Диета при гастрит

При възпаление на острия гастрит се налага гладуване през деня, а след това спазването на подходяща диета в продължение на 3 до 7 дни, в зависимост от тежестта на симптомите.

Храненето на болните от хроничен гастрит зависи от сложността и напредването на заболяването. Разрешени са храни, слабо стимулиращи стомашната секреция (мляко, настъргани зеленчуци и месни ястия, омлети на пара, сух хляб).

Храната се приема под формата на пюрета и каши 5-6 пъти на ден.

Всички ястия са варени или приготвени на пара. Трябва да се изключат от менюто пържените, пушените ястия, месо, риба и гъбените супи и сосове, твърдите зеленчукови бульони, пикантни и солени закуски, кисели и мариновани зеленчуци и плодове, месо, богати на фибри хранителни продукти, пикантни подправки и зеленчуци, кисели плодове, газирани напитки и др.

Какво се позволява за хранене при гастрит?

При гастрит с понижена стомашна секреция са подходящи варени ястия на пара, печени, пюрета от храни, богати на съединителна тъкан и фибри. В диетата може да се включат и супи от нискомаслени месни и рибни бульони, супи от зеленчуци и гъби, супа от прясно зеле, червено цвекло, супа със ситно настъргани зеленчуци, от пресни домати, желета, леки сирена, шунка без тлъстини и други.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Какво се забранява във всяка диета при гастрит?

От менюто на болния трябва да се изключат пресният хляб и сладкишите, млякото, супите с грах и фасул, тлъстото месо, осолената пушена риба и консервираните храни, твърдо сварените яйца, ряпата, репичките, гъбите, гроздовият сок и други твърди плодове и зеленчуци, мазни и пикантни сосове и подправки, вино безалкохолни напитки, мазно свинско, говеждо и овче месо, мазнини за готвене.

Непременно вижте и ТОВА:

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *