Ензимите помагат за по-доброто хранене

Ензими: Доброто храносмилане е основно условие за оптималното усвояване на хранителните вещества.

За да бъде пълноценно храненето, организмът трябва да получи достатъчно количество храносмилателни ферменти (ензими).

При добро храносмилане нашият организъм разлага макрокомпонентите на храната – мазнини, белтъци и въглехидрати, до най-простите им структурни единици – мастни киселини и глицерол, аминокиселини, захари.

Благодарение на това полезните вещества се усвояват лесно -малките молекули преминават през мембраните на клетките в храносмилателната система и попадат в кръвта, която ги разнася из тялото. Храносмилателните ензими, влизащи в състава на всички растителни и животински продукти, играят важна роля в това разлагане на храната.

Ензимите от животински продукти са по-ефективни, но пък растителните ензими се понасят по-добре от организма и са активни във всички отдели на храносмилателния тракт – и в кисела, и в неутрална среда, за разлика от животинските, които работят само в алкалната среда на тънките черва.Ефективността на храносмилането се намалява при неправилно хранене.

Причина за влошеното храносмилане може да бъде: приемът на някои лекарства, промяната в начина на живот, индивидуални особености, стресът.

Доколкото храносмилането се регулира от храносмилателните ензими, техният допълнителен прием може да окаже съществена помощ за неговото подобряване.Ензимите, които се съдържат в хранителните продукти, са много чувствителни към нагряване.

Дайте мнение и Вие тук!

Термичната обработка на продуктите ги лишава от храносмилателните ферменти. Ако не консумираме предимно сурови храни или специални ензимни добавки, организмът започва да чувства недостиг от храносмилателни ензими.

Резултатът е недобро храносмилане, а неговите последици – тежест и болки в стомаха, подуване, газове…

Заради недоброто усвояване на необходимите полезни вещества страдат всички органи и системи в тялото, развиват се различни заболявания. Затова много специалисти препоръчват да се приемат допълнително ензими.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

гинекомастия

Какво е гинекомастия и как се лекува

Гинекомастия – лечение с операция. Кои са най-добрите лекарства срещу това заболяване. Упражнения за намаляване на млечните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *