Ленено масло брашно олио цена барлийнс семе - 012
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло

Ленено масло: Ползи, вреди. Рецепти, лечение. Цени. На капсули

Топ рецепти с ленено масло ♠ За отслабване ♠ Диета ♠ За коса ♠ За деца ♠ За кожата ♠ При гъбички ♠ Маска за лице ♠ В козметиката ♠ За лечение ♠ При диабет ♠ При артрит ♠ При високо кръвно ♠ При гастрит

Още в текста: При рак За черен дроб Много други Съдържание Сравнение с рибено масло Домашно масло? На капсули Мнения за Barlean’s Ампули Течно Варено Странични ефекти Алергия Противопоказания Противопоказания при бременност 

Приложение на масло от ленено семе, употреба

Открити преди стотици години и ползвани от човечеството през цялата си история, днес натуралните масла изживяват своеобразен ренесанс.
Хората преоткриват значението им за здравословно хранене , лечение и предпазване от болести. И намират още и още ползи.
ЛМ (ЛМ) е ценно, когато е студенопресовано, нерафинирано. „Изкарването“ му от ленените семена по механичен начин, без нагряване и обработка, гарантира запазването на природния потенциал. Някъде даже ползват дървени преси, за да намалят до минимум окислението. Семената са богати на масло – 45-49% от тях се превръщат в златната течност.

ЛМ обогатява и подобрява храната, ползва се при разни заболявания, в козметиката за прекрасна кожа и коса, за регулиране на процесите в тялото и за отслабване. Целият му профилактичен и лечебен потенциал внушава уважение. 2 лъжици на ден – в салатения дресинг предпазва от рак и забавя остаряването на тялото.

За ЛМ важи едно правило: за да бъде максимум полезно, то не се нагрява. Както и да го ползвате, нека е студено. Тогава полезните елементи ще останат в него и ще ви свършат чудесна работа – и за лечение, и за красота, и за опазване на здравето.

Ленено масло брашно олио цена барлийнс семе - 012 45
Ленено масло, това е върхът на ленените продукти!

За това масло се разказва и ТУК: Цена на ленено масло. Как се ползва за отслабване масло от ленено семе. На капсули. Течно ленено олио. Прием.

За отслабване

Повечето отзиви от пиенето на ЛМ за отслабване са положителни. То нормализира обмена на веществата, излязъл от строя заради лоша и мазна храна или замърсена околна среда. ЛМ е подходящо за постепенно, бавно вталяване, без резки диети, глад и лишения. Разбира се, и в обратния случай би помогнало и дори е задължително, защото дава омега-киселини.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Ето най-лесния начин за приемане, но дали е най-добрият?

Много желаещи да отслабнат не пият маслото в чист вид, а го слагат в кис.мляко, салати или друга храна. Други предпочитат фармацевтичните капсули като максимално удобната форма.

Как се приема за отслабване?
За да се отслабне с помощта на ЛМ, е необходимо следното:
 • Маслото се пие рано сутрин, след ставане и най-малко трийсетина мин. преди първата за деня храна. Вечерната доза обаче не е на гладно, а след последното нахранване за деня, примерно пак след двайсетина мин. . Не е зле приемането на дозичката непосредствено преди съня.
 • Дозата за пиене на ЛМ не е константа. В началото на приема тя е малка, а с времето се увеличава. Стандартните рецепти предлагат да се започне от чаена и да се стигне до супена. Но как да се дозират междинните количества между двете мерки? Ние препоръчваме да се сдобиете с мерителна чашка от детските сиропи за кашлица. Оптималната доза на еднократен прием е около 20 г.
 • Ако са налице трудности с изхождането, след приемането на маслото се гълта чаша затопленка вода.
 • ЛМ се взема в чист вид. Смесването му с други масла не е противопоказано. Подходящи смеси са с мед или плодови сиропи. Единственото изискване е да не се смесва с горещи продукти. Високата температура разрушава качествата му.
 • ЛМ за отслабване се приема минимум 2 месеца, а понякога е необходимо двойно повече време. Естествено, няколко лъжици няма да провокират забележим резултат. При лененото масло първо се повишава общото самоусещане, а след това започват да си отиват и килограмите.
 • За получаването на по-забележими резултати в отслабването ЛМ се съчетава с лека диета, по-скоро подбор на храните.
 • Маслото се купува от аптека или биомагазин, доколкото там е по-голяма вероятността да се купи натурален продукт, който няма да горчи. Качественото масло има прозрачен цвят и жълто-зелен оттенък. Да се отслабва с ЛМ, което не е студенопресовани и нерафинирано, няма никакъв смисъл.
Полза от ЛМ при отслабване:
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Ще се изненадате колко много процеси в тялото регулира лененото масло
 • очиства шлаките и токсините в дебелото черво;
 • хидратира организма;
 • нормализира налягането, укрепва съдовете;
 • премахва запека;
 • активизира регенерацията на кожата, което е особено актуално при отслабване. Кожата не увисва, а обратното – придобива еластичност и гладък блестящ вид;
 • противодейства на апетита;
 • насища тялото със значими хранителни в-ва, намалява желанието за междинно похапване.
Избрани рецепти
Рецепта №1

Смесете вашата доза ЛМ, приемана за съответния ден, с 100 г йогурт или кис. мляко. Разбъркайте леко, за да се поеме добре мазнината и хапнете незабавно. Използвайте за закуска и не се хранете с другослед това.

Рецепта №2

Смесете 2 или 3 с.л. ЛМ с лим. сок и с дресинга подправете салата от краставици, зеле, марула, домати и други.

Рецепта №3

Директното приемане на лъжица масло препоръчително се следва от чаша вода.

Рецепта №4
“Демир

Смути за събуждане на метаболизма. Това е прекрасна закуска, а и много вкусна. Препоръчваме смутитата на хора, които не понасят вкуса на ЛМ. Общото правило при приготвянето е, че ЛМ се слага накрая, след като смутито е разбито.

Блендерът се завърта за миг, колкото да се поеме маслото. Ето няколко вариации, които са питателни, вкусни и активизират метаболизма. Количеството ЛМ в тях не е указано, защото зависи от индивидуалната доза, която е разчетена за дадения ден.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Смути – вкусно и полезно
 • 100 г кис.мляко, ½ чаша замразени ягоди, ванилия, канела, няколко бадема, ЛМ;
 • 100 г кис.мляко, три розички броколи, ½ чаша студен зелен чай, ЛМ;
 • 1/3 от чашата меко тофу, ½ чаша соево мляко, ½ банан, ЛМ;
 • 100 г кис.мляко, 1 чаша суров спанак, ½ ябълка, зелена, по една лъжица ЛМ и лим. сок;
 • 100 г зелен чай, 1 зряла круша, ½ ябълка, няколко ореха, ЛМ;
 • 100 г зелен чай, ½ чаша замразени плодове (боровинки, ягоди), 2 шайби ананас, ЛМ.

Диета

Ленената диета е основана на употребата на продукти, получени от семената на лена – ленено масло, отварка от семе на лен, каши от ленено брашно. Съществуват няколко варианта.

Разтоварваща ленена диета за 3 дни

Това е най-жестокият и „гладен“ вариант на диетата, който се спазва три дни, а най-предпазливо е да се ограничи до един ден. Цялото дневно меню се състои от 5 порции своеобразна каша, съставена само от лен и вода.

Рецепта: необходими са 2 лъжици семе от лен – равни, без връх, смлени в кафемелачка до брашно. Размиват се в 5 от същите лъжици вода. Освен кашата е необходимо обилно оводняване – не по-малко от 2 литра течности – вода и/ или чай без захар, най-добре зелен.

Диетата се прилага с приемането на ЛМ по обичайната схема – сутрин и вечер.

Описаният режим за три дни не се повтаря преди да изтече 1 месец почивка. Но ако се предприема само 1 разтоварващ ден по аналогична схема, то е донякъде поносимо повтарянето му през 12 – 15 дни. Според изпробвали рецептата, с нея понякога се достига до рекордната загуба от 1 кг на ден. Но да не се лъжем – своеобразната каша от лен не засища достатъчни, така че диетата е много тежка.

Вариант с кис.мляко за 5 дни
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Нощните набези над хладилника, разбира се, забавят слабеенето

Този вариант е малко по-лек, но все още твърде жесток, за да се прилага за дълго. Препоръката е да се прави 5 дни, но по-добре – три. Повраря се през 1-2 месеца.
Менюто се състои от 2 бр немазно кис.мляко с 4 лъжици (супени, но без връх) лен.семе, мляно в кафемелачка. Продуктите се смесват и се разделят на 5 приема поравно. Отделно е разрешено през деня да се изядат 1 – 2 ябълки, за предпочитане – зелени и кисели.
Отново се изпива обилно количество вода и несладък чай. Приемът на ЛМ е два пъти, по индивидуалната схема.

Балансирана ленена диета за 10 дни

Режимът е доста по-лек от предходните, както личи от името. Възможно е да се комбинира с леко изменение на обичайното хранене, от което да бъдат изключени само тестените, мазните и сладките храни. Участието на лена е под формата на масло и отвара. Маслото се пие по обичайния начин, преди ядене, а отварата – трийсетина минутки след ядене. Прилага се на периоди от 10 дни със също толкова дълги почивки между тях.

Рецепта за ленена отвара

Лен. семе – препълнена голяма лъжица, се сварява в половин литър вода – на слаб огън, но продължително време – поне 75 мин. . Отварата се приема в дози от по 100 мл.
Вталяващият ефект се постига по три начина – чрез полезните качества на лена, чрез свойството му да потиска апетита и чрез слабителното действие на маслото.По време на храненето, което уж е нормално, спокойно се приемат по-ограничени порции.
Отслабването при тази диета не е стремително. Очакваният резултат е 3 кг на месец. Но разчитайте, че постигнатият ефект ще ви радва за дълго. Естествено, ефектът зависи и от приеманата храна и колкото по-малко вредности има в нея, толкова по-бързо ще се забележи отпускане на дрехите.

За коса

Нощните набези над хладилника, разбира се, забавят слабеенето
Блясъкът, който дават маслата, е неописуем

ЛМ подобрява състоянието на сухи, повредени и безжизнени коси, подобрява растежа, укрепва структурата, повишава гладкоста и придава блясък. Благодарение на ненаситените мастни к-ни и витамин. А, B и E масълцето от лена се прилага с огромен успех при всякакви проблеми с косата. То влияе благотворно и върху скалпа, когото насища с хранителни в-ва и активни съставки, които отстраняват дискомфортното усещане за сухота, сърбеж и раздразнение. Маслото хармонизира отделянето от мастн. жлези, понижавайки или повишавайки секрецията. Това го прави идеално средство и за сухия, и за мазния тип. И не е без значение, че то помага за изчезването на пърхота, от каквото и да е провокиран.

Магическо е действието на ЛМ специално за пресушени, слаби, накъсани, прекалено третирани, зле растящи и засилено опадащи коси. При това резултатът се случва в кратко време. Колкото по-задълбочен е проблемът, толкова по-дълго се правят процедури с ЛМ.
Има два варианта за употреба – вътрешна и външна. Супер бързи резултати се постигат при съчетаването им.

Маска за коса с ЛМ

Стоплете леко ЛМ и започнете методично да втривате в корените. След като обработите скалпа, разнесете по цялата дължина – равномерно и на достатъчно плътен слой. Осигурете, че маслото ще проникне навсякъде, като разрешете косата с гребен с едри зъби. Направете това 120 мин. преди да се къпете. Покрийте с найлон и завържете кърпа. Това ще запази за по-дълго топлината на маслото и ще подпомогне неговото усвояване.
ЛМ се отмива по-трудничко – насапунисайте два пъти. Оптималната честота за тази маска е на 3 – 4 дни за срок от 3 месеца.

Против косопад

Отмерете половин чаша сухи и млени корени от репей. Сложете ги в нещо стъклено и ги залейте с ЛМ – някъде до средата на чашата. Запушете плътно и сложете на водна баня за 20 мин. . Леко охладете и филтрирайте. Вече имате масло от лен и репей, което ще стигне за няколко маски. Маслото се втрива по описания по-горе начин и се държи минимално 1 час. Отмива се с шампоан.

Комбинираното масло по тази рецепта спира косопада, но и дори подобрява растежа на косата. То укрепва косъма, премахва пърхот, раздразнение и сухота на скалпа.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Оздравява, но и ускорява растежа – какво повече да желаем?!

Маската е показана за всеки от типовете косъм.

мнения, отзиви, коментари, форум
За усилване на растежа и подхранване на скалпа

Прекарайте през ситно ренде една глава – средна на размер, лук и към получената кашица сипете голяма лъжица мед (течен или разтопен) и две супени – ЛМ. Втрийте маската в корените и разнесете до края на косите.

Маската се слага към 40 мин. преди къпане. Като се досещате, третирането с ЛМ се прави на замърсени или поне започнали да се замърсяват коси от всякакъв тип. По-удобно е да намокрите главата и да премахнете излишната вода с кърпа – това ще облекчи нанасянето.
Маската се отмива с шампоан. Оптималната честота на приложение е на 3 – 4 дни.

За нормализиране на омазняването

Вариант 1 за сухи и нормални коси: смесете един жълтък с 5 с.л коняк и с 2 с.л ЛМ.
Вариант 2 за мазни и смесени коси: смесете 4 с.л коняк с 2 с.л ЛМ.
Маската се втрива по описания по-горе начин 40 мин. преди къпане. Отмиването е с шампоан.
Тази рецепта подкрепя и растежа на косата.

За безжизнени и накъсани

Подхранването се извършва с 1 жълтък и 4 големи лъжици масло, 40 мин. преди къпане. Прилага се на 4 дни.

В балсама за блясък и красота

Подобрява гладкостта, придава блясък, профилактира опадане, пърхот, подхранва – всичко това само с малко ЛМ към обичайния балсам.

Внимание! Маските с ЛМ оставят след процедурата донякъде неприятен мирис. Избегнете тази неприятност с броени капки етер. масло. Подходящи: иланг-иланг, лайка, коприва, розмарин или според индивидуалния проблем, който съществува с дадената коса.

Как се дава на деца?

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Когато става дума за деца, естествено има спор – да или не на лененото масло?

Мастн. к-ни в състава на ЛМ, са необходими на детския организъм за правилния обмен на веществата и особено за обмяната, която се извършва в главния мозък. Благодарение на тези киселини децата започват по-бързо да се ориентират зрително в пространството, овладяват прецизните движения, научават се да намират изход от сложни ситуации. Повишава се тяхната устойчивост на стрес.

И обратно, дефицитът на мастни киселини при децата нарушава клетъчната обмяна. В клетките свободно проникват вътреклетъчни микроорганизми, особено вируси. Свободните радикали, образуващи се в резултат от биохимичните реакции, също получават свободен достъп до клетките на детето. Това снижава имунитета на малчуганите и води до чести простуди.

Маслото от лен при децата подобрява работата на стом.-чревн. тракт, тъй като този уникален продукт потиска жизнеспособността на условно-патогенните микрофлори в червата и стимулира нарастването на полезните. Маслото подобрява двигателната активност на мускулатурата на органите от хран. с-ма и профилактира запек.

Препоръчва се на малчуганите да се дава ленено семе през хладната част от годината и без сезонно ограничение, когато се цели профилактика срещу простудни заболявания, а също и в случай на спав в апетита, при гастрит с понижена киселинност, при забавяне в нервно-психическ. развитие, във време на напрежение и стрес, при глистни инвазии или просто за укрепване на целия организъм.

Внимание! ЛМ не се дава директно на децата, а се смесва с храна. При пиене в чист вид се рискува прекомерно стимулиране на жлъчните пътища и неприятни усещания.

Дозиране при деца

При кърмачетата ЛМ се размива в малко майчино мляко. Дозата зависи от вързастта. Лесно ще се ориентирате: мерете с капкомер – по 1 капка за всеки месец от възрастта на детето. Например 1 капка за 1-месечно бебе, 12 капки за 1-годишно детенце.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Дозирайте внимателно, спазвайте препоръките
 • От 1 до 3 години – 2 Х ½ чаена лъжица на ден.
 • От 3 до 7 години – 2 Х 1 лъжичка от чаените
 • От 7 до 14 години – 1 ½ чаена лъжичка

При даване на ЛМ се намалява потреблението на други мазнини, за да не пречат на лена да прояви оздравителната си сила.

Масаж на бебета с ЛМ

Много е полезен. Маслото не се щади, но накрая излишъкът се отстранява със салфетка. Иначе има риск да затрудни дишането на кожата. Такъв масаж помага при екзема и дерматит ( честа причина за лошото състояние на кожата при малките деца е дефицитът на омега-3).

За кожата

ЛМ е балсам за кожата. Заради уникалния си състав то оказва антиоксидантно, регенериращо, противовъзпалително действие, спомага зарастването на рани. Отделно подхранва, овлажнява и омекотява, както и защитава кожата по всички зони на тялото. Препоръчва се в грижата за нормална, увредена, проблемна, старееща, увиснала и набръчкана кожа. Повишава тонуса, еластичността и разглажда бръчиците, стяга овала на лицето.

Обяснението е, че ЛМ съдържа компоненти, чийто недостиг в кожата на човека водят до увяхване, влошаване на състоянието и преждевременно стареене. Точно заради недостига на витамини и мастни к-ни се проявяват чувствителност, почервеняване, сърбеж, сухота и излющване, губи се еластичността и следва отпускане и ранни бръчки. Дефицита на омега-киселините подкрепя патологии като псориазис, екземи, дерматити и други. А лечението с ЛМ дава чудесен резултат.

При гъбички

Гъбичките не обичат ЛМ. За лечение маслото се поставя за въздействие и по двата начина. Когато се пие, повишава имунитета и помага на тялото да се саморазправи с инфекцията. Работи добре за гъбичките, които са във вътрешността на тялото. Когато е засегната устната кухина, помага намазване на езика с ЛМ.
Външна употреба: при гъбички по пръстите и ноктите на крайниците лененото масло помага, когато е смесено с ихтиол. Прави се крем за обилно намазване на поразените зони.

За лице
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Лененото масло регулира всички процеси в кожата и лицето става като бебешко

При раздразнения, чувствителна кожа, ранички, синини, изгаряния, брадавици и други дефекти по кожата маслото се намазва върху поразените участъци 3-4, дори 5 пъти на ден. Така се лекуват псориазис, алергични обриви, лишеи и други.

При увяхнала кожа на лицето маслото се нанася преди сън навсякъде, включително на шията и деколтето и се оставя да действа през нощния сън. Ако се добави в нощния крем, става още по-ефикасно срество.
ЛМ не се прилага единствено върху зоната под очите, защото има опасност от появата на отоци.
Внимание! Добавено в козметичен продукт, маслото е годно само 15 дни. Не смесвайте големи количества.

Маска за лице

ЛМ подхожда на всяка маска, като просто се сипва в нея и я обогатява. Забъркайте любимата си рецепта и сложете лъжица масло, за да подпомогнете жизнеността на кожата. Но с ЛМ се стои само 15 мин.

Ето и някои конкретни рецепти:
 1. За много суха кожа с признаци на излющване подхожда подхранваща маска с чаена лъжица ЛМ, още толкова мед и суров жълтък. Сместа заедно със съда се потапя за малко в сгорещена вода, за да се затопли, и се нанася преди да изстине. Като минат петнайсетина минути, се отмива.
 2. За суха кожа подхожда овлажняваща маска от краставица и сметана. Настържете краставицата на ситно ренде и добавете малко сметана и голяма лъжица ЛМ. Маската подобрява тена и премахва възпаления.
 3. За мазна кожа се предписват равни количества извара, сметана, суров белтък и ЛМ. Преди това лицето се почиства, а после следва овлажняващ крем
 4. За комбинирана и старееща кожа: супена лъжица мая с мляко се размиват до каша, добавя се масло от лен и мед – по 1 малка лъжица, и наполовина на това количество сметана. Маската подхранва и тонизира.
Против акне и розацея

ЛМ е сред най-противоречивите продукти за лечение на пъпки, акне, постакне, розацея и други проблеми с кожата. Хората, които споделят опит, се делят на два големи лагера – едните отбелязват чудесен ефект, а другите описват негативни последици, понякога кошмарни. Но има научен факт: полифенолите в маслото имат безапелационни противъзпалителни и антисептични свойства.

Най добрата маска за акне

В супени лъжици: 5 – обезмаслено кис.мляко, 1 – брашно, 1 – свеж лим.сок, ½ – ЛМ.
Отмива се 20 мин. преди изкъпване. Маската се препоръчва с честота 4-6 пъти в месеца в зависимост от това доколко мазна и чувствителна е кожата. Тя подсушава покритието и самите пъпки, обира мазния блясък, попива цялостно повърхността на кожата, прави я гладка, а релефа – равен.
За розацея се препоръчва директно намазване с чисто ЛМ, защото то умее за успокоява възпалението и сърбежите.

В козметиката

Маслото от лен влиза в състава на всевъзможни средства за грижа на кожата и косата, а също се ползва и самостоятелно в козметиката. То е предпочитана съставка не само на кремове и балсами. Ще го открием дори в продукти като сухите лакове за коса, в които маслото защитава от прах и влага и подхранва.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Лененото масло е подходящо за най-разнообразни маски
ЛМ и лимон за подмладяване

Необходими са 1 кг мед, 200 мл ЛМ, 4 лимона, 3 скил. чесън. 2 от лимоните се обелват, а 2 се оставят с корите. Заедно с чесъна се минават през месомелачка. Добавят се медът и маслото. Разбъркват се акуратно и се слагат в буркан, който ще държим в хладилника.

С този еликсир се предхожда всяко ядене, като колич. е 1 супена лъжица. Ароматът на чесъна се усеща в устата за кратно време и впоследствие изчезва. Това прави сместа подходяща и за сутрешно приемане. Еликсирът атакува процесите на застаряване отвътре.

Крем за лице с масло и лимон

За стареещата кожа прекрасно стягащо и изглаждащо средство е домашният крем с масло и лимон. Смелете 3 цели лимона и ги залейте с чаша възряла вода. Закрийте с капак и оставете за 10 часа. Премахват се едрите остатъци, а течността се събира с: по 1 ч.л. масло от лен и мед, сока от три лимона, по 2 с.л.мазна сметана и отварка от розови листенца. Сдобили сме се с крем за ежедневна грижа на лицето, с изключение на околоочния контур. Трайност – 2 седмици в хладилник.

За ръцете

Възрастта на жената си личи по шията и ръцете. За второто помага маз по следната рецепта:
Мед и масло от лен – по 1 супена лъжица, смесени със суров жълтък и сока от 1 среден лимон. Ръцете се обливат с течността, в която са вряли картофи. После се нанася посочената маз и се слагат ръкавици за 3 часа.

Лечение с ЛМ – как се приема правилно, как се пие?

Вече видяхме, че за вталяване и с профилактични цели ЛМ се пие в нарастваща доза от половин до 1 и половина лъжици двукратно, като количеството се прецезира с размера на лъжицата, започвайки се от кафена през чаена до супена. Или ползваме дозатор за детски сиропи. Що се отнася до лечението на конкретни заболявания, то дозите са обвързани с диагнозата и нейните особености.

Прием
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Ленено масло за лечение се приема на курсове с паузи между тях

Маслото от лен е по-ефикасно, когато се прилага на курсове. При кожни болести например категорично това е ефикасният начин. Всеки курс продължава 30 – 60 дни. В рамките му дозата на маслото постеренно се вдига дори и над 5 супени лъжици за деня. Разбира се такова количество е наистина голямо, но то се слага и в салати, и в ястия. Но след приключване на курса е нужно прекъсване – поне 1 месец. След излекуване редица източници препоръчват да продължи приемането на маслото в малки дози с профилактични цели.

Рецепти

При запек

Запекът понякога предшества сериозни проблеми със стом.-чревн. тракт. Ефикасен метод за нормализиране на функциите на червата е приемът на ЛМ. Спрямо запек ЛМ се прилага и за моментно лечение при проблем, и постоянно – при склонност към затягане на изхождането. Редовният прием помага за пълноценна работа на червата, укрепва стените на стомаха, подобрява храносмилането, премахва болеви усещания, активизира цялата имунна с-ма.

Дайте мнение и Вие тук!

При често повтарящи се моменти на запек: 2 ч.л ЛМна ден, постепенно се увеличава до същия брой супени и после се намалява обратно до чаени, когато проблемът се овладее. В същото време намалете употребата на други масла с храната. Лечение: 15 дни, последвани с малко прекъсване.

При хроничен запек: по една супена непълна лъжица ЛМ, кис.мляко и мед – 60 минути преди сън.
Усвояемостта на маслото от лен се подобрява в съчетание с лим.сок. А тук ще видите още рецепти за лечение на запек, но приготвени с ленено брашно и семе ТУК: Как се приема ленено семе или брашно при запек. Чай и отвара. Приготвяне, рецепти, консумация.

При диабет

Приема се на капсули, като дресинг за салата и въобще с храната, смесва се с мед. Друг начин е отварка от ЛМ, която горещо се препоръчва при диабет и от двата типа.

Рецепта за отварка от ЛМ

1 с.л масло и чаша позатопленка вода. Добре се омесват и се оставят да отлежат 3 часа. Своеобразната отварка се прие сутрин на гладно или късно вечер.

Как помага ЛМ за диабет:
 • При първи тип диабет се извлича цялостното благотворното влияние на ЛМ върху тялото. Освен това ленът стимулира синтеза на инсулин, в следствие на което се снижава нивото на захари в кръвта. Заради същия механизъм маслото е възхитително профилакт. средство срещу появата на всякакви ендокринни патологии.
  При диабет от първия тип маслото се съчетава със семена, защото разтворимата целулоза също подпомага отделянето на инсулин. Отделно активните вещества в семената повишават чувствителността на тъканите към него.
 • При втори тип ЛМ е не само полезно, но и необходимо заради омега-киселините. Витамините А, В, Е и F са потребни за въстановянването на регулярното функциониране на органите.

Прочутата формула за семе от лен и канела срещу диабет е поместена ТУК: Лечение с канела и ленено семе.

При гнойна ангина

Гнойната ангина е много сериозно заболяване. Промивките на гърлото при нея са само част от общото комплексно лечение. Медиците съветват да се прави гаргара с билки. Ето и две рецепти с участието на ЛМ.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Гнойни образувания

Рецепта №1: Приготвя се сбор от лайка, евкалипт, цвят невен в равни пропорции и се заливат с закипяла вода. Пари се за малко и се филтрира. Смесва се с лъжица ЛМ.

Рецепта №2: Сбор от невен, жълт кантарион и лайка в равни пропорции. Отварата се смесва с ЛМ.
При ангина е показано и чисто ЛМ. Само вземете в уста лъжичка неразредено масло и жабурете с прехвърляне и към гърлото в течение на 5 мин. . Маслото се изплюва. Процедурата е показана 4 пъти на ден до пълно оздравяване. Същевременно се приема масло и вътрешно – за общо укрепване и против възпалението.

Какво представлява гнойният вариант на ангината и ще мине ли без антибиотик: www.lekar.bg/2014/10/28/гнойна-ангина/

При артрит

Препоръчва се приемането на ЛМ по 1 с.л. двукратно – сутрин и вечер, както и масаж на болезнените участъци с леко подгрято масло. Тази рецепта е приложима за всички патологии на опорно-двиг. апарат. Курсът е 1 месец с прекъсване от 2 седмици и последващо повторение. Маслото от лен се лекува като моносредство, но подпомага по-бързото възстановяване.

Чудесно е при артрити, полиартрити и радикулит да се налагат комплеси от ЛМ с етерични масла от кипарис, розмарин, мента или хвойна (1:1).

При високо кръвно

ЛМ активно се бори с холестериновите и солни отлагания в съдовете. То естествено не е в силата си да се справи с първичната хипертония, ако самият пациент не ограничи мазната и калорична храна. Но маслото – чаена лъжица преди сън, успява да предотврати нови холестеринови отлагания. За да се получи по-комплексен ефект, е нужно прилагането на още няколко правила: да се подбира лекичка храна, да не се яде през нощта, да не се ползва асансьор и да се правят дълги разходки.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Лененото масло е супер за масаж

При първична хипертония (налягането не превишава 150 на 90) е препоръчан прием на 2 ч.л. масло от лен час преди ядене, най-добре преди обеда.
Много е полезен специален масаж с ЛМ, за който то леко се подгрява. За процедураса стигат 50 мл. Масажът се изпълнява от периферията към центъра и по часовата стрелка. Започва се от главата. Слагате малко масло в дланта и с кръгови движения обтривате тила слизайки надолу към врата.

Масажира се скалпът. Оттам се минава към шията, ръцете (започва се от края на пръстите), краката и чак след това коремът. Кръговите движения продължава към гърдите и гърба, винаги по часовата стрелка. Цялата процедура отнема 25 мин. . Накрая се завийте в чаршаф и си полегнете за няколко мин. . Следва баня. Курсът се състои от 10-12 процедури.
Масажът е удивителен. Той има силен оздравителен ефект.

Как би помогнало лененото брашно, описваме ТУК: Рецепти с ленено брашно за отслабване. Как се яде с кисело мляко. При запек. Други ползи.

При гастрит, при газове и диария

Маслото от лен възстановява нормалното храносмилане и лекува патологии на храносм.с-ма. Прилага се при дизентерия, бъбречно-каменна болест и при камъни в жлъчката.
При гастрит нар.лечители го сочат като първокачествено противовъзпалително с-во. То създава защитен слой върху лигавицата, който е много полезен за оздравяване на разраняването, защото го предпазва от последващо въздействие на киселините.

Приемът е стандартен – двукратно в течение на 1 месец, по 1 лъжица на доза. За възрастни тя е супена, за децата от 7 до 14 години – десертна, от 4 до 7 години – чаена, а до 4 години – 1/3 от чаената. Прави се прекъсване от 3 месеца и курсът се повтаря.

При нарушена перисталтика на червата и образуване на излишни газове рецептата е същата. Единствено не се препоръчва при диария, защото маслото е със слаб, но забележим ефект на разхлабване. Една от страничните му реакции при лоша поносимост е именно диарията.

Накисване на жълт кантарион в ленено масло при невралгии
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Жълт кантарион

Маслото от чудната билка жълт кантарион е рецепта на Мария Требен. Тя го предписва за болки в гърба от всякакъв произход, лумбаго, ишиас и ревматизъм. Помага още при кръвоизливи и рани, при загрубяла кожа и слънчеви изгаряния. Билкарката казва, че такова масло е потребно за всеки дом и следва да бъде неотменна част от домашната аптечка. Една доза е с трайност от 2 години.

Маслото се приготвя с цветове. С тях се напълва догоре стъклено шише, но свободно, без да се натискат, и се долива ЛМ. Когато цветът се промени, течността се отделя и се съхранява в тъмно стъкло.

При миома

При тази онкологична патология ЛМ се ползва като противотуморно, тонизиращо и общоукрепващо средство. Освен другите си ползи, но помага за смаляване на тумора. Общата препоръка е двукратно на ден, в доза постепенно достигаща 1 супена лъжица.
А тук разказваме и за лененото брашно: Пречистване и отслабване с ленено семе и ленено брашно. Прочистване от паразити. Цена. Диета с кисело мляко.

ЛМ и извара за превенция на рака

Биохимикът и холистичен лекар Йоанна Будвиг изследва комбинацията от ЛМ и протеини, които съдържат сяра. Тя написа няколко книги за лечението на рак, атеросклероза и инфаркт. Изходната й точка е откритието, че у раковоболните липсват фосфатиди и липопротеини. И обратно – внасянето им предизвиква топенето на туморите.

Така се стига до формулата ЛМ и извара (или прясно сирене). Двата компонента вървят заедно, защото се допълват. Формулата е клинично изпитвана при редица заболявания.
Рецептата е да се смелят в блендер чаша извара, 2 с.л пенено масло, 1 с.л мляно ленено семе. Подправките са допустими и на вкус – пипер – червен или черен, чесънче, магданоз или друго.

Жабурене с ЛМ

При стоматити, ларингити, тонзилити, кариес и възпаление на венците се препоръчва периодично да се държи в устата лъжичка ЛМ. То се превърта по малко, за да достигне до всички зони.

За черен дроб

ЛМ подобрява работата на този орган. Препоръчва се при цироза, при мастна дистрофия и др. Пиенето на масло по стандартната рецепта се допълва от чай от цветовете на жълт смил.
Освен това маслото се използва за изкарване на токсините от черн.дроб. По-широко известни са рецептите със зехтин, но много източници препоръчват провеждането на процедурата именно с масло от лен. Процедурата е позната – редуване на глътки масло и лим.сок и затопляне на черн.дроб.

Как се пие при непоносимост

ЛМ има странен вкус за някои хора и понякога трудно се понася. На видеото е показано как да се потуши неприятният привкус, който остава в устата – с незабавното приемане на няколко лъжици супа. В случай че съветът не помага, не забравяйте, че има масло и на капсули.

Съдържание

Ленените семенца са като складове за витамини В (2, 4, 5, 6 и 9), А, Е, F, D, РР и К, минерални компоненти като йод, калций, калий, магнезий, мед, цинк, селен, фосфор, манган, желязо, натрий; на наситени и полиненаситени мастни к-ни; на фитостероли. В маслото присъстват и лигнани – мощни антиокислители с много ценни свойства. Те регулират и хормоналната с-ма.

Омега-3Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло

Най-знаменитите елементи в състава са омега-киселините – в пълен комплект. В половинка чаена лъжица се съдържа достатъчно омега-3 за целия ден. Подобно количество дава само маслото от скъпа морска риба. Но има известна разлика в качеството, което ще разгледаме по-долу.

Калории

В 100 мл ЛМ се съдържат 884,3 kcal, в 1 супена лъжица – 120 kcal. Маслото е 100% мазнини, в 1 супена лъжица те са 13.6 г.

Сравнение с рибено масло

Приемането на ленено и рибено масло не е еднозначно. И двете притежават омега-3, но к-ните са от различен източник. Рибеното масло е от животински произход, а лененото – от растителен. Това обуславя известна разлика в същността на омега-3.

В маслото от лена омегата е алфа-линоленова к-на. Тази к-на не се преобразува много добре от човека. Затова когато се цели доставката специално на омега – 3, съветът е да се прави комбинация от двете масла. За сравнение в рибеното масло омега-киселината е докозахексаонова и ейкозапатеонова.
Човекът не произвежда есенциални к-ни, но се нуждае от тях, за да регенерира клетъчните мембрани иза да синтезира простагландини. Дефицитът е опасен и води до болнавост и преждевременно остаряване.

Как да си извлечем сами масло от ленено семе

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Студеното пресоване на семена за добиване на масло не става на ръка

Добиването на масло в домашни условия е трудна задача, най-вече защото са необходими някои приспособления и машини.
Маслото може да се извлече с маслопреса. С такава машинка се получават най-различни масла – и от ядки, и от семена. Недостатък – скъпа е, а известното подгряване при работата на пресата сваля от качеството на добития продукт.

Ръчните преси работят на принципа са студеното пресоване, което запазва качествата на маслата.
Някои технологии изискват семето да се смели, за което са нужни поне електрическа месомелачка или блендер, но за голямо количество това е неуместно.
Но най-големите мераклии могат да си направят сами преса. В интернет се намират съвети как да стане това. За обикновените ползватели остава да си купят готово масло в шишенце или на таблетки от аптеките. Да видим какви са марките и цените.

На капсули (таблетки), цена и предимства

Десетки фирми капсулират и продават ЛМ. Като хранит. добавка маслото се приема лесно, мирисът и дъхът са много по-слаби и затова и някои го предпочитат под именно тази форма. Ето някои от марките, които се продават у нас с цени към момента на писане на статията:

 • Barlean’s, 100 капсули х 1000 мг, 41.10 лв (0.41 лв за 1000 мг)
 • Fortex, 90 капсули Х 1000 мг, 24.40 лв (0.27 лв за 1000 мг)
 • Аbo-pharma, 60 капсули Х 1000 мг, 15.00 лв (0.25 лв за 1000 мг)
 • Bronson, 100 капсули Х 1000 мг, 30.90 лв (0.31 лв за 1000 мг)
 • Vita-gold, 30 капсули Х 1000 мг, 6.50 лв (0.22 лв за 1000 мг)
 • PHYTOPHARMA, 30 капсули Х 1000 мг, 12.50 лв (0.42 лв за 1000 мг)
 • Life is fine, 100 капсули Х 1000 мг, 22.50 лв (0.23 лв за 1000 мг)
 • GNC, 90 капсули Х 1000 мг, 23.00 лв (0.26 лв за 1000 мг)
 • Sanct bernhard, 180 капсули Х 500 мг, 51.00 лв (0.57 лв за 1000 мг)
 • Буров, 90 капсули Х 400 мг, 9.87 лв (0.27 лв за 1000 мг)

Изчислихме цена на 1 капсула, за да видим, че въпреки привидните разлики, цените на продуктите са почти изравнени. Повечето от тях варират в диапазона на няколко стотинки за 1000 мг – между 22 и 30 ст. По-значима е разликата при Sanct bernhard, PHYTOPHARMA и Barlean’s.

Описанията към всички капсули са идентични – посочва се, че маслото е добито по способа на студена преса, че не е рафинирано и че съдържа всички видове омега-киселини. Изрояват се ползите от лена и за какви състояния е от помощ. Както се вижда от списъка по-горе, с малки изключения капсулките са от по 1000 мг, а различията са в броя им в една опаковка, а също и в цената.

Мнения на хората за маслото на Barlean’s

Отзивите в интернет са крайно противоречиви. Докато едни потребителки споделят за избиване на пъпки, други съобщават, че с приемане на маслото пъпките им са изчезнали.Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло

Споделените резултати от опити за отслабване също са разнопосочни. Докато се знае свойството на ЛМ да потиска апетита, дами споделят за повишено желание за храна.
По отношение на лечебните свойства мненията са от съобщения за спиране на болките и оздравителен ефект до липсата на промяна.

В ТАЗИ СТАТИЯ ще видите още подробности за маслото на Barlean’s, плюсове и минуси, как се приема и още много подробности относно тази доста известна марка. Ако търсите още мнения в интернет, знайте че на български често потребителите го изписват като Барлийнс и Барлеанс.

Ампули

Формата ампули е много рядка. Тя се използва изолирано само за продукти за лечение на косата и скалпа. Отделните стъкълца са предназначени за еднократни манипулации. Ето някои от присъстващите на българския пазар.

 • Семи ампули за коса, 12 бр = 15.70 лв. Представляват ектракт от ленено семе срещу косопад, за изсушени и силно третирани коси. Опаковката е от 12 ампули, които се афишират като достатъчни за 1 курс.
 • Linea BioOlio Essenziale ампули за коса, 6 бр Х 13 мл = 8.90 лв. Предлагат се за блясък, обем и еластичност. Представляват малки опаковки лосион с микрокристали и ЛМ. Има възстановяващо дейстиве. Нанася се на мокра, но подсушена коса. Действа за 5 мин. .
 • Овлажняващи ампули със серамид А2, 1 бр Х 10 мл = 4 лв. Предназначението й е овлажняване, блясък и защита от топлинни въздействия. За лесна за обработване коса.
Течно ленено олио
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Лененото масло се опакова в непрозрачни шишета или тъмно стъкло
 1. Балчо, 250 мл = 6.70 лв. Маслото е изведено от семето чрез студ. преса при спец. условия – в затъмнено и студено помещение. Налято е незабавно в черни бутилки, за да се запази максимално от окисление.
 2. Barlean’s, 236 мл = 42.00 лв. Производителят посочва, че това е продукт с най-добър вкус. То е чисто, нефилтрирано и натурално.
 3. Bio Tropic, 250 мл = 8.40 лв. Сертифициран германски продукт, добит от произведен по биологичен начин лен.
 4. Zoya, 250 лв = 7.35 лв. Студенопресовано масло от малка семейна ф-ма, работеща в Сев. България. Семето не е нагрявано и има слаб аромат на ядки.
 5. Nature’s bounty, 236.58 мл = 20 лв. Представя се като органично масло за лечение.
 6. GranoVita, 260 лв = 19.29 лв. Произведено от органични семена. Производителят посочва, че продуктът е защитен от чист азот по време на транспортирането и предстоя в магазините, за да няма риск от окисляване.
Варено ленено масло (Boiled Linseed Oil)

Включваме този продукт, само за да предотвратим заблуди. Това е ЛМ за промишлена употреба. То е предназначено за импрегниране на дърво, при което придава здраво покритие с гланциране. Ползва се за плотове, мебели, врати.
Вареното масло е обработено с горещ въздух, за да съхне бързо и да създава износоустойчив слой

Странични ефекти

Без значение по какви показания пиете ЛМ, вие първо се информирайте какви са страничн. ефекти. А те не са малко и не са пренебрежими. Ето важните от тях:

1) Сгъстяване на кръвта

ЛМ влияе върху гъстотата на кръвта. Затова то не се препоръчва на пациенти, които имат отклонения в тези показатели и проблеми със съсирването. Не е подходящо и при приемането на лекарства за разреждане на кръвта.
Поради описаната причина приемът на ЛМ се стопира преди каквато и да е хирургическа операция или манипулация, както и при посещение при зъболекар. Съобщете на лекаря си, че сте приемали масло от лен.

Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Капсулирано ленено масло – една от множеството марки
2) Нарушения в работата на стомаха и червата

Такива ефекти се случват при прекаляване с дозата на ЛМ. Всъщност нежеланите ефекти от страна на стом.-чревния тракт в повечето случаи са от предозиране. Рискът е от разстройване на храносмилането, спазми в корема, гадене и напъни за повръщане.

Въпреки слабителните си свойства, маслото от лен има силата да предизвика чревна непроходимост и като следствие – запек. Рискът се предотвратява при придружаването на маслото с голямо количество вода.
При язвен колит и синдрома на раздразненото черво, при болест на Крон и
При язвенном колите, синдроме раздраженной кишки, болезни Крона и дивертикулит пиенето на такова масло е крайно нежелателно.

3) Психически разстройства

Маслото влияе и на психиката. Не се предписва на хора с биполярно разстройство, защото е възможно да провокира проявата на някоя от фазите – мания или депресия. Защо маслото действа така, не е установено.

4) Токсичност на маслото
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Растителен източник на омегите

Учени от Mayo Clinic – един от най-крупните частни медицински заведения в света, предупреждават да не се залита излишно по ЛМ, защото то има известна токсичност. Големите дози често водят до неразположение, което показва и другата страна на продукта. Сред тях са обща слабост, учестено дишане, задъхване, трудности с придвижването.

5) Взаимодействие с медикаменти

Учени от Мериленд пък са засекли, че ЛМ намалява степента на усвояване на медикаментите от организма. В групата спадат антикоагулантите, медицинските стероиди, препаратите за понижаване на кръвн.захар и холестерина, както и нестероидните противовъзп. с-ва. Постоянното лечение с някое от изброените групи лекарства е достатъчно основание да не се пие ЛМ.

Има ли алергия към него?

За определени хора ЛМ е истински опасно. Те проявяват признаци на сериозна алергична реакция с признаци като подпухване на лицето, гърлото и шията, поява на втрисане, затруднено дишане, учестено сърцебиене, световъртеж и други.

Вреди и противопоказания

Болести, при които не се пие ЛМ:

 1. Нарушено кръвосъсирване;
 2. Алергични реакции;
 3. Хормонални нарушения. В състава на лена влизат фитоестрогени, които в човешкото тяло се държат като естрогени. В резултат те провокират намаляване на репродуктивните функции при мъжете и поява на гърди, подобни на женски.

Излишъкът на естроген понякога е причина за онкологични патологии на половите органи. Малкото не се препоръчва на жени в менопауза, тъй като тогава са в хормон. дисбаланс. Това е период, в който жената следва да се отнася с внимание към всички растителни препарати, в чийто състав се намира естроген.

 1. При жлъчекаменна болест и всякакви проблеми с жлъчния мехур, заболявания на стомаха и червата пиенето на ЛМ е напълно забранено.
Противопоказания при бременност
Ленено масло, брашно, Барлийнс, капсули, цена, Ленено олио, Ленено семе, рибено масло
Лененото масло може да се приема и чрез храната

В много статии пише положителни отзиви от ползването на ЛМ от бременни. Изтъкват се ползите за жената и за растящия организъм. Но лекарите не позволяват маслото нито на бъдещите майки, нито през времето на лактация. Разбира се, ЛМ не е вредно за всички. Но има публикации, които свидетелства за аборти и преждевременни раждания на жени, пили ЛМ. От тези наблюдения не са изведени крайни заключения, но лекарите предпочитат да се застраховат.

За ползване на чужди източници относно ЛМ, ето как се изписва на основните езици: на английски Linseed oil или flaxseed oil, На немски: Leinöl, на гръцки: Λινέλαιο, на турски: Keten yağı, на руски: Льняное масло, на каталунски: Oli de llinosa.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Essential oils етерични масла

Етерични масла за пиене, за лице и др.: Приложение, видове, лечение

Чисти етерични масла за пиене – кои са добри? Приложение на различните видове. Лечение с …

2 Мнения

 1. Маргарита Андонова

  Богата и полезна информация.
  Аз консумирам смляно ленено семе с кисело мляко. Правилно ли е ?

 2. Стига да го използвате (лененото семе) веднага след смилането, защото бързо се окислява (което от полезно го прави вредно) и за всеки прием се приготвя непосредствено, а не наведнъж за цял ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.