Д-р Николай КОСТОВ, гастроентеролог: НЕ СЕ НАВЕЖДАЙТЕ СЛЕД ЯДЕНЕ

Без сода за хляб при киселини в стомаха, казва гастроентеролог. Д-р Николай Костов е началник отделение с хематологичен сектор към Пета МБАЛ -София.

Има две специалности – вътрешни болести и гастроентерология. Работил е по разпределение в Окръжна болница -Силистра, а в Пета МБАЛ е от 1987 г. Има много специализации у нас и в чужбина.

Световният медицински опит показва, че поне един от трима човека страда от стомашни киселини веднъж месечно. Така че ако ви мъчат парене и болка зад гръдната кост, знайте, че не сте единствени, успокоява д-р Николай Костов.

Всъщност това неприятно чувство се появява поради надигане към хранопровода на стомашни ензими и киселини от стомаха, където те се намират по принцип и участват в процеса на храносмилане. Това състояние се предотвратява от долния езофагиален сфинктер (свивачен мускул) и от спираловидното съкращение на мускулите на хранопровода.

Ако обаче действието на мускулите е некоординирано, налице е хиатусна херния (така се нарича отворът, през който част от стомаха навлиза в гръдната клетка) или стомахът е твърде пълен с храна, човек започва да усеща, че към гърлото му се връща киселина.

Паренето идва половин час след хранене

Главен симптом на това болестно състояние е чувството за парене зад гръдната кост, което може да се разпространи и да стигне до гърлото. То се появява 30 минути до 1 час след хранене и може да се предизвика от физическо натоварване, навеждане или лягане за почивка.

Често този пристъп е причинен от мазни и пържени храни, шоколад, плодови сокове, алкохол, кафе и др. Може да има и по-тежки симптоми – отслабване на тегло, повръщане, кървене, водещо до анемия, остра болка, трудно преглъщане на храната. Те налагат медицинско изследване за изключване на възможността от язва или рак.

Промените, които възникват в хранопровода, се изразяват в ерозии, при което лигавицата на хранопровода е възпалена, а нейната цялост е частично нарушена. Причина за измененията е хроничният кисел рефлукс. Той създава предпоставки за увреждане на нормалната лигавица на хранопровода и замяната и с подобна на стомашната. Това състояние е известно в медицинската литература като синдром на Барет и се смята за предраково.

Дайте мнение и Вие тук!

Лекарствата се гълтат с много вода

Някои медикаменти също могат да предизвикат рефлукс. Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, доксациклин (тетрациклинов антибиотик), калиев хлорид и др. водят до болезнени ерозии, ако временно се задържат в хранопровода. Затова трябва да се преглъщат с по-голямо количество вода.

Златният стандарт за диагностициране на рефлуксния езофагит е горното ендоскопско изследване /със сонда през устата/. Основният метод за лечение на стомашните киселини и тези в хранопровода е начинът на живот и спазването на правилна диета.

Содата за хляб е вредна

Много хора смятат, че паренето и болката се премахват с лъжичка сода за хляб. Това действително е така, содата бързо неутрализира високата киселинност, но в края на краищата вреди на стомаха, защото след “потушаването на пожара” се подават сигнали към него и следва производството на още киселина, заключава докторът.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

как се пие сода при гастрит?

Как правилно да пием сода при гастрит, за да не се превърне в язва

Киселинността определя вида на заболяването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *