кашлица - магарешка, спастична
Как да спрем ужасната кашлица - магарешка, спастична

Рецепти за кашлица, действат безотказно!

Как да спрем кашлицата. Суха, магарешка и спастична кашлица. Лечение на кашлицата при деца. Как да си приготвим сами сироп. Хомеопатия и джинджифил

Кашлица – това е познат на всички ни физиологичен рефлекс за освобождаване на дихателните пътища от секрети, механични частици, струпвания от микроорганизми.

Напъните от кашлица имат за цел да осигурят свободно дишане. Да спрем кашлицата на практика означава да организираме максимално бързо и с подходящи средства оздравителен процес, адекватно лечение, което ще подпомогне тялото ни в тази понякога изключително мъчителна задача.

Кашлица атакуваме по различен начин в зависимост от това – какъв е видът й. Едни са средствата при суха, по-различни при влажна кашлица. Отделна тема е т.н. магарешка кашлица или коклюш. Съвсем различна история са кашлицата на пушачите и алергичната кашлица.

Суха, магарешка и спастична кашлица

  • При суха кашлица няма отделяне на храчки и слуз, на секрети – това е при ларингит, трахеит, някои белодробни заболявания (pharmacy-bg.com).
  • Влажна кашлица – с отделяне на храчки и секрети, има при бронхит, бронхопневмония, абсцес на белите дробове.

Класификациите по темата кашлица могат да бъдат различни не само според вида на отделяните секрети, но и според това дали е временно или постоянно състояние – остра и хронична, дали е на пристъпи – при магарешката кашлица, гнойна, лаеща (при възпаление на ларинкса).

Медиците биха припомнили тук, че една кашлица сама по себе си не е заболяване, а част от симптоматиката на болест. Така например при спазъм на бронхите се наблюдава спастична кашлица – тя е резултат от контракции на гладката мускулатура на бронхите (puls.bg).

Т.н. магарешка кашлица е резултат от бактериална инфекция. Заразата се предава по въздушно-капков път. Това е нещо доста сериозно, особено когато пациентът е малко дете. Магарешката кашлица или коклюш започва като суха кашлица, като с напредването на инфекцията се проявяват мъчителни пристъпи на кашлица. Тези пристъпи блокират дишането до посиняване и могат да причинят повръщане. Налице са и останалите симптоми на типична бактериална инфекция – отпадналост, температура. При бебета и малки деца са възможни усложнения, включително бронхопневмония. Преболедуването от магарешка кашлица изгражда имунитет.

Лечение на кашлицата при деца

кашлица при деца
Сиропът за кашлица е спътник на всяко детство

Рефлексът на всеки родител е да потърси сигурен начин да спре кашлицата на болното си дете. Потискане на кашлица независимо от вида й обаче се предприема само тогава, когато пристъпите или постоянното кашляне изморяват малкия пациент и трябва да му се даде възможност да отпочине и събере сили. Има видове кашлица, при които се отделят слуз и/или гной и тези секрети трябва да се отстранят, да се изкашлят. Потискането в такъв случай би навредило. Както медикаментите, така и билките при кашлица се подбират в зависимост от вида й. Има сиропи за отхрачване, има такива средства, които потискат кашличния рефлекс.

Всички сме правили опити да церим кашлица в домашни условия, като понякога си спестяваме посещението при лекаря. Да не забравяме, че болестните процеси при деца се развиват много бързо и е напълно възможно кашлицата да “слезе” надолу по дихателните пътища и без д аразберем кога и как – детето да развие бронхит или пневмония.

Ето защо при кашлица посещението при педиатър не се отменя дори да имате вкъщи най-сигурната, действаща безотказно рецепта за сироп против кашлица!

Дайте мнение и Вие тук!

Нищо против домашните сиропи – даже напротив! Но трябва да сме сигурни, че вземаме точния сироп за нашата кашлица

Как да си приготвим сами сироп за кашлица

кашлица, как да спрем кашлицата?
За всяка кашлица има лек
Демир бозан за безсъние

Не че липсват в аптеките – но все си мислим, че домашно приготвеният ще е по-истински, по-малко химически. Ето няколко стари рецепти за сиропи против кашлица – действието им е проверено в практиката!

  • Сироп от карамелизирана захар: Две супени лъжици захар се карамелизират до тъмножълт-бледокафяв цвят и се заливат с чаша преварена и охладена вода. Съдът се оставя настрана и периодично се разбърква, докато карамелът се разтвори изцяло. От карамеления сироп се дава по 1/3 до половин чаша всеки път, когато болният започне да кашля. Кашлицата се успокоява най-малко за един час.
  • Сироп от прясно мляко и лук: Две средно големи глави лук се накълцват и се заливат с чаша прясно мляко. Слагат се на огъня, докато започнат да къкрят, след което съдът веднага се отдръпва и се оставя за четири часа. След това млечно-лученият сироп се прецежда и от него се взема по една супена лъжица на всеки четири часа.
  • Сироп от анасон, мед и сол: Една чаена лъжичка мед, две супени лъжици семена от анасон и щипка сол се заливат с 250 мл вода и се кипват. Веднага след това прецеждаме и вземаме по две супени лъжици на всеки два часа (подборка от web-zdraw.ru).

Ето и една рецепта за домашен сироп от българската народна медицина (pharmacy-bg.com): Вземат се равни части мащерка, сладник, бял смил, липа, мента, подбел, живовляк, борови пъпки, невен и медуница. Две супени лъжици от тази смес се заливат с половин литър гореща вода и се оставят на топло за час и половина. След това отварата се прецежда и от нея се пие по 150 мл 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.

Имате ли фамилна изпитана рецепта за домашен сироп или отвара при кашлица? СПОДЕЛЕТЕ Я!

Хомеопатия и джинджифил при кашлица

кашлица, магарешка и спастична
Сироп да кашлица по домашна рецепта – споделете вашата!

Лечението на кашлица с хомеопатични средства е доста популярно. Препоръчват се различни средства в зависимост от кашлицата (виж puls.bg). Така например при суха кашлица с леко раздразнено гърло се препоръчва беладона, а при по-тежки прояви на суха кашлица с висока температура, отпадналост и световъртеж – бриония. Ако паралелно с описаните симптоми има и болки в ставите и мускулите, тежест в краката, силна хрема, продуктът е гелсемиум. Дразнещата кашлица при смяна на условията – например излизане на открито – се повлиява от румекс криспус. Кокус какти е за болезнена кашлица с храчки при възпалено гърло. При кашлица и хрема, които се влошават от студен въздух, решението е дулкамара. Ако кашлицата се облекчава в легнало положение – еуфразия или очанка. Сайтът цитира американския хомеопат Мелани Граймс, която привежда още много варианти за лечение на кашлица в зависимост от вида й. С добавката, че лечението на заболяване с кашлица изисква почивка и щадене, “намаляване на темпото”, което е постижимо с 2-3 дни домашен режим.

Незаменим в болестите с кашлица се оказва и джинджифилът. Ето една лесна рецепта от zdravniza.com за лекарство от мед и джинджифил: 10 грама настърган джинджифил или на прах се смесва с 250 грама чист пчелен мед. От сместа се взема 5-6 чаени лъжички на ден, дозата е за възрастни. На деца се дават по 3-4 чаени лъжички през равни интервали от време.

Първоначално публикувано на:09.11.2009 @ 13:40

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *