червено цвекло нисък хемоглобин
Нашата статия за лечение с червено цвекло на нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин и наднормено тегло – имате нужда от червено цвекло

Едва ли има човек, който през последните години да не е чувал за този толкова важен за нашето здраве зеленчук:

червеното цвекло. Диетолозите все по-често го включват в здравословните режими на хранене, заради способността му да нормализира работата на стомашно-чревния тракт и да подпомага активно загубата на наднормено тегло.

Освен салатата от червено цвекло, в която често включваме морков и ябълка, в действителност има голямо разнообразие от ястия, съдържащи цвекло. То се добавя към редица други есенни и зимни салати, яде се варено и понякога сурово. В допълнение към ниско калорични продукти, цвеклото има редица полезни свойства. Да не забравяме, че е основна съставка в ежедневното меню на редица народности като например руснаците, които ползват този разпространен кулинарен продукт в салатата “Винегрет”.
В цвеклото, заедно с неговата зелена част, има високо съдържание на витамин С, много важен за нашия имунитет, както и каротин. Със сигурност тези, които редовно похапват този зеленчук, най-вероятно не се разболяват често. В допълнение, цвеклото е перфектно за съхранение в мазето през цялата зима.

Въпреки непретенциозните условия за съхранение, дори и през най-студения сезон, можем да го намерим по рафтовете на магазините и то родно производство. Сок от цвекло и салатите от него са показали, че помагат и при повишаването на хемоглобина. Няма как тук да не споменем и ползите на този зеленчук при бременните жени.

През този 9-месечен период, бъдещите майки често имат проблеми с храносмилането, а нивото на хемоглобина им намалява. Ако често приемат сок от червено цвекло, това ще им помогне да си разрешат и двата проблема: да повдигнат нивото на кръвните си показатели, както и да нормализират обмяната на веществата.

Цвеклото е с доказан ефект и при профилактиката на атеросклероза, тъй като съдържа много йод. A съдържанието му на магнезий го прави автоматичен приятел на нормалното кръвно налягане, има успокояващ ефект върху нервната система.

Според народната медицина цвеклото помага и ако страдате от язва. Цветното цвекло е само 48 калории, така че това е и безспорно диетичен продукт. Витамин С е установено, че не се съдържа само в корените на цвекло, но и по върховете. Листата от цвекло също са вкусни, но много по-малко популярни. Те могат да бъдат накиснати във винен оцет.

Дайте мнение и Вие тук!

В тях се съдържат различни протеини, цинк, фосфор, както и фибри. Притежават високо съдържание на антиоксиданти, които извеждат от организма ни свободните радикали. Справят се перфектно в борбата ни с лошия холестерол, тъй като нямат почти никакви мазнини , но пък са богати на витамин В6, манган, мед, калий и др.

Изследвания показват, че в листата на цвеклото се съдържа Калций и Витамин А, което което спомага в борбата с остеопорозата и развива костната здравина. В същото време трябва да отбележим, че в тях се съдържа повече желязо, отколкото в спанака например – идеално за хемоглобина ни. А за да държим имунитета си нащрек, листата са просто безценни.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Какво да правим при черни изпражнения?

Черни изпражнения. Причини и какво да правим? Симптоми при тъмни фекалии

Какво да правим при черни изпражнения? Симптоми и заболявания, свързани с появата на тъмни фекалии. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *