Витамин С е хранително вещество,
което играе различни важни роли в организма - надбъбречните жлези при стрес.

Как витамин С укрепва имунната система

Витамин С е хранително вещество, което играе различни важни роли в организма – от подпомагане на заздравяването на раните до подкрепа на надбъбречните жлези при стрес.

Но може би най-известната му роля е тази при имунната система. Известно е, че храната, която приемаме има голямо значение върху тялото ни. Не винаги обаче, човек успява да си набави нужните дневни дози от различните хранителни вещества. Затова някои експерти съветват използването на витамини за имунната система. Установено е, че чистата форма на витамин С, наречена аскорбинова киселина, поддържа невероятен брой имунни механизми в организма.

Увеличава диференциацията и пролиферацията на В- и Т-клетките

За да се стимулира активирането на Т-клетките, е необходима специфична метаболитна програма. Тази метаболитна програма до голяма степен зависи от наличието на аминокиселини и глюкоза. Наличието на тези горива е от съществено значение за няколко метаболитни пътя. Освен това, ограничаващите условия могат да попречат на способността на Т-клетките да функционират правилно. Следователно насочването към тези метаболитни пътища може да бъде обещаващ начин за разработване на Т-клетъчни терапии.

В допълнение към ролята си в диференциацията на имунните клетки, c-Myc може да повлияе на растежа на Т-клетките. Той регулира експресията на ключови ензими, участващи в гликолизата и притока на глюкоза. Засилва активирането на AMPK и подпомага метаболизма на ФАО. Още повече – изглежда, че влияе върху баланса между Th17 и Treg клетките. Индуцираната глюкозонезависима експресия на c-Myc може да доведе до увеличаване на популацията на Th17 и намаляване на диференциацията на Treg клетките.

Неутрализира свободните радикали

Човешкият организъм е в постоянна битка със свободните радикали, които могат да увредят клетъчната структура и ДНК. Тези свободни радикали атакуват клетките, протеините и мазнините на организма, като крадат електрони и променят клетъчните функции. Антиоксидантите, като витамин С, спомагат за стабилизирането на тези свободни радикали, като им пречат да причиняват клетъчни увреждания.

Витамин С действа, като активира ключови ензими в организма. Тези ензими спомагат за изграждането на колаген – здравия протеин, който прави кожата и съединителната тъкан силни и устойчиви. Той е способен дори да защити жизненоважни органи, като белите дробове – от патогени. Доказано е, че насочва имунните клетки, наречени неутрофили, към местата на инфекция и се бори със свободните радикали.

Предпазва организма от токсини

Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества за имунната система. Той предпазва организма от токсини и помага за осъществяване на имунен отговор срещу патогени. Той също така предпазва организма от възпалителните ефекти на свободните радикали. Този антиоксидантен витамин е кофактор за множество ензими в организма и стимулира производството на цитокини, които помагат на имунната система да се бори с инфекциите.vitamin-c (2)

Помага на организма да се бори с оксидативния стрес, който насърчава заболяванията. Неговото действие се изразява в това, че предпазва организма от свободните радикали, които могат да увредят клетките на организма и да доведат до оксидативен стрес – фактор, свързан с рака и сърдечните заболявания. Витамин С също така подобрява развитието на белите кръвни клетки, които действат като първа линия на защита на организма срещу инфекции.

Съкращава продължителността на симптомите на настинка

Проучванията показват, че приемът на витамин С може да намали продължителността на простудните заболявания с до 8%. Известно е също, че той намалява появата на респираторни инфекции, като например грип. При децата добавките с витамин С също показват някои ползи, включително намаляване на продължителността на симптомите на настинка с цели 14%. Витамин С може да действа и като антихистамин и противовъзпалително средство. Витамин D, известен още като “слънчевия витамин”, също е важно хранително вещество за поддържане на имунната система. За съжаление, голям процент от населението страда от недостиг на витамин D, затова е важно да се допълва с подходящи количества витамин D всеки ден, за да се осигури най-добрата защита.

Дайте мнение и Вие тук!

В неотдавнашен мета-анализ са разгледани проучвания, изследващи ефективността на витамин С при лечението на обикновена настинка. Установено е, че приемът на допълнителна доза витамин С в началото на симптомите намалява продължителността на настинката с половин ден в сравнение с плацебо-контролирано проучване. В допълнение към намаляването на продължителността на настинката, приемането на допълнителна доза витамин С може да помогне и за облекчаване на дискомфорта от болките в гърдите, треската и втрисането.vitamin-c (3)

Предпазва от рак

Витамин С е важен антиоксидант, който предпазва от свободните радикали, които атакуват здравите клетки и променят ДНК. Смята се, че този процес намалява риска от развитие на някои видове рак. Изследванията показват, че може да помогне и за намаляване на риска от рак на белия дроб и гърдата. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се определи дали този витамин е ефективен при хората.

Демир бозан за безсъние

В проучванията изглежда, че витамин С стимулира имунната система и подобрява отговора към имунотерапии. Тези лечения действат чрез увеличаване на имунния отговор срещу раковите клетки. Едно от последните проучвания комбинира високи дози витамин С с две други имунотерапии. Комбинацията се оказва по-ефективна от всяко от двете лечения самостоятелно и напълно унищожи туморите при някои мишки.

Вижте и ТОВА:

Кога се пият витамини: Сутрин или вечер и кога са полезни/вредни

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *