Тиреотоксикозата – тайната болест

Теориите, които се опитват да открият причините за тиреотоксикозата са много.

Според съвременни изследвания това е автоимунен процес, при който се активира действието на щитовидната жлеза.

Предполага се, че съществува и наследственост – болестта понякога се проявява в две-три поколения.

Предразполагапщте фактори са различни, но най-важни са психотравмите – остри или хронични.

Първите – смърт на близък човек, силен стрес – могат веднага да отключат развитието на заболяването.

А вторите – например, ако човек има системни проблеми у дома или на работното място -действат подмолно и по-продължително.

Много изследвания показват, че от тиреотоксикоза страдат най-вече хората на интелектуалния труд. Болестта засяга предимно жените – 6-7 пъти повече в сравнение с мъжете.

Това вероятно се дължи на по-крехкото равновесие на хормоналния им статус. Пикът на заболяването е в периода на пубертета или през критическата възраст.

Дайте мнение и Вие тук!

В някои случаи болестта започва остро и рязко. В други началото е бавно, продължава по-дълго, но все в прогресиращ ход.

Класическите симптоми са: увеличение на щитовидната жлеза, изпъкване на очите и ускорен пулс. Пълната картина обикновено се допълва от драстично слабеене (и то при запазен апетит), което е резултат от ускорена обмяна.

Много често се появява и повишена възбудимост на червата – диарии, несъпроводени от коремни болки, слабост в долните крайници, което се обяснява с повишеното разграждане на белтъците. Много страда и нервната система – болните стават лесновъзбудими, раздразнителни, плачат често, и то по дребен повод. За разлика от неврастениците те не са агресивни, не са конфликтни, а преживяват всичко някак „вътре в себе си”.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *