полски хвощ

Полски хвощ – всички ползи от билката (рецепти)

Лечение с полски хвощ: при кои болести върши работа, как да я използваме. Приготвяне на целебни отвари и настойки в домашни условия; в кои готови продукти се съдържа.

Още в текста: Противопоказания.

Откъде да си набавим полски хвощ. С какво може да ни навреди. Съвети за приложение от Мария Требен
Полски хвощ – това е един от представителите на група хвощове, древен растителен вид с широко разпространение по цял свят; изключение правят само най-северните зони и пустините.
Растението има широко приложение в народната медицина на много страни; използва се при различни заболявания на вътрешни органи и опорно-двигателния апарат под формата на настойки и запарки.
То е и една от достъпните суровини в козметиката за коса. В агроплан е третирано като плевел, който е завидно устойчив и труден за изчистване от култивирани терени.

Растението полски хвощ

Стръковете полски хвощ напомнят с вида си на малки елхички. Много хора може да са го виждали, но представа нямат за полезните му свойства. Фитотерапевтите и народните лечители са наясно с целебните качества на растението и всъщност то се използва. Приложението му не се ограничава само с лечебни практики. Младите пролетни израстъци на това многогодишно растение стават за ядене: могат да се похапват сурови или след термична обработка да се включват в сосове и задушени зеленчукови ястия.

Растението е с добра хранителна стойност; то е добавка в менюто на немалко диви животни.
За домашните от рода на крави и коне обаче може да е опасно, да предизвика отравяне. Това особено се отнася до вида блатен хвощ.

Морфологическо описание

Полският хвощ е многогодишно тревисто растение, което може да достигне височина до 40-50 см; образува при развитието си два вида стебла и коренище с дължина до един метър.

По дължината на коренището се развиват разклонения под формата на клубени/грудки, с чиято помощ растението се размножава вегетативно.

Съдържание:

Хвощът развива два вида стебла. Плодоносните (спороносни) се появяват през април-май; растат до 20 см, на цвят са жълтеникаво-розови или кафяви, а на върха им се оформят спорангии, образувания под формата на овално-цилиндрични класове. След като спорите узреят, тези плодоносни стебла или умират, или променят цвета си – позеленяват и развиват малки разклонения, което ги прави подобни на неплодните или вегетативни стебла. Този втори вид достига дължина до 35 см и именно той е приемливият в лечебните практики и кулинарията. Растението се използва и в програми за редукция на теглото.

Разлика между полски, речен, високопланински и блатен хвощ

Сравнен с полския хвощ – речният или крайречен развива доста по-високи стебла, до метър и половина кафяво коренище. Както показва и названието на тази разновидност – вирее в съседство с вода, върху торфени площи, понякога кореновата система се развива върху дънни пластове, под водата. Разпространен предимно в северни по-хладни зони, популярен като паша за еленови стада. Описани са случаи на отравяния с речен хвощ сред едър рогат добитък.

Блатният хвощ достига височина 10-40-60 см, развива само един вид стебла – зелени, с трисантиметров клас спори на върха, и черно коренище с множество клубени. Има високо съдържание на силиций, което го прави приложим в козметологията – има полезно въздействие чрез продукти за коса и нокти.

Планинският хвощ е разновидност, която съдържа 8 пъти повече силиций от полския хвощ. Видът е доста едър – сравнен с полския или блатния; стеблата му могат да достигнат двуметрова височина, затова е популярен още и като голям хвощ, високопланински хвощ. Вирее в подножието на високопланински зони. Фигурира в част от рецептите на пастор Кнайп и Мария Требен като суровина за компреси, които помагат при трудно зарастващи рани със злокачествена прогноза.

Полезни вещества. Силиций
полски хвощ
Полски хвощ можем да използваме в прясно състояние или изсушен
“Фигурин

Съставът на полезните вещества в растението полски хвощ е определян като уникален заради оптималното съчетание от компоненти с хармонично въздействие. Именно от това зависят и терапевтичните ефекти на продуктите, приготвени с полски хвощ под различна форма. Ето какво съдържа лековитото растение:

  • Въглеводороди – галактоза, пектин, маноза, глюкоза, арабиноза, ксилоза;
  • Сапонини;
  • Каротин;
  • Витамин С;
  • Минерални соли;
  • Дъбилни вещества;
  • Соли на силициевата киселина;
  • Флавоноиди;
  • Алкалоиди;
  • Органични киселини, фенолкарбонови киселини;
  • Етерични масла.

Наличието на изброените компоненти и тяхното съчетание определя лечебното въздействие на продуктите, в чийто състав участват биоактивни съставки от полски хвощ.

От полски хвощ се правят билкови отвари и настойки с изразен диуретичен ефект; те могат да имат кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект; подобряват състоянието на съединителната тъкан, ускоряват регенеративните процеси, активират функциите на надбъбречните жлези, нормализират фосфорно-калциевия обмен. Благодарение на флавоноидите полският хвощ има антимикробно и антисептично действие.

Продуктите с полски хвощ подпомагат освобождаването на организма от оловни натрупвания.

Силициевите съединения подобряват метаболичните процеси и състоянието на съединителната тъкан, лигавиците и стените на кръвоносните съдове. Специфична роля имат солите на силициевата киселина за развитието и състоянието на костите. Същите съединения предпазват отделителната система от образуване на бъбречни камъни и кристализация на соли.

Силното диуретично действие прави растението добър помощник при опити за отслабване. Не бива да се забравя обаче, че с изхвърлените течности се лишаваме и от минерали, затова не бива да си позволяваме злоупотреби. Освен това да отслабваме само с диуретици не е разумно, тъй като килограмите след прекратения прием на въпросните продукти лесно се възстановяват.

полски хвощ
От всички разновидности на растението избираме лековития полски хвощ
Къде и кога се бере?

Като суровина за лечебни цели се берат зелените безплодни стебла – удобно време за това е лятото, от юни до октомври. Режат се на 20 см от върха, сушат се на сянка и се прибират в хартиени или платнени торбички. Съхраняват качеството си до 4 години.

Любопитно е това, че единствено полският и големият площ образуват лековитите зелени/безплодни стебла.

Рецепти, дозировка и приготвяне

Отварите и екстрактът от полски хвощ се прилагат при лечението на възпаления на пикочопроводите и пикочния мехур, при отоци, свързани с нарушения на кръвообращението, при плеврити, хемороидални и маточни кръвоизливи, подагра, ревматизъм. Външно отвара с полски хвощ, се използва за промивки при възпаления в устната кухина и гърлото, при незарастващи рани и пр.

Приготвяне на чай от полски хвощ

Чаят от полски хвощ съдържа ниска концентрация от изброените по-горе лечебни съставки; върши работа като профилактично средство или за лечение на посочените заболявания в ранен стадий.

Чаят е полезен най-вече за възрастни хора и като цяло – за всички през есезнно-зимния сезон. Прави се така: две чаени лъжички суха маса се заливат с 200 мл вряла вода и след половин час прецеждаме. Може да се пробва и друг начин: същото количество билка се залива с 200 мл охладена преврена вода и се оставя за 12 часа да кисне. Прецеждаме и пием на малки глътки 3-4 пъти в денонощието, всеки ден в продължение на 2-3 месеца.

Отвара, настойка, сок

За една доза отвара са ни необходими 20 г суха билка полски хвощ. Заливаме това количество с 200 мл вряла вода в тенджерка и варим половин час кротко – под капак, на водна баня. Оставяме да поизстине и прецеждаме, като изстискваме в отварата и размекнатия хвощ. После доливаме получената отвара с вряла вода, така че отново да се получи обем от 200 мл. Използваме вътрешно при отоци от болни бъбреци, сърце или белодробна недостатъчност; при плеврит, бъбречни възпаления и цистит; при проблеми на стомашно-чревния тракт, диария, обилно кървене при цикъл, като профилактика срещу вътрешни кръвоизливи, гъбични инфекции.

Отварата става още за гаргара при възпаления на устната кухина и гърлото, за промивки при незарастващи рани и декубитус, екземи и фурункули, за топли компреси при артроза и артрит.

Вътрешно отварата се приема по 1-2 супени лъжици два-три пъти в денонощието, един час след хранене.

Настойката се приготвя от същите продукти и в същата пропорция, 20 г билка на 200 мл вряла вода. Заливаме, похлупваме и увиваме съда с голяма кърпа за един час. След това прецеждаме. Този продукт е добър при бъбречнокаменна болест, възпаления на черния дроб и пикочния мехур, сърдечни отоци, възпаления в женската репродуктивна система, атеросклероза, хипертония, счупвания на кости. За всички тези заболявания настойката се приема вътрешно. Става за промивки при трудно зарастващи рани, язви, екзема и фурунколоза, за почистване на пореста и възпалена кожа на лицето, за компреси при подагра и ревматизъм, за гаргара при ангина и възпаление на устната кухина. Вътрешният прием е по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти в денонощието. Може да се прилага като очни капки, по 1-2 капки в око до три пъти в денонощието. Продуктът е подходящ и за изплакване на косата след измиване, за здравина и еластичност.

Сок от полски хвощ може да се приготви от прясната билка, която грижливо се измива, подсушава и накълцва, след което се изстисква през марля. Съхранява се в хладилник и се пие по две чаени лъжички 2-3 пъти в денонощието. Помага при отоци, вирусни заболявания, разширени вени и отслабена имунна система.

С този сок може да се обработват гнойни и кървящи рани, а при кървене от носа ще решим проблема по-бързо, ако капваме по 1-2 капки сок във всяка ноздра.

Екстракт, спиртен извлек (тинктура)

Екстракт от полски хвощ може да се набави от аптеката; препоръчван е при лечение и профилактика на бъбречно каменна болест, намалена еластичност насъединителната тъкан, слаби нокти и коса, атерасклероза, оловни отравяния, кашлица и хрипове в гърдите, туберкулоза на кожата и белите дробове, захарен диабет, отслабен имунитет, ревматични болки. При всички тези заболявания екстрактът трябва да се приема вътрешно. При ангина и възпаление на венците се препоръчва като средство за гаргара и жабурене. Помага и при гъбични инфекции – за външна обработка. Вътрешният прием е по половин чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Спиртният извлек оптимизира обмяната на веществата и е препоръчван като общо укрепващо средство. Може да се приготви и в домашни условия по следната рецепта:

  • 20 г суха билка се залива с литър бяло вино и се оставя да кисне една седмица. След това се прецежда и се пие по две супени лъжици – сутрин на гладно, в продължение на две-три седмици.
Лапи при разширени вени, рани, костна туберкулоза

Лапи или компреси с отвара от хвощ помагат за укрепване и свиване на стените на кръвоносните съдове, за възвръщане на тяхната еластичност. Отвара от хвощ може да се приема профилактично – за подобряване на кръвообращението, особено ако прекарвате много време прави или седнали зад бюро. Външното приложение неутрализира неприятните симптоми – болки, синдром на уморените крака, поява на подкожни кръвоизливи, отоци.

  • За целта трябва да се приготви топла отвара от полски хвощ – прави се от 100 г суха билка и един литър вода. Ври на тих огън 15 минути, след което се отдръпва от огъня и се оставя да поизстине. Още докато е поносимо топла, в течността се потапя памучна или ленена кърпа, накисва се и се изцежда, след което се поставя за 20 минути върху проблемното място на крайника. Този компрес се поставя веднъж на три дни.

Отвари с различна концентрация се използват за промивки на гнойни и трудно зарастващи рани; билката е антисептик, освен това ускорява регенерацията на епителните клетки.

При костна туберкулоза народната медицина препоръчва лапи от прясна билка, поставени върху болното място и привързани с памучно или ленено парче плат. Нашата билка присъства и в автентична рецепта на Петър Дънов за лечение на костна туберкулова и болни стави, заедно с още 21 билки (bgbilka.com). 50 г от билковата смес се варят 20 минути в половин литър вода, прецеждат се и тази течност се изпива на глътки в рамките на един ден.

Маз, вани

Мехлемът с полски хвощ е средство за локално външно приложение с антисептично действие; подпомага зарастването на рани. Може да се приготви много лесно вкъщи – достатъчно е да смесим четири части вазелин с една част наситнен сух полски хвощ. Помага при язви от венозен застой, драскотини, инфектирани рани.

  • Много добре действат ваните с полски хвощ; за една вана ни трябват 100 г суха билка, които се заливат с един литър вряла вода. След 30 минути прецеждаме и добавяме в приготвената вана. Ваната не трябва да е по-продължителна от 10-15 минути; прави се през ден, необходими са 15-17 процедури. Помага при нарушено кръвообращение в крайниците, забавена обмяна, измръзвания и гнойни процеси в кожата, ревматични заболявания, подагра, ставни проблеми.

 

полски хвощ
Чай, отвара или настойка – избираме продукта с полски хвощ според здравословния проблем

Още приложения за лечение

Билката полски хвощ има свойството да извлича от почвата силициевата киселина и да я натрупва в клетъчните си мембрани. Някои от солите на тази киселина са разтворими във вода, а и самата силициева киселина е необходим компонент в изграждането на човешкия организъм – особено това важи за съединителната тъкан, кожата и косата, ноктите. Човекът е открил ползите от полския хвощ в тази посока и се е научил да подобрява състоянието на посочените тъкани и части чрез продукти с негови съставки.

Залага се и на компонента 5-гликозид-лутеолин, който също се съдържа в растението и който неутрализира възпалителни процеси. Благодарение на това хвощът помага като кръвоспиращо средство и като помощник при лечението на трудно зарастващи рани. Доказал се е като антисептик и дезинфектант, а благодарение на флавоноидите и сапонините е чудесен диуретик.

Най-успешно полският хвощ действа като добавка за терапевтични вани. Той стимулира обмяната на веществата в кожата и помага при нарушено кръвообращение. Полезен е при отоци след счупване на кости, при измръзвания и загнояване на кости след открити счупвания. Хвощовите вани действат облекчаващо при повечето ревматични заболявания и нарушена обмяна, при подагра – при къпане водоразтворимата силициева киселина постъпва в организма трансдермално.

При подагра и ревматизъм: За кости и стави

Чай от полски хвощ може да е полезен при подагра, тъй като подпомага изхвърлянето на токсини и ненужни съставки като компонентите на пикочната киселина. За този здравословен проблем ще ви трябват сушени стебла от билката; една супена лъжица е достатъчна за една чаша вода. Варим пет минути на тих огън, след което оставяме да кисне 15 минути и прецеждаме. Пие се три пъти дневно, като всеки път приготвяме пресен чай (framar.bg). Познавачите препоръчват веднага след чая да се пие вода, тъй като напитката доста нагарча.

При ревматизъм, остеопороза и артрит върши работа следната отвара: 100 г суха билка се залива с един литър вода и се вари на тих огън, докато течността остане наполовина. Прецежда се и като поизстине се прибавят 250 г чист пчелен мед. Новата смес се вари половин час на водна баня, като непрекъснато се отпенва.  От получената отвара се приема по една супена лъжица пет пъти дневно, без връзка с храненията.

За лечение и профилактика на стави и кости може да се приготви запарка от следните билки: По 10 г полски хвощ, липов цвят, живовлек и цвят от слез, и по 5 – мащерка, бъзов цвят и семена от фенел. Тази базова смес се обърква хубаво и от нея се гребват две чаени лъжички. Заливаме сместа с една чаша вряла вода и оставяме да се запари за 20 минути. Пие се с мед 100-150 мл три пъти дневно, в продължение на 2-3 месеца.

При туберкулозен лимфаденит

Ето каква е полезната рецепта при този здравословен проблем:

  • Приготвяме смес от 50 г полски хвощ, по 30 г пача трева и корен от тинтява. Вземаме 2-3 лъжици от билковата смес, заливаме с половин литър вода и варим на тих огън 10 минути. Пие се прецедената отвара по 100 г четири пъти дневно, преди хранене.

Туберкулозният лимфаденит предствлява възпаление на лимфни възли, обикновено тези в зоната на шията. Възлите се уголемяват, събират гной и може да се достигне до некроза на тъкани. Кожата над този туберкулозен гранулом става опъната и лъскава, със синьо-виолетов цвят. Възможно е оточното място да отвори фистула с изтичане на гной. Този здравословен проблем може да се развие при заразяване с туберкулоза, често в детските години (framar.bg).

За лице: При пъпки, екзема, псориазис

При проблеми с кожата – пъпки, както и при псориазис или екзема, настойката с полски хвощ помага за овладяване на възпалителния процес и за прочистване от патогенни микроорганизми. Ето как да си я приготвим с начини за използването й:

  • Смесват се равни части полски хвощ и липов цвят; от сместа се взема една супена лъжица, залива се с една чаша вряла вода и се оставя да се запарва един час. Прецежда се.
  • Още докато течността е топла, с памучен тампон се обтриват внимателно проблемните участъци на кожата. Това се прави вечер, преди лягане. Същата течност може да се замрази на кубчета и процедурата да се прави с едно кубче замразена настойка.
За жлъчка и камъни в нея

Под формата на билкова отвара хвощът е полезен при болна жлъчка и при камъни в жлъчката; продуктите с полски хвощ са добро профилактично средство срещу жлъчни колики.

  • Смесваме супена лъжица хвощ, две супени лъжици пача трева и 6 съпени лъжици шипков корен. Заливаме сместа с три чаши вода и варим 15 минути на тих огън. Оставяме за един час и прецеждаме. Пием два-три пъти дневно по половин чаша преди хранене, в продължение на един месец.
  • По-трудна за изпълнение е следната рецепта, която се позовава на опита на Петър Дънов: Смесваме по 50 г от следните билки: синя тинтява, мента, смил, червен кантарион, невен, пелин, цикория и плод хмел. Към четири лъжици от сместа се добавят една кафена лъжичка анасон и една супена – ленено семе, натрошено. Всичко това се сипва във вряща вода и се оставя да ври на тих огън 25 минути. Отдръпва се и се оставя под капак за един час, след което се прецежда. Приема се 4 пъти дневно по 75 мл .
При цистит

Лечението на цистит трябва да е комплексно; тук винаги се отразява добре включването на рецепта от фитотерапията. За тази цел се избират продукти с компонент от растения, за които е доказан диуретичен ефект. Полски хвощ в тази връзка може да се прилага или самостоятелно, или в комбинация с други билки. Вижте как:

  • Две супени лъжици ситна сушена билка полски хвощ се заливат с чаша вряла вода; варят се на тих огън и водна баня половин час и се прецеждат. Пие се по 1/3 чаша три-четири пъти дневно.
  • Една супена лъжица сух полски хвощ се залива с чаша вряла вода; след един час се прецежда и се изпива наведнъж топло. Това се изпълнява три пъти дневно, като всеки път запарката се приготвя прясна.
  • Три пъти дневно приемайте по една супена лъжица прясно изцеден сок от свеж полски хвощ.
За бъбреци и при камъни в бъбреците

При някои бъбречни заболявания полският хвощ е противопоказан. Ако могат да се приемат продукти с такава съставка, билката е добър вариант за лечение на бъбречни проблеми и особено за бъбречни камъни. Ако имате такъв проблем, опитайте следното:

  • Препълнена чаена лъжичка полски хвощ се залива с чаша вряла вода и след 20 минути се прецежда. Изпива се на малки глътки, около половин час преди закуска. Това се прави само веднъж на ден. Не бива да се пропуска нито ден в продължение на два-три месеца!
В рецептите на Мария Требен

В рецептите на популярната лечителка Мария Требен билката полски хвощ е сочена като отлично средство за лечение на бъбречни възпаления. Тя препоръчва серия от седящи вани, които оптимизират кръвообращението в бъбреците и укрепват способността на тези отговорни органи да се самолекуват. Същевременно ваните по описаната по-горе рецепта балансират кръвното налягане и избистрят зрението. Ваните със свеж полски хвощ могат да се комбинират с чай от билката. Самият престой във ваната не бива да е по-продължителен от 20 минути. Следва един час почивка с топла завивка и обличане в сухи дрехи.

Лечителката препоръчва също терапия с хвощови вани при цистит. За тях се прави студена настойка: сноп свеж полски хвощ се накисва в кофа със студена вода за една нощ; на следващия ден прецеждаме и кипваме настойката, която добавяме към водата във ваната.

  • Твърди се още, че  студената настойка може да помогне при тумори в бъбреците, дори при злокачествени. Точната рецепта на настойката: 100 г суха билка полски хвощ или 300 г свежа се накисва в студена вода за една нощ. На другия ден се прецежда и загрява, но не трябва да кипи. Налива се във ваната и следва вече описаният ред на процедурата.
  • При бъбречни тумори помагат и компресите с полски хвощ. Прави се такъв компрес от 100 г суха билка, която се затопля на пара, или 300 г свежа, която леко се намачква. Масата се увива в памучна кърпа, поставя се на кръста в зоната на бъбреците и се увива със стреч фолио, след което и с вълнен шал. С този компрес може да се спи.
За обезкосмяване и против окосмяване

Наши сайтове популяризират рецепти за обезкосмяване с полски хвощ, които не са приемани еднозначно и има доста критични бележки към обещанието за гладка кожа завинаги – с тяхна помощ. Най-често се цитира комбинацията от полски хвощ, змийско мляко и жълт кантарион – 150 г общо, по равно от трите билки. Сместа се залива с два литра вряла вода и престоява така един час, след което се вари на тих огън 15-20 минути. Прецежда се и се долива в приготвена топла вана, където трябва да се прекара до един час. След това без изплакване тялото се увива в голяма хавлиена кърпа и се почива един час. Препоръчва се такава вана да се прави два пъти седмично, в продължение на 2-3 месеца. Нежеланото окосмяване се изчиства и по-голяма част от космите не поникват отново.

Друга по-малко популярна рецепта препоръчва да се направи отвара от 4 кг зелен гвощ и двойно количество вода; вари се в голям съд, докато обемът се намали наполовина; прецежда се и отново следва билкова вана. Критиците на този способ го намират за спорен, тъй като по начало полски хвощ се препоръчва за заздравяване на косъма. Освен това забързаното всекидневие едва ли би допуснало толкова продължителни занимания за едното обезкосмяване при положение, че съществуват и по-удобни начини за справяне с проблема.

При атеросклероза и високо кръвно

Билката полски хвощ е сочена от фитотерапевти като добър вариант за превенция на атеросклероза, както и за подобряване състоянието на пациенти с този болестен проблем. В този случай е препоръчван чай от полски хвощ, който се пие четири пъти дневно по 100 г преди хранене. Приготвя се, като варим пет минути 30 г суха билка в половин литър вода (билката се сипва във вече врящата вода).

Лековитата трева е полезна и за хипертониците, тъй като действа диуретично и по този начин създава условия за намаляване на артериалното налягане. Вече коментирахме и благотворното й влияние върху състоянието на бъбреците – нерядко високото артериално налягане е провокирано от бъбречен проблем.

За зъбен камък, стоматит, тонзилит

Действието на билката като антисептик и противовъзпалителният й ефект правят полския хвощ ценен помощник при терапиите на заболявания в устната кухина и гърлото. Възпалението на венците, лигавицата на устната кухина или сливиците се овладява успешно чрез жабурене и гаргара с вече описаните запарки и чайове. При заболявания като тонзилит например е добре да се комбинира вътрешният прием – чай от полски хвощ, с някой от продуктите за изплакване на проблемната зона.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Отвара с билката предотвратява и натрупването на зъбен камък. Целебната течност се приготвя от 30 г хвощ и една чаша вода; вари се 20 минути, прецежда се и се разделя на равни части за три приема. Терапията продължава един месец (bgbilka.com).
За отслабване

Ефектът на отслабване с полски хвощ се дължи на действието на билката като пикочогонно средство – тя е добър диуретик и насърчава изхвърлянето на течности от организма. Има различни рецепти за билкови продукти с хвощ – самостоятелно, или комбинация с други лечебни растения. Вижте тези примерни рецепти, които са с добър ефект – но не бива да се прилагат по-дълго от един месец заради риск от нарушаване на електролитния баланс. Да не забравяме, че едновременно с течностите изхвърляме полезни соли!

  • Четири супени лъжици полски хвощ сух заливаме с чаша вода и оставяме сместа на водна баня за половин час.  Получената течност доливаме, докато се получи първоначалният обем, и прецеждаме. Пие се по половин чаша след хранене, три пъти дневно.
  • По една супена лъжица полски хвощ и брезови листа заливаме с чаша вряла вода и оставяме за 15 минути под капак. Прецеждаме; от запарката се пие по 100 мл три пъти дневно, половин час преди хранене.

Три чаени лъжички хвощ заливаме с чаша вряла вода и оставяме под капак за половин час. Прецеждаме; получената дневна доза се разделя за три приема. Тази запарка е значително по-слаба в сравнение с други и може да се изпълнява по-дълго време.

При отоци

Отоците могат да са свързани с проблеми на сърдечно-съдовата или отделителната система. Задържането на течности се изразява в подуване най-често на крайниците, пръстите на ръцете, лицето. Полският хвощ е полезен в такива случаи с диуретичния си ефект: той насърчава изхвърлянето на течности и редукцията на отоците. Прием на хвощови продукти с такава цел обаче  може да навреди, ако не се извършва правилно, затова подобни опити трябва да са препоръчани от лекар. Ясно е, че диуретичният ефект натоварва бъбреците и това може да има негативни последици.

При обилен и болезнен цикъл

Едно от най-честите нарушения на месечния цикъл е свързано с прекалено обилното и продължително кървене; често то е придружено със силни болки. Цикълът може да се нормализира и да се намалят болезнените спазми с помощта на полски хвощ. Необходима ни е слаба запарка от една супена лъжица хвощ и 500 мл вряла вода. Заливаме и оставяме под капак, докато изстине; прецеждаме. Приема се по една супена лъжица на всеки два часа, докато усетите отслабване на кървенето и болката. След това от запарката може да се взема три пъти дневно по една супена лъжица.

За изплакване на коса, маски, отвара

Благодарeние на силиция в клетките на полския хвощ, растението е незаменимо в процедурите по грижи за косата. Хвощът ускорява растежа на косъма, придава блясък и копринен вид. Редовното изплакване с отвара от полски хвощ възстановява и укрепва структурата на косъма.

Освен това прилагането на полски хвощ за коса е отлично профилактично средство срещу гъбични заболявания на скалпа; помага да се спасяваме от пърхут, да се справяме с проблеми като чупене и опадване на косата. В момента екстракти от билката успешно се използват като биокомпоненти в шампоани, балсами и всякакви други средства за грижи по косата.

Ето няколко полезни съвета за използването на полски хвощ при поддържането на косата:

  • Кипваме три литра вода и сипваме вътре 4-5 супени лъжици полски хвощ. Варим на тих огън половин час, ставяме отварата да престои и изстине до стайна температура и прецеждаме. Използваме за изплакване на косата – три пъти седмично, в продължение на един-два месеца.
  • Друга рецепта за вода за изплакване, с повече билки: смесваме по две супени лъжици полски хвощ,  лайка, невен и хмел. Варим половин час на слаб огън, отдръпваме и прецеждаме. Ако редовно използваме това средство, няма да имаме проблеми от рода на косопад и пърхут.

Ето и две рецепти за маски при проблемна коса:

  • Пакетче  безцветна къна се смесва с настойка от полски хвощ. От получената смес се полага в корените на косата, които се масажират, а сетне и по цялата дължина. Сместа трябва да е затоплена. След намазването главата се увива в кърпа за един час, а после внимателно се измива. С тази маска се заздравява косъмът и се насърчава растежът му.
  • Маска срещу пърхут: в литър вода се варят три супени лъжици суха билка. След 5-6 минути съдът се отдръпва, похлупва се и се оставя за 2-3 часа. Прецежда се, добавят се няколко капки чаено масло. От тази течност се нанасят малки количества върху измитата коса и се оставят да засъхнат.

Противопоказания

Въпреки всички ползи от растението, то има противопоказания и трябва да се използва внимателно. Не бива да се прилага в следните случаи:

  • При нефрити и нефрози;
  • Обилни вътрешни кръвоизливи;
  • Бременност – тъй като вътрешният прием на продуктите провокира контракции;
  • Лактация, кърмене;
  • Не се прилага при деца под тригодишна възраст;
  • Възможна е индивидуална непоносимост.

Полският хвощ съдържа тиаминаза – това е фермент, който разлага витамин В1. Прилагането на билкови продукти за по-дълго от три месеца причинява дефицит на въпросния витамин. Намалява и съдържанието на калий в кръвта, което заедно с изразения диуретичен ефект води до хипокалиемия. Това налага контрол върху стойностите на калия, ако билката се използва продължително.

Полският хвощ е несъвместим с продуктите, които съдържат литий. Той забавя извеждането им от организма и така се създават условия за проява на множество техни странични ефекти. Прилагането на полски хвощ трябва да се съгласува с лекуващия, за да не се получат нежелани усложнения.

За какво друго се използва?

Лековитото растение полски хвощ е било познато с целебните си въздействия още в древността. С времето знанието за това е било изгубено и векове наред са го използвали единствено за почистване на оловни и калаени съдове и в сухо състояние – за връзване на самоделни метли! Пресният полски хвощ често се споменава като храна за зайци, а принципно някои от видовете му са паша за еленови стада в северни зони на Азия и Северна Америка.

Полски хвощ като белег за злато в реката

Полският хвощ е едно от растенията, които са способни да натрупват злато. Кореновите системи на такива растения изсмукват от подпочвените води разтворимите форми на златото и ги натрупват в клетъчните мембрани на надземните части заедно с натрий, калий и хлор. Ролята на тези компоненти е да поддържат тургора на растителните клетки.

Съдържанието на злато в растенията под формата на наночастици се използва като индикатор за откриване на златоносни почви и води. Полският хвощ е показател за това и масивите с това растение в Азия например са основание за проверки и проучвания за наличие на злато. Този тип растения са известни като растения-индикатори; в техни части може да има свръхнатрупване на златни наночастици, превишаващи 50 пъти обичайното им съдържание в неутрални зони.

За храна на зайци

Както е известно, зайците могат да се хранят с множество диворастящи тревисти видове. Хапват и такива сред тях, които са токсични за едрия рогат добитък, за коне и за овце. С полски хвощ, който не е подходяща храна за изброените групи животни, могат да се хранят диви и питомни зайци – възрастни екземпляри. Не се препоръчва такава храна за малки зайчета и за бременни самки. Трябва да се отчете и фактът, че степента на токсичност може да се увеличи в зависимост от начина, по който се съхранява набраната за изхранване тревна маса.

Продукти на пазара, цена

Вероятно не е трудно да се научиш да разпознаваш полезния полски хвощ, но за един градски човек по-лесният вариант е да си купи изсушената билка или продукт, който съдържа биоактивен компонент от хвоща.

Насипно, като билка, стрък

Сух полски хвощ – билка за приготвяне на запарка (стрък) може да се купи от всяка аптека. Стандартното пакетче от 40 г струва около лев. От тази суха маса може да се приготви чай, запарка, отвара, зависи какъв е здравословният проблем на потребителя. Най-лесното приложение:

  • Две супени лъжици билка от пакетчето се заливат с чаша вряла вода. След 15-20 минути прецеждаме; изпиваме на четири пъти по равно.
Купешкият чай от полски хвощ

Освен под формата на насипната билка, чай с полски хвощ може да се намери и на филтър пакетчета, в комбинация с други полезни растения. Така например чаят нефролин  (от “Евелин”) е готова комбинация от хвощ, жълт кантарион, мента, ленено семе и плод хвойна. Всяко пакетче се запарва 10-15 минути в чаша вряла вода; пие се три пъти дневно преди хранене. Помага при подагра, ревматизъм и възпаления в отделителната система. Опаковка от 20 пакетчета струва 1 – 1.20 лв.

Друга възможност е чаят за бъбреци от професор Ламбрев: 30 филтър пакетчета в опаковка ще ви струват 2.50 лв. Освен полски хвощ в пакетчето има точно дозирана композиция от билки – бяла бреза, глог, мечо грозде, слез, гръмотрън, валериана, бял оман, алпийски лапад, златна пръчица, ленено семе, бял равнец. При необходимост от лечение се пият по четири чаши чай на ден, всяка приготвена чрез запарване на пакетче за половин час. Този режим се поддържа три седмици. След първата от тях за всяка чаша чай се запарват по две пакетчета. Когато приключите лечебния модул, прекъснете за седмица и повторете.

Паста фитолизин (Fitolizyn)

Фитолизин е композиция от няколко биоактивни съставки – участват нашия полски хвощ, както и корени от магданоз, семена от сминдух, пача трева, пълзящ пирей, бяла бреза, корен от девисил, златна пръчица и лучени люспи. Пастата се препоръчва като допълнение при лечението на бъбречнокаменна болест, и за профилактика на същото плюс възпаления и инфекции в отделителната система. Продуктът е само за възрастни; не се дава на деца и подрастващи под 18 години. Не е подходящ за бременни и кърмачки.

Приемът е следният: една чаена лъжичка от пастата се разтваря в половин чаша гореща вода и се изпива наведнъж. Това се прави 3-4 пъти дневно. Да не се използва при бъбречна недостатъчност!

Продуктът не е евтин: тубичка от 100 г струва 23 – 24 лв.

Екстракт от полски хвощ, течен

Течният екстракт (тинктура) от полски хвощ се препоръчва като чиста и бързо действаща форма при възпаления на отделителната система, камъни в бъбреците, при болестни състояния на кости и стави, както и за укрепване и поддържане на ноктите, косата и кожата. Шишенце от 100 мл на “Панацея” струва около 6 лв. Приемат се два пъти дневно преди хранене по 60 капки, разтворени в малко вода.

Полски хвощ на таблетки и капсули

Една от формите за прием на билката са таблетките. Аптеките предлагат няколко продукта от този вид, сред които избираме по дозировка на активния компонент и – разбира се – по цената.

  • Таблетките на д-р Тошков се приемат по схемата 3 до 6 хапчета дневно, след хранене – разпределени равномерно за три приема. Поддържащата доза след първите 2-3 седмици е три таблетки дневно. Приемат се три до 6 месеца, за да се постигне терапевтичен резултат. В тези таблетки екстрактът от хвощ е комбиниран с инулин. 120 таблетки струват 11.55 лв.
  • Сто таблетки на Natures Way пък се набавят за 20 лева. Всяка таблетка съдържа 440 мг сух екстракт от билката. Приемат се три пъти дневно по една таблетка.
  • 90 биокапсули на Балев по 190 мг  вървят по 12 лв; приемат се 4 до 6 дневно по време на хранене.
  • Капсулите с полски хвощ на BioHerba са 100 за 9 лева; вземат се два пъти дневно по една, т.е. 2х210 мг.
Шампоан с полски хвощ

Няколко авторитетни фирми предлагат фитошампоани с полски хвощ; по правило предназначението им е за изтощена и капеща коса. Помагат при косопад, изтъняване и чупливост на косъма, както и при пърхот. Фитошампоанът на Herbal Care например е предназначен за ежедневна употреба и струва 6 лв за 300 мл.

Масло за коса с репей

Маслото за скалп с репей и полски хвощ помага при косопад. Производителят Грийн Фармаси препоръчва продукта за подхранване на космените фоликули и за укрепване структурата на косъма. Заздравява и уплътнява косъма. 1-2 пъти седмично малка доза от маслото се втрива в скалпа и се оставя да подейства за половин час. След това се измиваме хубаво с мек фитошампоан. Споменатият продукт струва приблизително 6 лв за 100 мл.

За още информация: На латински: Equisetum arvense. На английски: horsetail. На немски: Schachtelhalme. На турски: Atkuyruğu. На испански: cola de caballo. На гръцки: εκουίζετο. На руски: Хвощ полевой.

https://youtu.be/MREWVVLF5cs

Източници:

Първоначално публикувано на:22.05.2017 @ 14:35

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Панцеф

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Начини на приложение и рискове при употреба на панцеф (цефиксим). Антибиотик при гонорея (трипер). При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *