Напукани устни – лечение, лек, лекарство за изпръхнали устни

Как се осъществява лечение на напукани устни (изпръхнали устни), а също и профилактика против появата на това неприятно явление.

Устните се напукват лесно и се разраняват, особено ако са изложени на горещо, на студено време или на вятьр – например при спортуване на открито. Те са силно уязвими, тъй като за разлика от останалата кожа нямат мастни жлези и са лишени от себума, който играе защитна роля срещу атмосферните влияния.

Горещината и вятърът изсушават кожата, а студът забавя кръвообращението в откритите части от тялото. Тези неблагоприятни климатични фактори могат да доведат до разранява-не и напукване на кожата на устните, тя загрубява и се превръща в проблем.

Постоянното и овлажняване също е вероятна причина за напукването. Облизването на устните води до краткотрайно облекчение. Продължителното овлажняване изсушава кожата и влошава състоянието, а когато засъхне, слюнката я раздразва допълнително и увеличава чувствителността и.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

ПРОФИЛАКТИКА

Предпазвайте устните си от атмосферните влияния. Когато излизате навън например, използвайте балсам за устни или успокоя-ващ мехлем. Нанасяйте го често, особено след хранене, пиене, миене на зъбите или на лицето. През лятото се снабдете със специален слънцезащитен лосион за устни.

Овлажняващите червила също служат като бариера за неблагоприятните фактори, но тези с дълготраен ефект имат изсушаващо действие. През зимата не забравяйте да използвате в апартамента си овлажнител за въздух или поставяйте съд с вода върху радиаторите, за да предотвратите изсушаването на кожата и на устните.

ЛЕЧЕНИЕ

  • Масажирайте сухите устни с обилно количество вазелин, след което го оставете за 2 минути да омекоти кожата. За да го отстраните заедно с люспите суха кожа, изтрийте устата си с топла, влажна кърпа или нежно разтъркайте с мека четка за зъби (специално предназначена за целта), предварително накисната в топла вода.
  • Използвайте малко зехтин, който облекчава и прави кожата по-еластична.
  • Смесете в равни количества розова вода и глицерин – също притежава омекотяващи и противовъзпалителни свойства. Нанасяйте сместа 2-3 пъти на ден. Можете да мажете устните неколкократно с чаена лъжичка студенопресовано растително олио (зехтин или масло от сладък бадем), към което сте добавили 2 капки розово масло.
  • Изсипете съдържанието на капсула с витамин Е директно върху устните.

Кога да потърсите медицинска помощ

  • Възпалението не преминава и устните ви не заздравяват до седмица.
  • Разранената област се покрива с коричка и кърви.
Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *