Болки в мускулите на краката, бедрата и прасеца
Болки в мускули може да се появят и след усилена тренировка

Болки в мускулите на краката и бедрения мускул. Мускулни болки и скованост

Болки в мускулите: Съществуват изпитани народни средства за справяне с проблема, наречен „Мускулни болки и скованост“. Той най-често е резултат от разтегнат мускул, схващане и нараняване.

Едва ли има някой, който да не познава симптомите на мускулни болки и скованост – всеки ги е изпитвал по една или друга причина.

Те се получават в резултат на претоварване и схващане на един или група от мускули, което може да доведе до скованост. Макар да ви се струва тривиален проблем, нелечението на мускулните болки и скованост могат да доведат до сериозни последици.

Лечение

Ако мускулните болки са придружени с последните два изброени симптома, потърсете незабавно лекарска помощ и не отлагайте с домашни илачи. Както писахме по-горе, причината за мускулната скованост може да бъде много по-сериозна от обикновено претоварване, затова при съмнение, вашият лекуващ лекар ще ви назначи изследвания.

При по-леките случаи, обикновено след няколкодневна почивка, болката отшумява. Ако почивката се съчетае с прием на витамин B и С, резултатът ще е още по-бърз.

Масаж

Сред „изпитаните рецепти“, които действат най-бързо при мускулни болки и скованост, е масажът. Най-добре е той да се приложи от професионалист, който е наясно кои точки да манипулира, за да не се получи обратен ефект. Хубаво е и стаята за масаж да е затоплена, за да помогне при отпускането на наранените мускули.

Затопляне на мускула

мускули на краката, прасеца и бедрата, болки
Крампи – когато собствените ти мускули те предават

Затоплянето на болезненото място също дава добри резултати. Може да използвате електрическа възглавница или грейка. Топла вана също би се отразила добре, особено в комбинация с етерични масла.

Причини за болки в мускулите

Причините за мускулните болки могат да са най-различни – от претоварване на мястото до настинка, неправилна стойка или сериозно заболяване.

Ще изброим най-често срещаните причини за мускулни болки и скованост:

 • травма или претоварване на мускула;
 • продължително стоене на течение, което предизвиква схващания, най-често в областта на врата и раменете; настинка;
 • бактериална инфекция;
 • силен стрес, напрежение;
 • прещипан нерв;
 • енцефалит – възпаление на мозъчна тъкан
 • фибромиалгия – заболяване, подобно на артрита.

Симптоми

 • силна, сковаваща болка в мускулите;
 • затруднено движение или невъзможност за такова при мястото на болката;
 • температура;
 • главоболие.
“Фигурин

Лечение с йога

Йогата е изключително ефективна, особено когато проблемът е хроничен. Прилага се по-скоро като профилактика – ако мускулната болка е твърде силна, лицето не може да изпълнява никакви упражнения.

Физиотерапията също е добър метод на лечение.

Какво препоръчва Петър Дънов при мускулни болки и спазми?

Известен с изпитаните си рецепти при всякакви заболявания, лечителят Петър Дънов препоръчва комбинация от прием на билки и хранителен режим.

Билков чай от керевиз

Корени от керевиз се наситняват и се варят до омекване. Може да подсладите чая с мед. Приемайте го сутрин и вечер.

Хранене

Лечителят Петър Дънов препоръчва ежедневен прием на грозде и ягоди, а целината трябва да е постоянно в менюто ви при болки в мускулите.

Храни, богати на магнезий, също са препоръчителни. Такива са риба, всякакви ядки, а също и зелена салата.

Налагане с компрес

Счукайте синапено семе на много ситно (да стане като пудра захар). Намажете готварска хартия с пчелен мед и я посипете със синапеното семе. С така приготвения компрес се налага мястото периодично, докато болките изчезнат напълно.

Ако тази статия ви е била полезна, споделете я!

Не пропускайте и да я споделите с ваши приятели, които страдат от мускулни болки и скованост!

Симптоми на мускулна треска

Мускулна треска е неприятното състояние след пренатоварване, при което се усещат необичайни болки и скованост. Тези симптоми могат да продължат до 72 часа след събитието, при което един или повече мускули са понесли по-голямо за обичайното им състояние натоварване (bb-team.org). Смята се, че причина за тази симптоматика е отделената и задържана в мускулната тъкан млечна киселина. Според по-нова теория при ударно натоварване се получават микроскопични мускулни разкъсвания, които са основна причина за болката.
Най-често се препоръчва проблемните мускули да се оздравят чрез топъл душ, масаж с масло от евкалипт или лавандула, прием на хомеопатични продукти (арника) и леко натоварване на страдащите мускули.

Мускулна дистрофия на Дюшен

Дистрофия на Дюшен е тежко нервномускулно заболяване, което се дължи на генетичен дефект. Предава се чрез Х-хромозомата и от него боледуват само момчета. Жените са преносителки на грешната информация и рядко развиват някои от симптомите в слаба форма.

мнения, отзиви, коментари, форум

Проявите на този тип мускулна дистрофия се наблюдават за първи път между 2-5 годишна възраст на децата (medik.bg). Наблюдават се проблеми с мускулите на гърба и пояса, като се развива характерната стойка с издаден напред корем. Какво всъщност се случва? В обвивките на част от мускулните клетки се развива дефектен протеин, известен като дистрофин, който уврежда развитието и функционирането им. В клетките на мускулите прониква и се натрупва калций.

Постепенно на мястото на мускулните клетки се развива съединителна тъкан, която не е в състояние да изпълнява специфичните функции. Следващата фаза на заболяването засяга долните крайници, като постепенно се достига до обездвижване. Паралелно с това дистрофия настъпва и в други телесни зони с мускулна тъкан, като е засегнато и сърцето.

Компонентът дистрофин може да се развие и в мозъчните клетки и тогава настъпват различни отклонения в нервно-психическото развитие на детето. Изходът е летален, смъртта настъпва около 30-та година.

Атрофия. Хипертрофия

мускули на шията, болки във врата
Масажът помага при болни мускули

Атрофия е състоянието, при което се губи мускулна маса. Това се получава при заседнал живот, когато мускулите не се натоварват редовно. Може обаче да е и болестно състояние – причинено от различни фактори, най-често водещо до засягане на свързан с мускула нерв (неврална мускулна атрофия, виж bb-team.org).

Мускулна атрофия може да се развие при пациенти, които се залежават; при непълноценно хранене или възрастово. Атрофия обаче може да се получи и при заболявания от рода на артрити, множествена склероза, диабет и диабетна полиневропатия.

Някои от тези състояния могат да се преодоляват чрез електростимулация, подходящо раздвижване и физически упражнения, специфично хранене и прием на витамини и минерали. В други случаи атрофията на мускули е необратима.

При хипертрофия имаме прекомерно нарастване на мускулната маса: както е известно, нейният обем подлежи на корекции и при определени условия може да се увеличава. Силовото натоварване на определена група мускули води до нарастването на обема им; процесът доста оживено се коментира във връзка с фитнес-увлеченията на модерното човечество и с любимия на немалко млади хора боди билдинг.

Разбира се, тук има много и интересни теми за обсъждане, като например балансираното натоварване на мускулни групи за хармонично извайване на тялото, хранене и прием на някои специфични продукти, чрез които нарастването на мускулната маса става по-бързо. Би могло да се разсъждава и върху опасните за здравето и дори за живота напъни за бързи големи мускули, но това наистина си е отделна тема.

Дайте мнение и Вие тук!

Мускулни крампи. Спазми

Крампи са внезапните болезнени съкращения на мускули, които могат да те събудят от сън или да те съборят на земята най-неочаквано. Съкратените мускули, най-често на прасеца, са дори видими като кълбо или възел; отпускането на мускулатурата може да настъпи след секунди, но и едва след 15 минути (puls.bg). Специалистите обясняват това самоволно съкращаване на мускули по различни начини, но единна теория за крампите няма.

Признава се все пак, че могат да бъдат причинени от физическо пренатоварване, непълноценно хранене с дефицити на калций и магнезий, могат да са свързани и с промени поради напреднала възраст.
Преодоляваме мускулни крампи чрез балансирано натоварване на мускулите и пълноценна почивка за тях, поддържане на водно-електролитен баланс в норма.

Препоръчителен е и контролът върху някои заболявания, които са в основата на честите крампи на мускули – например цирозата.

Най-често за крампи говорим, когато преживяваме спазми на мускули на краката, по-точно на прасеца. Но спазми на мускули могат на практика да се случат по цялото тяло и съществуват определени класификации за причините и характера им (fitnesblog.com).

 • Тетания – спазми, които активират всички нервни окончания в тялото; могат да бъдат причинени спазми на мускули във всяка точка или в повече от една;
 • Контрактури – когато съкратеният мускул не може да се отпусне поради липса на компонента аденозин трифосфат в клетките; при този тип спазми на мускули не участват нервите;
 • Дистонични спазми – неконтролирани съкращения на мускули, които не са свързани с движението, например на клепачите, челюстите или ларинкса.

Разтегнати мускули. Скъсани мускули

За разтегнати мускули (разтежения) обикновено се говори като за спортни травми. Получават се при тичане, скачане, падане, при повдигане на тежести без достатъчно подготовка или в неподходяща поза. При този проблем има опъване до болезненост на мускулните влакна, но целостта им не е нарушена. Освен болката може да има подуване, слабост, подкожни кръвоизливи в травмираната зона. При подходящ режим и терапия болката и дискомфортът се преодоляват.

Скъсани мускули – това е друга история (bb-team.org). Причините са същите като при разтегнати мускули, но травматичната сила е по-голяма и причинява скъсвания на мускулни влакна. Блокирано движение, болка и кръвоизлив са характерните признаци на този тип травми. Най-често от подобни събития е засегната задната мускулна група на бедрото.

Специфика на болки в мускулите на краката. Мускулна слабост в краката

мускули на гърба, болки
Някои промени в болните мускули са необратими

Болките в мускули на краката обикновено се дължат на възпалителни процеси. Ако сме сигурни, че не става дума за разтегнати или скъсани мускули, трябва да наблюдаваме внимателно какъв тип болка изпитваме.

Ако режещата болка е в бедрата и усещаме неконтролирано потрепване, ако тези симптоми се усилват при натоварване или захладняване на времето, най-добре да се консултираме с невролог. Възпалените нерви се лекуват медикаментозно, облекчение може да има от локални средства като гелове и мехлеми.

Мускулите на прасеца могат да страдат и от склеротичните промени на кръвоносните съдове: ако тези болки се усилват или имате спазми при по-бързо ходене, тичане и изкачване на стъпала, може би е добре да се консултирате със съдов хирург (blitz.bg).

Усещането за слабост в краката (хипотония) може да е както резултат от обща умора, така и следствие от сериозно заболяване (framar.bg). Сред тях са различни възпалителни процеси, болести на гръбначния стълб, тумори, диабет, миастения гравис, различни склеротични промени, ревматични отклонения, хипогликемия, атрофични процеси.

Подобни състояния налагат консултация със специалист и последващи изследвания, за да се изясни точната причина за състоянието хипотония на мускули.

Мускулни релаксанти

Това са група медикаменти, чието приложение отпуска съкратените мускули и постига успокояване и премахване на болката (framar.bg). Медикаментите не действат директно върху мускулните влакна, а върху обслужващите ги гръбначно-мозъчни нерви. Такива са например баклофен, тизанидин, мусант, мидокалм.

Мускулна херния и възпаление на мускулите

мускули, болки в мускулите на краката
Болки в мускули може да се появят и след усилена тренировка

Мускулна херния е увреждането, при което обвивката на мускула е с нарушена цялост поради някаква травма и част от мускулните влакна излизат от нея.

Мускулната обвивка (фасция) е здрава съединителна тъкан, която предпазва група мускулни влакна, нерви и кръвоносни съдове и увреждането й води до болезнени състояния. Получава се подутина, чието лечение при по-мащабен инцидент налага хирургична намеса.

При този тип увреждания се говори за мускулна болка, миалгия (spasplovdiv.com).

Възпалението на мускули (миозит) може да бъде причинено от травма или пренатоварване, да бъде следствие от разтягане или скъсване на мускулни влакна.

Възпалението нерядко се причинява от различни бактерии и вируси, т.е. касае се за инфекциозни процеси, които налагат специфично лечение с медикаменти. Миозит може да се развие и като автоимунна реакция.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/08/21/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дексофен или Диклофенак? dexofen-diclofenac

Дексофен или Диклофенак? На гел и ампули. Мнения

Дексофен и Диклофенак са противовъзпалителни лекарства с подчертан обезболяващ ефект. Ще ни изпишат някое от …

3 коментара

 1. Zoia Todorova

  statiiata e prekrasna.Iskam da popitam ,moje li da mi izpratite niakakav material,otnosno skovanost v muskolite(zaboliavane-Parkinson).Blagodaria vi predvarotelno

 2. Т. Динева

  какво заболяваме е скованост в мускулите и болки в мускулите,

 3. Здравейте, имам скованост в мускулите на прасците на двата крака а също и на бедрото на единия. Работя почти без почивка и постовнно съм права. Имам болки в едното коляно и неусетно започнах да куцам – несъзнателно си пазя коляното а от там и стъпването на този крак е с различно натоварване. Освен, че работата ми е по цял ден на крак правя и упражнения за коляното (физиотерапия). Сега ми е трудно да ходя дори и с най- удобните обувки. Възможно ли е мускулите да се отпуснат с масаж, какви витамини да поемам? Обмислям да спра упражненията и да правя само разтягане, това ще помогне ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *