смокините полезни
смокините полезни

Смокините – полезни и в сушен вид!

Сушените смокини не само са много вкусни и успешно могат да задоволят потребността ни да похапнем нещо сладко, но и са много полезни.

Те са един от богатите източници на фибри, на витамини от групата В и на минерали.

Смокинята е един от най-старите плодове. За нейна родина се смята Югозападна Азия.

Консумирайки 100 г смокини, приемаме 71 г вода, 1 г белтъчини, 0,4 г мазнини, 16 г въглехидрати и доставяме на организма 65 калории.

Смокините са и един от най-богатите немлечни източници на калций. Една порция смокини съдържа 144 мг калций. Те са добър източник и на желязо, витамин В6 и мед.

Прочетете още: Листата от смокиня са по-полезни от самия плод

Смокинята има и ценни лечебни свойства както в пресен, така и в изсушен вид – подобрява храносмилането, повишава отделянето на урина, особено при бъбречнокаменна болест, нормализира функцията на щитовидната жлеза.

Според последни проучвания смокините дават добри резултати и в предотвратяването и развитието на раковите клетки.

В народната медицина смокините са се използвали с успех за извеждане на чревни паразити и за лечение на бронхит. Те намират широко приложение и като диетична храна.

Но със смокините трябва и да се внимава.

Неузрелите плодове могат да причинят хранителна алергия и не се препоръчват на склонните към това заболяване.

Дайте мнение и Вие тук!

Кайсиите също са изключително полезни.

Една порция сушени кайсии осигурява 25% от препоръчителното количество желязо и 75% от препоръчителното количество витамин А.

Но това, че сушените плодове са важни за нашето здраве и богати на фибри, е повод не само да се консумират, но и да се внимава с тях. Те могат да причинят дразнене на храносмилателната система.

“Фигурин

Препоръчваме ви да започнете с по-малко количество сушени плодове и постепенно да го увеличавате, за да избегнете нежелателни и неблагоприятни странични реакции.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

японска диета японско чудо меню резултати - 02

Оригинална диета Японско чудо. Мнения, резултати

Кое наричаме оригинална диета Японско чудо. 2-ри вариант. Японска яйчена диета (с яйца). Мнения за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *