Остеопороза – причини и предпоставки

В тази статия разглеждаме причините за възникване на остеопороза, едно толкова популярно напоследък заболяване, за съжаление.

С възрастта плътността на костите намалява заради постепенната загуба на структурни вещества от скелета.

Значителната загуба на минерали -състояние, известно като остеопороза, прави костите крехки и чупливи. Заболяването се среща предимно при възрастните жени вследствие на хормоналните изменения след менопаузата, но може да се прояви и при мъжете.

Милиони хора страдат от остеопороза. От тях 80% са жени, преминали през менопаузата, въпреки че болестта засяга и мъже и по-млади жени. Тя води до счупвания, предимно на гръбнака, таза и китката. До 70-годишна възраст към 40% от жените поне веднъж са имали фрактура, причинена от остеопороза.

Заболяването често протича без симптоми, докато не се стигне до счупване след падане. Ако гръбначните прешлени обаче се износят и деформират, може да се появи болка в гръбнака. Други признаци са разклащане на зъбите, прегърбване и кифоза (изкривяване на горната част на гръбнака и поява на старческа гърбица).

Степента на остеопорозата се определя чрез сканиране на костната плътност.

РИСКОВИ ФАКТОРИ за остеопороза.

Освен менопаузата, други рискови фактори за развитието на остеопороза са дребната костна структура, прекалено ниското тегло и обездвижването. Злоупотребата с алкохол и цигари, както и непълноценното хранене също оказват влияние. Всички тези фактори намаляват костната плътност в зряла възраст или не й позволяват да достигне своя потенциален максимум у млади хора.

При непълноценното развитие естествената деминерализация на костите, съпровождаща стареенето, настъпва по-бързо, което е рисков фактор за остеопороза.Болестта е и наследствено обусловена. Учените предполагат, че съществува ген, който нарушава действието на витамин D в организма, а той е необходим за усвояването на калция. Хората с дребни кости (предимно от кавказки тип и азиатската раса) са особено предразположени към остеопороза. Други рискови фактори са диабет, заболявания на щитовидната жлеза, както и някои лекарства, най-вече кортикостероиди и противогърчови медикаменти.

Дайте мнение и Вие тук!

КАК СЕ РАЗВИВА ОСТЕОПОРОЗАТА

Костната плътност се увеличава през детството, юношеството и няколко години след това. Постоянно се образуват нови костни клетки, а старите се разрушават. Обикновено костите са най-плътни и издръжливи през 30-те години.

“Фигурин

За лечение на остеопорозата има подходящи инжекции.

Важно: Имаме и по-добра статия ТУК: За болестта остеопороза. Причини, симптоми и лечение!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *