Лошият холестерол води до мезентериална исхемия

При лош холестерол: Хроничната мезентериална исхемия се причинява от стеснение на артериите, които доставят кръв на тънките и дебелите черва.

Стеснението води до нарушения при преминаването на кислород и хранителни вещества към тъканите. Затруднява отделянето на отпадните продукти, получени при обмяната в организма. Най-често мезентериалната исхемия засяга хора на възраст над 60 години.

Рисков фактор за болестта са високите нива на лошия холестерол в кръвта и образувалите се атеросклеротични плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Лечението, независимо дали е медикаментозно, или чрез операция, има за цел да възстанови проходимостта на артериите.

При хроничната мезентериална исхемия може да се премахне хирургично атеросклеротична плака и така да се отпуши кръвоносен съд. Друг метод е поставянето на байпас, свързващ частите на артерията над и под запушването.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Използва се т.нар. присадка от собствена вена или от синтетичен материал. Най-важното е терапията да не се отлага, защото участъците от червата, които са лишени от кръвоснабдяване, могат да некротизират (да умрат) и така да се стигне до тежки усложнения.

Мезентериалната исхемия може да бъде венозна, а също така и артериална исхемия. Наричат я още инфаркт на червата. При нея рязко се загубва тегло у пациентите, така е ако отслабвате прекалено бързо, трябва сериозно да се замислите. Апетитът обаче в известна степен се запазва, което дава знак, че не говорим за психосоматично отслабване, а и такова трудно се среща сред много възрастните хора.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *