Симптоми на настинка (простуда), ковид, грип и хрема.
Загуба на обоняние и вкус при настинка. Болки в гърба, гърдите и ребрата.

Ковид или настинка? Симптоми: Болки, пулс, обоняние. Заразна ли е?

Симптоми на настинка (простуда), ковид, грип и хрема. Настинка при бременност. Какво да пием? Загуба на обоняние и вкус. Болки в гърба, гърдите и ребрата. Температура, потене, сълзене на очите и др.

Разликата между простудните заболявания и коронавируса в лека форма е незначителна.

Основната разлика с грип и остро респираторно вирусно инфектиране (ОРВИ) е инкубационният период – времето от заразяването до явяването на първите признаци. Респираторните вируси и грипът се показват след 1 до 4 дни, коронавирусът се размножава в тялото повече време – до 14 дни. В първия случай изразени симптоми забелязваме средно след 3 дни, във втория – средно след 7 дни (при мнозина значително по-късно).

Как да различим COVID-19 от настинка
Симптом COVID-19Настинка (простуда) 
висока Т°Счесторядко
кашлицачесто (суха)рядко
задухпонякогане
киханенечесто
болки в ставитепонякогачесто
хремарядкочесто
болно гърлопонякогачесто
главоболиепонякогарядко
уморапонякогапонякога
диариярядконе

Настинка или ковид? Симптоми

Главни признаци на коронавируса при тежко заболели хора са

суха кашлица и болки в гърдите

Кашлицата може да е продължителна, да не прекратява цял час и повече. Всеки нов пристъп се усеща по-силен от предходния.covid-01

 • На 5 – 7 ден възниква още един тревожен симптом — задух и трудности с дишането.
 • На 8 ден и по-късно при особено задълбочените форми на ковид инфекция се събира течност в белите дробове, което нарушава дишането. Такива болни ги включват към апарат, който осигурява изкуствена вентилация на дробовете.

Главните симптоми, които са свойствени изключително на коронавируса са:

 • Продължителна кашлица;
 • Увеличена температура на тялото;
 • Болезненост в мускулите и ставите;
 • Болки в гърлото;
 • Трудности с дишането, задух, усещане за натиск в гърдите;
 • Гадене, диария;
 • Обрив по пръстите на краката, подобен на уртикария (по-често при деца).
Загуба на обоняние и вкус

Този симптом не помага на пациентите да различат корона от настинка. При обикновена простуда често се наблюдават същите изменения. Но механизмите на загуба на обонянието са различни и това се установява от лекар.

Обонянието се губи по кондуктивен и невросензорен път. Кондуктивният е характерен за настинката – възниква оток и възпаление на лигавицата на носа, което блокира обонянието. При ковид такъв вариант се наблюдава крайно рядко.

За SARS-CoV-2 е характерен невросензорният механизъм – поразяване на опорните клетки от обонятелния невроепител, на повърхността на които са разположени рецептори. Вирусът прониква и в рецепторните клетки, разположени в устата, по езика. Така се губи и вкусова чувствителност.

При ковид 70 – 80% от пациентите изцяло губят обонянието си (аносмия), а останалите 20 – 30% – частично (хипосмия). При 70 – 80 % от случаите се съчетават нарушено обоняние + нарушения във вкуса. Възможно е обонянието да се наруши като самостоятелен симптом, но изолирано нарушение на вкуса почти не се наблюдава (5 – 15%).

Заглъхнали уши

Заглъхването на ушите е симптом, наблюдаван при ковид 19. Едно изследване в Турция засича честота от 18% при болни с лека форма на инфектиране. Обаче заглъхването е чест признак за ОРВИ, поради което не трябва да се използва за различаване.

“Фигурин

Случаите на сериозни ушни инфекции обаче зачестяват с появата на „лекия“ щам на ковид – омикрон. Практикуващи лекари все по-често засичат този проблем при заразени с африканския щам. Ако в началото на епидемията главната опасност идваше от страна на бронхо-белодробната система, всичко започва с болки в гърлото и риносинузит, запушване на носа и секреция, но сега нерядко се започва от ушите. УНГ-органите се засягат по-често при млади хора, тийнейдъжри и хора в трудоспособна възраст. Особеното е, че тя се спира на ниво УНГ, което означава леко протичане.

Сълзене на очитеcovid-021

Най-честите офталмологични прояви на коронавируса са конюнктивит и блефарит (поражение на клепача и възпаление на ъгълчетата му). Също така ковид може да се изрази в зачервяване на очите, болка от светлина, произволно изтичане на сълзи и прорязване в очите. По-рядко има оплаквания от замъгляване на зрението, поява на петна и искри.

Болки в гърдите и тежест

Инфектираните с ковид често се оплакват от дискомфорт в белите дробове, макар че там няма чувствителни нервни окончания. Болевият синдром показва поражение върху съседно разположените органи, присъединяване на вторична инфекция и формиране на пневмония.

Към характерните признаци на коронавирус се отнася нестандартната поза на болния – той се опитва ва лежи на страната на увредения от патогени бял дроб. Недостатъчното постъпване на кислород води до необоснована възбуда, пристъпи на паническа атака, кратковременна загуба на съзнание и неговото замъгляване.

Форсираното дишане специалистите разглеждат като симптом за едновременно поражение на белодробни тъкани от коронавируса и бактериална инфекция. Патологичното състояние се наблюдава при 12% от пациентите. То се проявява със:

 • Задух и задушаване;
 • Син оттенък на лигавиците;
 • Отичане на краката;
 • Болезнени усещания в зоната на сърцето;
 • Ускорено сърцебиене с аритмия;
 • Подуване на венозните съдове на шията.

Появата на който и да е от изброените признаци ни насочва незабавно към лекар за пълно обследване. Своевременно поставената диагноза позволява адекватна терапия, избягване на усложнения и предотвратяване на пневмония.

Тежест в гърдите е един от признаците на постковиден синдром. Други белези са болки в мускулите, учестено сърцебиене, кашлица и проблеми със стомаха. Постковид се наблюдава при около 30% от пациентите, прекарали ковид в лека форма. Наричат го Long-COVID.

Рискът от проблеми в тази насока значително се снижава, ако болният прави дихателна гимнастика – проверен способ за подобряване на белодробната вентилация и доставка на повече кислород в труднодостъпните сегменти на органа. Упражненията повишават сатурацията, чийто спад е виновник за задух, усещане за задушаване, слабост и световъртеж.

Хвърлете един поглед и ТУК: Болки в гърба от настинка и невралгични болки по средата на гърдите и на гърба. Стягане и парене в гърдите на нервна почва и др.

Болки в ребрата и гърба

Когато коронавирусът попада в общия кръвен поток, патогенът отделя продукти на метаболизма, които са с висока токсичност. Именно те повишават Т°С, пораждат втрисане, мускулна и ставна болезненост, както и болки в гърба.

Болки в кръста

Същата е причината и за поява на болка в кръста при ковид. Само че при такава локация на болката е нужно да се разграничи ковид от обостряне на остеохондроза или други гръбначни патологии – артрит, спондилоза и т.н. Обострянето на хроничните страдания пак идва от проникването на вируса – именно той причинява възобновяване на основни заболявания.

Ако пациентът кара лека или средна форма на ковид, болезнените признаци минават постепенно след 1 или 2 седмици.

Болки в бъбреците

Бъбреците са сред органите – мишени на коронавируса.

covid-031
През главния филтър на тялото минават всички токсини, отделени от вируса

Дискомфорт в кръста, повишено артериално налягане и отоци по краката ни насочват към бъбречна патология. Допълнителен маркер е помътняване на урината.

Още по темата ТУК: Настинали бъбреци и болки в бъбреците при настинка. Къде боли, къде се намират бъбреците?

Висока температура

Температурата е съществен различителен признак.

При ковид тя е субфебрилна, при грип е изключително висока, а при ОРВИ и простуда не се вдига температура. Значи гледаме стойността – при COVID-19 стълбът на термометъра стига максимум до 37,3 – 37,8°С, при . При грип скача над 38°С, по-често над 39°С.

Друг белег на грипа е, че температурата се вдига внезапно, болният не успява да определи кога е започнало втрисането. При ковид повишаването се установява, само когато се премери, защото няма външни признаци.

Други симптоми

Клиничните особености на протичането на коронавирусната инфекция допуска нетипични и редки първи симптоми като мускулни и костни болки (11 %), объркване на съзнанието (9 %), главоболие (8 %), храчене на кръв (5%), диария (3%), чувство за учестено сърцебиене. Голяма част от тези симптоми се срещат при дебюта на инфекцията и при липсата на повишена Т°С.

мнения, отзиви, коментари, форум
Обилно потене, студена пот

При вирусните инфекции се наблюдава изпотяване.

При грипа и ОРВИ то се поражда от високата температура. При ковид обаче причината е съвсем различна. Болните се потят, без да имат сериозно повишаване на телесната Т°С.

Обилното потене е доволно чест симптом при коронавирусна инфекция. То има две обяснения. Едното е упражняването на физическо усилие, например при ходене. Тялото изпитва недостиг на кислород, а мускулите се насилват да действат. От усилието и напрежението избива студена пот.

Другото обяснение е нарушение на терморегулацията като последствие от вирусна интоксикация. Коронавирусът нерядко засяга този мозъчен център.

Симптомът не е опасен. При обилно потене и студена пот специалистите препоръчват по 30 мл вода на всеки телесен килограм + едномесечен курс на цинк 50 мг и витамин Д 2000 – 4000 единици дневно.

Дайте мнение и Вие тук!

Разрешено е на болния да се къпе, ако няма повишена Т°С, но не трябва да се прегрява и преохлажда.

Болки в тестисите

Няма задълбочени данни за връзка между ковид и болки в тестисите. Темата се повдига след една публикация в списанието Urology Case Reports. Там се описва пациент, който се обръща към Университетската болница в Аджъбадем, Истанбул, с болки и оток на тестисите. Оказва се, че при този пациент това е единствена проява на протичаща коронавирусна инфекция.

Частният случай дава повод отново да се подчертае, че COVID-19 е заболяване, което поразява разни системи и органи. Мъжката полова с-ма не е изключение. Обаче влиянието на SARS-CoV-2 върху мъжките гениталии засега е силно ограничено и остава в сферата на частните случаи.

Болки в тялото
covid-041
Редки, нехарактерни симптоми на ковид инфектиране
 • Главоболие – понякога при ковид боли глава, но това не е характерен признак за коронавирус, а за грип. При ОРВИ и простуди главоболието е изключително рядко;
 • Болки в гърлото – при коронавирус и грип гърлото не боли силно. Наблюдава се само дразнене, сякаш позив за изкашляне. При ОРВИ обаче гърлото е засегнато много силно – регистрират се болезненост, зачервяване и силно отичане на тъканите. Болните с ОРВИ трудно преглъщат и страдат при хранене, което ги отличава от пациентите с ковид.
Често уриниране и напикаване

Влиянието на SARS-CoV-2 върху долните пикочни пътища се проявява в чести императивни позиви за уриниране, дизурия (дискомфорт при преминаване на урината) и ноктурия (нужда от облекчаване през нощта).

Патогенезата на тези явления не е добре изяснена. Определят се като нечести и необичайни прояви на коронавируса, свързани с поражение на клетките от урологичния епител от вирусната и вторична бактериална инфекция.

Вижте и ТОВА: Често уриниране при настинка. Без болка и парене. При деца. Мнения за Везомни.

Болки в очните ябълки

Коронавирусът е способен да порази очите в качеството на усложнение при 5 – 7% от болните.

Основни признаци за това са болка, напомняща вътрешно налягане и сухота.

Случва се при пациенти с утежнена анамнеза – текущи офталмологични заболявания, които се обострят от вируса, възпаление на очните обвивки под въздействието на вируса, спазъм на съдовете, въздействие на вирусните токсини върху нервните рецептори.

Обикновено при ковид очните болки се появяват заедно с повишаване на температурата.

Ускорен пулс

Кардиолози отбелязват при омикрон щама на ковид скачат кр. налягане и пулсът. Иначе тахикардията се смята по-скоро за последствие от инфекцията. Учестено сърцебиене се наблюдава при до 50% от хората, страдащи от постковиден синдром.

Бял език

Специфичен признак на ковид е раздразнение на езика, изменение на неговия цвят и отлагане на налеп. Това показва не толкова вирусна инфекция, колкото съпътстващи разстройства в тялото.

Пациентите най-често се безпокоят, че белият език показва влошаване и развитие на пневмония. Това не е така.

Налепът показва по-скоро проблеми с храносмилателния тракт на фона на масирана лекарствена атака заради ковида. Особен риск от побеляване има при приема на антибиотици (заедно с диария).

Допълнителна причина за изменения по езика е обезводняването, пристъпите на суха кашлица, температурните колебания и най-вече спадът на имунитета. На този фон се активират условните патогени, които обитават устата.

Бяло течение

Вагиналните микози са последствие от антибиотичната терапия, при ковид провеждана на фона на сериозен имунен спад. Причините са идентични с тези за побеляване на езика. Отделно вирусните токсини променят характера на цикъла, влияят и върху съсирването на кръвта.

Още нещо интересно ТУК: Бяло течение при настинка и след овулация. Видове, причини, лечение и профилактика.

Още сигурни симптоми
covid-051
Отлични решения за простуда
 • Кашлица – Кашлицата показва поражения по дихателния път, тя е типичен признак на коронавирусната инфекция. Грипът също се съпровожда с кашляне, както и ОРВИ. Само има разлика в характера на кашлицата. За ковид е характерна суха, изнурителна кашлица, която не изкарва секрет. Дори да се вземе сироп или пастил за втечняване, рядко от бронхите излиза секреция. При ОРВИ кашлицата е мокра, продуктивна. Ако в началото е суха, то тя може да се преобразува със съответните лекарства в мокра;
 • Умора – упадък на силите се наблюдава при всички вируси заболявания. Усещането за разбитост, мускулни болки и такива в ставите са характерни за грип и за ковид. При ОРВИ се усеща като обща слабост и то не силно изразена;
 • Диария – коронавирусната и грипната инфекции могат да разстроят храносмилането и да причинят диария, гадене, в някои случаи болните повръщат. При ОРВИ такива явления не се срещат при възрастните и се срещат рядко при децата. Диария може да се породи от антибиотичното лечение, изписано за предпазване от усложнения или при начални признаци на пневмония.
Настинка или грип?

Главното отличие на коронавируса от простуда и остро респираторно заболяване (без силен вирусен причинител) е липсата на кихане, хрема, метеоризъм. При болния бледнее кожното покритие, може да боли гърло, да тежи на гърдите.

Главното отличие на коронавируса от ОРВИ и грип (с вирусен причинител) е невисоката температура и сълзенето на очите.

Настинка и хрема

При коронавирус признаци на ринит се наблюдават рядко. По-често пациентът отбелязва запушване на носа и загуба на обоняние. За разлика от ковид, грип и респираторните инфекции доволно често провокират секреция от носа (сополи). Отначало те са прозрачни, а при присъединяване на бактериален растеж стават жълти, на гноен процес – зелени.

Погледнете и ТУК: Как да различим настинка от хрема? Моментално спиране на хрема. Пресичане на хремата при дете.

Заразна ли е? Вирус на настинката?

Под настинка (простуда) разбираме леко разстройване на здравето, дискомфорт, проява на слаба симптоматика в респираторната област. Тя е събирателно неофициално название за леко засягане на органите от горната част на дихателния път – нос, носоглътка, уста, гърло. Тя се смята за незаразна, защото се причинява от преохлаждане, а не от патоген.

В действителност преохлаждането сваля имунитета и дава път за разрастване на микроорганизъм – вирус или бактерия, проникнала в тялото с вдишания въздух. Само че те биват бързо потиснати. На теория настинката би трябвало да се предава при кихане и кашляне, на практика е трудно да се случи.

Настинка при бременност

Простудата след зачеване се характеризира с традиционните симптоми като лека хрема, кихане, пресипнал глас, кашлица, болки при гълтане. Такива симптоми не трябва да се приписват на хормоналните изменения, те са ясен белег за преохлаждане на майката.

След зачеване настинката е често явление. То има ясно обяснение – намалената имунна защита на майчиното тяло с цел приемане на плода.

Простудата при бременната се лекува по-внимателно, за да не се натоварва излишно плодът.

Още информация за настинката и източници на английски: Симптоми на настинка; * Настинка при бременност; * Настинка или ковид?

Какво да пием при настинка?

Дори и да се подозира настинка, добре е при възможност болният да се отдели в самостоятелна стая. По този начин ще се предпазят останалите обитатели на дома, ако се окаже, че това е грип, ковид или ОРВИ, а не настинка.

При невъзможност за отделяне, поне да се спазва дистанция, да се ограничат контактите чрез прибори, кърпи и посуда, да се проветрява помещението. Всички контактни лица да си мият по-често ръцете, да прикриват уста и нос с маска, когато се докосват до болния.

Това са предпазни мерки заради наличието на коронавирусна зараза. Иначе настинката не е заразна, не протича тежко и рядко има нужда дори от лекарска консултация. Болният може да се поправи само с почивка и обилно количество чай.

Лекарствата, които се дават за настинка, облекчават симптомите и помагат на болния по-леко да ги изтърпи до оздравяването си.

 • При повишена Т°С (над 38°С) – аспирин, ибупрофен или парацетамол;
 • За имунитета – ударна доза витамин С, лимон, мед, чесън;
 • За общо облекчение – хомеопатични препарати като Стодал при кашляне, Коризалия при запушване на носа и хрема, Хомеожен при болезненост в гърлото, Осцилококцинум с общо въздействие.

По-подробно по темата можете да прочетете в разгърнатия ни материал ТУК: Прахчета, сиропи, хапчета и други лекарства при лечение на настинка. Домашни лекове и разтривки.

И едно видео по темата:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

problemno-urinirane-pri-maje-01

Проблемно уриниране при мъже – Как да се справим с него

Късна нощ е. Вие сте в леглото с любимата или вече сте потънали в дълбок …

Едно мнение

 1. Роси Капинкова

  Много лесно се бърка ковид с грип, даже личната според мен се обърка. С кихане и течащ нос каза, че е ковид, направих тест – отрицателен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.