Да реабилитираме соята. Някои ползи от нея

Напоследък у нас е натрупано доста негативно отношение към соята поради това, че някои производители на колбаси прекаляват, като заместват месото в каймата, саламите и кренвиршите с брашно от нея.

А в действителност соята е един много полезен за организма продукт.

Не случайно азиатците почти не пропускат да добавят във всяко свое ястие и соев сос.Соята е увивно растение от групата на бобовите, но стъблото й е много по-грубо и покрито цялото с корави ръждиви или белезникави власинки.

Листата са подобни на тези на фасула, цветовете й приличат на малки бели или пъстро виолетови пеперуди, накацали по няколко заедно върху покритите с власинки дръжки.

Когато прецъфтят, от тях се развиват дълги около 5-6 см шушулки, в които се развиват семената на соята.

По форма са като малки топчета или с яйце- видно-лещовидна форма, а на цвят са светложълти, канеленокафяви, зелени, черни, червени или пъстри.

Дайте мнение и Вие тук!

Растението съдържа в семената си голямо разнообразие и богатство от хранителни вещества като белтъчини, мазнини, скорбяла, многообразие от различни витамини, които не се срещат дори в повечето животински продукти.

Ако добре узрелите соеви семена се смелят и брашното се смеси със седем части вода, свари се и се прецеди, ще се получи отлично соево мляко, от което може да се приготви кисело мляко и истинско сирене (ниско-маслено, с високо съдържание на полезни за организма белтъчини от растителен произход), та даже и масло.

Затова някои хора наричат образно растението е галеното име „зелената крава”.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *