сода бикарбонат

Сода бикарбонат пази бъбреците

Всекидневното приемане на сода бикарбонат значително забавя развитието на бъбречната недостатъчност, твърди в изследване британски екип, ръководен от д-р Магди Якуб от Кралската лондонска болница.

Лекарите отдавна подозират, че кулинарната добавка помага при хронична бъбречна болест, но досега не беше правено подобно проучване.

Британското изследване е първото контролирано изпитание в клинична среда.

Специалистите изследвали 134 пациенти с напреднала хронична бъбречна болест и метаболитна ацидоза.

Всеки ден те приемали малко количество натриев бикарбонат под формата на таблетки, като продължавали да провеждат обичайното си лечение.

Ето какво сочат резултатите година по-късно: бъбречната им функция е отслабнала, но значително по-бавно, отколкото у пациентите, които не пиели сода бикарбонат.

На практика намаляването й е такова, каквото настъпва поради нормални възрастови изменения.

Содата за хляб предотвратява възпалението на бъбреците – заявява проф. Якуб. – Обикновеното и евтино лечебно средство предизвиква химична реакция.

В България е прието да се пие содата с лъжичка, когато те подгонят киселините. Но има, разбира се, и по-цивилизовани начини, както стана дума по-горе. У нас се разпространява хубава сода на производителя “Никсен”, която е предназначена специално за пиене и е на таблетки.

Дайте мнение и Вие тук!

Те са по 30 в кутийка като в тези за дъвките по супермаркетите, плътно са затворени, за да не се овлажняват. Към днешна дата цената на една такава кутийка е лев и трийсет и може да се поръча дори директно от интернет, като ще трябва да платите отделно доставката, много ясно.

Споделете и вие, ако знаете други марки сода на таблетки или препоръчвате някакъв вид сода.

Демир бозан за безсъние

Подробен материал имаме ТУК!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

как се пие сода при гастрит?

Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва

Киселинността определя вида на заболяването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *