Главоболие, замъглено зрение и световъртеж може да са симптоми на инсулт

Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта – замъглено зрение, внезапно замайване или загуба на баланс, зрение само на едното или другото око.

А експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта – смърт или нетрудоспособност.

Американски учени провеждат в момента изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45-годишна възраст. В края на експеримента около 30 000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, ще бъде направена електрокардиограма и други медицински изследвания.

Целта е да се установи защо при тъмнокожите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ, инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.80% от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка – исхемичен инсулт.

Другият вид инсулт е, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването, дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или миниинсулт – повече от 51,4% – не са потърсили медицинска помощ.

Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да се консултират е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение, ако се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.

Така че нека да се върнем на темата: Замъглено зрение невинаги означава само зрителен проблем. То може да бъде знак и на предстояща опасност, свързана с вашия мозък. Ако започнете да виждате предметите и хората около себе си като обвити с воал, ако се появява лека мъглица във всички образи, които виждате, редно е много да се притесните и да се консултирате с лекар. Защото инсултът може да ви удари внезапно и след това животът става много по-труден.

Дайте мнение и Вие тук!

Излишно е да се бавите и да губите време, успокоявайки се че едно замъглено зрение не ви пречи!

Достатъчно е да прочетете другите ни материали за инсулта, които имаме на този сайт, или да си спомните за хора с инсулт, които сте виждали. Да, някои от тях се възстановяват, но това става много трудно. По-добре е навреме примерно да спрете пиенето или да започнете да нормализирате кръвното си, да се освободите от напрежението, което поражда замъгленото зрение. Отколкото една сутрин да се събудите сковани и да не можете да мръднете от леглото, да се чувствате като бреме за околните, да помръдвате едва-едва с ръка или крак…

Да ви се налага отново да се учите как се ходи и как се говори и така нататък… Ситуацията може да бъде доста плашеща.

Разбира се, явлението замъглено зрение невинаги е симптом на предстоящ инсулт.

То би могло да бъде и просто обикновен зрителен проблем. В този случай ще ви се наложи да почерпите. Но за да сте сигурни, че това е така, първо трябва да съберете доказателства от един или двама лекари. Ако замъгленото ви зрение се лекува с едни най-обикновени очила, макар и внимателно подбрани от специалист-офталмолог, това би било повече от прекрасно! Защото това е “малкият дявол”. Защото би могло да бъде доста по-ужасно.

“Фигурин

Вижте и ТОВА, защото също може да говори за инсулт:

Кръвоизлив в окото. Причини, лечение, капки

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

видове мозъчен инсулт - исхемичен и хеморагичен

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

Първа помощ при основните видове мозъчен инсулт: Исхемичен, хеморагичен, масивен, микро и стволов. Симптоми, признаци …

Едно мнение

 1. Множество Ваших партнеров и покупателей ждут Вас!

  ПИШИТЕ ТОЛЬКО НА ЭТУ ПОЧТУ: baza-gorodov(собака)yandex.ru

  Любые базы данных фирм 2016 года городов стран: России, Белоруссии, Украины и Казахстана

  Базы данных НЕ ИЗ 2 ГИС! Собираем базы данных из ЯНДЕКСА !!!

  Стоимость баз от 700 рублей за 1 город!

  В базах есть (формат Ексель): страна, регион, населенный пункт, адрес, телефон, ЕМАЙЛЫ, сайт, город,
  (разделы и рубрики для выбора по фильтру), а так же странички или группы соцсетей фирм: ВК, Твиттер, Фейсбук, ОД

  Пишите какие базы городов Вам надо, так же собираем базы по видам деятельности фирм.

  ГАРАНТИЯ СБОРА 2016 ГОДА, а так же быстрота предоставления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!