Емфиземът – как се отразява на сърцето и кои са симптомите на белодробния емфизем?

Обмяната на газове в белите дробове се нарушава благодарение на хроничното заболяване емфизем. Веднага под удара попада сърдечносъдовата система.

Болестта спомага за разтягането на алвеолите, които от своя страна губят своята еластичност и способността си да изтласкват въздуха. В този случай сърцето започва да работи с повишено натоварване и се изхабява по-бързо.

В следствие на това се получават сериозни заболявания като белодробна и сърдечна недостатъчност, хипертония и прочие. При възрастните хора емфиземът се понася по-леко,защото процесите в техните бели дробове са обусловени от възрастови изменения.

Те се развиват с течени на времето и и организмът свиква и се приспособява към тях. При младите хора е много по-тежко и по-опасно, защото емфиземът ги напада изведнъж и не им оставя шансове.

В резултат на нарушена микроциркулация в белите дробове, на генетичен дефект, на въздействието на токсични вещества болестта може да възникне самостоятелно.

Много често емфиземът се развива като усложнение на бронхиалната астма или хроничния бронхит. Това вече е вторична форма на болестта.

Кои са първите признаци на белодробния емфизем?

* Ноктите и устните посиняват

Дайте мнение и Вие тук!

* При дишане човек чува свистящи звуци или хрипове, а издишването му е удължено

* Задух при физическо натоварване. В началото затрудненото дишане се проявява само през зимата, но в последствие започва постоянно, дори и в състояние на покой.

Най-характерният симптом е тежкото дишане – при издишване човек прикрива устата си и издува бузите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *