Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии.

Диабетна микроангиопатия. Лекарства и терапии

Разбиране на диабетната микроангиопатия и лечение с лекарства и най-нови терапии.

Диабетът, метаболитно разстройство, което засяга милиони хора по света, крие риск от усложнения, ако не се управлява ефективно. Едно от тези усложнения е диабетната микроангиопатия, която засяга най-малките кръвоносни съдове в тялото. Това води до влошаване на функциите на органите и тъканите. Разбирането и ефективното лечение на диабетната микроангиопатия изисква разбиране на сложната връзка от лекарства, терапии и промени в начина на живот, необходими за справяне с това състояние.

В тази статия ще се запознаем с най-ефективните методи за лечение на диабетната микроангиопатия, като ще хвърлим светлина върху различни лекарства, терапии и стратегии, които обещават да се справят с това усложнение на диабета.

Ролята на антихипертензивните медикаменти в лечението на диабетната микроангиопатия

Поддържането на оптимални нива на кръвното налягане е ключов аспект от лечението на диабетната микроангиопатия. Хипертонията или високото кръвно налягане, може да влоши усложненията, свързани с диабетната микроангиопатия, тъй като повишеното налягане може да нанесе допълнителни увреждания на вече отслабените малки кръвоносни съдове.

Тук ще представим някои от най-често предписваните антихипертензивни лекарства, както и тяхната употреба и странични ефекти:

ЛекарствоУпотреба и странични ефекти
ЛизиноприлЛизиноприл е АСЕ инхибитор, който разширява кръвоносните съдове, позволявайки по-плавен кръвоток. Страничните ефекти могат да включват замаяност, главоболие и суха кашлица.
Амлодипин (Норваск)Амлодипин е блокер на калциевите канали, който разширява кръвоносните съдове и забавя сърдечната честота. Страничните ефекти могат да варират от подуване на долните крайници до сърцебиене.
Лосартан (Лозартан)Лосартан, ангиотензин II рецепторен антагонист, също подпомага отпускането и разширяването на кръвоносните съдове. Потребителите могат да почувстват замаяност, умора и понякога мускулни крампи.

Важно е да се отбележи, че макар антихипертензивните лекарства да са ценен инструмент в борбата с диабетната микроангиопатия, те са най-ефективни, когато се използват в комбинация с други стратегии, като например промени в диетата и редовни физически упражнения.

Гликемичен контрол и антихипергликемични лекарства

Крайъгълният камък при лечението на диабета, а оттам и на диабетната микроангиопатия, е ефективният гликемичен контрол. Поддържането на нивата на кръвната захар в предписания диапазон е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшни увреждания на микросъдовата система. Налични са няколко класа антихипергликемични лекарства, всеки от които има различен механизъм на действие. Ето някои примери:

ЛекарствоУпотреба и странични ефекти
Метформин (Глюкофаж)Метформин намалява производството на глюкоза в черния дроб и подобрява чувствителността към инсулин. Страничните ефекти могат да включват стомашно-чревни проблеми като диария и коремна болка.
Глипизид (Глюкопрес)Глипизид стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин. Възможните странични ефекти включват хипогликемия и повишаване на теглото.
Sitagliptin (Янувия)Янувия регулира нивата на инсулин, които тялото Ви произвежда след хранене. Потребителите могат да изпитат главоболие, болки в гърлото и понякога стомашен дискомфорт.

Разумният гликемичен контрол може да забави развитието на диабетната микроангиопатия. Въпреки това антихипергликемичните медикаменти трябва да се използват заедно с промени в начина на живот, като здравословна диета и редовна физическа активност.

Терапия със статини

diabetna-mikroangiopatia-03Управлението на нивата на липидите, особено на LDL-холестерола, е от решаващо значение за превенцията и лечението на диабетната микроангиопатия. Доказано е, че терапията със статини е ефективна за намаляване на нивата на холестерола, като по този начин се сваля рискът от сърдечно съдови инциденти при пациенти с диабет.

Ето някои често срещани статини:

МедикаментиУпотреба и странични ефекти
Аторвастатин (Липитор)Аторвастатинът понижава LDL холестерола и триглицеридите в кръвта, като същевременно повишава нивата на HDL холестерола. Той може да причини мускулни болки и увреждания, чернодробни увреждания и храносмилателни проблеми.
Симвастатин (Зокор)Симвастатинът също намалява LDL холестерола и триглицеридите, като същевременно повишава HDL холестерола. Потребителите могат да изпитат главоболие, болки в корема и понякога мускулни болки.

Макар че терапията със статини може значително да помогне за регулиране на нивата на липидите, тези лекарства трябва да се използват заедно със здравословна за сърцето диета за постигане на оптимални резултати.

Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и блокери на рецептора за ангиотензин II (АРБ)

Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) и ангиотензин II рецепторните блокери (АРБ) се използват широко за лечение на хипертония. И двата класа лекарства инхибират системата ренин-ангиотензин-алдостерон, която играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане и баланса на течностите.
В контекста на диабета тези лекарства помагат за намаляване на риска от диабетна нефропатия, често срещано усложнение на диабетната микроангиопатия, чрез намаляване на кръвното налягане и подобряване на бъбречната функция. Известно е също, че те намаляват протеинурията – признак за увреждане на бъбреците.
Ето някои често предписвани АСЕ инхибитори и АРБ:

МедикаментиУпотреба и странични ефекти
ЛизиноприлЛизиноприл е АСЕ инхибитор, който намалява кръвното налягане и облекчава симптомите на сърдечна недостатъчност. Честите нежелани реакции включват замаяност, главоболие и упорита кашлица.
ЛозартанЛозартан е АРБ, който не само понижава високото кръвно налягане, но и предпазва бъбреците от увреждане. Страничните ефекти могат да включват замайване, инфекция на горните дихателни пътища и болки в гърба.

Тези медикаменти трябва да бъдат част от цялостен план за лечение, който включва промени в диетата и физически упражнения.

Антиагрегантна терапия
Демир бозан за безсъние

Кръвните тромбоцити играят ключова роля в съсирването на кръвта. При хората с диабет обаче тези тромбоцити са по-прилепчиви и е по-вероятно да образуват съсиреци. Това може да доведе до допълнително увреждане на съдовете, особено в малките кръвоносни съдове, засегнати от диабетна микроангиопатия.
На хората с диабет често се препоръчва антитромбоцитна терапия, най-често с лекарства като аспирин или клопидогрел, за да се предотврати образуването на съсиреци.

ЛекарствоУпотреба и странични ефекти
АспиринТерапията с ниски дози аспирин може да помогне за предотвратяване на инфаркт и инсулт при хора с диабет. Въпреки това, тя може да увеличи риска от кървене и не трябва да се използва при хора с нарушение на кръвосъсирването.
Клопидогрел (Плавикс)Клопидогрел се използва при лица, които не понасят аспирин. Той предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на кръвни съсиреци. Възможните нежелани реакции включват кървене и синини.
Терапия със статини

Статините са група лекарства, използвани предимно за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Те обаче имат и благоприятно въздействие върху съдовата система, включително подобрена ендотелна функция, стабилизирани атеросклеротични плаки, намалено възпаление и намалена тромбогенна реакция. Тези ползи са от особено значение за лицата с диабет с по-висок риск от сърдечно съдови заболявания.

ЛекарствоУпотреба и странични ефекти
Аторвастатин (Липитор)Аторвастатин е един от най-често използваните статини. Той понижава нивата на холестерола и намалява риска от сърдечни пристъпи и инсулти. Често срещаните странични ефекти включват главоболие, затруднено заспиване и мускулни болки.
Розувастатин (Крестор)Розувастатинът също намалява нивата на холестерола и риска от сърдечни пристъпи и инсулти. Той може да причини гадене, мускулна и коремна болка като нежелани реакции.

Редовното проследяване на чернодробната функция и нивата на липидите е от съществено значение по време на терапията със статини.

Нови терапии и генна терапия

diabetna-mikroangiopatia-02Въпреки че горепосочените методи на лечение са широко използвани и утвърдени в клиничната практика, изследователите непрекъснато проучват нови терапии за лечение на диабетната микроангиопатия. Това включва използването на ангиогенни растежни фактори, като съдов ендотелен растежен фактор (VEGF), фибробластен растежен фактор (FGF), хепатоцитен растежен фактор (HGF), хипоксия-индуцируем фактор-1 (HIF-1) и нервен растежен фактор (NGF). Тези фактори могат да стимулират растежа на нови кръвоносни съдове, подобрявайки притока на кръв в исхемичните тъкани.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това се проучва потенциалната роля на каликреините, група протеини, за които е известно, че освобождават автоациди като азотен оксид и простагландини, за лечението на диабетната микроангиопатия.
Въпреки че тези терапии все още са предимно експериментални, те представляват обещаващи възможности за бъдещо лечение.

Хранителни добавки и алтернативни терапии

Въпреки че горепосочените лекарства са в основата на лечението на диабетната микроангиопатия, някои хранителни добавки и алтернативни терапии също могат да се окажат полезни. Ефективността на тези методи варира и хората винаги трябва да се консултират с медицински специалисти, преди да започнат каквото и да е ново лечение.

Допълнение/терапияПотенциални ползи и странични ефекти
Омега-3 мастни киселини (Рибено масло)Доказано е, че тези мастни киселини намаляват възпалението и подобряват ендотелната функция. Страничните ефекти могат да включват рибен послевкус, стомашно-чревен дискомфорт и повишена склонност към кървене.
Алфа-липоева киселинаТя е показала потенциал за облекчаване на симптомите на диабетната невропатия и подобряване на съдовото здраве. Възможните странични ефекти включват стомашно разстройство, кожен обрив или потенциална интерференция с някои лекарства.
АкупунктураНякои проучвания показват, че акупунктурата може да подобри симптомите на диабетната невропатия, но доказателствата все още не са солидни. Рисковете могат да включват дискомфорт, натъртване и инфекция на мястото на иглата.

Промени в начина на живот

В допълнение към лекарствата и алтернативните терапии, промените в начина на живот играят важна роля в лечението на диабетната микроангиопатия. Тези промени са насочени към подобряване на общото здравословно състояние и управление на нивата на кръвната глюкоза, което от своя страна спомага за предотвратяване или забавяне на прогресията на микроангиопатията.

  • Диета: Здравословното хранене е от съществено значение. Тази диета трябва да е с ниско съдържание на наситени мазнини, захари и сол, но богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни. Поддържането на балансиран хранителен режим спомага за регулиране на нивата на кръвната глюкоза и подпомага контрола на теглото и цялостното здраве на сърдечно съдовата система.
  • Упражнения: Редовната физическа активност подобрява инсулиновата чувствителност, като помага за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта. Тя също така насърчава доброто здраве на сърдечно съдовата система. От съществено значение е да се занимавате с аеробни дейности (като ходене, плуване или колоездене) и упражнения за съпротива.
  • Отказване от тютюнопушене: Тютюнопушенето може да изостри микроангиопатията, като свива кръвоносните съдове и увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Ето защо отказът от тютюнопушене е от съществено значение за всички хора с диабет и особено за тези с микроангиопатия.
  • Редовно наблюдение: Редовното самонаблюдение на нивата на кръвната глюкоза и рутинните медицински прегледи са от решаващо значение за ефективното управление на диабета и неговите усложнения.

Препоръчваме да обсъдите промените в начина на живот със здравен специалист, който може да ви даде индивидуални насоки в зависимост от конкретните здравословни състояния и нужди.

diabetna-mikroangiopatia-04Диабетна микроангиопатия е усложнение, типично за захарната болест. Ето как се провежда лечение на микроангиопатии. Резултат е от нарушения във въглехидратната и липидната обмяна.

Усложнението засяга най-малките разклонения на кръвоносните съдове, които прогресивно надебеляват поради отлагане по тях на гликопротеидни вещества. Това е причина за повишен вискозитет на кръвта и агрегация на кръвните клетки.

Така се създават условия за образуване на микротромбози и се затруднява движението на кръвта. Намаленият кръвоток, от своя страна,причинява тъканна хипоксия (недостиг на кислород в тъканите).

Настъпилите болестни промени водят до увреждания на: бъбреците, ретината, стъпалото/пръстите. Кожата в засегнатите места се разранява, разязвява и умира.

Често при диабетиците разраняването се съчетава с намалена сетивност, която се получава поради увреждане на нервни окончания. Затова пострадалите не изпитват болка. Но микроангиопатията изисква незабавно специализирано лечение, защото нарушава функцията на бъбреците, води до слепота и ампутации на краката.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Ленено масло брашно олио цена барлийнс семе - 012

Ленено масло: Ползи, вреди. Рецепти, лечение. Цени. На капсули

Топ рецепти с ленено масло ♠ За отслабване ♠ Диета ♠ За коса ♠ За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *