Какво са дерматоми? Актуалният радикулит

Задължително е, за да се предпазите от радикулит, правилно да вдигате и носите тежки предмети, правилно да полагате физически труд.

През актуалния зимен сезон радикулитът е още по-актуален. Какво представлява заболяването? Това е възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб.

Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир, болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото, която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето, шията, главата и корема. Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото.

Всяко едно увреждане на периферен нерв във всеки негов участък води до болка и други признаци точно в границите на този дерматом. Най-честите увреждания на периферните нерви, които водят до появата на симтоми, са на ниво коренче, тъй като то преминава през тесен костен канал. Всяко състояние, ангажиращо коренчето и водещо до оток, причинява относителна компресия (натиск) на твърдите стени на канала върху него.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Възпалението на ствола на периферния нерв се нарича неврит.

Причини.

Най-често те се дължат на: Преди всичко на простудни фактори, но също така и на различни увреждания на гръбначния стълб. Заболяването се лекува с медикаменти, в най-тежките случаи се стига и до оперативно лечение.

Радикулитът може да бъде предизвикан от удар в кръста, при лошо падане и други травми. Острият радикулит, който се нарича още лумбаго, възниква внезапно. Той може да се получи във всяка една възраст. Отначало ви се струва, че болката е разпростряна навсякъде – в гърдите, таза, корема. След това се съсредоточава в кръста и слиза към крака.

Засилва се при всяко движение, даже при кашлица. Отначало е толкова силна, че ви е трудно да се обърнете дори в леглото. Болката се обостря особено през нощта, не ви позволява да се наспите, предизвиква безсъние и депресия.Ако пренебрегнете лекарските препоръки, пристъпите на радикулит ще започнат да се повтарят и болестта бавно, но сигурно ще премине в хронична форма.

Тя постоянно ще напомня за себе си, проявявайки се с осезаеми страдания. За разлика от лумбагото, при радикулита е трудно да се намери някаква връзка между определени движения и остри пристъпи със силна болка.

Вижте и ТУК:

Лечение на радикулит: Атакувайте го с народна медицина!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *