Защо губя тегло? Старческо отслабване,
Загуба на тегло Когато наглед е без причина. Отслабване от нерви

Загуба на тегло. Отслабване от нерви, старческо отслабване и др. причини

Защо губя тегло? Старческо отслабване, отслабване от нерви и други притеснителни причини за загуба на тегло. Когато наглед е без причина.

Нека да започнем с това, за което ни питат:

Старческо отслабване

Когато възрастен човек отслабне без причина, това винаги е подозрително. Дори ако е бил затлъстял и е отслабнал, тогава е твърде рано да се радваме. Трябва да разберем защо това се случва. Дори ако загубата на тегло е планирана и целенасочена, все пак трябва да търсите отговора този въпрос много внимателно.

Какво да направя веднага?

Трябва незабавно да започнете да записвате теглото. Така че спадът да може да се види в няколко измерения. Лекарите може да не ви повярват на думата. Това е нормално, защото повечето хора лъжат за теглото си. Те лъжат както за наддаване на тегло, така и за отслабване. По-добре ще е, ако има лист хартия, на който ще бъдат написани няколко дати и съответното тегло.

Измерете рамото си. Буквално със сантиметрова лента измерете обиколката на ръката в средата на разстоянието между раменната и лакътната става. Ако обиколката е по-малка от 22 см при жена и по-малка от 23 см при мъж, това изглежда като липса на хранене.

Апетит

Необходимо е да разпитате възрастния човек подробно за неговия апетит и хранителни навици. Колко бързо се засища, какво предпочита да яде, броя на храненията, количеството на една порция храна, закуските през деня и всичко това. По-добре е да го запишете.

Лекарят ще направи преглед

Най-вероятно лекарят ще търси причини за отслабване. Лекарят ще назначи куп лабораторни изследвания и евентуално рентгенова снимка на гръдния кош или корема. Такъв преглед не винаги е полезен, но е прост и може да се направи във всяка клиника.

Често при такъв преглед не се открива нищо. Ако не намерят нищо, най-вероятно ще бъдете изпратени за томограма на гръдния кош или корема. Това е дълго, скъпо и не винаги такава мисъл ще посети лекуващия лекар. Това е преглед по избор, но така понякога се откриват злокачествени новообразувания.

Ако старецът се оплаква, че бързо яде или че “храната не пасва”, тогава ще направят гастроскопия.

Колоноскопия при отслабване на възрастни хора обикновено не се прави, тъй като от рака на дебелото черво се отслабва много късно.zaguba-na-teglo-04

Как да напълнеем

Необходимо е възрастният човек да изразходва по-малко калории, отколкото получава.

“Фигурин

Изчисляване на дневното съдържание на калории в килокалории за възрастни хора

  • За жени: 354,1 – (6,91 * възрастта в години) + коефициент * (9,36 * тегло в килограми + 726 * височина в метри).
  • За мъже: 661,8 – (9,53 * възраст в години) + коефициент * (15,91 * тегло в килограми + 539,6 * височина в метри).

Коефициентът е необходим за коригиране на нивото на физическа активност:

  1. заседнал начин на живот – 1,0
  2. ниска активност – 1,12
  3. активни хора – 1,27
  4. много активен – 1,45
Протеин

Това е много важно и много трудно. За мъже и жени над 50 години дневната нужда от протеин е 0,8 g/kg телесно тегло. Това е повече, отколкото изглежда. Необходимо е да добавите още 10-40 г протеин към обичайната си храна.

Премахнете ограниченията

Нека старите да ядат каквото си искат. Когато бяха проведени проучвания, се оказа, че 75% от възрастните хора, които губят тегло, са ограничени по някакъв начин. Роднините специално им забраняват нещо.

Дори и при диабет при отслабващи възрастни хора, лекарите често препоръчват да се контролира кръвната захар и да се избере правилното лечение, но в същото време им е позволено да ядат всичко, включително сладкиши.

Помощ

Много възрастни хора се нуждаят от помощ не само при пазаруване на хранителни стоки или приготвяне на храна, но буквално от помощ при хранене. Нарежете нещо на малки парченца, сервирайте чаша, хранете от лъжица. Това е работа като всяка работа. И е трудно. Ако някой храни стареца ви, уверете се, че го прави. Защото средно за такова хранене са необходими 30 – 40 минути. Не всеки асистент има търпението да нахрани палава баба. От това тази баба може да отслабва.

Хранете старите хора с каквото им харесва.

Увеличете енергийната плътност на храната. За да добавите протеин (а това е ужасно трудно), освен месо, добавете мляко на прах, суроватъчен протеин (това е спортно хранене), яйца, извара, соево сирене към храната си.

Залейте още добро растително масло зеленчуците, макароните или това, което слагате в тигана. Това увеличава приема на калории.

Добавете следобедни закуски между основните хранения.

Давайте на възрастните хора мултивитаминови комплекси с микроелементи. На тази възраст витамините се предписват много по-смело, отколкото при младите хора.

Давайте на старите течна храна като на някакво злоядо бебе.

Не забравяйте да обсъдите всичко това с Вашия лекар. За всеки проблем на всеки старец има лекарства, които повишават апетита. Попитайте своя лекар за тях.

Отслабване от нерви

Емоционалното състояние може да повлияе на цялостното ви здраве. Стресовите ситуации могат да доведат до неизправност на отделните органи и системи. Стресът е отговор на физическо пренапрежение, психологически натиск и т. н. Той може да увеличи тревожността и да доведе до загуба на апетит и загуба на тегло.

Причини и последици от загуба на тегло поради стрес

Вероятността да отслабнете под стрес е по-висока от наддаването на килограми. Това се дължи на факта, че в кръвта се отделя значително количество кортизол, адреналин и норадреналин. Това са хормоните, които са отговорни за нашите емоции, както и за функционирането на нервната система, мозъка и метаболизма.zaguba-na-teglo-03

Дайте мнение и Вие тук!

Неправилното хранене се отразява негативно не само на храносмилателните органи, но може да причини срив, сънливост, менструални нарушения при жените, косопад, влошаване на състоянието на кожата и ноктите, нарушения в опорно-двигателния апарат.

Как да се върнем към нормалното

Можете да се справите със стреса и да се върнете към нормалното телесно тегло сами, ако няма други опасни състояния, стоящи в основата на загубата на тегло. За да направите това, трябва да се придържате към следните препоръки.

  • Осигурете си подходяща почивка и сън. Лягайте си по-рано, опитайте се да помислите за нещо приятно преди лягане или медитирайте, оставете си няколко минути сутрин, за да се излежавате малко в леглото. Ако не можете да заспивате от само себе си, трябва да се консултирате със специалист. Той може да предпише успокоителни.
  • Откажете се (поне временно) от кофеина. Това вещество е в състояние да повиши нивото на кортизола, което и без това вече е повишено.
  • Яжте пълноценно. Диетата трябва да бъде балансирана, не пропускайте храненията поради заетост на работа или нежелание да се храните. Яжте плодове, зеленчуци, достатъчно протеини, риба, млечни продукти, ядки.
  • Ходете повече. Разходките на открито са полезни както за физическото здраве, така и за настроението ви.
  • Намерете хоби за себе си. Любимо занимание може да бъде всичко: бродиране, четене на книги, дори гледане на телевизионни предавания. Основното е, че тази дейност отвлича вниманието от ненужните притеснения и носи радост.
  • Оставете време за забавление. Сред работното ежедневие е толкова важно да се намери остров на спокойствие! Отидете на концерт на любимата си група, посетете спа център, срещнете се с приятели.
Кога имате нужда от специализирана помощ

Постоянният стрес и бързата загуба на тегло не са норма. Не можете без помощта на специалист. Той ще постави диагноза и, ако е необходимо, ще предпише лечение. Често на пациентите се препоръчват билкови успокоителни.

Нека сега да обобщим: Теглото на всеки човек варира в зависимост от качеството и количеството на консумираната храна, физическо натоварване и хормоналните нива.

Въпреки че отслабването с няколко килограма е полезно за хора с наднормено тегло, неочакваната и необяснима загуба на тегло може да е сигнал за сериозно заболяване, затова е важно да се открие причината.

Необичайната загуба на тегло най-често се дължи на строга диета, невъзможност за хранене (например след операция или по време на тежко заболяване) или хранително разстройство.

Съществуват и други не така очевидни причини, когато са необходими изследвания, за да се изключи непоносимост към храна или сериозно заболяване като пептична язва, ентероколит или синдром на раздразненото дебело черво. Депресията и тревожните разстройства също са често срещана причина за този проблем.

Още информация и източници на английски: Нормално ли е старческото отслабване? * Може ли да се отслабва от нерви или само се пълнее от тях?

ПРОФИЛАКТИКА на загуба на тегло.

Ако бързо смъквате килограми, се уверете, че хранителният ви режим се основава на здраво-словно, добре балансирано меню. Яжте често и по малко апетитни на вид порции. Подпомагайте храносмилането, като не бързате и дъвчете добре. Не пропускайте хранения и предварително планирайте менюто си за деня.

Например ако нямате условия за същински обяд, си пригответе от къщи питателна храна. Свикнете винаги да закусвате добре. Приемайте добавки от мултивитамини и минерали, конто осигуряват вещества като витамин В и цинк, спомагащи за добрия апетит.

ЛЕЧЕНИЕ. Общи мерки:
  • Увеличете теглото си до нормалните за вашата височина и конструкция нива
  • Избирайте по-калорични храни, например въглехидрати (хляб и макаронени изделия) и мононенаситени мазнини (зехтин). Течните хранителни добавки между храненията са също от полза.
  • Правете всекидневно както аеробни, така и силови физически упражнения, съобразени със собствените ви способности. Някои хора отслабват, защото тренират твърде интензивно, а част от тях дори се пристрастяват към физическите натоварвания, затова не прекалявайте.
  • Старайте се да се излагате на слънце. Неговите лъчи стимулират производството на витамин В, който укрепва костите. Това е важно, защото, ако слабеете поради недобър хранителен режим, калцият от костите се използва за поддържане на други жизненоважни функции. И все пак не се увличайте със слънчевите бани и нанасяйте защитен крем върху кожата. Ако излагането на слънце е проблем, се консултирайте с лекар дали да не приемате допълнително витамин D.
Непоносимост към храна:

Тя възпрепятства правилното усвояване на хранителните вещества и може да доведе до загубата на тегло. Симптомите за такава непоносимост се проявяват в рамките на минута, часове или дори дни след консумирането на определена храна и включват астма, екзема, мигрена, артрит, депресия, диария, задържане на течности, силно желание за определени храни и повтаряща се коремна болка.При подозрения за подобно състояние е необходима консултацията с лекар или диетолог, за да преодолеете проблема и да се храните пълноценно.

Емоционални причини:

При тревога или де-пресия човек пренебрегва здравето си и като резултат отслабва. Това е валидно особено за хора в напреднала възраст или такива, конто живеят сами.

Важно е да установите причината за тревожното разстройство или депресията, да откриете и използвате стратегии за справяне със стреса и при необходимост да се консултирате със специалист.

Следните мерки също могат да помогнат:
  1. Използвайте лавандулово масло заради успокояващите му свойства. Когато се къпете във ваната, добавете 3-4 капки във водата. Сложете няколко капки върху носна кърпа, за да вдишвате изпаренията в моменти на стрес.
  2. Помолете приятел да ви направи масаж, като използва 2 супени лъжици бадемово масло с по 2 капки лавандулово, гераниево и сандалово масло и 1 капка масло от иланг-иланг.
  3. Опитайте упражнения за отпускане и медитация. Заниманията с йога също намаляват стреса; и 10 минути дневно са достатъчни да се научите да релаксирате. Присъединете се към група или се упражнявайте вкъщи.
  4. Когато се чувствате особено напрегнати, пийте по чаша билков чай. За целта изберете бял равнец, розмарин, коприва или канела.
  5. Опитайте да вземате подходяща цветна есенция, например от маслина, ако сте физически и емоционално изтощени поради стрес.
АКУПРЕСУРА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА

Редовните сеанси с акупресура понякога помагат при загубата на тегло вследствие на емоционални проблеми. Помолете приятел поне веднъж седмично да прави следното:zaguba-na-teglo-02

  1. Като прилагате съвсем лек натиск, придвижете дланта си по точка СЗ 12, на 4 пръста над пъпа. Междувременно с палеца на другата ръка натискайте леко точката ПС 6, разположена от вътрешната страна на ръката на 2 пръста над свивката на китката. Обработвайте всяка страна на тялото по 2 минути.
  2. Като използвате същи-те техники като в стъпка 1, приложете натиск едновременно върху две точки: СЗ 14, на 8 пръста над пъпа, и ПС 7, от външния край на свивката на китката, от страната на кутрето.
КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
  • Нежеланата загуба на тегло продължава 4 седмици или по-дълго.
  • Имате и други необясними симптоми.
  • Теглото ви е с повече от 10% под идеалното за вас телесно тегло.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Включването на добавки, съдържащи ключови съставки, може да осигури вътрешна подкрепа за здравето на кожата

Отключване на блясъка: Най-добрите съставки в добавките за красива кожа

В стремежа си към сияйна, млада кожа, много хора се обръщат към продуктите и процедурите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *