Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Аборт, арника, бременност, Контракции преди раждане, магнезий, Но-шпа, Раждане на бебе, секцио, Утрогестан

Контракции през и след бременността: какво представляват. Усещане, интервал.

♠ Видове контракции ♠ Патологични ♠ Лъжливи ♠ Родилни ♠ Следродилни ♠ Как да ги различим ♠ Подготовка или аборт? ♠ Подготовка или раждане? ♠ Или бебето?

Още в текста♠ Таблица на контракциите ♠ В последните седмици

♠ При второ раждане ♠ Кога се ходи в болница ♠ Съпътстващи прояви ♠ Контракции в други периоди ♠ При запис на тонове ♠ При пътуване ♠ При скъсена шийка ♠ След аборт ♠ След секцио ♠ След амниоцентеза ♠ След ембриотрансфер ♠ Засичане на контракции ♠ Затихващи ♠ Предизвикване на контракции ♠ С народни средства ♠ С храни ♠ С хомеопатия ♠ С лекарства ♠ Как да облекчим контракциите ♠ Задържане на бременността ♠ Храни

Най-популярният въпрос във форумите на бъдещите мами е какво се чувства при родилни контракции и как да ги различим от всичко останало.

И особено от опасните спазми, които показват, че с бебето става нещо. И наистина, контракциите са няколко вида, а един от тях се появява в норма доста рано – още през II-я триместър.

Какво е контракция?

Очакващите първо дете не са изпитвали подобни усещания и при всяко движение се „ослушват“ в тялото си в опит да разпознаят причината. Те са несигурни, защото няма с какво от предишния си опит да сравнят.
Контракцията е краткотрайно повишение на тонуса на матката по време на износването на плода и раждането му. Тя е единично съкращение на мускулната стена на матката, което обичайно продължава секунди.

Аборт, арника, бременност, Контракции преди раждане, магнезий, Но-шпа, Раждане на бебе, секцио, Утрогестан
Ще разкажем за значението и разчитането на контракциите

В момента на контракцията произхожда първо постепенно нарастващо напрежение, а после – постепенно спадащо.

Съдържание:

Когато в момента се положи длан на корема, ще се усети неговото втвърдяване. Но след секунди той се отпуска напълно и отново е обичайно мек.

Описаните съкращения са непроизволни. Жената не е способна да ги ръководи или контролира.

Те се стартират по биохимичен път чрез веществото актомиозин – сложен белтък на мускулните влакна, обуславящ тяхната съкратителна способност. А върху него влияе съвършен механизъм, в който се включва и наличието на плацента, и хипофизата на ембриона, и определени хормони.

Аборт, арника, бременност, Контракции преди раждане, магнезий, Но-шпа, Раждане на бебе, секцио, Утрогестан
Контракциите не могат да се управляват

При нарушения в процеса или при неправилно пространствено разпределение на актомиозина, възникват различни усложнения при раждането, включително слаби и непродуктивни контракции и липсата на сили у родилката.

“Фигурин

Развитието на плода по седмици и как се изчислява полът, сме описали ТУК:  Развитие на бременност по седмици: снимки, изчисляване. Момче или момиче?

Видове контракции

Контракциите са провокирани от различни процеси, протичащи в тялото. Оттам идват опасенията на майките, че няма да ги разпознаят правилно. По време на износването на плода и раждането му се различават следните видове:

  • патологични контракции в ранните месеци с опасност от прекъсване на бременността;
  • патологични контракции във втората половина с опасност от преждевременно раждане;
  • контракции, с които тялото се подготвя за бъдещото раждане – нормални и естествени;
  • контракции по време на раждането;
  • следродилни контракции за изхвърляне на плацентата.

Освен описаните видове, свързани с времето на бременността, жените претърпяват контракции в още няколко случая – при аборт, амниоцентеза, ембриотрансфер. На тях ще се спрем в края.

Контракции в ранните месеци: опасност (ранни контракции)
Аборт, арника, бременност, Контракции преди раждане, магнезий, Но-шпа, Раждане на бебе, секцио, Утрогестан
Натиск на контракцията

Жените искат да знаят как изглеждат нормалните контракции и как патологичните. Но всичко в тази насока е индивидуално. Във връзка е и със срока на бременността – в коя гестационна седмица (г.с.) е плодът.

Контракции в I-я триместър ( до 12 г. с.)

Опасност от прекъсване на бременността възниква в I-я триместър и действително се случва в по-голям процент, отколкото в останалите периоди. Какво усеща жената:

  • болка, подобна на дърпане, в долната зона на корема;
  • прерязвания в кръста;
  • разреждане на изпражненията.

Нерядко опасността от прекъсване на бременността в тези срокове е свързана с недостатъчно отделяне на прогестерон. При провеждане на съответната терапия признаците на патологията, както и самия проблем, могат да бъдат отстранени.

Патологичните контракции се свързват и с извънматочната бременност. Прочетете за нея повече информация ТУК: Извънматочна бременност: признаци, болки, аменорея. Диагноза, тест, ЧХГ.

Контракции във II-я триместър ( 13 – 27 г. с.)

Във II-я триместър контракциите могат да говорят за опасност от преждевременно раждане. Причините затова може да бъдат много: физическа активност, полов контакт, цервикална недостатъчност, стрес и така нататък. В това време съкращенията вече са по-отчетливи. Някои пациентки дори говорят за периодичност и засичат продължителността на съкращението на матката.

Лъжливи (фалшиви, тренировъчни, подготвителни) контракции
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Лъжливите контракции тревожат майките

От средата на бременността бъдещите мами отбелязват нови усещания. Те са реално и ясно разграничими прояви на изменения, с които тялото се готви за старта на родилната дейност.
Лъжливите контракции са по-ясно осезаеми във времето, по-близко до раждането. Те не са родилна дейност и не водят до разкритие на шийката на матката. Но неопитните родители действително биха ги объркали с начало на раждане.

Лъжливите контракции преди раждането са с най-различна периодичност и тук не може да се опише типова ситуация. Най-често те не представляват никаква опасност.
В момента на съкращаване на матката жената чувства напрежение в корема, което не й причинява болезнени усещания. То трае от секунди до минута. Повтаря се отново след часове и даже след дни. Това е един от показателите, които най-много не подлежи на рамкиране. Но колкото и да е индивидуално, повторението е след някакво време, а не веднага.

Подготвителните съкращения на детеродния орган се учестяват с напредването на бременността. Преди раждането жените изпитват ежедневно контракциите на Бракстън – Хикс. Такива спазми подготвят шийката на матката за раждане: омекотяват я и я скъсяват.

Когато жената изпита подобни лъжливи контракции, обезателно съобщава на своя доктор. Той ще разграничи подготвителните от патологичните съкращения и ще идентифицира реална опасност.

Най-общо казано лъжливите контракции са:
  • с по-големи интервали помежду си, които могат да паднат минимум до 20-тина минути, но по-често се измерват в часове;
  • те са неритмични. Паузите помежду им са с различна продължителност и ясно се разграничават една от друга. Пример за фалшиви контракции е: 20 минути – 15 минути – 30 минути – 10 минути – 45 минути и т.н. В отличие началото на родилна дейност се означава от равномерни, през равни интервали съкращения на органа;
  • третата разлика е отсъствието на динамика. Подготвителните контракции за разлика от истинските нито ще се усилват, нито ще се удължават, а интервалите ще останат неравномерни. Дори интервалите да се синхронизират, те няма да покажат динамика към зачестяване.
Подготвителните контракции имат два различни варианта на изход:
  • да се прекратят по самостоятелен и естествен път (вариантът преимуществено се среща при дамите с първа бременност, защото тялото иска да потренира);
  • да преминат в истинска родилна дейност. В даден момент репетицията ще стане генерална и след нея ще настъпи представлението. Как да разпознаем? Интервалите от нерегулярни (както е при фалшивата тревога) постепенно ще станат ритмични и ще преминат в нормалната за родилна дейност динамика.
    Контракции раждане бременност болница усещания интервал
    Почивката е най-разумното решение

Какво да правим? И при двата случая най-доброто е… жената да легне да спи. И без това преди раждането е потребно да се икономисват сили. В случай че събитията се развият по втория сценарий, няма опасност раждането да бъде проспано. Така че и в двата случай най-добре е бъдещата родилка да легне да поспи, защото в случай че контракциите се засилят, това вече ще бъде невъзможно.

За 37 г. с. разказваме подробно ТУК: 37 гестационна седмица: бременност на финала. Признаци, изследвания, болки. Размери на плода.

Родилни контракции

Основни признаци на родилните (истински) контракции:
  • зачестяване на изхожданията и разреждане на изпражненията;
  • изтичане на водите, които са обвивали плода;
  • нощна болка в кръста;
  • прострелващи болки в зоната на гърба;
  • напрежение в малкия таз;
  • гадене и повръщане;
  • чувство за напрежение и втвърдяване на корема;
  • намаляване на двигателната активност на плода.

Интервалите между контракциите може да бъдат от 60-тина секунди до няколко часа. Всичко зависи от стадия, в който е процесът.

Начало на раждането: латентна фаза

Каква е същината на контракциите през процеса на раждането и какво представляват? Периодичността на маточните съкращения винаги стабилно се учестява. В самото начало жената отбелязва слаби стягащи усещания в ниската зона на корема и в кръста с продължителност до 20 секунди. Промеждутъкът между съкращенията е 15-30 минути.

В латентната фаза бъдещата родилка си взима душ и се приготвя за раждането. Ако плодния мехур е цял, жената не изпитва силен дискомфорт. Но естествено няма да остане у дома, а тогава тръгва към избраната болница.

Контракции преди раждането: фаза на активност
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Във фазата на активност контракциите са продължителни и болезнени

В тази фаза маточните съкращения продължават не по-малко от 20-30 секунди до минути. Те се повтарят регулярно, като паузата помежду им проявява тенденция към съкращаване до 5 – 2 минути.
Болезнените усещания в този период стават все по-добре изразени. Бъдещата майка вече се движи трудно.Често именно на този етап плодният мехур се спуква и водите изтичат. Загубата на течността става причина процесът оттам нататък да се забърза.

Продължителността на активн. фаза е различна, средно от 2 до 5 часа. Докато плодната обвивка е цяла, болките са притъпени, а процесът – значително забавен в напредването си.

Напъни

Това е интересна особеност, която имат контракциите преди раждането. Честотата на маточните съкращения намалява до момента на разкритие на шийката на матката. После процесът спира и обратното – стяганията се разреждат. Вододелът между двата процеса представлява готовността на родилния път за преминаване на бебето. Щом той е готов, и болезнените съкращения се разреждат.

Ако в активната фаза болезнените съкращения са да кажем през 2 минути, то когато родилният канал е подготвен да приеме бебето, паузата между тях се покачва на 3 и дори на 4 минути. Увеличаването на спокойния период между контракциите позволява на родилката да изтласка плода, използвайки всяко съкращаване. По време на напъните жената усеща силно налягане долу. Много жени го оприличават на позиви за изхождане. Това е прословутият момент, в който се изисква следване на напътствията на доктора, защото неправилното и несвоевременно напъване носи риска от разкъсвания.

В заключение: контракциите преди раждането с периодичност от 20 минути и по-малко е знак жената да започне да си стяга багажа за родилния дом. Продължителността и интервалите се замерват и се съобщават на доктора. Именно той ще разпознае дали контракциите значат начало на раждане или са само предвестници. Първескините може и да се позабавят, но раждането за втори, трети и т.н. винаги се разгръща стремително и в пъти по-ускорено.

Изтичането на околоплодните води е знак за незабавно ситуиране в заведението за раждане.

Следродилни контракции
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Контракциите въвеждат бебето в родовия канал

Контракциите се прекратяват с извеждане на бебето от родовия канал. Но след десетина минути майката отново чувства стягане. То има за цел да изкара плацентата и плодната обвивка. След това раждането се счита за завършено. Само че с него не приключват контракциите. Още няколко дни жената търпи стягане на мускулатурата. Благодарение на периодичните съкращения матката се връща към обичайния си размер и в същото време се очиства от излишната лигавица, образувала се по време на износването на плода. Ускорява се зарастването на мястото, на което е била захваната плацентата.

Тези спазми значимо се различават от родилните. Напрежението на практика е незабележимо, а болевите усещания наподобяват по-скоро чревни спазми, отколкото менструални болки. Жената може да посъкрати процеса на инволюция на матката, като го подпомогне. Това става например чрез по-дълго лежане по корем. В това положение напрежението на коремната преса се предава на мускулатурата на матката и стимулира нейните съкращения. Кърменето също помага, защото се изработва хормон, който стимулира съкращенията на матката. Третото е редовно уриниране, защото пълният пикочен мехур пречи на матката да се съкращава и да се изчиства.

Как да различим видовете контракции

Това, което вълнува бременните, е как да различат родилните контракции от подготвителните – за да не се тревожат напразно, и как да ги различат от признаците на спонтанен аборт, за да вземат бързи мерки.

Подготовка или аборт?

Този въпрос стои в по-ранните периоди на бременността, когато раждането е някъде в бъдещето. Появилите се контракции са или подготовка на тялото за бъдещото раждане, или сигнал за проблеми с плода.

Признаци на спонтанния аборт

Медиците различават три фази при спонтанния аборт – заплашващ, започващ и в ход. Първият вид се проявява в I-я триместър и се бележи от болки и прокървяване. Той се различава от втория вид по това, че кръвта е по-малко като количество. Болките и в двата случая повече приличат на менструални. На този етап не е потребно да се идентифицират усещанията. Самото изтичане на кръв е достатъчен показател да се отнесете към медиц. лице.

Спонтанен аборт след I-я триместър се класифицира като късен. При тази разновидност често има спукване на околоплодния мехур или изпадането му във влагалището.

Разлика между обичайните болеви усещания при бременност и болката при аборт
Болката в ниската зона на корема се появява през бременността или я съпровожда постоянно. Тя е слаба и идва от промените, които протичат в органите. Дискомфортът често се измества към дебелото черво и ануса. За разлика от описаното, при аборт болките се засилват и стават по-чести.

Контракции при кухо яйце

В отделни случаи плодът в утробата не се развива по правилния начин или сърцето му не бие. Тялото има механизми да се изчиства от т. нар. кухи яйца. Контракциите започват, за да се изхвърлят тъканите.
Според ред медицински публикации, 2 до 3 от 10 жени получават контракции в I-я триместър от бременността, а 1 жена от 10-те преживява аборт. Цифрите са ориентировъчни, защото на така ранен етап от бременността има дами, които претърпяват аборт, без да разберат. Те причисляват случилото се към закъсняла менструация или разстроен за момента цикъл.

Подготовка или раждане?
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Лъжливи или истински? Багажът трябва да е готов

Тренировъчни контракции или начало на раждане – ето вече въпрос, който в даден момент е стоял пред всяка майка. Подготвителните съкращения на матката или лъжовните, т. нар. тренировъчни съкращения, са кръстени на Бракстън – Хикс. Както посочихме по-горе, те се явяват във II-я триместър и още по-често – в третия. Не свидетелстват за някаква патология, а са способ тялото да се пригоди към процеса, който го очаква.

Описание на съкращенията Бракстън – Хикс

Те се описват като непостоянни съкращения в корема. Различават се от родилните по това, че не са съпроводени с болка, паузата помежду им не намалява, а интензивността на усещанията не става по-силно изразена.

Родилните контракции се съпровождат с тъпа болка в гърба и/ или ниските зони на корема. Освен това се усеща осезаемо налягане върху таза. При някои дами се явява болка в дупето и бедрата. Едни описват тези контракции като много интензивни менстр. болки, а други – като диария, която „напира“ на пълни.

Как да разпознаем действителните родилни к-ции?
Няколко въпроса помагат да се определи дали започва раждане или не:
Показател Подготвителни контракции Родилни контракции
Интервал между контракциите Контракциите са нередовни, през различни по дължина интервали. Те не зачестяват с времетоКонтракциите са редовни, на интервали от по 30-70 секунди. С времето тези паузи намаляват като продължителност, а контракциите стават по-чести.
Променя ли се честотата и характера на контракциите по време на движение (ходене) Контракциите могат да престанат след ходене или почивка, дори при смяна на позата Контракциите продължават, независимо от промяната на положението и извършваните движения.
Колко силни са контракциите? Контракциите обикновено са слаби и интензивността им не се увеличава. В друг случай биха могли поначало да са силни, но по-късно отслабват Контракциите постоянно се увеличават.
Къде се идентифицира болката Контракциите се чувстват само в предната зона на корема или в зоната на таза Контракциите започват в долната зона на гърба и се разпространяват към предната зона на корема.

Предложената схема е с цел най-общо ориентиране. Тя не заменя консултация с лекар. За предпочитане е да се пътува излишно до болницата, отколкото жената да се чуди и колебае. Ето и няколко признака за започване на раждане:

  • Контракциите (с дискомфорт и притъпената болка в ниската зона на корема) стягат на всеки 10 минути. Тоест имаме по 5 или повече на брой контракции на час;
  • Периодично се чувства стягане в областта на гърба и ниската зона на корема;
  • Усеща се напрежение в областта на таза или влагалището;
  • Появяват се спазми, подобни на менструалните;
  • Кръвотечение, изтичане на течност;
  • Понякога: гадене, позиви за повръщане, диария.

При контракции на Бракстън – Хикс не трябва да се върши нищо, освен в случай че предизвикват дискомфорт. Ако провокират болка, опитайте да се разходите – те минават от движение, или да починете и да поспите, да се отпуснете. Сред полезните действия са още пийването на водичка, сок или билков чай, хапването на нещо малко като количество. Или помолете да ви направят масаж.

Контракции раждане бременност болница усещания интервал
По-добре излишен преглед, отколкото пропуснат
Болка в двете странични зони на корема: започва ли раждане?

Отговорът е: вероятно не. Острата, прострелваща болка в който и да е участък от корема, в норма показва, че връзките се разтягат под напора на растящата матка. Дискомфорът се облекчава от смяна на положението, от движение, от изпиването на голямо количество вода (минимум 6-8 чаши вода, мляко или сок в деня). И много много почивка.

Кога непременно се прави консултация с медиц. лице:
  • при вагинално кръвотечение;
  • при продължително изтичане на течности или усещане за влага, или при рязко и обилно изтичане на поток от течност;
  • силни контракции през паузи от около 5 минути, продължаващи минимум 1 час;
  • при прекалено силни контракции, които вече трудно се понасят;
  • при забележима промяна в движенията на бебето;
  • при каквито и да е признаци на контракции, ако не сте в 37 г. с.
Как да различим контракция от движенията на бебето?

Много майки описват как при движение на бебето коремът за момент се втвърдява. А понякога ритниците на плода са наистина болезнени. Най-осезаемо бебето шава в последните месеци. Но тогава мястото за гимнастика е намаляло и ритниците стават дори видими. Но каквото и да прави бебето, неговата активност лесно се различава от контракции.

Към бременните за първи път съветът е да се научат да слушат тялото си и да запаметяват как се усещат движенията на бебето, още когато започнат да се проявяват. Плодът обикновено рита и бута. Но тогава болката не е така „дърпаща“, както при контакциите. Ударите на бебето са резки и краткотрайни. За много майки усещането е дори приятно. За разлика от бебешката активност, болката от контракции се разпростира по тялото, като обхваща и долната зона на корема, и зоната на кръста.

 Таблица на контракциите
Месец/ г. с. Какво се усеща Риск
1 – 3 месец (до 13 г.с.) От 10 г.с. бебето почва да се движи. То се удря в стените на матката и променя траекторията си. Някои майки го усещат В I-я триместър няма тренировъчни контракции. Появата на спазми е повод за консултация, заради риска да се окажат патологични.
4 месец (14 г.с. – 17 г.с.) От 14 г.с. сухожилията и мускулите се разтягат спрямо растящата матка. Подготвителните съкращения са слаби, по-скоро незабележими. От 16 г.с. плодът се раздвижва в отговор на майчиния глас  Контракции, особено придружени с кървене, изискват мерки и наблюдение в болница.
5 месец (18 г.с. – 22 г.с.) 5-месечен плод рита от 20 до 60 пъти за половин час. В 22 г.с. са възможни и очаквани болезнености в гърба, таза и кръста. Те са от разтягането. Подготвителните контракции вече са нормални, следва да се различават от патологични.
6 месец (23 г.с. – 26 г.с.) От 23 г.с. вече усещате ритниците на бебето. Към 24 г.с. то се държи като новородено. Подготвителни контракции. В 25 г.с. и 26 г.с. контракциите трябва да са под 4 бр на час. Прекалено буйните движения на бебето са знак за неразположение. При прекалени спазми, тъпа болка, напрежение в таза и вагинално течение потърсете лекар.
7 месец (27 г.с. – 31 г.с.) Подготвителните съкращения са вече доста силни. Представляват внезапно съкращаване и отпускане. В 29 г.с. и 30 г.с също трябва да са максимум 4 на час. Съкращения на всеки 10 минути, дори и безболезнени, заслужават контролен преглед.
8 месец (32 г.с. – 35 г.с.) 32 г.с. тазовите сухожилия се разтягат. Подготвителните контракции се засилват. В 34 г.с. и 35 г.с. контракциите още са неритмични. Контракциите започват в горната част на матката и тя става напрегната. Внимава се за започването на по-ранно раждане.
9 месец (36 г.с. – 40 г.с.) В 9 месец вече се очакват контракции, предвестник на раждането. Подготвителните контракции зачестяват. За да се различат от истинските, се следи и за други белези на започващо раждане.

Болезнени контракции в последните седмици

Болката е несигурен индикатор за същността на контракциите. Причината е, че нейното степенуване е въпрос на лична преценка и зависи от прага на поносимост, който е индивидуален. Затова едни жени споделят за непоносими болки в часовете преди раждането, а други остават изненадани. Подготвени за много повече, те понасят добре спазмите на матката. Има значение и състоянието на тялото, специално на мускулатурата. Еластичните тъкани подпомагат процеса и скъсяват времето за разкритие. Преимуществена част от жените изтърпяват родилни контракции в диапазона на 8 до 12 часа, които предхождат появата на бебето.

Контракциите при всяка жена имат различна характеристика. Освен от физиологията на родилката, те зависят и от положението на бебето. Например един усещат слаби нощни болки в кръста, които през определено време се разпространяват към корема и таза. Други сравняват контракциите с дискомфорт, подобен на менструални болки. Общото е, че по време на стягане матката сякаш се вкаменява. Това се проследява добре с ръка върху корема.

Контракции по време на раждане

(текстът продължава и след видеото)
https://www.youtube.com/watch?v=YRoyn6aTkVs

Процесът има три фази:
  1. начална – 7-8 часа преди раждане. Контракциите са по 30-45 секунди, с интервал от около 5 минути. Матката се разкрива от 0 до 3 см. Контракциите са вече регулярни, с постепенно нарастваща честота и тенденция към усилване на болката с течение на времето;
  2. активна – 3 до 5 часа. Контракциите понякога продължават до 60 секунди, с интервал от около 2 – 4 минути. Матката се разкрива от 3 до 7 см.
  3. преходна – 0.5 – 1.5 часа. Най-кратката фаза. В нея контракциите са по-продължителни – 70-90 секунди, с интервал от около 0.5 – 1 минута. Матката се разкрива от 7 до 10 см.
Контракции по време на второ раждане

Контракциите при последващо раждане също се делят на три фази, но тяхната обща продължителност е по-кратка, отколкото при първото раждане. Тялото активно преминава през описаните по-горе периоди. Съветът е жената да се отправи към болница на по-ранен етап.

Дайте мнение и Вие тук!
Какво да се прави при родилни контракции?
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Ако е рано за тръгване към болницата, дайте време за пълен релакс

Родилните контракции започват, а бременната е още в дома си. Докато контракциите са през 20-30 минути, се смята за рано тръгването към мястото на родилния дом. Съветът е бременната да се успокои, да заеме удобно положение и да засича интервалите между съкращенията и тяхната дължина. Данните се записват. Страхът увеличава усещането за болка.

Следва време за топъл душ и приготвяне за тръгване. Когато паузата между съкращенията стане към 7-8 минути, е момент за тръгване. И този съвет е индивидуален, зависи колко път ще отнеме пътят до болницата.

Кога се ходи в болницата?

Чест въпрос, на който е затруднително да се даде общ отговор. Принципно – през II-та фаза, активната. Матката се е разкрила до 3 см през първата, начална фаза, и сега продължава шийката й да се отваря. Но бременната жена трудно ще измери разкритието си.

Затова ето някои емоционални признаци, които ще помогнат за ориентиране:
  • при появата на първите контракции майката е обхваната от радостно вълнение. С напредване на процеса обаче превъзбудата от настъпващото събитие започва да отстъпва място на известно нервничене или по-напрегнато очакване на предстоящото раждане. Цялото същество се насочва към подготовка за раждането;
  • вълнението предизвиква напрежение в тялото – мускулите се стягат. Но подобно напрежение понякога усложнява самото раждане, затова тук е моментът за топъл душ и съзнателно отпускане;
  • излишъкът от адреналин прави жената по-енергична. Това е идеалният момент за придвижване до болницата. Тогава бъдещата майка с по-голяма лекота ще прекара настаняването и подготвителните процедури в лечебното заведение.

А междувременно качеството на самите контракции също се променя. Тяхната цел вече е да избутват детето към родовия канал. А това усещане се различава от предходните спазми.

Прояви, съпътстващи контракциите

Болки в кръста
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Болки в кръста – най-честата проява на бременността

Те са сред началните признаци на бременността – не особено силни, но понякога като прерязване през кръста. После съпътстващ целия период на растеж на бебето, като се проявяват периодично. Понякога са притъпени, понякога са по-силни и ясно отграничени. Кръстът боли заради измененията, настъпващи в тялото на бременната. Понякога те се провокират от физическо натоварване, продължително ходене или стоеж, при заемане на неудобна поза. Болките в кръста съпътстват и лъжливите подготвителни контракции.

Всякакви подобни усещания преди 37 г.с. са нормални, ако са в рамките на допустимото. Прекалено силната болка, придружена с изтичане на различни субстанции от половия път (особено ако оцветени/ примесени с кръв), дърпаща болка в ниската зона на корема и съкращаващ се период между контракциите са признак за обръщане към лекар. Такава симптоматика може да свидетелства за опасност от прекъсване на бременността.

Гадене, главоболие и повръщане

Главоболието също е един от белезите за новопоявила се бременност. Идва от повишаването на нивото на хормоните в женския организъм. В норма проявите му отшумяват през I-я триместър.
Много по-устойчив признак са гаденето и повръщането. Освен в началото на бременността, жените ги изпитват и по време на раждане. Някои от жените – признакът не е задължителен, но е доста чест. Смята се за нормален. Причини за гадене:

  • от болката, която се търси по време на контракциите;
  • от препълнения стомах. По време на контракции е за предпочитане да не се яде, а да взима само вода. В краен случай се допускат малки по количество закуски. Но принципно да се яде няма смисъл, защото по време на раждане храносмилането спира, така че е очаквано всичко поето да бъде изкарано обратно навън;
  • като реакция на анестезията, преимуществено при епидурална. Упойката понякога води до рязко спадане на кръвн.налягане. Гаденето и повръщането са ранен признак на хипотонията.

Вижте 25 признаци на бременността подробно: Признаци за бременност: разпознаване, симптоми. Тест за бременност, как да разбера?

Втрисане и тракане на зъби

Удивително за незапознатите, но почти половината родилки свидетелства за втрисане, съпроводено с тракане на зъбите. Такова състояние няма нищо общо с евенуално усещане за студ. Съвременните данни говорят, че втрисането се причинява от попадането на неголямо количество от кръвта на бебенцето в кръвотока на майката. И ако групите са несъвместими, то майката изпитва дискомфорт.

Газове и и изпразване на червата, диария
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Предварителната клизма осигурява чистота при раждането

Когато детето се движи по родовия път, то оказва натиск и върху червата. Именно затова родилката получава усещане, че трябва да отиде по голяма нужда. Подобен позив понякога е истински, ако дебел. черво е пълно. Другият ефект от оказваната преса е образуването на газове, които жената не е в състояние да задържи в себе си. Мускулите на ануса са разслабени и дори парализирани, ако е ползвана епидурална анестезия.
И още нещо: ако не е направена клизма или тя е извършена недобре, съдържимото в дебелото черво ще излезе по време на раждането.

Неадекватно поведение

Раждането е едновременно естествен процес и стресова ситуация. Женският организъм се е нагодил и съумява да се съхрани. Но психологически дискомфорт има и той понякога се изразява в дразнение от иначе обичайни неща като светлината, шума, стягащите дрехи или от околните.
Опасността от неадекватно поведение е добър довод на раждането да присъства бащата или друг човек, на който родилката се осланя силно.

Зацапване, кървене

Физиологичната загуба на кръв по време на раждане достига 250—300 мл. Кровозагуба в пределите на до 400 мл се сочи като гранична между физиологичната и патологичната.

Кръвозагубата по време на раждане се случва и в първа, и във втора, и в третата част от процеса, включително и след него. Кръвотечение, което започва в първия период от раждането, понякога се усилва в третия период и незабавно след раждането. Кръвотечение, което започва в третия период, често продължава в ранния период след раждането.

Острата масивна кръвозагуба води до промени в нервната с-ма, в дишането, хемодинамиката, в обмяната на веществата и ендокринните жлези. При нея настъпва спад в количеството циркулираща кръв без да се променя броя на еритроцитите и процента на хемоглобина. Затова в близките 1 – 2 дни ще произтече възстановяване на обема чрез разреждане.

Реакцията на родилката към кръвотечението е инвидуална. В отделни случаи кръвозагуба от 700-800 мл води до летален изход, докато при други загуба в границите на 800 мл и дори на повече от 1000 мл не води дори до сваляне на кръвн.налягане. Но това са крайни случаи. По-честите са спад в кръвното. Затова и измерването му дава точен маркер:

  • Хипотензия I степен — с максимално артериално налягане 100—90 мм
  • Хипотензия II степен — с максимално артериално налягане между 90 и 70 мм
  • Хипотензия III степен— 70— 50 мм и състояние на предагония

Постоянното наблюдение на нивото на налягането е задължително при всяко кръвотечение през времето на раждането.

Контракции в други периоди на бременността

При запис на тонове
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
За да бъде чуто бебето, е необходима специална апаратура

Методът се нарича кардиотокография – изследване, което се прилага при напредване на бременността. Намерението е да се види състоянието на бебето и дали то се развива в норма. Кардиомониторингът всъщност е най-улесненият и безопасен метод затова.
Заедно със сърдечн. тонове на плода се записват и маточните контракции. Така на монитора се появяват две графики – на тоновете и на маточната динамика. Второто се нарича хистерограма. Тя визуализира честотата на съкращения на слоя от матката, съставен от мускулни влакна.

Подобно изследване се прави и в родилната зала, но е по преценка на акуширащият състав. Няма причина да се отказва подобна визуализация, защото тя е безопасна и има висока информативна стойност.

При пътуване

Активният живот, включително пътуванията, са добре дошли за бременната. Но при всякакъв случай пътуването трябва да е максимално комфортно. Винаги е за предпочитане да се пътува с автомобил, а най-добре – със самолет. Карането на велосипед въобще не се приветства. Междуградските автобуси също не са препоръчителни, особено ако преходът е над 2 часа. Заемането на седящо положение за по-дълго време е нежелателно.

При пътуване с бебе в корема движението винаги е с ниска скорост и само по хубави пътища. Избягват се лоши трасета, дупки, както и внезапното спиране. Коланът не притиска корема, а минава под него. Винаги има риск от поява или усилване на контракциите, защото самото пътуване представлява известен стрес за тялото. Ако се касае за подготвителни, всичко е наред. Но при болезнени и ритмични контракции бременната е длъжна да спре в най-близкото населено място и да се прегледа.
В последните седмици от бременността пътуването не се препоръчва заради постоянното състояние на готовност.

При скъсена шийка
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Таблица на прогреса при разкритие

Матката завършва с шийка, която през бременността е затворена – 0 см. Тя поддържа бебето и го предпазва от външни влияния. Обичайно шийката е с дължина 3-5 см и е дебела. С приближаване на раждането тя почва да се отваря. Разкритие (отваряне) до 3-4 см се има за подготвителен етап, а ако е в ранните периоди – за преждевременно раждане. В същото време не е необичайно шийката да е скъсена и поотворена до 2 см и по време на раждането. По-голямо разкритие в ранен срок се счита за патологично и в дадени случаи се стига до т.нар. серклаж – поставяне на шев, който да поддържа матката затворена. Този шев се премахва преди или по време на самия процес.

Активн. фаза на раждането се бележи с разкритие (дилатация) от 4-7 см, а преминаването към финала – с разкритие от 7 до 10 см. 10 см е размер, което позволява преминаване на главата на бебето.
Как влияе контракцията в този процес? Тя оказва определена сила, с която разтяга вътрешн. отвор на цервик. канал. Самото стягане продължава по-дълго, отколкото усеща жената. То започва преди болката и приключва минути след отшумяването й.

След аборт

При традиционния аборт се извършва унищожаване и последващо извеждане на плодното яйце. Стандартно тогава жената се намира под въздействието на анестетици и не чувства болка. Но когато действието на наркозата премине, се чувстват слабо изразени и непродължителна болезненост, локализирана ниско в коремната зона. Едва 1 на 10 жени, прекъснали хирургически бременността, се нуждае от допълнителни обезболяващи заради болевия синдром.

Болката прилича на менструалната – в долната зона на корема, сравнително постоянни, но притъпени. Те са предизвикани от съкращаването на матката до изходния й размер.

При аборт чрез медикаменти принципът е друг – усилва се съкратителната способност на гладката мускулатура, вследствие на което става изхвърляне на оплоденото яйце. Болката е аналогична като при спонтанен аборт, а рядко – по-интензивни. Те приличат на родилните контракции. Обезболяващи се приемат с внимание, защото спазмолитиците могат да отслабят маточните съкращения и да нарушат процеса на абортиране.

След секцио

Както след вагинално раждане, така и след цезарово сечение съкращаването на шийката на матката и много слабо и се усилва до края на периода след раждането. Впрочем при дамите, претърпели хирургическа операция, матката се възстановява по-бавно и размерът й намалява постепенно. Известно време се появяват незначителни следродилни секрети, примесени с кръв. Възстановителният период след секцио продължава до 60-тия ден.

Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Сравнение между секцио и естествено раждане

Защо матката не бърза да се събере?. Защото при операцията е нарушена целостта на мускулните й влакна, нейните съдове и нервни окончания. Затова и темпът на съкращаване или инволюция се забавя. При необходимост се назначава медикаментозна терапия. Така с лекарства се стимулира съкратителната активност на мускулатурата на матката.

След амниоцентеза

Амниоцентезата е инвазивен метод за пренатална диагностика. Тя не се прилага широко, както неинвазивният биохимичен скрининг, ултразвук и ДНК тестовете, защото за разлика от тях крие риск за майката и плода. Като нередки се описват някои усложнения като въвеждане на инфекция, поява на кръв, болезненост в ниската част на торса и риск от загуба на бебето. Във форумите често майки споделят за поява на контракции по време или след изследването. Някои от пациентките ги описват като спазми с болка, както и типичното вкаменяване на матката за кратко време, по-често след процедурата. Получилите се контракции в общия случай са преходни и нямат отношение към състоянието на плода.

След ембриотрансфер (трансфер)

Това е имплантиране на зародиши в матката, които предварително са оплодени извън нея. Успешната процедура зависи от няколко показателя като недопускането на инфектиране и замърсяване, травма на лигавицата и наред с това – липсата на прекомерни контракции на матката. Въобще наличието на контракции наред с други показатели като кръв и слуз в катетъра се оценява като неуспешно извършен трансфер. Често те причиняват избутване на ембриона.

Ще ви бъде полезно да прочетете и за зацапването като ранен признак за бременност, както и за ролята на „кафявото“ течение: Кафяво течение: какво означава? Причини, диагностика, цвят. Лечение с лекарства и билки.

Засичане на контракции. Как се засичат?

При контракциите ни трябва да измерим два параметъра: колко дълго тече едно стягане и колко е паузата между две подобни съкращения. Старият начин за мерене е с часовник и лист хартия, на която се записват данните.

Таймер
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Контракциите се засичат с обикновен секундомер, но има и по-модерни методи

По-лесният начин за засичане е с таймер, какъвто има на всички смартфони. Но отново ще трябва и лист за записване.

Брояч на контракции

В последно време бяха създадени специални програми за компютър и смартфон, чрез които контракциите се записват по-лесно, а след това програмата представя визуално ситуацията чрез графика. Някои продукти дори излизат със заключение дали е време родилката да се отправи към болницата.

Значение на данните – дължина, интервал

Описаните програми дават заключение за начало на раждане по стандартно заложени данни. Проблемът е, че те доста се различават. Има програми, които съветват да се ситуира в болница при интервал между контракциите от 20 минути и последващо скъсяване на стойността му, а други отправят този съвет при интервал от 7 минути. Относно продължителността на контракцията, обикновено се посочва, че над 1 минути означава начало на родов процес.

Затихващи контракции

Действителните родилни съкращения са равномерни. Те променят продължителността и силата си, както и интервалите между стяганията, но това също става с равномерен темп. Затихващите контракции при започнало раждане за негативен показател за развоя на процеса и често са знак за извършване на цезарово сечение по спешност. Причината е, че отслабващите контракции не спомагат за извеждане на бебето, а междувременно то може да пострада. Обикновено слабите или затихващи контракции са придружени и от недостатъчно разширена шийка. Така въпреки че раждането е стартирало като естествено, но накрая завършва с операция.

Има и нормални затихващи контракции – това се отбелязва при подготвителните и при тези, които помагат за доизчистване на матката и последстващото й събиране.

Предизвикване на контракции

Някои бременни имат проблеми и не са в състояние да изчакат естествения момент, в който бебето ще тръгне да излиза. Появила се опасност за бебето например е оправдана причина за предизвикване на раждане. Но повече са случаите, в които майката просто няма сили повече да чака естественото раждане и иска да ускори процеса. И интересно, че мисли за предизвикване на раждането по-често се формират в жените от втората група. При тези, които не търпят усложнения, но бебето не бърза да излезе.

Да се ускори ли раждането или не?

Жените, при които времето за раждане е дошло, но още не усещат контракции, често са предразположени към преносване. То ще се разбере по майките и бабите им, ако и те са преносвали децата си. Удължаване на бременността се отбелязва и при дами, които преди да забременеят са имали по-дълъг от 30 дни цикъл.
Каквато и да е причината, ако дамата не може повече да търпи, ускоряването на раждането е възможно. За целта има отдавна изпробвани безопасни методи, които са ползвани още от нашите предци.

Отпускане и чакане

Тази тактика се препоръчва от лекарите в първите десетина дни след термина. Ако ултразвуковото изследване показва, че течността около плода е нормална – прозрачна, ако сърцето на детето бие в норма, а то самото е в активно движение, то лекарите често решават да поизчакат, преди да пристъпят към стимулация.

И обратно: ако плацентата не може вече да се справя с функцията си, околоплодните води придобият жълт или зелен цвят, ако се отбелязват промени в сърдечния ритъм на детето, то очевидно е време за раждане.

Ускоряване на раждането с народни средства
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Ускоряване на раждането е решение, което се взема съвместно с лекар
  1. Физическа активност – тя е желателна до настъпване на умора. Бъдещата родилка ще се разходи, ще се качи по стълбите или ще разтреби из къщи. Всяка дейност е добре дошла, ако е умерена и ако жената не е сама. Но внимание: да не се допуска претоварване.
  2. Секс – по-приятният начин за предизвикване на раждане. Когато спермата попадне във влагалището, кръвта прилива към таза и след това е очаквано да настъпят контракции. В състава на спермата влиза простагландин, който ускорява раждането. Но внимание: да не се допускат силови упражнения. Шийката на матката преди раждането е най-уязвима.
  3. Стимулация на гърдите – тя пряко причинява съкращаване на матката. Масажът се отразява добре и на бъдещото кърмене.
  4. Клизма – води до съкращаване на стените на червата и начало на контракции.
Храни, които ускоряват раждането
  1. Цвекло и магданоз – безвредно средство, което предизвиква контракции.
  2. Стимулиращ коктейл – 150 г сок от портокал, кайсия и праскова сока, смесен с 50 г рициново масло. Напитката причинява активно съкращение на чревните стени, а по-нататък и начало на раждането.
  3. Канела – приета на чай, още по-добре придружена от джинджифил и карамфил. Пие се от 39 г.с. като всеки чай – поне трикратно в деня.
  4. С ананас, с фурми
  5. Мащерка – билката има умерено спазмолитично д-е върху гладката мускулатура. Силно средство е и на по-ранен срок ползването й създава риск от преждевременно раждане и дори прекъсване на бременността.

Хомеопатия

Каулофилум – женски корен. Още индианците в Сев. Америка са давали на жените преди раждане от това растение. По-късно лекарите откриват, че коренът лекува слаба родова дейност. Приема се ежедневно за 14 – 20 дни преди датата, на която се предполага появата на бебето. Потенцията е 6 или 12, по 5 таблетки. Растението размеква шийката и я подготвя за раждане.

Акупунктура – след 36 г.с. В много европейски страни практиката е типова и дори влиза в застраховката на бременните. Клинично е документирано, че съкращава родовата дейност с около 2 часа.
Помагат, макар и много слабо, масаж на стъпалата, разходка на свеж въздух, топла вана.

Медицински способи

Ако народните методи не ускорят раждането, следващото е ползване на медикаментозна стимулация. Тя се прави в условията на стационар. Идеалният начин да се ускори процеса е плавното и постепенно възбуждане на родовия процес чрез смекчаване на шийката с помощта на лекарствени средства. Но по-често медиците прибягват към спукване на околопл. мехур. След излизането на течността, матката започва много бързо да се съкращава и раждането започва.

Тежката артилерия – хормоните
Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Накрая очакването и нетърпението вземат връх

Това са най-радикалните мерки. Към тях се преминава, когато състоянието на бебето започне стремително да се влошава, а другите способи за ускоряване на процеса не са дали резултат. Включително и изтичането на околоплодната течност. Тогава се ползва изкуствена стимулация например с простагландин. Хормонът под формата на свещички или гел се въвежда във влагалището на бременна.

По-модерно средство е тампони с простагландин, които просто се изкарват, след като са произвели търсения ефект върху шийката. Препаратът отлично стимулира начало на раждане, но не и неговата интензивност.
Интензивността се повишава с окситоцин венозно Той не само подготвя шийката, но и провокира разкритието й. Затова се счита за идеалното лекарствено средство в случаи, когато интензивността на контракциите е слаба.

Основен недостатък на окситоцина е рязкото усилване на болката през процеса на раждането, което е крайно неприятно. Освен това окситоцин има ред нежелани ефекти като хипоксия при бебето, патологии на централн. нервна с-ма, нарушаване на кръвообращението, предизвикване на усилен процес на родова дейност. Затова в някои страни се предписва само в определени случаи.

Как да облекчим контракциите:
  1. Масажиране на тялото преди и по време на раждането. Най-прекрасното място затова е гърбът. Жената изпитва удоволствие и отделя ендорфини, които действат обезболяващо.
  2. Ароматерапия – помагат масла от салвия (аналгетик), нероли и иланг-иланг (срещу нервност), лавандула (срещу болки).
  3. Много вода – когато тялото е оводнено, контракциите се чувстват доста по-ослабени.
  4. Хомеопатия: Арника монтана – прилага се преди и през времето на самото раждане. Действа на физически и на психо-емоционално ниво. Противодейства на болката при контракции, ускорява заздравяването на тъканите и цялостното възстановяване.
  5. И още: дишане в помощ на раждането

По тази тема има две различни мнения: че бременната трябва да усвои и тренира техники за правилно дишане и обратното: че се нуждае единствено от това да слуша и следва тялото си. Техниките за правилно дишане през родовия процес са много, има десетки школи. В противовес стои препоръката жената да се ръководи от личния ритъм на тялото си. Застъпниците на естественото поведение по време на раждане изтъкват, че помненето и прилагането на заучени техники могат да попречат, вместо да помогнат, защото жената се опитва да възпроизведе, вместо да се отдаде на процеса.

Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Задържането на бременността понакяго изисква режим на легло
За задържане на бременността

Бременната жена понякога не успява да достигне до естествения срок за раждане. По редица причини се създава риск от преждевременно раждане, което не е препоръчително предвид размера и зрелостта на бебето. Съществуват ред медикаменти, които спомагат да се отложи раждането максимално близо до естествения момент.

Магнезиум диаспорал – прахчета магнезий

Представлява саше от 5 г с активно в-во Magnesium citrate и магнезий 295.7 мг. Показанието е профилактика на бременността, наличие на опасност от спонтанен аборт, твърде силни, но ранни контракции, фетална хипотрофия и други.

Спонтанният аборт, както и признаците на цветната бременност са тема на статията ни ТУК: Цветна бременност: признаци, съсиреци, температура, болки, подут корем. Тест за бременност. Ескапел, противозачатъчни.

Кога дават утрогестан, но шпа, папаверин

Лекарствата се ползват в случай на риск от аборт и за предотвратяване на евентуално прекъсване на бременността. При Утрогестан – заради прогестеронов дефицит, при другите две лекарства – поради спазми на гладките мускули. Но шпа и папаверин са спазмолитици (успокояват спазмите). Ползват се за симптомат. терапия на спазми на гладк. мускулатура.

Храни

Контракции раждане бременност болница усещания интервал
Правилният начин на живот и премереното хранене осигуряват на майката радостни месеци с минимум нежелани ефекти

Храненето през цялата бременност предопределя начина, по който се усеща жената. Така например хапването на повече продукти, богати на калций, ще намали болките в кръста. Препоръчват се извара, кис.мляко, йогурт, месо, зелени салати. Поддържането на килограмите в норма ще намали натоварването върху опорно-двиг.апарат.

С приближаване на раждането се препоръчва превес на алкалните храни и спиране на киселинните (като доматите например), за да се установи алкална среда в тялото. Тя прави тъканите еластични и намалява травмите при раждане. Препоръчителни са растителните храни и в най-големи количества – естествено, плодчетата и салатките, също зърнени като киноа, лимец и др.

По време на износването се препоръчва хапването на достатъчно месо, но до 2 седмици преди датата на термина. И внимание: каквато и да е храната, нека тя е прясна, свежа или сготвена на самия ден, в който ще се консумира. За лекичко прекарана бременност и също така леко и безпроблемно раждане препоръката е: без вредности. А кои са те – това всички знаем.

Първоначално публикувано на:17.03.2017 @ 10:49

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Какво е магнезиево олио; магнезиев гел – качества и приложение. Продуктите в медицината и в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *