болки в стомаха - 0213

Грешки в храненето, които водят до болки в стомаха веднага

Българите традиционно посрещат празниците с богата трапеза – Коледа, Великден, именни или рождени дни. Консумират се доста месо, мазни храни, а след това и тежки десерти.

Напитките пък са газирани, допълнени от обилни количества алкохол. Много хора не могат да устоят на изкушението и прекаляват с хапването, особено ако са се лишавали от храна по време на постите.
Така след обилната трапеза дори хора, които по принцип нямат проблеми със стомаха, се налага да отидат на преглед при гастроентеролог.

Хората, които често имат оплаквания след преяждане, са по-предпазливи към вкусотиите, с които е отрупана масата. Когато човек има здрав стомах, се отнася по-смело към храната.
Склонен е да надценява възможностите си и да подценява последиците от преяждането. В резултат прекарват цяла нощ в безсъние и получава болки в стомаха.
Реакциите на организма след преяждане са подут корем, метеоризъм (газове в червата), неприятни спазми, съпроводени дори с болка, и усещане за тежест. Ако сте късметлия, оплакванията ще отминат до заранта. В други случаи обаче няма как да минете без лекарска помощ.

Има някои основни препоръки, чието спазване предпазва от преяждане и свързаните с него стомашни неразположения.

1. Избягвайте тежки мазни предястия, които са характерни за зимата. Типичен пример е руската салата, за която се използва изобилие от майонеза и яйца. Тези продукти съдържат много мазнини, трудни са за храносмилане дори ако хапвате само от тях. Още по-сложна става задачата за стомаха, ако се съчетава с други храни.

2. Когато готвите, избирайте месо без много мазнина. В този смисъл шареното свинско и пуйка с повечко тлъстинки са неподходящи. Такива ястия са традиционни за зимните празници. Гледайте да готвите крехки меса, а защо не и риба. Друга препоръка е да слагате на масата продукти само от един животински вид. Не само стомахът, но и черният дроб страда от храната с твърде много мазнина.

3. Начинът на приготвяне на храната пести калории. Нека си припомним, че ястията, сготвени чрез печене и варене, нямат добавени мазнини. Затова пък всичко, което е пържено и панирано, създава сериозни рискове за болки в стомаха. Освен това са заплаха за стройната фигура. Те не само причиняват болки в стомаха, но съдържат и доста калории. А това се отразява зле на фигурата.

4. Бъдете предпазливи, когато наливат алкохол в чашата ви! Освен че трябва да внимавате да не прекалите с количествата, проявете разум и не смесвайте питиетата. Ще ви заболи не само стомахът, но и главата! Останете на чаша-две вино или бира. Аперитивите не са безобидни. Много от тези алкохолни напитки съдържат и захар. Главата се замайва по-бързо и няма да усетите, ако прекалите с градусите. На следващия ден ще търсите помощ и за махмурлук.

5. Газираните напитки също не са за предпочитане. Стомахът се издува и дразни от тях, особено в комбинация с калорична храна.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Всеки е чувал сентенцията, че всяка хапка трябва да се дъвче дълго и бавно. За това си има причини – при хапване набързо, храната стига до стомаха без да е добре сдъвкана. Естествените ензими не са достатъчни, за да я разградят. Оттам се затруднява и усвояването на полезните вещества от нея. Недобре сдъвканата храна може да доведе до болки в стомаха, дори без да има други причини.

7. Вечерята най-добре да е до 20 часа. Най-добре е основното хапване вечер да е до 20 часа. Причината е, че основните системи и органи, ангажирани с храносмилането, преминават в състояние на покой според вътрешния биологичен часовник след 22 часа. Ако сте яли късно и то обилно, храната ще остане несмляна чак до сутринта. Част от нея може да започне да ферментира, които ще причини оплаквания.

“Фигурин

При подут корем и усилено образуване на газове първо опитайте да си помогнете с природни средства. Има редица билки и натурални продукти в аптеката, които действат срещу тежест и други оплаквания, свързани със стомаха. Джинджифилът е чудесно природно средство за тази цел.

болки в стомаха - 02Може да се прилага като отвара или дори да се дъвче пресен. Други растения при стомашни оплаквания са гигантски копър, гардения, ажгон или черен пипер. Може да се използват и готови билкови форми, където са съчетани подходящи екстракти.

Обикновено с тях може да се постигне повлияване на най-неприятните симптоми:
  • чувство на тежест в стомаха и издуване на корема;
  • болки в стомаха;
  • усилено образуване на газове, често в комбинация с колики и спазми;
  • влошено храносмилане;
  • осезаеми промени в ходенето по голяма нужда – често се отива от едната крайност в другата – от запек към диария.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

болки в стомаха

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Какво да правим при болки в стомаха след прием на лекарства? Кои лекарства за разстроен …

2 Мнения

  1. Слънчев изгрев

    Благодаря ви изключително полезна информация !

  2. Маргарита Андонова

    Ние се храним за да живеем и това предполага ежедневна отговорност за качеството и количеството на приетата храна. Не е случайно, че максимата “здравето отвътре, личи отвън” се отнася именно към здравия стомах.

Вашият отговор на Слънчев изгрев Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *