Какво са дерматоми? Актуалният радикулит

Задължително е, за да се предпазите от радикулит, правилно да вдигате и носите тежки предмети, правилно да полагате физически труд.

През актуалния зимен сезон радикулитът е още по-актуален. Какво представлява заболяването? Това е възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб.

Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир, болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото, която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето, шията, главата и корема. Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото.

Всяко едно увреждане на периферен нерв във всеки негов участък води до болка и други признаци точно в границите на този дерматом. Най-честите увреждания на периферните нерви, които водят до появата на симтоми, са на ниво коренче, тъй като то преминава през тесен костен канал. Всяко състояние, ангажиращо коренчето и водещо до оток, причинява относителна компресия (натиск) на твърдите стени на канала върху него.

Фигурин билки за отслабване

Възпалението на ствола на периферния нерв се нарича неврит.

Причини.

Най-често те се дължат на: Преди всичко на простудни фактори, но също така и на различни увреждания на гръбначния стълб. Заболяването се лекува с медикаменти, в най-тежките случаи се стига и до оперативно лечение.

Радикулитът може да бъде предизвикан от удар в кръста, при лошо падане и други травми. Острият радикулит, който се нарича още лумбаго, възниква внезапно. Той може да се получи във всяка една възраст. Отначало ви се струва, че болката е разпростряна навсякъде – в гърдите, таза, корема. След това се съсредоточава в кръста и слиза към крака.

Засилва се при всяко движение, даже при кашлица. Отначало е толкова силна, че ви е трудно да се обърнете дори в леглото. Болката се обостря особено през нощта, не ви позволява да се наспите, предизвиква безсъние и депресия.Ако пренебрегнете лекарските препоръки, пристъпите на радикулит ще започнат да се повтарят и болестта бавно, но сигурно ще премине в хронична форма.

Тя постоянно ще напомня за себе си, проявявайки се с осезаеми страдания. За разлика от лумбагото, при радикулита е трудно да се намери някаква връзка между определени движения и остри пристъпи със силна болка.

Вижте и ТУК:

Лечение на радикулит: Атакувайте го с народна медицина!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *