Истини и митове за вредата на някои електроуреди

Каква вреда има от ползването на микровълнови печки? Докарват ли рак на мозъка мобилните телефони? Привличат ли мълнии?

Преди да пристъпим към темата, нека накратко разкажем един случай, който е любим за цитиране от д-р Инго Юнге, германски лекар-хирург и антропософ. В неговата страна неотдавна е имало дело на бивш собственик на котка (бивш, защото тя е починала), който съдел компания-производител на микровълнови печки. Съдел я и я осъдил, защото тя не е писала в инструкцията към произведените от нея уреди, че в тях не може да се сушат котки след баня.

И така той изкъпал любимата си котка, сложил я в микровълновата и врътнал копчето на най-ниска температура, след което котката… експлодирала. Ние не подозираме читателите на Лекар.БГ в подобна екстравагантност, а просто обръщаме внимание, че не всички опасности и вреди от микровълновите печки са изброени в инструкцията по подразбиране. Не всички.

Нека разгледаме едно по едно тези твърдения, митове и легенди, след което ще се върнем и на печките:

• Мобилните телефони повишават риска от развитие на рак на мозъка.

Истината. В крайна сметка независимо от многобройните експерименти това твърдение така и не се доказа. За изчисляване влиянието на излъчване от мобилния телефон се използва специален показател. Пределната му стойност за човека е 2,0 Вт/кг. В съвременните мобилни телефони този показател е средно около 1,0 Вт/кг. Така че не може да става дума за някаква вреда върху организма. Ако обаче човек иска да е в пълна безопасност, тогава специалистите предлагат специално устройство.

• По време на разговор по телефона температурата на главния мозък се повишава с един градус по Целзий, а продължителен разговор заплашва със спазъм на кръвоносните съдове. По някаква причина такава опасност съществува само за мъжете.

Истината. В крайна сметка по време на разговор по мобилния телефон мъжете са по-концентрирани върху темата на разговора, отколкото жените. А активните мисловни процеси действително водят до леко повишаване температурата на главния мозък. Обаче не се наблюдава чак спазъм на кръвоносните съдове, защото такова леко затопляне е напълно, естествен процес.

• Мобилните телефони и аудио-плеърите привличат към себе си мълниите.

Истината. Тя е, че телефоните излъчват прекалено слаб фон, за да привлекат мълния. Докато контактът на влажната кожа с метал (например с металните слушалки) по време на буря действително може да стане причина за привличане на мълния. И все пак мобилните телефони не са съвсем безобидни. Непрекъснатото общуване с ГСМ може да доведе до тендинит. Това е възпаление на сухожилията на пръстите. Освен това хора с имплантирани кардиостимулатори не трябва да ползват клетъчни телефони. Това го има в инструкцията на самите мобилни апарати.

• Мониторъте източник на радиоактивни излъчвания.

Истината. В крайна сметка бета- и гама-излъчването от монитора не превишава 10 мкР/ч (микро-рентген на час). А естественият радиоактивен фон на Земята е 10-15 мкР/ч. Така че и дума не може да става за подобна опасност.

• Компютърът има електромагнитно излъчване.

Истината. Тя е, че в сравнение с битовите уреди електромагнитното излъчване от компютъра е толкова малко, че не оказва никакво влияние върху организма. При една най-обикновена банална лампа този показател е 20 пъти по-висок, отколкото при компютъра. И все пак продължителното седене пред компютъра се отразява негативно на зрението. Неправилната поза на тялото може да доведе до остеохондроза. Предупреждаваме мъжете да не слагат върху коленете си лаптопа. Така допълнително се нагряват слабините, а това влошава качеството на спермата и понижава нейното количество.

По-опасен е безжичният интернет.

Не искаме сега и тук да изпадаме в шокиращи разкрития, само ще ви препоръчаме следния опит. Вземете едно растение, не най-любимото ви, но за препоръчване е то да е особено издръжливо, например едно мушкато и го сложете до рутера у дома. После отбележете датата, за да можете да изчислите след колко точно дни то ще загине.

Дайте мнение и Вие тук!

Така сами ще стигнете до извода, че WIFI-то е добре да се изключва от контакта, когато не ви е необходимо и особено нощем, ако не желаете да сънувате кошмари и да умрете по-скоро и вие. Опитайте експеримента с растението и споделете с нас в коментарите след колко дни е предало Богу дух, молим!

• Не трябва да се намираме редом до микровълновата печка, докато тя е включена.

Истината. В крайна сметка свръх-високочестотните вълни действително са опасни за всички живи организми, защото те сгряват водата, съдържаща се вътре в клетките, и то до 100 градуса. Но тези вълни се блокират от металната мрежичка, с която отвътре е застлан уредът. Заводите-производители получават сертификат за безопасност, когато изпълнят необходимите нормативи.

“Фигурин

А за 100-процентова безопасност достатъчно е в кухнята да се отдръпнете на половин метър от микровълновата печка. И все пак източниците на електромагнитно излъчване са в състояние да предизвикат главоболие, депресия и други неприятни последствия. Това може да се случи във влаковете. Както и в метрото. Там трябва да внимавате. Радиофобията или синдромът на електромагнитната чувствителност е истинска болест през XXI век. Но тя се оказва изцяло психично нарушение.

Главоболие, разсеяност, звън в ушите – вина за това наистина имат мобилните телефони, компютрите и другите източници на радиомагнитни вълни. Учените изследвали група хора, които се оплаквали от повишена чувствителност към електромагнитното излъчване. И се оказало, че участниците в експеримента не били в състояние дори да определят дали е включен предавателят на Вълните. Още редица експерименти потвърдили психичната природа на тази болест.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *