Подкожно чуждо тяло

Попаднало под кожата парченце чуждо тяло: дърво, метал, стъкло или друго твърдо вещество може да причинява силна болка.

Ако не се отстрани, вероятно ще предизвика възпаление на околните тъкани и сериозна инфекция.

Чуждото тяло често се премахва бързо и лесно, като се използват техники за оказване на първа помощ.Ръцете, стъпалата и коленете са местата, които най-често влизат в контакт с предмети, чиито частици могат да се забият в кожата. Въпреки че проблемът е дребен, той не е за пренебрегване, за да не възникне инфекция.

ЛЕЧЕНИЕ

Ароматерапия:

Преди и след отстраняването на чуждото тяло намажете раната с 1 капка масло от лавандула, чаено дърво или комифора (избягвайте последното масло през първите 20 седмици на бременността). С антибактериални-те си свойства тези етерични масла спомагат за оздравяването и предотвратяват разпространението на инфекцията.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПОДКОЖНО ЧУЖДО ТЯЛО

♠ Почистете кожата наоколо със сапун и топла вода.
♠ Ако чуждото тяло стърчи навън, използвайте пинцети, за да захванете единия му край възможно най-близо до кожата, и внимателно го извадете.
♠ Ако е заседнало подкожно, стерилизирайте на открит пламък за няколко секунди върха на игла за шиене. ♠ Изчакайте да се охлади и след това извадете парченцето с нейна помощ.

Когато чуждото тяло е извадено, изстискайте раната, докато леко прокърви, нанесете капка масло от чаено дърво, след което покрийте с превръзка.

Дайте мнение и Вие тук!

Билколечение:

За да извадите чуждото тяло, нанесете мехлем от червен бряст и покрийте с цитопласт или наложете лапа от билката за 24 ч.

Домашни средства

  • За по-лесно отстраняване на попаднало надълбоко парченце няколко пъти дневно налагайте мястото с топла лапа от хляб или трици. Намажете го с мехлем от черен оман и го покрийте с лека превръзка за 24 ч.
  • За да извадите частица, заседнала на труднодостъпно място, покрийте участъка за една нощ с цитопласт, намазан с мед или каолин.

Хомеопатия:

Препаратът Silica, приет през устата, може да спомогне за изтласкването на малко парченце към повърхността на кожата.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

  • Ако чуждото тяло е голямо или не може да бъде извадено.
  • Ако парченцето е близо до става.
  • Мястото около частицата е зачервено, подуто или пари.
  • Раната изглежда замърсена.
  • Около чуждото тяло се е образувала гной.
  • Не са ви имунизирали срещу тетанус през последните 5 години.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

kal

Как да използваме калиев перманганат

Действие и приложение на калиев перманганат. При гъбички – по ноктите, краката или половите органи. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.