Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. Има ли рискови групи; става ли за бременни, бебета, хронично болни.

Още в текста: “За” и “против” лечението с калциев глюконат. Откъде да си го набавим; режим на прием. Как се съчетава с най-използваните лекарства. Отзиви

Калциев глюконат – това е минерална добавка, препоръчвана при дефицит на калций в организма с произтичащи от това здравословни проблеми.
Калцият е необходим за ефективната работа на сърцето, мускулатурата и нервната система. Приемът на калциев глюконат балансира такива деликатни процеси като кръвосъсирването и потенциалния риск от образуване на тромби. Немалко лекари са изразявали мнение, че при заболявания, където високите стойности на калция са необходими, като хипокалциемия, алергични и възпалителни процеси, някои токсикози – терапиите без участието на този препарат намаляват ефективността си.

Калциев глюконат трябва да назначи лекуващият; той избира също дозировката и режима на прием – индивидуално за всеки пациент. Ако прилагането на продукта влошава състоянието, терапията се преразглежда – от корекция на дозировката до отказ от използването му. Приемът на големи количества калциев глюконат може да причини различни усложнения, затова самолечение с този продукт е твърде рисковано занимание.

За какво се използва калциев глюконат?

Заболяванията, при които се препоръчва прием на калциев глюконат, никак не са малко. Могат да се споменат няколко групи здравословни проблеми, които са свързани с калциев дефицит. Става дума за:

калциев глюконат
Калциев глюконат е добре изследваната хранителна добавка Е578
  • Хипокалциемия;
  • Увеличение на мембранната проницаемост;
  • Нарушена възприемчивост на нервните импулси от страна на миоцитите, т.е. мускулните клетки.

Могат да се формулират и случаите, при които приемът на калциев глюконат е оправдан.

Съдържание:

Ето кои са най-важните:

  • Хипопаратиреоза – при нарушена продукция на паратхормони от паращитовидните жлези; състоянието засяга метаболизма на калций и фосфор, може да се разпознае по т.н. тетания или неволни мускулни спазми , и развитие в прогресия на остеопороза. Споменава се също нарушена обмяна на витамин D и рахит, а при болни с бъбречна недостатъчност – хиперфосфатемия.
  • По време на бременност и кърмене потребността от калций е завишена, както и в годините на интензивен растеж. Състояния с калциев дефицит могат да са следствие от непълноценно хранене; на тази характеристика се отразява и променената химия в период на постменопауза.
  • При някои ситуации е налице интензивно изхвърляне на калциеви йони от организма – например при хронична диария, продължително болестно залежаване, продължителен прием на глюкокортикостероиди и лекарства против епилепсия,;
  • След отравяния със соли на магнезия, флуорна или оксалатна киселина и техни соли;
  • Хиперкалциемична форма на пароксизмална миоплегия, т.е. периодична парализа.
  • Калциевият глюконат се препоръчва и при алергични състояния. Отзивите за подобни приложения са положителни, тъй като продуктът осезаемо подобрява симптоматиката на пациента – намалява проницаемостта на капилярите и “прибира” отока.
калциев глюконат
Потребностите от калций най-добре се набавят чрез храненето, но понякога заради дефицит се налагат други решения

Трябва да се отбележи, че при някои заболявания е добре да се приема калциев глюконат под формата на таблетки, а при други се предпочита мускулна инжекция или венозно вливане. Калциев глюконат най-често се препоръчва като допълнение при основното лечение на дерматози, треска, уртикарии, ангионевротичен оток; при кръвоизливи от различен вид, алиментарна дистрофия, бронхиална астма, белодробна туберкулоза, паренхиматозен хепатит, нефрит, еклампсия, токсични поражения на черния дроб.

Дозировка при различните заболявания

Формата и дозите при терапия с калциев глюконат се съобразяват с обичайните фактори като вид на заболяването, възраст, общо здравословно състояние. Избира се най-активната форма при комплекса от показатели – таблетки, сироп, инжекционен разтвор за мускулно или вътревенозно вливане.

Пероралният прием е непосредствено преди хранене или час-час и половина след него, два-хтри пъти дневно. Възрастните могат да приемат от един до три грама дневно, децата от една до три години – 0.5 г, 2 до 4 години – един грам; пет до 6 – един до един и половина г; от 7 до 9 – един и половина до два; от 10 до 14 – два до три грама.

Мускулните инжекции или венозни вливания се изпълняват бавно, за 2-3 минути. На възрастни се въвеждат до 10 мл 10-процентов разтвор всеки ден, през ден или през два дни, зависи каква е диагнозата. На деца се въвеждат 5 мл 10-процентов разтвор на всеки два-три дни. Преди въвеждане разтворът трябва да е затоплен до телесна температура. Този тип инжектиране е известен в медицинските среди като “гореща инжекция”. Това е заради усещането на пациента, че са го инжектирали с нещо наистина много топло, и заради почувстваното парене и топлина, която се разлива по цялото тяло.

Дава ли се калциев глюконат на бебе и как?
“Фигурин

Особено важно е калциев глюконат да се дава на децата само по лекарска препоръка, в дози и с продължителност, съобразени с възрастта и здравословния проблем. Педиатърът следва да прецени как този продукт се съвместява с някои витамини, ако се налага да бъдат приемани също; отчитат се фактори кат тегло и общо здравословно състояние. Смята се например, че за едно бебе максималният дневен прием е половин грам, което формално се равнява на една таблетка. Препоръката за използване на таблетки обикновено е следвана от пояснението – да се разтвори в малко вода. Според някои източници се допуска прием на калциев глюконат за бебета в количество 1/3 ампула за ден.

Най-разпространената форма за деца – ароматизирани сиропи, обикновено се препоръчват за бебета след 7-месечна възраст. От такъв продукт може да се дава по 5-10 мл или 1-2 чаени лъжички. Количеството, което е посочено като дневна доза, се дава разделено на 3-4 приема през равни интервали от време. Дозата се приема около час преди хранене.

Родителите, които са решили да дават на малките си деца този продукт, трябва да са наясно, че са възможни взаимодействия с други лекарствени препарати. Възможно е също да се получи излишък от калций; всяко отклонение може да предизвика странични ефекти като разстройства на стомашно-чревния тракт, гърч, калцитни отлагания върху костите или песъчинки в бъбреците. По тази причина самоволният прием – особено при деца! – категорично се изключва.

Колко време се дава?
калциев глюконат
Продуктът под формата на разтвор се въвежда мускулно или венозно

Няма универсална формула за това – колко дълго да се приема калциев глюконат или колко дълго да се дава на малки деца. По принцип специализираните източници не са единни в препоръките за прилагане на калциев глюконат при бебета под 6-месечна възраст. В някои случаи се посочва като допустима дневна доза 1 мл разтвор 10%. Споменава се също, че в някои случаи приемът на калциев глюконат по схема може да продължава с години. Всяко решение за терапия е индивидуално, включително срокът на прием.

За възрастни

При състояния, които не налагат бързи терапевтични действия, обикновено се препоръчва калциев глюконат под формата на таблетки. Подрастващите над 14 години и възрастните приемат 2-3 пъти дневно индивидуално определената си доза, която може да е от 2 до 6 таблетки. Пациентите в старческа възраст трябва да вземат редуцирана дневна доза от не повече от 4 таблетки всичко, което прави два грама (стандартните таблетки са по 500 мг).

Лечението с таблетки най-често продължава от 10 дни до месец. Продължителността на лечението трябва да се определи от лекуващия.

Калциев глюконат в ампули – разтворът е другата форма за лечение при възрастни. 10-процентовият разтвор се въвежда мускулно или венозно веднъж дневно; еднократната доза е 5 до 10 мл разтвор, чието вкарване в организма става при специален режим. Въвеждането е бавно, а пациентът трябва да е легнал и спокоен. Процедурите могат да са планирани за всеки ден, но може също да са през ден или веднъж на два дни.

При кашлица, хрема, при зачервено гърло

При лечението на простуда и грип обикновено се прилага комплексен подход, а продукт като коментирания калциев глюконат може да има добър ефект  – но не самостоятелно, а само като част от общата лечебна програма. Тази програма трябва да включва и други лекарствени продукти според потребностите, но също правилно хранене и оздравителен режим. При спазването на такива условия калциевият глюконат може да съдейства за лечението на кашлица, хрема и зачервено гърло.

Ефектът от приема на продукта се изразява в способността му да поддържа кръвоносните съдове в добър тонус и да редуцира тяхната проницаемост. Това обяснява честото присъствие на калциев глюконат с комплексни продукти, препоръчвани при грип и простуда. Калциевият глюконат възстановява капилярното кръвообращение и предпазва от негативните влияния на патогенните микроорганизми върху сърдечно-съдовата система.

При алергии, за предотвратяване на алергични реакции

Медицината счита за доказано това, че една от причините за възникване на алергични реакции може да бъде дефицитът на калций в организма. Именно с дефицита на калций са свързани повечето алергични реакции при децата. Детският организъм расте интензивно и при това потребностите не могат да се наваксат с адекватна скорост, така се появява недостигът във всички тъкани.

Освен това фактори, които способстват за появата на въпросния дефицит, са наднорменото количество витамин D в организма и …поникването на млечните зъби!

Ето – по тази причина калциевият глюконат често се препоръчва като профилактично средство срещу проява на алергии при предразположени към подобни реакции пациенти. Препоръчва се и при лечението на вече диагностицирани алергии.

При достатъчно постъпление на калций в организма се балансира проницаемостта на стените на кръвоносните съдове. Укрепването им намалява риска от проникването на алергени в системното кръвообращение. Т.е. повишената концентрация на калций в организма – намалява вероятността от възникване на остра имунна реакция. Глюконатът се приема в комбинация с антихистаминови препарати. При такива комплексни терапии се мисли и за още лекарствени продукти, които трябва да потиснат възможните странични ефекти от приема на вече споменатите.

Има изследвания, според които вариантът с калциев глюконат при дефицит на калций и само за попълване на този дефицит  не е с достатъчна активност. При профилактика и лечение на алергии обаче тази калциева сол е най-доброто решение.

калциев глюконат
Приемът може да бъде под формата на таблетки или сиропчета за деца

При тази група здравословни проблеми обикновено се изписват таблетки. Вземат се час преди хранене, като дозата се определя индивидуално. В отделни случаи може да се препоръча и венозно вливане на калциев глюконат. Калциев глюконат при алергии не се инжектира мускулно. Лечението обикновено продължава една-две седмици.
И някои специфики при лечението на алергии с калциев глюконат: таблетките се приемат през втората половина на деня – счита се, че тогава усвояването на калция е най-пълноценно. По-добре е таблетките да са натрошени и при лекарска препоръка могат да се комбинират с витамин D.

При мека фонтанела, при рахит, противовъзпалително

При някои деца от третия месец след раждането може да се развие дефицит на витамин D; при тази болест формирането на костите е проблемно, липсва им твърдост и могат да се деформират. Най-видимо това се изразява при долните крайници. Лечението на рахит е комплексно, като някои теории препоръчват в комплекса да се включи и калциев глюконат. Рахитът може да се прояви и чрез бавно затваряне на фонтанелата и податливост на черепните кости.

Калциевият глюконат може да бъде препоръчан и като едно от средствата за лечение на възпаления. Често е споменаван като помощен вариант в стоматологията – при остри възпалителни процеси с оток и подуване, както и в следоперативната фаза за редуциране на функционални отоци (rlsnet.ru).

При повръщане и/или разстройство

Една от причините за препоръчването на калциев глюконат е хипокалциемията, т.е. понижено присъствие на калций в организма с всички възможни последици от това. Дефицитът може да е етапно причинен от повишено отделяне на калций – например при хронична диария, прием на диуретици, глюкокортикостероиди или антиконвулсанти.

Друга причина за хипокалциемията може да е продължителното повръщане като елемент от симптоматиката при токсични поражения на черния дроб или при отравяния с различни химични съединения. В такива случаи е изключително важно включването на калциев глюконат като част от вече споменавания подход – комплексна терапия, включваща прием на подходящи медикаменти и течности. Обикновено при случаи като споменатите тук се предприема мускулно инжектиране или венозно вливане на глюконата. Това се прави само в болнични условия, тъй като технологията изисква спазване на специални мерки за безопасност и се поверява единствено на специалисти.

При задна хрема, при грип, настинка

Прилагането на калциев глюконат при простуда и грип предотвратява промените в малките кръвоносни съдове, свързани с повишена проницаемост, чупливост, локални кръвоизливи и отоци. Това е особено важно за прояви като задната хрема, тъй като проблемната зона – носоглътката, е наситена с много кръвоносни съдове и те са особено уязвими при такива заболявания. Много често при такива заболявания се препоръчват дозираните прахчета (сашета), които са комбинация от няколко компонента; най-често парацетамол, аскорбинова киселина, калциев глюконат и пр. Ролята на калциевия глюконат в този случай е и да подобри капилярното кръвообращение, при което се стимулира локалната имунна защита и оздравителният процес протича по-бързо.

За спиране на обилна менструация и забавяне на цикъл

Приемът на калциев глюконат по време на месечен цикъл може да помогне при тежки състояния с продължително и обилно кървене. Глюконатът оказва силно въздействие върху процесите на кръвосъсирване – оптимизира ги и постига намаляване на кървенето. Същевременно се подобрява и кондицията на кръвоносните съдове, намалява тяхната пропускливост и това стабилизира процеса на хемостазия или кръвоспиране. Някои специалисти препоръчват в такива случаи таблетки калциев глюконат, като дозата за един ден се разделя на равни части за 5-6 приема през равни интервали от време. Дневната доза се определя индивидуално от лекар; индивидуална е и препоръката – колко дни да се приема продуктът.

Според някои твърдения е възможно с помощта на калциев глюконат да се отложи цикълът с няколко дни. За това било необходимо да се започне прием 7 до 10 дни преди редовната дата на цикъла. Има доста потребителски съвети във форумите по тази тема; коментира се личен опит, практики с таблетки и ампули и пр. От lekar.bg съветваме да се консултирате по тази тема с гинеколога си, преди да последвате някой от споменатите съвети. Всяка намеса в менструалния ритъм си има последици и първият въпрос, който следва да се зададе при такива намерения, е – струва ли си?!

Преди и след ваксина?

При всички съвременни спорове около ваксините, темата за прием на калциев глюконат с профилактична цел – при въвеждане на дадена ваксина, изглежда  второстепенна. Специализираните източници не дават категорично мнение за ползата от такъв прием. Въпреки това практиката очевидно го допуска – съдим за това от споделен родителски опит. Видимо има педиатри, които препоръчват прием на индивидуално определени профилактични дози два дни преди ваксинирането; става дума за два приема от по 1/3 ампула или една стрита таблетка, разделена на 3-4 приема, като всяка “порция” се разтваря във вода или мляко. Има мнения за това, че подготовката с калциев глюконат намалява риска от реакции след въвеждането на ваксината. При някои потребители лекарският съвет е бил за прием на глюконата в продължение на три дни преди и една седмица след ваксинирането. Идеята е да се подкрепи имунната система в подобен пиков момент.

Попитайте вашия педиатър за целесъобразността от подобна профилактика, ако ви предстои ваксиниране! При положително решение – уточнете с него точната доза за вашето дете.

При никнене на зъби?

Счита се, че поникването на млечните зъби “по график” може да се подпомогне чрез приема на достатъчно калций с млякото, майчино или чрез млечните смеси при изкуствено хранене. За подкрепа на този процес някои специалисти препоръчват внимателно да се следи за симптомите на прорязване на първите зъбки – очебиен е този с интензивното отделяне на слюнка, подути и зачервени венци. Тогава може да се дава по една таблетка калциев глюконат на ден в продължение на две седмици. Таблетката се стрива и се разделя за три приема; всяка част се смесва с храната.

Този подход има логика ако отчетем факта, че калцият участва интензивно при формирането на зъбите. При малките деца този процес се развива на фона на бурно развитие и растеж, което обяснява етапните състояния с понижени стойности на калция в организма.

При обрив от храна или уртикария

Обривите от храна по същество са алергични реакции към някои компоненти. Този тип обриви и често срещаната копривна треска, уртикарии изискват лечение чрез диета и подходящи медикаменти. Калциевият глюконат може да е допълващ компонент в терапията. Припомняме, че според науката алергичните състояния обикновено се развиват на фона на калциев дефицит. Попълването на потребностите от калций в организма стабилизира имунния отговор и подпомага овладяването на споменатите реакции. В зависимост от конкретните прояви може да се приложи продуктът под формата на разтвор, или на таблетки. Дозите и продължителността на приема се определят индивидуално.

Ларингит. Инхалации с калциев глюконат при оток на ларинкса

Възпаление и оток на ларинкса – това е опасно състояние, което изисква бързо овладяване. Практиката е да се действа чрез урбазон с екип на спешната медицинска помощ. Възпалението с оток на ларинкса изисква специално внимание заради риска от задушаване; по принцип ларингитът се разпознава по дрезгавия глас, загуба на гласа, понякога – с лаеща, суха кашлица.

Едно сигурно средство при ларингит са инхалациите в комбинация с калциев глюконат. Подходяща за случая е течната форма – ампула или детски сироп; еднократната доза е 1/3 ампула или една чаена лъжичка сироп. Най-бързо действа топлата пара от душа в банята, затова при спешност се препоръчва именно този подход. Ларингитът и овладяването му изискват трайна терапия  с препоръчани от лекар противоалергични медикаменти, инхалации и поддържане на влажност на въздуха в затворени помещения, както и прием на калциев глюконат.

При температура

Вече коментирахме участието на калциев глюконат  в комбинирани лекарствени продукти – дозирани прахчета, в които са съчетани компоненти с противовъзпалително, обезболяващо и температуропонижаващо действие. Обикновено те съдържат парацетамол, аскорбинова киселина, ремантадин, лоратадин, рутозид. Ролята на калциевия глюконат е да съдейства за овладяване на възпалението и да намали пропускливостта на стените на кръвоносните съдове. Последното има особено значение, тъй като по този начин не само кръвообращението се подобрява, но и намалява рискът от проникване на патогенни микроорганизми в кръвта. Именно това проникване е причина за токсикози и повишаване на температурата.

Различните видове сироп калциев глюконат

Сиропите със съдържание на калциев глюконат са форма, предназначена основно за деца. Освен глюконат тези сиропчета съдържат също подсладители, ароматизирани са, може да е добавен витамин С. дозирането е съобразено с възрастта и здравословния проблем. Има състояния, при които сиропът се дава всеки ден, и поддържащи програми за по-дълъг срок, при които приемът може да е два или дори един път седмично. Програмата за прием трябва да бъде назначена от лекар.

Лактат – мандарина

Сиропът Калциев глюконат лактат мандарина съдържа коментираната съставка, както и сорбитол, аромат мандарина, лимонена киселина, калиев сорбат, ксантанова гума, вода. Дозите са съобразени с възрастта на децата: при кърмачета от 7 до 12 месеца дневният прием е 5-10 мл или до две чаени лъжички; деца на 1-3 години могат да приемат 10-20 мл дневно; от 4 до 8 години максималната дневна доза е 50 мл. Обикновено дозата се уточнява от лекуващия педиатър, като се дава препоръка да се разпредели за 3-4 приема на равни части и през равни интервали от време. Индивидуално се уточнява продължителността на приема. При някои състояния е възможно да се препоръча по-висока доза, но тя не бива да надхвърля 50 мл – този обем съдържа 650 мг елементарен калций.

Сиропчето се купува за по около три лева за 150 мл.

Ягода (с вкус на горски ягоди) на Медикофарм

Този вариант на калциевия глюконат има аналогичен състав, като е добавен витамин С и ароматът е ягодов. Продуктът както и горе споменатият е предназначен за деца до 8-годишна възраст. Същите са дозите по възраст с пределен дневен прием  от 50 мл. Важно е предупреждението сиропът да се използва до 7 дни след отварянето на опаковката.

И ягодовият сироп с калциев глюконат струва три лева за 150 мл.

На ампули за пиене, 10% от Софарма

10-процентният разтвор на калциев глюконат по принцип е предназначен за инжектиране или венозно вливане. Тук има доста разминавания по темата. Някои специалисти категорично отхвърлят пиенето на разтвор от калциев глюконат, за други това е вариант за бърза реакция при някои болестни състояния.  Препоръчва се дори за малки деца, като дневната доза е една трета от ампулата. Скептиците по тази тема не считат за целесъобразно изобщо пиенето на калциев глюконат, включително и на детските сиропи.

За инжекции

Инжекционният разтвор на калциев глюконат е едно от средствата, с които се реагира при дефицит на калций – състояние, провокирано от различни причинители; при свръхналичие на калий в организма, при дисбаланс на електролитите, свръхналичие на магнезий, сърдечен арест.

Инжектирането на калциев глюконат може да се извършва само от медицински лица. Има специални изисквания към въвеждането на продукта. То трябва да се прави много бавно и пациентът да е в легнало положение. При възрастни единичната доза е 10-20 мл, въвежда се мускулно или венозно. При деца – два до 5 мл, само венозно. Скоростта на въвеждане при венозното вливане е 5 мл за пет минути.

Тази форма също подлежи на лекарски контрол, тъй като има риск от негативни последици за пациенти с бъбречни камъни от типа калциева литиаза, с бъбречна недостатъчност, саркоидоза, хиперкалциемия и хиперкалциурия. Деликатно е и съчетаването с други лекарствени средства – в някои случаи то може да увеличи опасността от аритмииглавоболие, депресивни състояния, повръщане и диария, гадене, хипотония.

На ефервесцентни таблетки (разтворими)

Ефервесцентните таблетки обикновено са средството, препоръчвано при остеопороза, рахит, както и при здрави хора с етапно повишени потребности от калций – бременни, кърмачки, при интензивен растеж на децата.

Една ефервесцентна таблетка съдържа 2000 мг калциев глюконат. Ето защо преди да се започне прием на тази форма, особено ако се планира той да е продължителен, трябва да се направи изследване за точните нива на калций, калий, магнезий, фосфор в организма. Необходима е точност и вярна преценка за риска, особено ако пациентът е преживял дехидратация, страда от хронична диария и пр. Продуктът не е подходящ за пациенти, които са приемали високи дози витамин  D продължително време.

Приемът от възрастни стандартно е половин до една таблетка дневно за профилактика, или два-три пъти дневно по една са лечение. Децата на 6-10 години) могат да приемат за профилактика по четвърт таблетка на ден, а тези над 10 години – половинка до една. Лечебните дози за деца се определят индивидуално.

Съдържание

Калциев глюконат – това е калциева сол на глюконовата киселина. Като чист продукт представлява бял прах със зърнеста или кристална структура на частиците. Съдържа 9% калций; глюконатът е разтворим във вода и неразтворим в спирт.

Принцип на действие

Препаратът съдейства за неутрализирането на калциев дефицит; оказва противоалергично, хемостатично, дезинтоксикационно и противовъзпалително действие. Участва в предаването на нервните импулси, съсирването на кръвта, съкращенията на гладките мускули и скелетната мускулатура, както и в още редица важни физиологично процеси.

Срок на годност, съхранение

Срокът на годност на таблетките е пет години, а на разтвора – две. Детските сиропи в срок на годност са допустими за потребление в продължение на седем дни след разтварянето на опаковката.

Препаратът трябва да се съхранява при температура под 25 градуса и да се пази от деца.

В съчетание с други средства и лекарства

Коментираният калциев глюконат рядко се приема самостоятелно – обикновено е съчетаван с витамини или други лекарствени продукти и е част от комплексни терапевтични програми.

Известно е например, че калциевият глюконат забавя усвояването на някои продукти като тетрациклинови антибиотици, биофосфонати, хинолони, препаратите за вътрешен прием с флуор и желязо, продукти от типа на етидронат или естрамустин. По тази причина паралелният прием на комбинациите с калциев глюконат може в някои случаи да е по график, с интервали от поне 3 часа между отделните лекарствени продукти.

Дайте мнение и Вие тук!

Глюконатът намалява биодостъпността на фенитоина и усилва кардиотоксичността на сърдечните гликозиди. Намалява ефективността на блокаторите на калциевите канали – става дума за медикаменти, прилагани при хипертония.

Трябва да се внимава за комбинирането с популярно лекарство като хинидин, тъй като повишава токсичността му при съвместен прием. Ако даден пациент има тази комбинация и освен това приема диуретици, има голяма вероятност да развие хиперкалциемия. Витамин D заедно с производните си съдейства за оптимизирано усвояване на глюконата, а холестираминът намалява абсорбцията на калций в стомашно-чревния тракт.

Глюконатът образува неразтворими или слабо разтворими соли на калция със салицилати, карбонати и сулфати. Една особеност на храненето е, че консумацията на някои храни намалява усвояването на калций в храносмилателния тракт – става дума за ревен, кханак, зърнени храни. Калциевият глюконат е несъвместим с карбонати, сулфати, салицилати, етилов спирт.

Калциев глюконат и витамин С

Съчетаването на калциев глюконат и витамин С осигурява комплексно въздействие при простуди и грип, като подпомага овладяването на възпалителните процеси, заздравява стените на кръвоносните съдове и оптимизира кръвообращението. Много често двата продукта присъстват заедно в популярните комбинирани прахчета заедно с парацетамол. Витамин С е добавен и в сиропа за деца Калциев глюконат ягода.

Със стодал, с хомеожен

Стодал и хомеожен са хомеопатични продукти, които се препоръчват при ларингит и кашлица. Прибавянето на калциев глюконат към тях, често и с включен витамин С, по преценка на лекарите е тактика за ефективно овладяване на възпалителните процеси и подкрепа на имунната система. В някои от родителските форуми се споделя, че това съчетание нерядко е предписвано от лекуващите за деца (bg-mamma.com ). Същевременно има доста негативни коментари за прилагането на калциев глюконат за деца, особено при алергичен причинител на заболяването.

С вигантол, със синекод

Вигантолът е терапевтичен продукт с активна съставка холекалциферол, съответстваща на витамин D3. Известно е, че пълноценното усвояване на калция зависи от паралелния прием с витамин D и продукти, които го съдържат. Изисква се прецизно дозиране, тъй като при високи дози на витамин D може да се развие хиперкалциемия.

Синекод е един от сиропите при кашлица: действието му потиска кашличния рефлекс. Важно е да се прецени дали пациентът има нужда от точно такъв ефект. Важно е също и съчетаването с други продукти, които се използват при кашлица. Ако едновременно се взема препарат, който улеснява отхрачването и друг, който потиска кашлянето, има опасност в бронхите да се задържи голямо количество секрет – усложненията са гарантирани. Съчетаването на синекод с калциев глюконат има смисъл, доколкото глюконатът съдейства за овладяване на възпалението по лигавиците, намаляването на отока им и улесняване на дишането.

С фенистил капки

Фенистил е популярен антихистаминов продукт в няколко форми. Капките се препоръчват при алергични пристъпи – кожни раздразнения и обриви, или алергичен ринит, кихане и сърбеж в носа, сълзене на очите. В някои случаи лекуващият може да препоръча паралелно с фенистил да се приема калциев глюконат като съдействащ противоалергичен компонент. Споменахме способността на калциевия глюконат да оптимизира имунните реакции и да неутрализира възможния дефицит на калций, който е една от причините за алергичните реакции.

С ериус при алергия

Ериус е противоалергично средство, предлагано под формата на таблетки или сироп. Комбинирането му с калциев глюконат цели постигането на по-бързо овладяване на епизоди с реакции на свръхчувствителност. Според потребители, а и според някои специалисти, приемът на ериус е достатъчен и продуктът е с добър ефект. Опоненти от руската медицина пък са на мнение, че комбинирането с калциев глюконат отвежда към трайно стабилизиране, разреждане и отслабване на алергичните реакции.

С поумон хистамин калциев глюконат (Poumon histamine 15 CH)

Този хомеопатичен продукт е сред препоръчваните от популярния хомеопат и фитотерапевт, д-р Атанас Михайлов, при ларингит с лаеща кашлица. Схемата е: 2-3 приема дневно по пет гранули. Паралелно някои педиатри препоръчват калциев глюконат – комбинацията е особено важна при деца, чиито пристъпи особено нощем доста стресират неопитните родители. Двата продукта заедно действат стабилизиращо, а в комплексната терапия се включват и инхалации.

Други добавки с калций

По преценка на лекар, след като се отчетат вече споменаваните фактори – диагноза, възраст, общо здравословно състояние на пациента, поносимости и с четаване с други – постоянно приемани – лекарства,  могат да бъдат търсени варианти за прилагане на калций-съдържащи продукти, различни от калциев глюконат.

Шуслерови соли – Калциум фосфорикум

Калциум фосфорикум е продукт от поредицата 12 Шуслерови соли; в списъка фигурира под №2. Подпомага калциевия баланс в организма при състояния като възстановяване след тежко боледуване, бременност, счупвания на кости, остеопороза. Има градивна роля при продяукцията на костно вещество, клетъчния растеж, поддържането на нервната система, кръвотворенето. Добавен към комплексната терапия при заболявания на сърдечно-съдовата система, съдейства за регулиране на сърдечния ритъм. Шуслерова сол №2 е подходящ инструмент за регулиране на киселинността в телесните течности и тъканите.

Калциум фосфорикум за възрастни и деца над 12 години се дава при остри състояния до 6 пъти дневно по една таблетка, при хронични – до три пъти по една таблетка. Деца от 6 до 11 години приемат съответно 4х1 или 2х1; от 1 до 5 години – 3х1 или веднъж дневно една таблетка. Бебета до едногодишна възраст могат да приемат до две таблетки дневно при остри състояния, и една – при хронични. При малки деца таблетките се разтварят във вода, всяка в половин чаша, като на бебета се дава от разтвора три пъти дневно по една супена лъжица.

BASICA (Базика)

Базика е комплексен продукт със съдържание на калций под формата на калциев цитрат. Предлага се под формата на гранули, таблетки и дозирани прахчета, сашета. Вариантите са – витал, компакт и директ, като всяка от формите е с леки вариации. Интересна е директ-формата, при която сашето се изсипва директно в устата и се поглъща без вода.

Идеята на този продукт е да балансира киселинността на телесните течности – със съдействието на калциевия цитрат! – и да подпомогне организма срещу физическа и хсихическа преумора, стрес, да ускори възстановяването. Препоръчван като профилактика при смяна на сезоните, по време на бременност и при активно спортуващи.

Суправит Остеоактив

Продукт с повишено количество на калция; най-често под формата на ефервесцентни таблетки. Подпомага костния метаболизъм; приемът е една таблетка дневно по лекарска препоръка. Продуктът съдържа и добавки, които оптимизират усвояването на калция, като магнезий и витамин С.

Калций Витамин D и К

Комбинацията от калций с витамините D и К има по-широк спектър на традиционното действие на калия. Витамин К допълва приноса на калциевия компонент за здравината на костите и балансирано съсирване на кръвта. Витамин D оказва положително въздействие върху изграждането на костната тъкан, както и върху доброто здраве на костите и зъбите. Същевременно той играе ключова роля за усвояването на приемания калций и за поддържането на стойностите му в кръвта в оптимални граници. Комплексът стабилизира състоянието на имунната система.

Коксамин, Коралов калций на Биовеа

Коксамин е хранителна добавка, произведена от калцифицирани червени водорасли. Продуктът съдържа високо усвоима форма на калция; познати са варианти на коксамин с добавен магнезий, бор, цинк, калий, витамини D и К. Калцият в този вид продукти е в т.н. полиморфна форма; получен е от натурална основа и се усвоява бързо и с минимални странични ефекти. Добавените съставки улесняват приема на калция от организма.

Кораловият калций е продукт, предлаган от немалко известни производители на хранителни добавки. Този на Биовеа е представен като отлично действащ продукт за оптимално поддържане на костната тъкан. Освен кораловия компонент – калций, има добавени витамините C и D, магнезий, цинк, мед, бор, дикалциев фосфат. Приема се по лекарско предписание три пъти дневно по една капсула.

Ксамиол гел (XAMIOL GEL) – избягвайте импровизации и комбинации

Ксамиол гел е препарат за локална външна употреба – прилага се при псориазис на скалпа. Прилагането му неутрализира възпалението на окосмените кожни участъци и насърчава растежа на нови епителни клетки.

Каква е връзката на този препарат с калция? Оказва се, че при нарушено ниво на калция в организма този продукт не бива да се използва. Така се многократно повтаряното предупреждение – да се откажем от самолечение, тук отново е в сила.

Има ли опасност за децата и бебетата?

Приемът на калциев глюконат може да причини някои странични ефекти като гадене и повръщане, алергични реакции, болки в корема, запек или диария, както и нарушения в сърдечната дейност и бъбреците. Това е една от причините за опасения и колебания дали продуктът може да се дава на деца, особено съвсем малки и бебета.

Препаратът е препоръчван често при болестни състояния, свързани с простуда и грип или алергични пристъпи. При спазване на режима на прием, дозировки и разпределението им в рамките на деня, не би трябвало да има негативни последици за малките пациенти. Важно е да се помни, че при спешна необходимост от въвеждане на калцшев глюконат в течната му форма при деца това е само чрез венозно вливане -. Докато при възрастните има като алтернатива и мускулна инжекция.

Наричат го “руска псевдонаука, от която е редно да се отървем”

На този въпрос би следвало да отговорят специалистите.  Доста български педиатри препоръчват калциев глюконат като част от комплексно лечение на деца при простуда и грип, както и при алергии. В родителските форуми темата е сред оживено разискваните; не липсват квалификации за глюконата като продукт на псевдонаука, като безполезна или дори вредна терапия (bg-mamma.com).

Има ли основания за това?

Има един слаб момент в практиките с калциев глюконат: обикновено той се изписва без изследвания за нивата на калций в организма и някои потребители се опасяват от хиперкалциемия. Ако обаче приемът е краткосрочен, при ниските концентрации на калций в терапевтичните продукти това няма как да се случи. За критиците на терапията с този продукт е актуално убеждението, че това е продукт от 50-т години на миналия век. И че терапията с него е псевдонаука.

Какво дават на Запад вместо калциев глюконат?

Най-често става дума за антихистаминовия препарат ериус, в течна форма или на таблетки. За ериус вече стана дума, продуктът е от групата на антихистамините и успешно неутрализира алергични пристъпи с различен причинител.

Противопоказания на калциев глюконат, странични ефекти

Калциев гликонат не се прилага при непоносимост към продукта, хиперкалциурия, склонност към образуване на тромби, хиперкоагулация, атеросклероза, калциева нефроупоритиаза – т.е. калцитни камъни в бъбреците; саркоидоза, тежка форма на бъбречна недостатъчност. Калциевият гликозид не трябва да се приема, ако пациентът се лекува със сърдечни гликозиди.

Препаратът обикновено се понася добре, ако не се прилага в нарушение на ограниченията и с променени дозировки. Все пак са възможни  странични ефекти, например:

  • брадикардия;
  • хиперкалциурия, хиперкалциемия;
  • гадене и повръщане, диария или запек, болки в корема;
  • образуване на калциеви камъни в чревния тракт – при продължителен прием на високи дози;
  • нарушени бъбречни функции – отоци на долните крайници, често уриниране;
  • реакции на хиперчувствителност.

При терапия с таблетки или перорален прием на разтвор/сироп може също да се получи гадене и повръщане, парене в устната кухина и по цялото тяло, кожни изменения. Най-често такива симптоми се проявяват при началния прием на продукта и са преходни.

Може ли по време на бременност и кърмене?

По време на бременност и кърмене калциевият глюконат може да бъде разрешен под лекарски контрол. Преди това обаче трябва да се прецени дали очакваната полза е по-голяма от потенциалния риск за плода/бебето. Всеки конкретен случай се решава индивидуално.

На латински CALCIUM GLUCONICUM, на английски: Calcium gluconate. На немски: Calciumgluconat. На руски: Глюконат кальция. На испански: Gluconato cálcico. На гръцки: γλυκονικό ασβέστιο.

Източници:

Първоначално публикувано на:10.04.2017 @ 13:07

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ксизал

Ксизал – лекарството и неговите употреби

Ксизал при алергии: как действа и кога е правилно да се приема. Форми на медикамента. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *