Какви са симптомите на ревматизма

Ревматизмът е известен на човечеството много отдавна. Дори и в трактатите на древната китайска медицина и трудовете на Хипократ се описват симптомите на това заболяване.

Днес при споменаването на ревматизма веднага изплува представата за възпаление и подуване на ставите.

Но в действителност заболяването е доста по-многолико: системно инфекциозно и алергично заболяване с увреждане на тъканите на сърдечносъдовата система и ставите.

Ревматизмът засяга предимно ставите и това увреждане се нарича артрит. Ако заболяването обхваща едновременно много стави, се нарича полиартрит.

Към тази форма на ревматоидния артрит са особено уязвими глезените и ставите на китката. Ако обаче страда само една от ставите, това се нарича ревматоиден моноартрит.

Вижте и ТОВА: Какво трябва да знаем за отвратителния артрит!

Интересното е, че ставите се възпаляват симетрично, т.е. едновременно на двата крака. Първият симптом на острия ревматоиден артрит е нарастващата остра болка в ставите, която се увеличава дори и при малки движения.

На фона на болката се появява подуване на ставите и на меките тъкани в областта на съединяване на ставите и на меките тъкани в областта на съединяване на ставите.

Болката се задълбочава още повече при допир, а кожата се загрява.

Дайте мнение и Вие тук!

Често острата фаза на ревматизма е съпроводена от висока температура до 38-40 градуса и обилно потене.

Проявите на артрита са много променливи: те могат бързо да изчезнат в едни стави и също толкова бързо да преминат към други. Ако не се лекува, с времето ревматоидният артрит засяга все повече стави, преминавайки в хронична форма.

“Фигурин

На болните им е трудно да се движат, сутринта се усеща особена скованост на крайниците. При ревматизма освен артрита може да се увеличат и лимфните възли, да се появят нарушения в периферната нервна система.

Такива симптоми говорят за пониженосъпротивление на организма и силна активност на заболяването. При навременно лечение, неприятните симптоми в края на краищата отстъпват.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *