Дребни лекове за запек, метеоризъм, болки в ставите и още…

При проблеми със запека помагат плодовете, съдържащи много фибри: круши, ябълки, грозде, домати, краставици и диня.

За деня е достатъчно приемането на 20-35 грама фибри, които може да си набавите, като изядете 5 плода и зеленчука с големината на топка за тенис. По-добре е да започнете с по-малко количество зеленчуци и плодове, като постепенно го увеличавате.

Пийте на ден по 7. чаши вода, тъй като тя помага на фибрите да преминат през храносмилателния тракт. Избягвайте замразени готови продукти и тлъсто месо. Не пийте повече от 2 чаши кафе на ден. Яжте редовно, на равни интервали от време.

При болка в ставите помага витамин С, той може да се намери в ягодите, малините, касиса, боровинките.

Необходимо е да консумирате не по-малко от 120 мг витамин С на ден. Това количество се съдържа в 2 портокала. Богати на витамин С са и броколите и всички други видове плодове и зеленчуци.

Джинджифилът може да помогне при киселини, тъй като е в състояние да подсили долната част на езофагеалния сфинктер – на клапата, която предотвратява навлизането на стомашен сок в хранопровода.

От пресния джинджифил може да направите чай. На 250 мл вода добавете 1 чаена лъжичка настърган корен от джинджифил. Залейте с вряла вода и оставете да се запарва 10 минути, прецедете и пийте. Поради съдържащото се голямо количество киселини трябва да се ограничи консумацията на домати.

Дайте мнение и Вие тук!

При метеоризъм помага чай от мента или от семена на копър. Достатъчно е да пиете по 1 чаша ментов чай или да изяждате по 0,5 ч.л. семена от копър след хранене.

Не пийте газирани напитки и продукти, които съдържат подсладител сорбитол.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Glu

Глюкозамин, митове и истини за хранителната добавка

Какво е глюкозамин? За какво се използва. Видове. Състав и действие. Странични ефекти, вреди и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *