Лечение на бруцелозата

Бруцелозата е често срещана инфекциозна болест, която се предизвиква от болни животни.

Тя може да предизвика миокардит или ендокардит със силно сърцебиене и сърдечнанедостатъчност; възможни са нарушения на зрението и слуха и дори такива опасни усложнения като енцефалит и арахноидит.

ВАЖНО: Имаме още един по-хубав материал по темата ТУК: Всичко за бруцелоза, от А до Я!

За лечението й основно се използват антибиотици плюс противовъзпалителни средства.

Специалисти казват, че е много сложно да се постави правилната диагноза както при острата, така и при хроничната форма на бруцелозата.

Клиничните прояви на заболяването са свойствени и за много други болести – по-точно при острите респираторни вирусни инфекции и грипа. За да се установи бързо, че пациентът страда именно от бруцелоза, трябва да се знае, че този човек е имал контакт с болни животни.

Във всички останали случаи се изисква наблюдение, за да се откриятхарактерните симптоми на болестта. Налагат се и комплексни серологични изследвания на кръвта, които се извършват в специализирани лаборатории.

И въпреки че болният от бруцелоза не предстaвлява опасност за околните, болестта се лекува или в инфекциозно отделение, или в специализирано. При остра и рецивидираща хронична бруцелоза с наличие на треска се използват антибиотици.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на бруцелоза се провежда в няколко последователни цикли със смяна на препаратите.

Наред с антибиотиците се назначават и противовъзпалителни средства. Крайно важно е да се понижи тази повишена чувствителност, да се погаси всеки възпалителен процес в организма.

Възпалителните процеси рязко обострят тази болест. При спокойно протичане на хроничната форма обикновено не се използват антибиотици, а широко се прилага електрофизиотерапевтичното лечение – апликации с лечебна кал, с торф, с озокерит.

Лечението завършва със задължително диспансерно наблюдение от специалист-инфекционист, за да може при поява на признаци на обостряне веднага да се започне лечение.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!