Коларгол, черни капки за нос
Коларгол, капки за нос

Коларгол. Действие на старите черни капки за нос. Приготвяне

Какво е коларгол – състав и действие. При какви случаи се използват старите капки за нос. Състав на капките и действие на колоидното сребро. Режим на приложение; има ли рискове. Странични ефекти. Други приложения; други капки с подобно действие

Съдържание:

Коларгол – това е специален разтвор на колоидно сребро, популярен най-вече като ефективни капки за нос.

Сребърните йони са известни с противомикробното си действие, така че споменатите капки се славят като надеждно лечебно средство при хрема и синузит. За да се съхрани стабилно състояние на сребърните йони, продуктът се приготвя с алкална добавка. Така трайността на капките коларгол може да достигне няколко седмици.

Състав. Колоидно сребро в коларгол. Действие

Продуктът коларгол се отличава с висока концентрация на сребърния компонент – той съдържа около 70% сребърни йони. При контакт с кожата и лигавиците разтворът се разпада на активно сребро и протеинов хидролизат. Високото сребърно съдържание осигурява и мощния антисептичен ефект на продукта.

Той въздейства върфу широк спектър грамположителни и грамотрицателни бактерии, включително различни видове стафилококи – сред тях и устойчивият златист стафилокок, стрептококи, пкендомонада, хемофилна пръчица и пр. Компонентите на коларгол потискат активността на множество гъбички, включително кошмарните кандида албиканс. Справките сочат активност на коларгола спрямо неколкостотин патогена – включително бактерии, вируси и гъбички.

Такава сила може да демонстрира не всеки антисептичен препарат.

Как се приготвя?

Справка в специализирани сайтове показва, че коларгол в някои страни се използва в различни форми – за локално външно приложение като лосион за промивка на гнойни наранявания с концентрация 0.21 един и два процента; капки за очи – разтвори от 2, 3 и 5 процента; мехлем с 15-процентно съдържание и универсални прахчета, от които най-често се приготвят прословутите капки за нос.

В родните аптеки може да се намери само прахчето колоидно сребро. Доза от 200 мг се разтваря най-често в 10 мл дестилирана вода или 15 мл физиологичен разтвор.

Разтваряне в глицерин
Приготвяне и действие на черни капки за нос Коларгол - за бебе и за деца
Разтворът се съхранява в кафяво стъкло и е ефективен седмица – до 10 дни

Счита се, че ако колоидното сребро се разтвори не в деслирината вода, а в глицерин (1- или двупроцентен разтвор), ефектът на изсушаването не е така ясно проявен както при водните разтвори на коларгол. Такъв разтвор е добре да се приготви от фармацевт, макар вече да е трудно да се намери аптека с такъв предмет на дейност. Коларгол на глицеринова основа върши работа и при болно гърло и възпалена трета сливица.

В дестилирана вода или физиологичен разтвор

Рзтварянето на едно прахче колоидно сребро – 200 мг, в 10 мл дестилирана вода или 15 мл физиологичен разтвор, може да се направи и самостоятелно. Не е трудно, само трябва да се спазват хигиенни норми и капките да се използват два часа след приготвянето, не по-рано. Специалистите все пак съветват да се доверите на фармацевтите, тъй като зле разтворените сребърни частици в капките могат да причинят изгаряния на лигавицата. Трайността им е от 5 до 7 дни. По-продължителната употреба прекалено изсушава и уврежда носната лигавица.

Приложение и дозировка на Collargol. Колко често се дават?

По-старите терапевтични практики у нас са включвали контролирано прилагане на капки за нос коларгол, както и коларгол за лечение на възпалено гърло и гнойна трета сливица. Известно е, че коларгол не бива да се използва твърде често и обикновено лекарите, които препоръчват такива капки и разтвори, държат сметка за това преди колко време е бил прилаган аналогичен продукт. Проблемът е, че колоидното сребро се натрупва в организма и макар количествата да са ограничени, в перспектива са възможни негативни последици за здравето.

Като капки за нос
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При обикновен ринит или алергична хрема коларгол не е най-доброто решение, тъй като безобидните състояния могат да се облекчават дори и само със солена вода за промивки и или със средства от народната медицина. Ако все пак решите да се възползвате от добрия ефект на черните капки, не ги използвайте по-продължително от седмица. Обичайно се поставят по 1-2 капки в ноздра до три пъти дневно. Не забравяйте, че капките доста цапат и че тъмните петна от тях по дрехите не се изпират.

За запушен нос, при синузит
Прахчето коларгол, от което се приготвят разтвори с различна концентрация
Прахчето коларгол, от което се приготвят разтвори с различна концентрация

Капките коларгол на водна или глицеринова основа помагат при запушен нос и синузит. Колоидното сребро блокира растежа на патогени и съдейства за овладяване на възпалението и спадане на оточната лигавица. По този начин трасето на въздуха в носната кухина се отпушва и дишането се облекчава. Този ефект кара немалко хора да прибягват до коларгол при хронични състояния със запушен нос, а това не бива да се случва по вече коментираните причини.

При зелени сополи

Зелените секрети от носа са доказателство за възпаление и бактериална инфекция; вече знаем, че колоидното сребро унищожана патогенните бактерии в интервал от около 6 часа. Ето защо капките с колоидно сребро са считани за подходящи при лечението на бактериални ринити самостоятелно или като съставна част от комплексна терапия.

За мазане на гърло, гаргара при ларингит и фарингит

Водният разтвор на коларгол в по-старите практики е използван и като средство за саниране на гърлото и цялата носоглътка при ангини, включително гнойни. Практикува се и сега от отделни възрастни лекари, като се обработват достъпните зони на гърлото с малък тампон. Може да се използва и поставянето на “черни” капки, като пациентът лежи няколко минути след поставянето и в продължение на десетина минути не яде и пие нищо, за да осигури въздействието на разтвора върху лигавицата на болното гърло.

За бебета и деца

По принцип капките с колоидно сребро се избягват при бебета до едногодишна възраст, но под лекарски контрол и при трайно запушен нос това може да се опита. При малки деца обикновено поставянето е в продължение на пет дни, като дозата трябва да уточни лекуващият педиатър. Някои майки по съвет на своите лекари и препоръки на хомеопати комбинират сребърна вода и клеева тинктура-разтвор, като артернатива на класическите капки коларгол.

При стафилококи

Стафилококовите инфекции се повлияват от коларгол, затова при инфекции с такъв причинител капките се препоръчват за накапване в носа и за саниране на задно гърло, ларинкс, фаринкс. Дозата и продължителността на лечението се консултират с лекар; той уточнява и колко процента да е съдържанието на колоидното сребро в разтвора.

За възрастни

Възрастните потребители също трябва да внимават с прилагането на коларгол, като на първо място уточнят при поръчката си в аптеката колко процентен да е техният разтвор. Преди да започне препоръчаната терапия, пациентът трябва сам да направи проба – дали няма да прояви реакция на свръхчувствителност, ако използва коларгол за първи път (има такива случаи). Прави се домашен тест, особено ако с разтвора ще се лекуват очите, продуктът има и такова приложение. Ето как се прави:

  • С тампонче се нанася малко количество от разтвора от вътрешната страна на лакътната сгъвка. Ако до 30 минути не се появи зачервяване или сърбеж, лечението може да започне. Ако обаче споменатите симптоми са налице, трябва да забравим за това лекарство.
В гърлото при задна хрема, гнойна ангина

Лечението на болно гърло и гнойна ангина с капки коларгол не е сред най-популярните терапии. Въпреки това има данни за практикуване на метода, като логиката е същата както при лечение на синузит и силна хрема. Стичайки се по задната стена на гърлото, включително при бактериална инфекция с гной, капките “обират” от лигавицата лактериалните маси заедно с наслоения секрет и съдействат за по-бързото очистване на проблемната зона. Ефектът е по-бавен в сравнение с други лекарствени продукти, но пък липсват и неприятните странични ефекти.

В окото

Разтворите коларгол като капки за очи могат да са 2-3-5-процентни. Този тип лечение не е особено популярен у нас. Веднага трябва да се отбележи, че е важно точно да се определи концентрацията на разтвора за съответния пациент. Използват се при гноен конюнктивит, остро гнойно състояние на външната очна обвивка. Терапията е строго индивидуална и само ако е препоръчана от офталмолог.

За микроклизми

Разтвор на коларгол 0.3 до 0.5% се използва при терапии на правото черво чрез микроклизми. Разчита се на антисептичния ефект на коментирания коларгол, както и на противовзпалителното му действие. Помага при хемороиди, пролапсни състояния, хроничен запек, колит, синдром на раздразненото дебело черво. Микроклизмите предполагат вливане на 50-100 мл разтвор, правят се всеки ден или през ден и една терапевтична серия обикновено е 10-12 процедури.

За вливане в пикочния мехур при цистит

При хроничен цистит може да се препоръча промивка на пикочния мехур с 1-2-процентен разтвор на коларгол. Този тип лечение е подходящ и при уретрит.

При хемороиди

Прилага се същата терапия, както е описано в раздела за микроклизми. Някои специалисти препоръчват при външни хемороиди да се правят компреси със слаб разтвор от колоидно сребро, става дума за 1-2%. Това – два пъти дневно; действа антисептично и противовъзпалително.

При бременност

Терапиите с коларгол са допустими по време на бременност, но само след консултация с лекар. Лечението не бива да е продължително и да не се повтаря в рамките на бременността. Логиката на този режим е, че колоидното сребро не се усвоява от кръвообращението и практически се “плъзга” по възпалените лигавици, като обира патогените и успокоява обхванатите от инфекцията тъкани.

Видове коларгол, приложение и цена

Лечението на ринити може да съчетава коларгол с природни продукти за терапии на хрема
Лечението на ринити може да съчетава коларгол с природни продукти за терапии на хрема

Единствената форма, която може да се намери в готов вид в родните аптеки, са прахчетата колоидно сребро за приготвяне на коларгол-разтвор. При необходимост е добре да се потърси аптечна лаборатория, в която професионалистите да приготвят разтвор с необходимата концентрация, особено ако капките са изписани за офталмологичен проблем. Руски фармацевтични сайтове например отбелязват приложението на 1- и 2-процентен разтвор за промиване на гнойни рани. Съществува и мехлем с колоидно сребро, 15-процентен, който също се използва локално външно – за лечение на рани.

Прахчетата колоидно сребро са с малки дози от продукта и не са скъпи, 200-300 мг струват от порядъка на два-три лева.

Черни капки за нос

Т.н. черни капки за нос са класическото приложение на коларгол, за което вече стана дума. Важно е да се отбележи, че капките не са трайни – използват се най-рано два часа след приготвянето и до седмица след това. Държат се в тъмно кафяво шише на сухо място, при температура под 25 градуса.

Това са капките, които в предишни години са считани за едни от най-ефективните; прилагат се по схемата 1-2 капки в ноздра до три пъти дневно. Дозата за малки деца се уточнява с педиатър.

Дайте мнение и Вие тук!
На саше, на прах

Именно това е наличната форма – сашета от 200 или 300 мг, продукт на Химакс Фарма. Човек може да се снабди свободно с такова прахче и да си приготви капки с дестилирана вода или с физилогичен разтвор. Разбира се, ако е достатъчно сигурен в качеството на работата си. Основното предупреждение на фармацевтите е – ако не можете, не го правете, има риск неразтворена прашинка сребро да попадне директно върху лигавиците и да причини изгаряне.

Солуцио коларголи

За разлика от други готови разтвори, солуцио коларголи или разтвор с колоидно сребро се приготвя по заявка и се използва само в срока, за който вече стана дума – вижте в eruditabg.com.  По поръчка може да се направи разтвор с концентрация от половин до три процента колоидно сребро.

Коларгол 2% и 1 процент, 200 мг

За приготвянето на двупроцентен разтвор колоидно сребро са достатъчни прахче от 200 мг и 10 мл дестилирана вода. При еднопроцентния разтвор разреждането е двойно на това. Еднопроцентен разтвор се използва за външни промивки на гнойни рани. За офталмологични цели са приложими разтвори с концентрация от 2 до 5%. В урологията за промивки се използват едно- и двупроцентен разтвор; тази концентрация е подходяща и при промивки на възпалено гърло.

Коларгол с адреналин

Двата компонента се използват в различни капки, като капките с коларгол имат антисептичен и противовъзпалителен ефект, тези с адреналин успешно отпушват запушен нос, като намаляват отока на носната лигавица. Ако двата компонента се съчетаят, наблюдава се окисляване на адреналина и коагулация на протеиновия компонент в коларгола.

И двата вида капки са за краткотрайна употреба, особено при деца. Най-често лекуващите препоръчват приложение в рамките на 3-4 дни, когато симптомите на ринита са най-остри. Най-добре е такива капки да се поставят вечер, тъй като облекчават дишането и правят съня по-спокоен.

Странични ефекти от коларгол

В редки случаи колоидното сребро може да провокира реакции на свръхчувствителност, а прекалено честата му употреба може да стане причина за болестното отклонение аргироза, аргирия. Причината за него е натрупването на сребърните йони, които организмът не може да отделя.

Внимание: Алергия!

Ако не сте използвали капки или разтвор с колоидно сребро/коларгол, добре е предварително да направите пробата, за която стана дума по-рано. С тампон се полага малко количество от разтвора в сгъвката на лакътя и се изчаква 30 минути. Ако няма никаква реакция, използвайте продукта. Ако обаче почувствате сърбеж или мястото се зачерви, търсете друг продукт за лечението си.

Съдържа ли йод?

Някои хора считат, че капките за нос коларгол, т.н. черни капки, съдържат йод. Това е заблуда, произтичаща от специфичния цвят – напомня цвета на йодната тинктура. Трябва все пак да се уточни, че разтворът не се прави с такъв компонент.

Съхранение на коларголовите капки, годност

Не е задължително готовите капки да се държат в хладилник, но задължително трябва да са на тъмно и температурата, при която се съхраняват да не надхвърля 25 градуса. Най-подходящата опаковка за капките са кафявите стъклени шишенца. Разтворът на колоидно сребро не е траен продукт; веднъж приготвен, след седмица до 10 дни той губи лечебните си качества и не може повече да се използва и съхранява.

Противопоказания, вреди, предозиране

Освен споменатата алергична реакция използването на коларгол в превишени дози или по-дълго от препоръчаното може да има токсичен ефект с варираща симптоматика. Главното предупреждение в случая се отнася за свойството на сребърните йони да се натрупват в организма – т.н. аргирия. Малко вероятно е това да стане поради продължителна и системна употреба на прословутите черни капки за нос, но ефектът е неприятен и необратим: получава се сребристо-сивкаво или синкаво оцветяване на кожата и склерите. По-често съобщаваният страничен ефект от капките за нос е прекаленото изсушаване на носните лигавици и гърлото, възможно от превишаване на дозата.

Мнения на хората от форуми

При наличието на богат асортимент от капки за нос, включително детски/бебешки, на билкова основа или солени разтвори, прилагането на коларгол като че ли не е особено активно. Въпреки това не липсват коментари по темата, като някои от тях не отчитат особена полза, в други капките са хвалени-прехвалени като почти-панацея при хрема и зачервено гърло. Ето някои примери:

  • Light Beam от bg-mamma.com: “Ако заболяването е в самото начало, Коларголът действа противовъзпалително и може да спре започваща ангина. Това нашата  лекарка всеки път ми го казва, като ни изписва капки за носа. Лично аз съм доволна. При нас това са единствените капки, които изобщо имат някакъв ефект. Но, само съм ги капала в носа – те си се стичат и по гърлото естествено. С мазане на гърлото не бих се справила.”
  • Svetkavitsa от bg-mamma.com: “…внимавайте с концентрацията на тези капки! Една “педиатърка” предписа  Коларгол 2% на 4 месечното ми бебе. В аптеката категорично отказаха да ги приготвят, защото според фармацевта тази концентрация щяла да изгори лигавицата на толкова малко бебе. Консултирахме се с още двама педиатри, които потвърдиха, че 2% се предписват на деца над 2г., а за 4 месечно бебе се дават 0,5%, максимум 1%.”
  • Rusalka 1 от bg-mamma.com: “Коларгол са мн.добри капки,при нас помагат.Използват се за капане в носа и при трета или уголемени сливици,както и за зачервено гърло.Вярно,че цапат,но имат ефект.За мазане директно на гърлото не съм чувала.А ако си си ги приготвяш сам трябва да се изчака не 1 ден,а около 1 час,като се разклаща от време на време.”

Аналози и заместители на коларгол

Мненията на специалистите за ползата от сребърните препарати не са единни. Не са малко онези, които акцентират върху страничните ефекти на продуктите и намират негативните въздействия за по-силно изразени от ползите за здравето. Въпреки това капките коларгол все още се използват, а руската терапевтична практика се доверява и на варианта протаргол, в който сребърният дял е няколко пъти по-скромен. В същото време всяка аптека може да предложи какви ли не варианти на разтвори-дезинфектанти за промивки, капки за нос и мехлеми за гнойни. При такъв широк избор е трудно да избереш подходящия аналог или заместител, ако коларгол не е твоето решение. Тук съветът на личния лекар и фармацевт е решаващ.

Коларгол и/или сребърна вода
Готова сребърна вода може да се купи от аптеката
Готова сребърна вода може да се купи от аптеката

Нашумялата в последно време сребърна вода е разтвор на колоидно сребро, който може да се приготви и в домашни условия с устройства от рода на рекламираното “Д-р Силвър”. Ако не искате да се занимавате с подобни дейности, може да си купите готова сребърна вода от аптеката. Там едно шишенце от 100 милилитра струва 4.50-5 лв.  С това количество може например да се дезинфекцират 5 л вода за пиене и хигиенизиране на хранителни продукти. Може директно да се използва и като заместител на готовите капки за нос. Поставят се с капкомер по 2-3 капки от 30-процентната сребърна вода във всяка ноздра, 3-4 пъти на ден. Процедурата е с антисептичен и противовъзпалителен ефект. Няма странични ефекти и може да се прилага по-дълго време в сравнение с ограничения коларгол.

Сребърна вода. Цена, дозировка. Странични ефекти

Виброцил

И това са популярни капки за нос; продуктът се предлага също под формата на гел и назален спрей. Представлява комбинация от фенилефрин и диметинден малеат. Използва се при алергични ринити, запушен нос при настинка и вирусна инфекция, профилактично – при първи симптоми на простуда, при дразнене в носа и ушни възпаления.

Особеност на тези капки е, че действат съдосвиващо и именно по този начин се намалява отокът на носната лигавица и дишането се облекчава. Капките за нос за много хора са нещо безобидно, но всъщност не е така: заради това си свойство например виброцилът може да причини повишаване на кръвното налягане и това да създаде рискова ситуция, особено ако се касае за пациент хипертоник или бременна жена. По тази причина прилагането на капките има някои ограничения и вероятно в такива случаи вариантът коларгол ще е предпочетен пред виброцил.

Виброцил на гел, спрей или капки при хрема и запушен нос

Макситрол

При макситрол оздравителният ефект се постига чрез съчетанието на кортикостероид и два вида широкоспектърни антибиотици. Продуктът действа антибактериално и противовъзпалително. Под формата на капки се използва при очни възпаления, запушен нос и хрема. Капките се дозират по 1-3 в ноздра до 4 пъти дневно за максимум 4-5 дни. Проблемът се овладява бързо благодарение на сполучливата лекарствена комбинация, но не бива да се превишава продължителността на терапията основно заради наличието на кортикостероид. Поради тази причина прилагането при малки деца и особено бебета е ограничено и е обявено условие това да става само под лекарски контрол.

Макситрол или Гентазон? Капки за очи с локален антибиотик

Още капки за нос

Ако и това предложение не е подходящо за вас, консултирайте се за други варианти и изберете достатъчно надежден и безопасен за себе си или за детето си. така например може да се опита с хомеопатични капки – трябва само да си набавите Шуслерова сол №4 и да разтворите две таблетки от нея в 50 мл физиологичен разтвор. Друг вариант е да се използва клеева тинктура – спиртен извлек от прополис. Готовата тинктура при възрастни се използва и директно, като на малки памучни тампони се накапват по 1-2 капки и се поставят за няколко минути в ноздрите. Може да се направи и разтвор за деца, като прибавим 5 капки клеева тинктура към 10 мл физиологичен разтвор. Поставят се 1-2 капки три пъти дневно във всяка ноздра.

Лечебни свойства има и морската вода, затова много от най-новите продукти всъщност представляват опаковки от извлечена от океанските дълбини вода, от незамърсени с човешка дейност райони. Вършат работа и бабините рецепти с лук, сода и запарка от лайка. Разбира се, по-лесно и с по-бърз ефект е да  се лекуваме с готови капки от аптеката, но това не винаги е напълно безопасно.

Една интересна презентация за приложението на колоидното сребро за деца, бебета и възрастни:


Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

антибиотични капки за уши (с антибиотик) Тобрекс

Правилните капки за уши: как да ги изберем

Кои капки за уши са хубави и ефикасни? При отит. Отипакс – плюсове и минуси. …

Едно мнение

  1. Виолета Димова

    Вярвам в старите изпитани с времето лекарства,в това число и на коларгол.Преди много години,когато децата ми бяха малки го използвах и винаги им помагаше.Неотдавна внучката ми се разболя , използвахме други лекарства против хремата и течащия нос но без резултат.Когато започнахме да слагаме коларгол, всичко отмина бързо,въпреки че дъщеря ми беше предубедена.Тя също после призна тяхното положително въздействие.Аз съм за лечение с коларгол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *