Толкова ли е неприятно да се оригнеш? Оригване и газове с мирис на развалени яйца

Какво може да означава оригване с дъх на развалени яйца? Лекото оригване, което практически не се забелязва от околните и е без дъх и привкус, е физиологично нормално.

Така организмът се избавя от въздуха, погълнат по време на хранене, пиене и разговор. А също и от газовете, образувани в горните части на храносмилателната система.

Това е полезно, защото се активизира моториката на стомаха.

Оригването има неприятен дъх и привкус, съпровожда се с гръмко къркорене в стомаха и газове с мирис на развалени яйца и продължава дълго време. Ако има кисел привкус, значи страдате от повишена киселинност на стомашния сок.

Ако е горчив – това е връщане на жлъчен сок от дванадесетопръстника. Ако е с миризма на развалено яйце, това е свързано със сероводорода, който идва от червата или се образува в стомаха при продължително задържане на храна.

“Фигурин

Обърнете се към лекар, защото такъв вид оригване е симптом на заболяване на стомаха, червата, черния дроб, жлъчката. Не трябва да се изключва и стенокардия, дори и инфаркт на миокарда.

Колкото по-слабо концентриран е храносмилателният сок, толкова по силно е оригването. Ако усетите тежест в стомаха, след като пиете течности по време на ядене, не се опитвайте да се оригнете за облекчаване на състоянието.

Ако обичате газираните напитки, не се учудвайте, че газът от тях се опитва да излезе навън от храносмилателната система.

По-добре се откажете от тях. Освен това не пийте през сламка, откажете цигарите и дъвките. А също и смучещите бонбони.

Те препълват храносмилателната система с въздух и провокират оригване. В стресово състояние се повишава потребността на организма от кислород. В резултат на това получавате т.нар. въздушно оригване.

Оригване. 10+ възможни причини. Видове и лечение

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Толкова ли е неприятно да се оригнеш? Оригване и газове с мирис на развалени яйца

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *