Начало > Докторе, кажи! > Не прекалявайте с пиенето на вода – прекомерното й пиене е опасно!

Не прекалявайте с пиенето на вода – прекомерното й пиене е опасно!

Ако пиете вода прекалено много се разреждат минералите, играещи важна роля във вашия организъм. Какво се случва след прекомерно пиене на вода?

По този начин водата по-лесно попада вътре в клетките на нервната система. Това може да предизвика образуването на оток в мозъка, който е способен да убие човека.

Ранните симптоми, които помагат да се избегне бедата, включват прекалена умора, мускулни спазми, прилошаване, чувство на тревога, обърканост или помрачено съзнание, както и гърчове. Най-често с водата злоупотребяват спортистите.

Затова за тях е препоръчително да се въздържат от големи количества вода по време или веднага след занимание със спорт. В резултат на хиперхидрация спортистите са заплашени и от друга беда – хипонатриемия – понижена концентрация на натрий в кръвната плазма. По принцип половин литър вода е напълно достатъчен, за да се възстанови балансът на течности в организма след тренировка.

Дайте мнение и Вие тук!

Изотоничната форма на хипонатриемията се проявява със следните симптоми: сънливост, объркано съзнание, дезориентация и гърчове. Наблюдава се промяна на теглото и усилено изпотяване. Може да се стигне до нарушаване на функциите на бъбреците, черния дроб и сърцето. Не прекалявайте с водата, за да помогнете на организма да възстанови минералния баланс!

За alexa

Оставете коментар

Моля, Влизане за да коментирате
  Абонирайте се  
Уведомение за