксенда. Сега то струва 1,760.85 TL, което при курс от 0.11 лв за турска лира излиза 197 лв. Според БГ Мама от март 2022 година Саксенда е можела да се намери в Турция на цена от 165-170 лева. За сравнение: у нас най-добра цена дава Ремедиум – 256.46 лв.

Най-лесният вариант е да си направите една екскурзия до Одрин. Но може да потърсите и групи във Фейсбук за поръчка и доставка на стоки от Турция. Там си намерете някой доставчик, който се ползва с най-голямо доверие на членовете и му поръчайте да ви донесе срещу някакво допълнително заплащане. В българския сайт Фрамар Саксенда пен към 24 октомври 2023 година струва 279 лева, но не се предлага онлайн, а можете да си го вземете само от аптека.

Ozempic е препарат със семаглутид – достойна конкуренция на дулаглутид в контрола на гликемията и теглото, но около 2 – 2.5 пъти по-евтин от него.

Самият дулаглутид (Трулисити) веднага при появата си демонстрира превъзходство над по-рано изобретените аналози заради неангажиращото лечение с него. Този плюс е запазен при Оземпик – слага се веднъж седмично за разлика от ежедневните инжекции на аналозите.

Демир бозан за безсъние

Оземпик е „тежка артилерия“. Не се изписва при всеки случай на повишена кръвна захар, а има строго определени правила за избора му.

Кога се избира Оземпик
Проблем с лечениетоУсловия на избор на Оземпик
Високи нива на кр. захарОземпик се прилага единствено при крайно високи нива, когато има риск за сърцето
Липса на ефект от диета и упражнениясамо когато има пречка за прием на метформин
Нисък ефект от перорални антидиабетни лекарствасъчетава се с метформин и инсулин при доказаната им недостатъчна ефективност

Какво е Оземпик?

Семаглутид е аналог на човешкия глюканоподобен пептид – 1, който стимулира изхвърлянето на инсулин и потиска продукцията на глюкагон.

Веднага е установено, че той превъзхожда най-доброто преди него – дулаглутид, по всички показатели (достигане на целевите стойности на гликиран хемоглобин, снижение на телесната маса). По тази причина компанията Ново Нордиск проведе клинични изследвания за откриването на перорална форма на семаглутид.

На пазара току-що се появи Rybelsus – семаглутит на таблетки, усъвършенствана форма спрямо О

земпик. Пероралните препарати винаги са за предпочитане заради удобното им приложение и по-високата вероятност терапията да се доведе докрай.

Дали Рибелсус ще измести Оземпик от пазара на диабетични лекарства, предстои да се види. А ето и дозировките, в които е наличен инжекционният препарат.

цена на оземпик в турция
Писалките Оземпик са сред водещите лекарствени решения при драматични нива на кр. захар
  • Оземпик 0.25 мг е стартовата дозировка, която се изписва в началото на терапията на всеки болен. Стартовата доза се поставя в течение на 4 седмици, след което се увеличава на 0.5 мг. Ново Нордиск опакова напълнените писалки по четири броя в кутия, което покрива лечението за един месец;
  • 0.5 мг Оземпик е стандартната дозировка, с която се прилага семаглутит. До нея се стига след 4-седмична прелюдия на половин доза. Ново Нордиск опакова напълнените писалки по четири броя в кутия, което покрива лечението за един месец;
  • Оземпик 1 мг, писалка с 4 игли. Най-голямата дозировка семаглутит е от 1 мг. Ново Нордиск опакова напълнените писалки по четири броя в кутия, което покрива лечението за един месец. Тази дозировка не е широко ползвана. До нея се прибягва, само ако нивото на кръвна захар се окаже недостатъчно контролирана с 0.5 мг веднъж седмично. Сред онлайн аптеките високата дозировка е описана само при Фрамар, но към момента не е наличен.

За какво се ползва?

Оземпик® е разтвор за подкожно инжектиране. Не трябва да се въвежда във вена и в мускул.

оземпик таблетки цена
Производителят на Оземпик разработи още две лекарства със семаглутид – първото вече е на пазара у нас

Въвежда се в един и същ ден от седмицата, независимо от приема на храна. Писалките са конструирани така, че пациентът сам ги прилага без проблем.

  • За кръвна захар. Препаратът Оземпик® е показан като допълнение към стандартното лечение на пациенти с втория тип диабет, които показват и висок риск от сърдечно-съд. патогенези. Лекарството се добавя с цел да се намали рисът от крупен и опасен инцидент, включително смърт от сърдечно-съд. патология, инфаркт и инсулт без смъртен изход;
  • За инсулин – не! Оземпик® не заменя инсулина и е противопоказан за пациенти с първия тип диабет и за лечението на диабетична кетоацидоза. За сметка на това Оземпик добре се съчетава с инсулин и двете лекарства нерядко се изписват паралелно.

Отслабване с Оземпик?

Оземпик на 94% повтаря естествен хормон, който управлява секрецията на инсулин. Той има ефект и върху храносмилането, от който следва допълнително въздействие върху телесното тегло.

Във Великобритания се изследва възможността за лечение на свръхтегло със семаглутид – като утвърдена официална схема. Основание дават доказани качества на препарата. Семаглутит забавя скоростта на изпразване на стомаха. Така се контролира гликемията, намалява апетитът и обемът на приеманата храна.

И нерядко Оземпик се изписва с цел отслабване, ако съдим по чуждестранните форуми. У нас подобна практика не се наблюдава, вероятно заради високата за нашия стандарт цена на препарата (лечението излиза около 400 лева за 2 месеца).

Междувременно лекарите избягват да изписват Оземпик на пациенти без диабет. Само за отслабване те считат за по-подходящо лекарството Саксенда. То също наподобява въпросния хормон GLP-1, отделян от червата след хранене.

Има известна разлика между семаглутит от Оземпик и лираглутид от Saxenda. Това личи и от показанията. Оземпик е само за диабетици, а Саксенда е за редуциране на теглото, когато ИТМ е над 30 за здрави хора и над 27 за хора с хипертония, мазнини в кръвта, дихателни проблеми, диабет. За нещастие, Саксенда е двойно по-скъп от Оземпик – 353 лв за 3 писалки. Още ТУК: Как точно се постига отслабване с Оземпик? Как се взема и какви резултати се постигат?

Видео: Подробни данни за препарата на български език. 

Резултати от отслабването

Споменатото изследване във Великобритания е описано ТУК в тази статия, но информацията е текуща, без окончателен резултат. Междинните данни са достатъчно информативни за резултата от прилагането на Оземпик за отслабване. Доброволците са свалили средно 15.3 кг бавно – за период от 17 месеца. Тези килограми представляват 10% от теглото на 70% от наблюдаваните пациенти и 25% от теглото на останалите 30% изследвани.

Данните от изследването косвено показват някои ограничения относно отслабването с Оземпик. Препаратът е приложен само върху много дебели хора – не просто затлъстели, а такива с екстремно свръхтегло (ИТМ 38).

Второто е, че отслабването по британската схема излиза скъпо – една кутия за месец струва закръглено 200 лв, за 17 месеца – 3400 лв. Това прави лекарството възможност за крайни случаи и тежки състояния.

Опасности от отслабването с Оземпик

Ръководителят на британския изследователски екип съобщава, че Оземпик дава странични ефекти при прилагането му за отслабване, но те не са достатъчно сериозни, за да попречат на използването му. Всички негативи не предизвикват тревога и са обратими, освен това са познати и очаквани.

Мнения за Оземпик от БГ мама и др.

Съдейки по форумите и пациентските групи в социалните мрежи, Оземпик не е познат в България като лекарство за отслабване. Единични са споменаванията му и като противодиабетно лекарства. То даже рядко фигурира в аптечната номенклатура. Тази година пациентка е издирвала препарата и е питала в БГ мама откъде да го закупи, но не е получила отговор.

Вижте още мнения за Оземпик и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Повече мнения и информация черпим от руските форуми. Там Оземпик се споменава и като лекарство за отслабване.

Във форум с участието на лекари са публикувани диаметрално противоположни мнения за инжекциите. Едни специалисти ги отричат извън лечението на диабет, а други ги допускат за употреба, ако вече са закупени. Препоръчителната доза е минималната – от 0.25 мг, за 4 до 8 седмици.

Видео: демонстрация на писалката (на английски език).

Как се поставя?

Препаратът Оземпик® се инжектира по всяко време на денонощието, без връзка с храненето. Въвежда се в корема, бедрото или рамото. Мястото на убождане се изменя (редува) без корекция на дозата. Отново да подчертаем, че писалките не се въвеждат във вена и мускул, а само подкожно. При пропускане на поредната доза е разрешено наваксване за по-кратък период, но само ако интервалът между две игли е 72 часа.

Дайте мнение и Вие тук!

Процедура на инжектиране:

  • С току-що измити ръце се изважда писалката от кутията. Проверява се името на препарата и дозировката.
  • Сваля се предпазната капачка на писалката и на нейно място се завива накрайникът. Той е запечатан с лепенка, която се отстранява.
  • Под нея има две предпазни капачки. Щом се махнат, се вижда иглата. Върху тялото на писалката се избира дозата, например 0.25 мг.
  • Иглата се забива в посочените зони (за предпочитане корем и странични зони на бедрата) и се натиска бутонът.

Във видеото ще видите точно как става това (на английски език).

Видео: работа с писалка Оземпик с обяснения на английски език.

Дозировка

Писалките са дозирани от 0.25 до 1 мг. Закупува се такава с предписаната дозировка. При избора на доза се взема предвид телесната маса. По-висока маса изисква по-ниска експозиция. Дози от 0.5 – 1 мг семаглутид осигуряват достатъчна експозиция на препарата в диапазона от 40 до 198 кг.

Монотерапия с Оземпик® в доза 0,5 мг и 1 мг за 30 седмици води до статистическо снижение на HbA1c с 1,5% – 1,6%, на глюкоза в серум на гладно с 2,5 – 2,3 ммол/л и телесна маса с 3,7 – 4,5 кг.

Оземпик® в комбинация с метформин или препарат от групата на тиазолидиндион в доза 0,5 мг и 1 мг за 56 седмици води до статистическо снижение на HbA1c с 1,3% – 1,6%, на глюкоза в серум на гладно с 2,1 – 2,6 ммол/л и телесна маса с 4,3 кг – 6,1 кг.

Терапия с Оземпик® 0,5 мг и 1 мг значително намалява систоличното АН с 5,1 – 5,6 мм живачен ст. Диастоличното не се променя.

Странични ефекти на Оземпик

Най-често регистрирани нежелателни реакции има от страна на храносмилането – гадене, диария, повръщане. Като цяло реакциите са от лека и средна тежест, обикновено – краткосрочни.

Общи реакции са умора и зачервяване на мястото на убождане (обрив или зачервяване).

По-чест страничен ефект е хипогликемия – прекалено спадане на показателя заради комбинирането на Оземпик с инсулин, метформин или друго лекарство. От страна на нервната с-ма се отбелязват епизоди на световъртеж, по-рядко – анафилактични реакции.

До предозиране се стига при 4 мг еднократно, най-често това води до гадене. Специфичен антидот не съществува, необходима е симптоматична терапия и наблюдение.

Противопоказания
  • Диабет от първи тип;
  • Терминална бъбречна и тежка чернодробна недостатъчност;
  • Хронифицирала сърдечна недостатъчност;
  • Уязвими групи – след зачеване, при кърмене, възраст до 18 г.

Заместители на Оземпик. Аналог

Оземпик съдържа активното в-во семаглутит, което се въвежда в клиничната практика от 5 години насам. То е разработка на датската фармацевтична компания Novo Nordisk.

Доскоро Оземпик беше единственият препарат със семаглутит. Лекарството няма генерични еквиваленти, то е под патентна защита.

В последствие Ново Нордиск, която държи лиценза, разработи още две лекарстав със семаглутит, които разширяват кръга на приложенията. Едното отскоро се продава у нас – таблетките Рибелсус, другото още не е регистрирано – Вегови за отслабване.

Веществото семаглутид

Семаглутид (semaglutide) е агонист на рецепторите на глюкагоноподобния пептид-1 (ГПП-1). Той е одобрен е в САЩ през декември 2017 г., в Европа – през 2018 г., в Русия – през 2019 г. Основното му търговско име е Ozempic за подкожно инжектиране.

За изминалите няколко години се събраха много почитатели на семаглутид. Причината е неговата безопасност, ефективност и удобство на приложение. Преди него инжекциите се слагаха ежедневно, а Оземпик се слага на седмица.

Отзиви, дадени по света, показват, че това не е средно ниво препарат. За диабетиците то е спасителен пояс срещу смъртоносни усложнения. При много хора с необуздан апетит то е вариант за пресичане на тягата към храната и овладяване на апетита. Пациенти от САЩ и Европа свидетелстват за отслабване с Оземпик в рамките на 3 кг за месец, без специална диета и без спорт.

Оземпик обаче не бе утвърден като официално лекарство срещу затлъстяване, ако пациентите не са диабетици. Въпреки проведените изследвания в тази посока, компанията Ново Нордиск предпочете да разработи друго лекарство със семаглутит, което да е само за отслабване. То вече е на пазара (но не у нас) и се казва Wegovy.

Заместител на Оземпик на таблетки: Рибелсус

Преди да разработи Вегови само за отслабване, Ново Нордиск се пребори с друг проблем по отношение на семаглутид. В началото той бе изобретен само под формата на течност за подкожно инжектиране. Датската компания вложи усилия да направи семаглутид за пиене на таблетки, защото тази форма е най-разпространена, удобна и предпочитана. Така се роди Рибелсус, което е семаглутид за пиене.

заместител на оземпик, мнения
Писалките са направени за автоматизирано безболезнено инжектиране, достъпно за всякакви пациенти. И все пак хората предпочитат таблетките

Рибелсус се продава у нас. Има три дозировки – таблетки по 3, 7 и 14 мг. Кутия с 30 бройки във Фрамар струва 230.88 лв. Цената е еднаква за всички дозировки.

Условията за прием на Рибелсус са идентични с тези на Оземпик – и те не стават за диабет 1, не заместват инсулина. Дозировките са три, защото има начална доза от 3 мг (еквивалент на 0.25 мг при Оземпик), стандарна доза от 7 мг (еквивалент на 0.5 мг Оземпик) и максимална от 14 мг, която се изписва при определени обстоятелства. Още ТУК: Мнения за Рибелсус и как се отслабва с него. Цена в Турция и в БГ. Опасности и странични ефекти.

След като датската фармацевтична компания се справи с изработването на таблетки, тя създаде и още един продукт – семаглутид на таблетки за отслабване. Това Вегови, който се очаква и у нас. Вегови е направен за продължителна употреба от много дебели пациенти (ИТН над 30). Вегови идва като алтернатива на Саксенда, която се инжектира като Оземпик.

Погледнете и ТУК: Кои са най-добрите хапчета за отслабване в аптеките? Мнения за Оптихепан Слим. Нофатин, Липовон и др. с бърз ефект.

Виктоза или Оземпик?

Виктоза е лекарство с лираглутид (като Саксенда) и е наименование отново на датската Ново Нордиск. Ако четем листовката, няма да открием разлика със семаглутид. Показанията, ограниченията и негативите са идентични.

И все пак има различия. Лираглутид е разрешен за лечение на затлъстяване без диабет (в доза от 3.0 мг). Той по-слабо прониква в централната нервна с-ма, отколкото семаглутид.

Приемането на семаглутид води до редукция на дневното количество калории средно със 750 кКал или около 25% от изходните, което е 2 пъти повече от случващото се с лираглутид.

Това прави препаратите с лираглутид по-меко и постепенно действащи, следователно по-безопасни.

Още информация и източници на английски: Оземпик за диабет; * Оземпик за отслабване; * Как се поставя Оземпик?

Саксенда или Оземпик?

Зависи от целта. Саксенда е по-добра за отслабване, Оземтик е по-добър за избягване на сърдечен и съдов риск при диабетици.

Още препарати за диабетиците.

  • Глюкофаж. Това е основно лекарство за сваляне на показателите на кр. захар, златен стандарт в лечението на диабет. Активната съставка се казва метформин. Показатели за избора му са диабет от втория тип при пациенти със затлъстяване, при неефективност на диетата и физическото натоварване. Прилага се в качеството на монотерапия и в съчетание с други хипогликемични средства или инсулин. При деца се ползва след 10-год. възраст;
  • Метформин. Това е името на активната съставка и на едно от регистрираните търговски наименования на лекарства. Другите са Глюкофаж и Метфогамма. Има и комбинирани препарати като Янумет, в който метформин се допълва от ситаглиптин;
  • Трулисити. Писалките съдържат дулаглутид, лекарство, което предхожда появата на семаглутид. По качества то отстъпва на препаратите със семаглутид, които са направени с цел да отстранят недостатъците от дулаглутид. Освен това лекаството е 2-2.5 пъти по-скъпо от семаглутид. Трулисити е в три дозировки, всички на еднаква цена от 581.53 лв.
  • Други убождащи устройства. Аналогично на разглежданите тук вещества е екзенатид, което се инжектира с писалка. Шведската Астра Зенека прави Байдуреон Пен, американската Baxter прави Байета.

Вижте и ТОВА: Отслабване при диабет. Симптоми. Защо се слабее при диабет? Диета за диабетици.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

9 Мнения

  1. Дивна Дива

    Ужасно скъпо отслабване, някой пробвал ли е директно Оземпик без да има диабет? Притеснявам се да изхарча толкова пари без гаранции…

  2. Ирена Гергова

    Абе, луди ли сте да си играете с хормони, инсулини и да се бъркате на природата. Ами ако нещо се обърка докато се боцкате с Оземпик, и станете диабетици, какво следва, някой мисли ли въобще с главата си? Щом пишат, че е за супер тлъсти хора, значи е радикално!!!

  3. Спасов

    Оземпик е едно от най-добрите средства за отслабване.
    Нарежда се веднага след Фентермин, но е много по-безопасен от него.
    За съжаление последните внесени партиди са съхранявани неправилно и съответно са повредени.
    Казвам всичко това от личен опит.

  4. Защо просто не ядете по-малко за да отслабнете. Знаете ли какви проблеми създавате на хората, които се нуждаят от него, защото са болни и не могат да го получат, защото ЛИПСВА в мрежата.

  5. Димитрина П.

    Ако си уредиш Оземпик по здравна каса, четирите дози са само 2 лева. Не знам обаче как може да стане това….

  6. Ангелинка

    От един месец издирвам Оземпик,навсякъде е изкупено.
    Даже по складовете вече няма и аптекарите не могат да го поръчат.
    За алтернативно лекарство даже и не споменават,а пък и трябва да се сменя портокола от НЗК за да го взема,ако има такова

  7. Ползвам оземпик 1 мг година и 9 месеца отпуснат с протокол от здравната каса, като в началото започнах 0,25 мг, след това 0,50 мг и достигнах 1 мг.За този период се нормализира кръвната ми захар и отслабнах 30 кг. В началото страничните ефекти бяха гадене и дискомфорт в стомаха, но когато се намали храната страничните ефекти намаляват и изчезват.

    • Анастасия Тенчева

      Здравейте, Дора! Аз съм на доза от 1мг вече 8м и почти нищо не съм отслабнала! Не разбирам как е възможно при положение че ям доста ограничено(но не се движа) Вече съм отчаяна, но поне свалих доста от кръвната захар от 20 на 10. Моля да ми споделите какво правехте, че свалихте толкова, за да видя кои са ми грешките? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *