Малко повече за киселините в стомаха

Симптоми на киселини в стомаха са неприятния вкус на горчиво и кисело и усещането за парене в гърлото.

Най често киселините се появяват след преяждане късно вечерта, малко преди да си легнем.

ВАЖНО! Междувременно направихме и по-добър материал ТУК: По темата за киселини в стомаха!

Неприятното усещане може да продължи от няколко минути до няколко часа. Поетата храна се придвижва по хранопровода, който е с дължина около 25-30 см, и попада в стомаха.

Връзката между хранопровода и стомаха се осъществява чрез пръстеновиден мускул – сфинктер, който се отваря при преминаването на храната и затваря след като тя попадне в стомаха.

Киселините от стомаха се разпространяват нагоре по хранопровода по време на обработване на храната, когато стане така, че пръстеновидният мускул да не може да функционира нормално.

Там те дразнят лигавицата и предизвикват парене.

Гълтането на хапчета против киселини не бива да се превръща в навик. Първо, защото хапчетата от един момент нататък спират да действат, и второ, защото натрупването на гипс в организма ви може само да ви навреди. Опитайте при киселини да пиете повече вода, вместо да се тъпчете постоянно с хапчета.

Други фактори, които могат да причинят киселините са:

  1. определени храни и напитки;
  2. стрес;
  3. наднормено тегло;
  4. тясно облекло, което притиска стомаха и корема;
  5. тежка бременност;

Продуктите, които най-често предизвикват киселини са:

  1. шоколад, мента и съдържащи мента продукти;
  2. домати и доматени сосове;
  3. цитрусови плодове;
  4. кафе;
  5. алкохол;
  6. пикантна и мазна храна;

Киселини могат да се образуват и при приемането на лекарства като аспирин, ибупрофен, аналгин и др.

При повечето лекарства в упътването трябва да пише за този страничен ефект.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Малко повече за киселините в стомаха
3.3 (65%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *