Съвети за здрави очи. Практически упражнения и масаж

Ще ви дадем няколко упражнения и масаж за подобряване на намалено зрение.

Много е грешно да се смята, че щом човек остарее, зрението му непременно се понижава. Това не е точно така.

Профилактиката на влошеното зрение включва много компоненти, включително и спазване на тези правила за хранене, които са приети за профилактика на атеросклерозата.

Защото в очите ни има много кръвоносни съдове, не по-малко, отколкото в другите органи. Най-добрият профилактичен ефект може да се получи, ако редовно правите упражнения за очите.

Например да фиксирате погледа си на крайчеца на носа, на пространството между веждите, на дупка в стената на разстояние 50 см. Във всяко едно от тези положения трябва да задържате погледа си в продължение на 1-2 минути.

След това затворете очите и им дайте възможност да си починат. Тези упражнения се правят по два пъти на ден – сутрин и вечер. Извършват се в продължение на 10 минути. Очните нерви се тонизират с масаж на очите.

Той включва поглаждания на затворените очи с крайчетата на пръстите. Както и лек масаж на клепачите с цяла длан. Най-удобно е да масажирате очите си с двата пръста – показалеца и средния. В долния край на клепачите пръстите трябва да се движат в посока от слепоочията към носа.

Дайте мнение и Вие тук!

В горния край – в противоположна посока – под веждите. Движението се повтаря по 10-15 пъти. Добър стимул за очите е студената вода. Сутрин потапяйте лицето си по 3-4 пъти в студена вода за 3-4 секунди или се напръсквайте обилно в областта на очите.

Много полезно е да поседите и известно време да погледате тихата водна повърхност на езеро или басейн. Това стимулира нервната система и очните нерви.

Разбира се, с всичко това трябва да се занимавате редовно. Не забравяйте и за активния начин на живот. Тренирайки тялото си, вие тренирате и своите кръвоносни съдове, мускулите, а значи и очите си.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

зачервени очи

Зачервени очи. 10+ причини и болести. Как да действаме?

Зачервени очи – каква е причината? Всички симптоми и възможни диагнози. Изследвания; лечение с медикаменти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *