лечение на брадавици
Змийското мляко може успешно да се пробва срещу брадавици

Брадавици: Топ-начините за лечение. Кое лекарство е добро?

Брадавици – всичко важно за лечението им; кои начини за премахване на брадавици са безопасни и ефективни. Терапии с медикаменти, изгаряне и оперативно отстраняване. Народна медицина при брадавици. Кокоши трън, генитални брадавици, папиломи: специфики

Брадавици – това са неприятни, неголеми и като правило безболезнени израстъци по кожата, причинени от човешкия вирусен папилом.

Причинителите им са над сто вида; те проникват през наранени участъци на кожата или лигавици и започват бурно развитие; образуванията – резултат от този процес, са различните типове брадавици.
Повечето от тях са безвредни, но все пак неприятни и грозни; те могат сами да изчезнат след известно време, но могат да създадат и сериозни проблеми.

“Работят” практически във всяка зона на тялото и особено често поразяват деца и млади хора. Най-гадно е, когато растат по лицето и ръцете; не само създават психологически дискомфорт, но също така причиняват сърбеж и болка. Желанието на всеки човек, който страда от брадавици, е по най-бързия начин да ги премахне.

Бързи начини за лечение на брадавици

Най-бързите начини за премахване на брадавици са изгарянето или изрязването им.

Изгарянето може да стане с киселина или течен азот, а оперативното премахване е или чрез фина процедура с лазерен лъч, или чрез добре познатия стар скалпел.

При всички случаи става дума за медицинска намеса.

Съдържание:

Трябва да се знае, че лечението на брадавици е поле за ицява на не един самозванец. Обещаното бързо освобождаване от досадния дефект на кожата понякога се проточва неочаквано дълго заради несръчно изпълнените манипулации. Още по-опасно е, ако лечителят третира образувание, което всъщност не е брдавица, а злокачествено трансформирани клетки.

Оперативни методи

Не всички брадавици се нуждаят от лечение, част от тях сами изчезват след време. Това се случва, когато имунната система се мобилизира и е в състояние да се справи с вируса, който е създал проблема.

Опиративните методи за лечение на брадавици имат за цел да освободят кожата от израстъците, но без това да е свързано с образуване на белези. Точно затова е важно да потърсим за целта опитен специалист.

Директното хирургично лечение или оперативно премахване е рядко прилагано – когато брадавиците са с голям размер или няколко малки са се сраснали. След изрязването им със скалпел се поставя хирургичен шев. Това означава последващ белег, но в същото време е спасителен вариант за брадавици по ходилото например, или за генитални брадавици. Ефективността на премахването им е около 60%; има 40% вероятност от рецидиви.

Замразяване (с течен азот и др.)
“Фигурин

Замразяването или унищожаването на брадавици чрез криотерапия може да се извърши както от медицинско лице, така и самостоятелно, в домашни условия. Съществуват лекарствени препарати за такъв тип приложение, които убиват вируса и умъртвяват новообразуваната тъкан. Методът наистина е щадящ, но все пак не се препоръчва за лечение на деца под 4 години, бременни и кърмачки, както и при диабетици. Криотерапията е метод, чието приложение оставя белези. Ефективността му може да достигне до 100% и рецидивите са сравнително малко, не повече от 10-15%.

Изгаряне с ток

Изгарянето с електрически ток се нарича също и електрокоагулация. При него брадавиците се изрязват с фина примка от метална жичка, по която тече ток. Така се предотвратява кървенето, освен това мястото се обеззаразява. Електрокоагулацията не е подходяща в случаите с израстък в активна фаза или с белези на злокачествена трансформация. Ефективността на метода може да достигне до 95%.

Лазерно премахване

Към лазерно премахване се прибягва в случаите с трудни за отстраняване брадавици. Брадавицата се “обелва” пласт по пласт под местна анестезия. На мястото на отстранената в крайна сметка брадавица остава ямка, която за 1-2 седмици се запълва с нова тъкан. Това е щадяща операция, която не оставя белези и е определяна като най-естетичният начин за премахване на брадавици. Методът е подходящ по тези причини и за лечение на малки деца. Негово сериозно предимство е това, че няма рецидиви. Ефективността му може да достигне до 92.5%

Други оперативни начини

Сравнително рядко прилаган метод за премахване на брадавици е химиодеструкцията. При нея брадавицата се третира със силна киселина или алкален разтвор, който причинява изгаряне и некроза на тъканта. Следва смърт на тъканта в локална точка, която в някои случаи трябва да се отстрани оперативно. Практикува се и третиране с продукти, съдържащи салицилова киселина, но това изисква доста повече време и се препоръчва само за обикновени брадавици и такива по ходилата, тип кокоши трън.

Кой крем и лекарства за брадавици са добри?

Вариантите за лечение на брадавици с готови продукти от аптеката не са един и два; пазарът е доста щедър на такива предложения, въпросът е да се улучи подходящият и да се изпълняват стриктно и постоянно указанията. Рано или късно упоритото третиране дава резултат.

Вартнер (Wartner), спрей класик, гел, писалка

Вартнер спрей класик е продукт за премахване на брадавици чрез замразяването им. Спрей ампулата е заредена със смес от диметил етер и пропан, а към нея в комплектовката има 12 апликатора за еднократна употреба – т.е. една опаковка за около 38-39 лв може да ви спаси от 12 брадавици. Има и специално указание за начина, по който се третират образуванията. Според характеристиката на продукта – достатъчно е едно третиране с аерозола, за да се умъртви брадавицата. Мястото побелява или почервенява, впоследствие се образува мехур под самата брадавица, тъканта се некротизира и до две седмици се освобождавате от нея. Борави се много внимателно, като трябва да се внимава част от сместа да не засегне здрава кожа, а така също апликаторът да не се задържа прекалено дълго върху обработваното място. Продуктът не е подходящ за малки деца, бременни и кърмачки.

Същият производител предлага като средство за борба с брадавиците и гел писалка за 25 лв. В случая се прилага терапия с киселина, приспособлението е заредено с 40-процентен гел на трихлороцетната киселина. Има специално указание за начина, по който се работи с писалката, за да се дозира правилно гелът при обработка на съответните брадавици. Намазва се само образуванието, изчаква се 10-12 минути да изсъхне и тогава се слага дреха или чорап. Тази операция се изпълнява два пъти дневно в продължение на четири последователни дни. След това се прави 4-дневна пауза и при необходимост серията се повтаря.

Имекс

Имекс представлява продукт за локално външно приложение – крем или унгвент с тетрациклинов хидрохлорид. Основно е предназначен за лечение на акне и локални кожни възпаления с бактериален причинител, но някои дерматолози го препоръчват в състава на комплекс от медикаменти за лечение на брадавици. При различните третирания на брадавици имекс ограничава риска от вторична бактериална инфекция и опасни възпалителни процеси.

Бай Уарт (Bye Wart)

Това е специален крем за лечение на брадавици и кокоши тръни. Представен е като безвредно средство, което може да се използва и при деца над 3-годишна възраст. Проблемната точка трябва да се маже и внимателно масажира по три пъти на ден.

Бай Уарт разчита в действието си н

а естествени компоненти, например етерични масла от лавандула, лимон и туя.

Херба клиър (HerbaClear)

Херба клиър е разтвор от натурални съставки, препоръчан като вариант за безопасно и безболезнено премахване на брадавици. Едно шишенце от 15 мл струва около 38 лв. Тук също се залага на резултата от въздействието на натурални компоненти – сред тях масла от западна туя, чаено дърво, евкалиптово масло, ментово и лимонено.

Брадавиците се третират с разтвора с помощта на специална четчица по два пъти на ден, но внимателно, за да не се увреди здравата кожа в съседство. Ефектът не идва бързо, но е сигурен. Първи видими резултати могат да се очакват три седмици след началото на лечението.

Шол – гел или спрей (Scholl)

Марката Шол няма нужда от представяне, не е нужно и да се търсят аргументи в подкрепа на твърдения за качеството на тези продукти. Сред цялата гама продукти – грижа за краката, по-специално в случая ни интересуват тези за унищожаване на брадавици.

Гелът на Шол за брадавици е с принцип на действие – дълбоко химическо изстудяване. До две седмици след обработката брадавицата изсъхва и може да бъде отстранена. Ако това не се случи – следва ново третиране.

Спрей на Шол против брадавици е друг вариант за решаване на проблема. Спрей ампулата от 80 мл е доста скъпичка, около 65 лв. Съставът на активния компонент в аерозола е същият като при Вартнер. Аналогична е и технологията – полагане на аерозола чрез ограничаващ апликатор. Очаква се след еднократно напръскване за няколко секунди брадавицата да се увреди и до две седмици напълно да се отдели от здравата кожа. С апликатора следва да се работи много внимателно, да се внимава разтворът да не попадне в устата или очите. Продуктът не се използва за лечение на малки деца, бременни и кърмачки.

Шифа пластир (Shiffa)

Шифа-пластирите успешно лекуват брадавици и мазоли, като ги “убиват” един по един. За целта върху израстъка се поставя специална лепенка, в чиято централна зона е нанесен активен компонент – химическо съединение, предизвикващо некроза на новоизраслата тъкан. Преди да се постави пластирчето е добре мястото да се накисне и размекне, за да е по-ефективно химическото въздействие. Лепенката се носи 2-3 дни, според препоръките на дерматолог. Тя е водоустойчива и при правилно поставяне няма да се повреди или отлепи при намокряне. Когато дойде време да се махне пластира, това се прави с рязко издърпване и често брадавицата се откъртва заедно с лепенката.

Пластирите от тази марка са сирийско производство; онлайн аптеките, които ги продават, до една имат анонси, че количествата са изчерпани. Последната обявена цена за комплект от 6 лепенки е 1.60 лв.

Д-р Ханс (Dr. Hanss) – течност
И с този разтвор може да се провежда лечение на брадавици
И с този разтвор може да се провежда лечение на брадавици

Разтворът “Д-р Ханс” също е химически продукт, който некротизира тъканта на брадавицата. Течността е силно агресивна, затова преди апликиране кожата около брадавицата трябва да се намаже с вазелин или да се положи перфорирана лепенка. Намазването с разтвора става върху измита и подсушена кожа; ако тя е наранена или по нея има драскотини, не може да се работи с този разтвор.

Намазва се два пъти дневно и се изчаква да изсъхне. Продуктът е предназначен за образувания по долните крайници само.

Формю Клиър (Formu Clear)

Формю клиър е още един продукт с натурални съставки, акцентът сред които е за масления екстракт от западна туя. Проблемното място се обработва три пъти дневно с помощта на специална четчица, която е налична в опаковката. Преди полагането на препарата мястото трябва грижливо да се измие и подсуши. Третира се всеки ден, докато не се забележат признаците на некроза. Лечението може да продължи от три до осем седмици, но винаги е с положителен ефект. Първите резултати от терапията могат да се забележат около 20 дни след започването й.

Този продукт не се използва при деца, а бременни и кърмачки следва да получат одобрение за такова лечение от лекаря си.

Други

Има информация за положителен ефект при лечението на брадавици с капсулите ремасан. Капсулите са поредният продукт с естествени съставки – в случая екстракт от гъба кладница, които действат оздравително и укрепващо на имунната система. Ремасан е рекламиран като продукт, подобрващ кондицията на мускулите и ставите. Има обаче опити с ремасан за лечение на брадавици. Препоръчва се прием на 1-2 капсули два-три пъти дневно. Идеята е да се укрепи имунната система, което означава и преодоляване и изчезване на брадавиците. Това изглежда правдоподобно на фора на твърденията, че при укрепването на имунната система брадавиците изчезват сами. Цитират се практики за подобно лечение във Финландия, където наистина приемът на капсулите ремасан “стопява” брадавиците и те повече не се появяват.

Рецепти с билки

Лечението на брадавици с билки се практикува от векове, така че този тип премахване е проверяван от много поколения. И очевидно дава резултати, стига да се спазват известни правила и да се действа постоянно. Така например всекидневното намазване на брадавицата с млечната капка от прясно откъснато глухарче в крайна сметка я изгаря и умъртвява, след което не е трудно чуждата тъкан да се изчисти и да се даде възможност на новата да израсне.

Преди да започнете такава терапия, ако сте се ориентирали към нея, трябва все пак да се консултирате с фитотерапевт за истинските лечебни качества на избраните билки. Както и за правилните начини на прилагането им. Необходима е още една консултация – с дерматолог, който да потвърди, че нарочената брадавица не е някакво друго образувание. Не бива да я пипате, ако в нея има прораснали косми, оцветена е и е с неправилна форма.

Унищожаване със змийско мляко
Змийското мляко срещу брадавици
Змийското мляко може успешно да се пробва срещу брадавици

Змийското мляко се използва в народната медицина като отрова за множество кожни заболявания – екземи, дерматити, а в онкологията се търсят варианти за прилагането му при унищожаването на раковите клетки. Най-често срещу брадавици се използва пресният, натурален сок от смачканата и изцедена билка. Намазването с такъв сок не е болезнено, не причинява парене. Змийското мляко е натурално средство за унищожаване на брадавици; то си е направо без пари – особено на фона на скъпотията за готовите продукти.

За съжаление прясна билка може да се използва само през летните месеци, когато я има в естествената й среда и тя бурно цъфти. Друг недостатък на лечението е това, че то не може да постигне бърз ефект като описаните по-горе химикали – това за доста хора е разочароващо. Освен това змийското мляко причинява разраняване, раничките дълго не заздравяват и често остават белези. Змийското мляко е билка – но за немалко хора тя си е дива трева, плевел, който може само да провокира у тях алергични реакции. Хората, които имат различни алергии към полени, често са алергични именно към змийското мляко.

  • Освен натурален сок от змийско мляко, директно изцеден от растението, може да се направи и ферментирал сок. Набраната билка заедно с корените се измива и подсушава, после се прекарва два пъти през мелничка за месо, цялата маса се събира в тензух и се изцежда. Сокът се налива в бутилка от тъмно стъкло и се оставя да престои една седмица на тъмно. След този срок сокът започва да ферментира – трябва да се следи внимателно и всеки ден да се отваря капачката, за да се освободи отделеният газ. За около 7-8 дни кипенето приключва; тогава сокът се прецежда и се прибира в хладилника. Може да се използва продължително.
  • Продуктът става по-траен, ако му се добави водка; съотношението е две части сок, една част спирт. Такава течност може да се съхранява и да е ефективна целогодишно.
  • Билката с глицерин. Смесват се сок и глицерин в пропорция 1:1. Получава се плътна емулсия, почти крем, който може да се съхранява в хладилник дълго време. Има по-меко действие и върши работа също при акне, екзема и дерматити.
С мляко от листо на смокиня

Това е един от начините за лесна терапия на брадавици: за него ви трябва само смокиново дърво, от което всеки ден да късате зелен плод или листо. При откъсване свежата дръжчица отделя капка “мляко” – сок, който е необходим за лечението на вашите брадавици. С млякото третираме израстъците по няколко пъти на ден. Трябва да се внимава капката да не попадне върху здрава кожа, тя ще се увреди. Друго важно нещо е след намазване да изчакате мястото хубаво да изсъхне. Ако сте упорити, ще видите как след няколко дни повърхността на брадавицата ще завехне и при измиване с топла вода лесно ще се отдели. Така постепенно цялото новообразувание ще се изчисти и на негово място ще израсне здрава кожа.

Лечение с чесън или кромид

Практиките за лечение на брадавици с чесън и/или червен лук, кромид, са изключително разнообразни. Тези “лекарства” съдържат ефирни масла и лековити съставки, заради които ги наричат природни антибиотици. Предлагаме подборка от проверени рецепти за премахване на брадавици по лесни за изпълнение начини с добър резултат.

С лук:

  • Настъргваме малка глава кромид и смесваме равни части мед и от получената лучена каша. Вечер намазваме с получената паста брадавиците и ги превързваме. Превръзката трябва да остане до сутринта. Процедурата се повтаря, докато брадавиците не покажат признаци на умъртвяване, при което започва внимателното им изчистване.
  • Неголяма глава лук се нарязва на кръгчета и се потапя за 1-2 часа в ябълков оцет. След това изцеждаме желаното количество, с което правим компрес върху мястото с брадавици. Ако усещате дискомфорт, болка или щипане, махнете компреса. Процедурата се повтаря на следващия ден и ако е необходимо – още, докато брадавиците не променят цвета си и не завехнат, след което няма да е трудно да се изчистят внимателно.

С чесън:

  • Най-лесно е брадавицата да се намазва сутрин и вечер с прясно обелена и срязана скилидка чесън. Ако е възможно, процедурата се повтаря още веднъж през деня.
  • Настойка от чесън: приготвя се със 100 мл ябълков оцет и четири скилидки пресован чесън. Двете съставки се смесват в стъклено бурканче и се оставят да престоят две седмици. След това сместа се прецежда внимателно; течността е готова за лечение на брадавиците. От нея се взема с клечка за уши и брадавицата се маже по 2-3 пъти на ден. Настойката не бива да попада на здрава кожа.
  • Чеснова емулсия: приготвя се от пресовани чеснови скилидки – една чаена лъжичка, същото количество чиста свинска мас и четири лъжички ябълков оцет. Всичко се смесва много добре и се използва като ефективно мазило срещу брадавици. Маже се вечер, слага се превръзка и се освобождава сутринта. Повтаря се няколко пъти, докато брадавиците завехнат.
  • Чесново тесто: за него са необходими няколко смачкани на паста скилидки. Към чесновата паста се добавя малко прясно изцеден лимонов сок и брашно – да се получи меко тесто. Брадавицата се покрива с перфорирана лепенка, така че израстъкът да е свободен, а околната здрава кожа – защитена. Върху брадавицата се поставя от тестото, да я покрие добре. Отгоре се налага втора лепенка, която ще крепи цялата конструкция 2-3 дни. През това време мястото не бива да се мокри. След като мине посоченото време, лепенката се маха, като заедно с нея е възможно да се отлепи и брадавицата. Това ще е болезнено и ще се получи раничка, която се третира с маз “Вишневски” от аптеката. Ако брадавицата не се предава, процедурата се повтаря колкото е необходимо.
    С алое вера

    С алое може да се прави ефикасен нощен компрес за изчистване на брадавици. Необходимо е най-напред да се приготви разтвор от чаша топла вода и една лъжичка сода бикарбонат. В този разтвор се потапя пръст, ръка, крак – зависи къде е брадавицата. След това подсушаваме и върху брадавиците поставяме парченце  прясно отрязан лист от алое. Бинтоваме и оставяме за цялата нощ. Такъв компрес се прави всяка вечер в продължение на седмица, след което брадавицата е готова за премахване.

    Подобни компреси могат да се правят също и с каланхое, а за намазване вършат работа сок от хрян със сол, лимонов сок, сок от зелен домат или сок от кисела зелена ябълка. Принципът е един и същ: обработката продължава до момента, когато брадавицата видимо завехне и при разкисване с топла вода може да се изчиства пласт след пласт.

    Дайте мнение и Вие тук!
    С масло от чаено дърво

    Лечението с това средство не е трудно: купува се от аптеката флаконче чаено масло и от него, с помощта на клечки за уши,  всеки ден се слага по малко върху израстъците. Обикновено при работа с етерични масла се препоръчва разреждане в базово масло – например бадемово или зехтин, но тук може да се играе грубо и идеята е брадавицата да бъде изгорена.

    Ако обаче имате чувствителна кожа и концентрацията на оригиналното масло ви идва много, направете разреждане с гел от алое вера в съотношение 1:1 – ефектът ще е двоен.

    Други

    Човек никога не знае кое от многобройните средства срещу брадавици ще му помогне. Не е зле да се опитва, но да е по разумен начин и винаги – при консултации с по-опитни хора.

  • Срещу брадавици помага, казват, и кората от банан. Подходящо по размер парченце се залепва върху брадавищата с вътрешната страна на кората и се бинтова. Превръзката и кората се сменят на 2-3 дни. Когато брадавицата започне да почернява, значи гибелта й е близо. В този случай не бива да се чопли и човърка – изчакайте да е готова за цялостно премахване и го направете.
  • Друг начин за справяне с досадните брадавици е с помощта на суров картоф. Настъргва се на ситно ренде само кожата – както се прави с лимоновата кора. От получената маса се приготвя компрес и се поставя за цялата нощ. Средно около месец това се прави всяка вечер и накрая брадавицата отстъпва.
  • Още една рецепта от народната медицина: за нея са необходими два лимона и 120 мл ябълков оцет. Настърганите лимонови кори се смесват с оцета в стъклено бурканче с капак и се оставят да престоят една седмица. След това настойката се прецежда и от нея се взема за намазване на брадавиците – прави се по пет пъти дневно до умъртвяване.

Домашни средства за лечение

Решението на един проблем, какъвто са коментираните брадавици, понякога е буквално под носа ни. Да се огледаме в кухнята: там винаги имаме под ръка поне две-три средства за премахване на брадавици.

Премахване с оцет

Добрите продукти – винен или ябълков оцет с по-висока концентрация (есенни варианти, които се използват и за приготвяне на зимнина), стават за лечебни компреси при брадавици. Мястото около брадавицата се намазва обилно с вазелин, а върху израстъка се поставя тампонче с оцет и се прави превръзка за 2-3 часа. Прави се половинчасова почивка и процедурата се повтаря. Този режим се поддържа, докато брадавицата потъмнее и завехне,  обемът й намалее. При чувствителна кожа трябва да се работи с разреден с вода оцет в съотношение 1:1.

Накисване в гореща вода

Накисването в гореща, а не просто топла вода, е работещ начин за премахване на брадавици – не е много популярен и не са много хората, които вярват в ефективността му. Идеята е крайникът с брадавици да се потопи в съд с вода, която е загрята до 45-48 градуса. Това е най-високата безопасна температура, която все пак не винаги може да се изтърпи. Ако я изтърпите за половин час, ще забележите как кожата ви се е зачервила – това е ефектат на хипертермията, при която се активира имунната система. Да се преодолеят брадавиците сетне не е много трудно. Такава процедура може да се прави не по-често от 2-3 пъти седмично. Тя е най-подходяща за брадавици по ходилата.

Изгаряне със сода бикарбонат

Обработката на брадавици със сода за хляб или бикарбонат става, след като смесим неголямо количество с бял оцет. Реакцията превръща сместа в плътна пяна, от която се поставя директно върху брадавицата.

С рициново масло

Рициновото масло се комбинира със сода бикарбонат за лечение на брадавици по следния начин: В супена лъжица сода се накапват няколко капки рициново масло. Разбърква се до получаване на кашичка и от нея се взема за намазване САМО на брадавиците два пъти дневно. Това се прави, докато брадавиците завехнат и променят цвета си. После след размекване с топла вода може да започне постепенното им почистване.

Рициновото масло действа и самостоятелно – правят се апликации с малко тампонче, навлажнено с маслото. Но все пак вариантът със сода е по-ефикасен.

Лечение с витамин С

За този тип терапия са достатъчни 2-3 таблетки витамин, които се стриват на прах и с капка вода се приготвя лекарството. Намазваме брадавицата и след 20 минути измиваме с хладка вода. Може да се прави два пъти на ден; принципът е като при изгарянето с киселина.

Ушна кал

Някои лечители съветват да се прилага третиране на брадавиците с ушна кал. Този метод според източниците дава ефект само ако лечението започне в съвсем ранна фаза, веднага след като се открият образуванията. Трябва да се прави 2-3 пъти седмично; не звучи приятно, но може би наистина помага?!

Други

Един доста жесток начин за премахване на множество малки брадавици по ръцете с готварска сол:

  • Взема се пакет сол и се пресипва в платнена торбичка. Всеки ден бъркате в торбичката с две ръце и започвате да извършвате движения, все едно ги сапунисвате. Това се прави пет минути, след което ръцете само се изтръскват. Не се мокрят, т.е. не се мият в продължение на два часа. След няколко такива процедури ще видите, че по кожата се образуват мехури и тя започва да се бели. Това не бива да ви притеснява, защото няма да се получи възпаление, а новата кожа ще е здрава – брадавиците ще си отидат заедно със старата.
  • Още един начин за лечение на брадавици: той е за хората, които оправдават небрежността си с липса на време. При него няма нужда да се приготвят настойки и мазила, а само да се купи шишенце йодна тинктура от аптеката. Мажете брадавиците с йод по 2-3 пъти на ден и скоро ще ги “убиете”.

Лечение на по-специални видове брадавици

Някои брадавици изискват специфично лечение поради вида си или поради мястото, на което са разположени. Теоретично те се поддават на описаните методи, но се повлияват по-бързо с онези, които “работят” специално за тях.

Кокоши трън (плоски брадавици, плантарни)

Този вид брадавици са в състояние чувствително да влошат качеството на живота ви. Известно е, че те се появяват и изчезват по някакви свои импулси, но докато са на ходилата ви, мъката е неописуема. Всеки опит да се спасим от тях е свързан със специално отделяне на време, с болки и ядове заради омерзителното занимание. Понякога мазилата от аптеката дават резултат, понякога – не. В повечето случаи нещата се проточват, защото брадавицата се оказва по-упорита от човека.

Ето една руска практика за лечение на плантарни брадавици, за която се твърдят чудеса. За нея обаче е необходимо да намерите прясно телешко месо; потърсете го в специализиран частен магазин, а не в супермаркета. Прясното месо, което още не е подлагано на охлаждане, е богато на кислород и при правилно транспортиране е чисто от бактерии. Всъщност на вас от него ви трябва само едно малко парченце.

  • Пригответе си съд с топла вода, в който е добавено равно количество течен сапун и сода бикарбонат. Брадавицата трябва да се размекне в този разтвор и от повърхността й да се отлепи най-горният слой. След това мястото се подсушава, поставя се парченцето месо и се прави превръзка. Тази превръзка се носи непрекъснато в продължение на 4 дни. През това време кракът не се мие, за да не намокрим компреса, само обтриваме с влажни кърпички. След снемането на превръзката брадавицата трябва да е готова за отстраняване. Ако не – повтаряме още веднъж и – готово!
Кондиломи

За генитални брадавици – кондиломи, е известно, че се предават по полов път. Засягат и двата пола, могат да имат дълъг латентен период без външни прояви и лечението им изисква постоянство и търпение. Лекуват се и двамата партньори, ако се касае за постоянна връзка.

Не бързайте да започвате самолечение, особено с някои от по-грубите описани до момента методи. Колкото и неудобно да се чувствате, консултирайте се първо с лекар. Има добри медикаменти, които при навременна реакция ще ви помогнат. Първият плюс при такъв подход е, че една точна диагноза ще ви спести лутане и загуба на време. Второ – ще ви насочи към подходящо лекарство. Най-често като успешна терапия се сочи тази с изопринозин. Прилагат се и хомеопатични продукти, като предпочитан е туя окциденталис 30СН (framar.bg). По преценка на лекуващия може да се наложи изгаряне с течен азот или дори хирургично отстраняване. Народната медицина съветва в подобни случаи да се прилага терапията с ябълков оцет – но внимателно, особено при по-висока концентрация, тъй като деликатните терени на брадавиците са доста уязвими.

Папиломи

Папиломи е общото название на доброкачествените туморчета, които обикновено наричаме брадавици и за които предпочитаме да не говорим. Причина за появата им е човешкият папилома вирус – агресивен и представен от над 100 подвида, като за всеки от тях е характерна собствена специфика и проявления. Общото за всички е изключителната им устойчивост и способността да пребивават дори и години в латентно състояние, скрити някъде из тъканите на човешкото тяло. Както можете да се досетите – те се “събуждат” при пробойни в имунната система. Без значение дали говорим за плоски брадавици, кондиломи или кокоши трън, трябва да сме наясно, че си имаме работа със сериозен противник. Затова няма смисъл да чакаме кога брадавицата ще се стопи сама, а да се посъветваме с дерматолог как да действаме.

Човешки папилома вирус

Човешкият папилома вирус – вече бе казано – е сборно название на множество вирусни типове, патогени, които причиняват различни изменения в програмата на здравите клетки и така отключват хаотичното им разрастване. Медицината има доста натрупани знания за “навиците” и поведението на отделните щамове на папилома вируса: така например щамовете № 2  и 4 са причина за обикновените брадавици, №3 и 10 – на плоските, №6 и 11 – на островръхите кондиломи. Има и опасни разновидности, които могат да провокират злокачествени промени в клетките и да причиняват ракови образувания, включително рак на маточната шийка – такива са № 18, 31, 33 и 35. Ето защо при появата на някакъв тип брадавици е добре да се направи вирусологично изследване, за да е наясно всеки засегнат какъв проблем има да решава без губене на време. Важно е да се определи дали въпросните вируси са ниско- или високо рискови. Специалистите обясняват в такива случаи, че въпреки агресивността си и лесното заразяване, вирусите не могат да ви разболеят: разболявате се, ако не е в ред собствената ви имунна система.

Лекарства за брадавици

Освен коментираните по-рано разтвори и мехлеми за третиране на различните видове брадавици, лечението може да бъде и на принципа “отвътре навън”. Т.е. борим се не просто с проявите на вирусната инфекция, а със самия вирус. Добър вариант за това е медикаментът изопринозин.  Таблетките изопринозин въздействат чрез активния компонент инозин ацедобен димепранол. Лекарството укрепва клетъчния имунитет и стабилизира способността на организма за имунен отговор и противодействие на вирусни инфекции от различен тип. Стандартното лечение при зараза с човешкия папиломен вирус е три пъти дневно по две таблетки за две седмици. Лекарят може да препоръча и различна доза, но не повече от четири приема по две таблетки на ден. Медикаментът се прилага и при деца над едногодишна възраст в доза и при режим, задължително определени от лекар. Лекарството има и вариант сироп, който е по-подходящ за деца – лесно се дозира според килограмите.

Други противовирусни препарати, които действат чрез подкрепа на имунната система, са изорекс и ацикловир. Но дали те са подходящи за всеки конкретен случай и дали биха вършили работа при зараза от папиломен вирус, без компетентно мнение на специалист не бихме прогнозирали.

Брадавици по лицето

Лечението на брадавици по лицето е специфично по много причини. Ако то има за последица възможен белег, очевидно няма да е желано от пациента. Освен това третирането на брадавици в близост до очите или устата крие известни рискове. В същото време малцина биха търпели с години брадавици по лицето – от чисто естетически и психологически съображения.

Какво е решението? В някои случаи се препоръчват вече коментираните народни методи с лук, чесън, ябълков оцет, лимон, сок от смокиня или змийско мляко. Всеки път обаче трябва да сме особено внимателни поради споменатите специфични условия – брадавиците са на лицето. Може би по-сигурно е изгарянето с течен азот или лазерната терапия. В единия случай ще трябва доста дълго време да носим лепенки и мини-компресчета с някакви не съвсем приятни аромати. В другия ще имаме грижа за остатъчните ранички след премахване на израстъците. Всеки е свободен да реши сам – но е разумно да послушавсе пак  специалистите в тази област.

Брадавици по ръцете

В този случай можем да прилагаме различните мазила и разтвори за умъртвяване на брадавиците, както и средства от народната медицина и домашни средства. Проблемът с брадавиците по ръцете е, че всъщност ние вършим с ръцете безкрайно много неща и трудно можем да си наложим режим, при който не ги мокрим или пазим само пръстите с превръзки. От друга страна брадавиците по ръцете най-често са подложени на неволни наранявания – което може да провокира бърз растеж или злокачествена трансформация. Затова и тук играе условието: колкото по-рано, толкова по-добре. Описани са и случаи, при които брадавиците буквално се стопяват още при първите терапевтични процедури.

Източници:

Първоначално публикувано на:10.12.2016 @ 20:50

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дневен и нощен крем за лице

Различната ефективност на дневния и нощния крем за лице в грижата за кожата

Всеки крем е проектиран да работи в определено време на денонощието, в зависимост от активността …

Едно мнение

  1. Ваня Димитрова

    Здравейте! Четох много, но никъде не срещнах брадавици по окосмената част на главата. Синът ми има няколко вече и често ги разранява по обясними причини. Но ме е страх да предприема нещо, защото са на главата.Бихте ли препоръчали нещо. Само да отбележа, че е голям човек, не дете.Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *