Как се ползва Тебокан и за какво?
Цена на Тебокан и откъде се взема? Мнения.

Тебокан форте или Селеногин? Цена, мнения, заместители

Как се ползва Тебокан и за какво? При загуба на памет, шум в ушите, световъртеж и др. Цена и откъде се взема? Мнения. Заместители. Селеногин, Ентан, Цитизин, Акутил, Сомазина, Вертигохил, Мементо

Тебокан и Селеногин са препарати на основата на гинко билоба, предназначени за мозъка и паметта.

Гинко билоба е мощен природен стимулатор на умствения потенциал, вниманието и паметта. Приемането му намалява риска от инфаркти и инсулти, ликвидира последствията от прекаран инсулт, подобрява зрението, нормализира кр. налягане, забавя процесите на старее на мозъка, облекчава депресия.

Погледната по-детайлно, екстрактът от дървото Ginkgo biloba има съдоразширяващо действие. Препятства слепването на тромбоцитите, окислението на липидите и формирането на свободни радикали. Има изразено противоотечно действие в мозъчните и периферните тъкани.

Tebokan-01
Най-сигурният и изпитан патентован екстракт от гинко е този в Тебокан

Дървото е родом от Азия, употребява се в китайската медицина от 5000 години. Днес се експлоатира на пълна пара от модерната фармация. На негова основа се произвеждат стотици лекарства и добавки. Производителите се надпреварват да изпъкнат, предлагайки чисти екстракти от растения, отгледани без изкуствени торове.

Един по-общ преглед на аптечния ни пазар сочи богат избор на препарати с различно съдържание на екстракт и в различна форма (таблица).

Ginkgo extract (GB) в добавки и лекарства
Име, производител, формаСъдържание на GB, цена и брой в опаковка
GB, Биотика, тинктура540 мг, 34.30 лв за 100 мл
GB, USA Laboratories, капсула500 мг, 17.80 лв за 30 бр.
GB Макс Цветита Хербал, течен450 мг сух, 28 лв за 33 дози
GB Екстракт, Viridian Nutrition, капсула360 мг сух, 39.70 лв за 60 бр.
GB Органичен, Фуши, капсула340 мг сух, 27.10 лв за 60 бр.
GB, Биохерба, тинктура250 мг, 6.00 лв за 50 мл
GB натурал, Soria Natural, капки120 мг лиофилизиран, 27.45 лв за 50 мл
Натуралико, Naturalico, капсула120 мг сух, 22.00 лв за 60 бр.
GB веге, Островит, капсула120 мг сух, 27.45 лв за 120 бр.
GB, Пюрвитал, капсула100 мг, 19.90 лв за 50 бр.
GB, Зеин Фарма, капсула100 мг, 33.20 лв за 120 бр.
GB Екстракт, Solgar, капсула90 мг сух, 65.46 лв за 60 бр.
GB Екстракт, Джеймисън, таблетка80 мг сух, 37.50 лв за 90 бр.
GB, Биотех, таблетка80 мг пресен, 26.00 лв за 50 бр.
GB Екстракт, Суонсън, капсула60 мг сух, 11.80 лв за 30 бр.
GB Екстракт, Биохерба, капсула60 мг сух, 11.50 лв за 60 бр.
GB Плюс, Рамкофарм, капсула40 мг сух + витамини, 11.40 лв за 50 бр.
GB Плюс, GNC, капсула50 мг сух + билки, 44.90 лв за 100 бр.
Гемоекстракт, Plant Extrakt, течен5 мг пресен, 32 лв за 50 дози
GB Плюс, Life Nutrition, теченнепосочен, 25 лв за 20 дози
Физалис, KeyPharm, теченалкохолен екстракт, 16.70 лв за 100 дози

Селеногин или Тебокан?

Tebokan® е моно препарат, а Selenogin®  е комбиниран. Тебокан съдържа единствено стандартизиран екстракт от Ginkgo biloba, а в Селеногин този екстракт е съчетан със селен и витамини В5 и В7.

По отношение на съдовете, мозъка и кръвообращението показанията са еднакви и за двата препарата. Но заради добавянето на мощна доза селен и В-витамини, Селеногин допълнително допринася за имунната с-ма, щитов. жлеза и психичната функция.

Tebokan-02
И двата препарата се отразяват върху действието на мозъка

По отношение на дозирането, с Тебокан е възможно да се прояви по-голяма гъвкавост. Селеногин съдържа сравнително ниска доза екстрахирано гинко билоба – 91.2 мг. Тебокан се прави в три количества – по 80, 120 и 240 мг.

Как да изберем: Селеногин или Тебокан? Всеки от препаратите има своите преимущества, никой не е еднозначно по-добър или по-лош от другия. При избора специалистът се води единствено от конкретното състояние и нуждите на пациента.

Какво лекува Тебокан и прием?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Тебокан повлиява циркулацията на кръв, като по този начин изпъква като лекарство против симптоми на деменция, за лечение на периферното кръвообращение при стесняване II стадий, случаи на виене на свят и шум в ушите, провокирани от възрастта или изменение на съдовете. Подкрепя мозъчната циркулация, с което подобрява познавателните способности.

При шум в ушите

Шумене в ушите, световъртеж и нарушаване на равновесието са чести симптоми за заболявания на ухото и на централната нервна с-ма. В ред изследвания е доказана високата ефективност на екстракта от гинко билоба за лечение на нарушението.

Според обзор в A. von Boetticher от 2011 г. работещата доза е 120 – 160 мг стандартизиран екстракт на денонощие при пациенти с:

 1. първични жалби от шум в ушите;
 2. с вторично възникнал шум в ушите поради възрастово-зависими съдови когнитивни нарушения.

За първичен тинитус: след 12-седмично лечение с доза от 160 мг/ ден се наблюдава достоверно снижение на интензивността на тинитуса, установено с аудиография.

За вторичен тинитус: след 6-месечно лечение с доза от 240 мг/ ден се наблюдава достоверно подобрение по 10-степенната скала за интензивност на шум в ушите. Лечението води до подобрение възрастни пациенти над 65 г., с когнитивни нарушения от съдов, невродегенеративен и смесен характер, при които тинитус е вторичен симптом.

Според производителя, Тебокан се използва за подпомагащо лечение на тинитус и се приема по следната схема:

 • 2 Х 1 таблетка от 80 мг;
 • 1 – 2 Х 1 т. от 120 мг;
 • 1 Х 1 таблетка от 240 мг.

Таблетките Тебокан Макс от 240 мг се изписват само при специални случаи, по преценка на терапевта.

Таблетките се поглъщат цели без дъвчене и раздробяване. Минимален срок на прием 8 седмици, за 12 седмици е нужно да се отбележи положителна динамика. В противен случай се отнесете към лекаря си.

Видео: промо клип за Тебокан при шум в ушите.

При световъртеж

В рамките на плацебо-контролирано изследване в Германия от 1998 г. фитотерапията с гинко билоба демонстрира положителен ефект при пациенти със световъртеж поради изменения в ЦНС и нистагъм с исхемична етиология. Полски лекари успешно ползват екстрахирано гинко билоба при физическа вестибуларна рехабилитация на пациенти със заболявания на вътрешното ухо, проявяващи се със световъртеж (2002 г.).

Цитираните и други изследвания установяват, че екстрахирано гинко билоба в доза от 240 мг на ден демонстрира еднаква ефективност в купирането на световъртежа с бетахистин (32 мг/ ден)– основен химически препарат при такъв синдром. Резултат се постига след 12 седмици прием. Общото клинично впечателние за резултата е „значително подобрение“ при 70-79% от пациентите. При това гинко билоба дава по-малко негативни ефекти в сравнение в бетахистин.

Според указанията на производителя, Тебокан е основен препарат за лечение на световъртеж. Показан е прием схемата за шум в ушите, а именно: 2 Х 80 мг или 1-2 Х 120 мг или 1 Х 240 мг, според тежестта на симптоматиката.

При загуба на памет

Тебокан се ползва за симптоматична терапия при деменция – загуба на умствен капацитет поради органични изменения в мозъка.

В този случай таблетките от 80 мг не са достатъчни. Приема се:

 • Тебокан Форте 120 мг по схемата: 2 Х 1 таблетка или
 • Тебокан Макс 240 мг по схемата: 1 Х 1 таблетка.

И тук високата доза се изписва при специфични случаи.

мнения, отзиви, коментари, форум

Таблетките на два приема се изпиват в разстояние на 10-12 часа една от друга.

Видео: промо клип за прилагането на Тебокан при загуба на памет и концентрация.

За мозъчно кръвообращение

След системно изследване в клиника Мейо САЩ на екстракта от гинко билоба е дадено ниво В (за качествени научни доказателства) в терапията на хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение. Визират се случаи, когато тази недостатъчност се проявява с дефицит на внимание, повишена уморяемост, главоболия и виене на свят.

Препоръчва се доза до 160 мг на ден, разделена на 3 приема, с продължителност на терапията до 12 седмици. Минималната доза на Тебокан е 80 мг, затова специалистът може да я предпише или 2 Х 1 или 3 Х 1 таблетка.

При запушени артерии

Тебокан е показан при запушване на артерии от периферната мрежа. Лекарството се приема с цел да се увеличи възможността за ходене без болка. При такава цел дозата е:

 • 1 – 2 Х 1 т. от 120 мг или
 • 1 Х 1 таблетка от 240 мг.
Видове Тебокан, цена и откъде се взема?

Тебокан се продава в аптечната мрежа. Препаратът е категоризиран като лекарство, за което не е нужна рецепта.

Тебокан се прави в три разновидности, в които екстрактът е дозиран от 80 до 240 мг. Това са:

 1. Тебокан – в неговите таблетки екстрактът е по 80 мг. Кутийката струва 45.38 лв за 60 бр.;
 2. Тебокан Форте – в тези таблетки е сложен по 120 мг екстракт. Опаковката е на цена от 31.86 лв за 30 бр.;
 3. Тебокан Макс е най-силната разновидност – таблетките са по 240 мг. Кутията е с цена от 62 лв за 30 бр.
Мнения за Тебокан форте и др.

В българските форуми има достатъчно положителни мнения за Тебокан. Посочва се като супер средство при шумове в ушите, като ефикасно решение при запушени артерии и вестибуларен апарат.

 • Плюс: Пациентите са доволни, че средството е изцяло растително, безопасно и с минимум негативи.
 • Като минус се коментира високата цена. Една таблетка от 80 мг струва 75 ст., а тези от 120 мг и 240 мг са съответно 1.06 лв и 2.06 лв, като в малко случаи е достатъчен приемът на 1 таблетка за ден.

Вижте още мнения и оставете и вие своя отзив ТУК, за да се види от повече хора в нашия форум за коментари!

Противопоказания и странични ефекти
Tebokan-03
Тебокан в три концентрации на нашия пазар

Няма официални данни за негативни ефекти при лечение с екстракт на гинко билоба. Следващите явления са описани на база единични оплаквания, постъпили от пациенти и специалисти:

 • Алергична реакция до степен на шок при използване на Тебокан от пациенти с непоносимост към екстракта. Допуска се възможността да се появят обрив, зачервяване, събрене;
 • Вътрешен кръвоизлив при съчетаване на Тебокан с препарати против съсирване, вит. С и нестероидни препарати против ревматизъм;
 • Леки стомашни смущения, болки в главата и замайване или засилване на световъртежа.

Производителят предупреждава при негативни прояви или влошаване на симптоматиката лекарството незабавно да се спре.

Дайте мнение и Вие тук!

Производителят не описва противопоказания на Тебокан, но има официални данни за противопоказания на гинко билоба. Те сочат, че екстрактът трябва да се приема с внимание при:

 • Патологии на стомах и черва;
 • Повишена предразположеност към алергии;
 • предразположеност към кръвоизливи;
 • След зачеване и при лактация;
 • Детска възраст до 12 г. Според производителя на Тебокан – 18 г.

Заместители на Тебокан

На международния фармацевтичен пазар има стотина препарата, приготвени от листата на гинко билоба. Те представляват лекарствени форми, хранителни добавки, витаминни комплекси, чайове, гелове, мехлеми и др.

Ключов детайл: листата на гинко билоба съдържат нужните ни за лечение биологично активни съставни, но и опасни компоненти – токсичните гинколови киселини (приемът на такива над нормата причинява невронна смърт и др. сериозни негативи).

Не всички препарати на пазара съдържат минимално допустими концентрации на тези токсични киселини. Принципно лекарствата са по-строго контролирани от добавките.

Аналози: Мемоплант, Танакан

Най-изучен и безопасен е стандартизирания екстракт EGb761, който се влага в безрецептурните лекарства Тебокан, Мемоплант, Танакан.

В този смисъл точни аналози на Тебокан са лекарствата Мемоплант и Танакан. Разликата е в количеството екстракт, вложен в таблетка.

 • В Мемоплант има по 40 мг екстракт EGb761 в 1 табл., като 20 бройки струват 16.44 лв;
 • В Танакан има по 40 мг екстракт EGb761 в 1 табл., като 30 бройки струват 10.51 лв;
 • В Танакан солуцио има по 40 мг на 1 мл, като шишенце с 30 мл струва 11.29 лв.

Танакат се произвежда повече от 40 г. Лекарствените свойства на екстракта EGb761 са отлично изучени, с доказана ефективност и безопасност.

Популярен маркетингов похват е да се пренася информацията за едно лекарство или добавка върху всички други, произведени от същата суровина. Но не винаги технологията на производство и очистване на тази суровина си приличат. Затова има доказване на качество и патенти.

Tebokan-04
Производителите винаги афишират ползването на EGb761

Патентованият екстракт EGb761 е резултат от 27-степенен процес на екстрахиране на всички компоненти от листата на гинко билоба, последващо изчистване от баластни компоненти и токсини, концентриране на активните компоненти. Това прави EGb761 уникално по ефикасно и безопасност лекарство.

Селеногин

Selenogin® не съдържа визираният по-горе екстракт, а друг, също патентован – QIS2X®. Това е формула на стандартизиран екстракт от листата на растението с пантотенова к-на.

Няма публикувани сравнения между екстрактите EGb761 и QIS2X, затова не сме в състояние да посочим кой от тях е по-добър.

В интернет QIS2X се представя като уникална формула за насочване на кръв към мозъка и крайниците, на процесите на паметта, способността за концентриране и поддържане на работоспособността на ума.

Съчетанието на GB със селен, биотин и пантотенова к-на дава допълнителни ефекти като нормализиране на функционирането на психическата сфера, нервната и имунната с-ма, редукция на усещането за умора и слабост. Предотвратява окислителен стрес.

Иначе Селеногин има същата употреба като Тебокан в сферата на кръвообращението и мозъка. Изписва се при шумене в ушите, вертиго, деменция и стрес.

Дневната доза на Селеногин е 1 таблетка, която подава 90 мг екстракт от GB, 1.2 мг пантотенова к-на, 10 мг биотин и 100 мкг селен. Дозата на селена е почти двойна на нужното за деня, но витамините покриват по 20% от нуждите на човека.

Цена: 36.30 лв за 60 бройки.

Още по темата ТУК: Кога да приемам Селеногин? Мнения, противопоказания, странични ефекти. Колко време се пие. Цена. При високо кръвно.

Ентан

Ентан на Борола се предлага в две опаковки – по 30 и 50 капсули. За разлика от дотук разгледаните препарати, този е хр. добавка, а не лекарство. Класифицират го в раздела за разширени вени. Допълнително подпомага вестиб. апарат и очите, кръвообращението като цяло, паметта и вниманието.

Какво има в Ентан: 120 мг екстрахирана гинко билоба и 240 мг проантоцианидин. Проантоцианидин е антиоксидален флавоноид, който стабилизира изработката на колаген и еластин в тялото. Тези два важни белтъка участват в образуването на съедин. тъкан, която поддържа органите, ставите, мускулите и съдовете в добро състояние. Включването му в състава на Ентан доста изменя насоката на приложение, макар че 120 мг екстрахирана GB е достатъчна за терапия на основните мозъчни показания.

Препаратът е български, струва 18.50 лв за 30 бройки.

Цитизин

Цитизин на таблетки и сироп подава на тялото естественият за него цитиколин. Това съединение е налично във всяка клетка, допринася за тяхното правилно функциониране, вкл. на мозъчните клетки. Добавянето на цитиколин активизира мозъчните процеси, което се отразява на всички мозъчни функции.

По отношение на мозъка като действие Цитизин е заместител на Тебокан, но извън тази сфера препаратите не си приличат. Цитизин не повлиява кръвообращението и съдовете, което е основно свойство на Тебокан.

Акутил

Акутил е добавка от раздела за памет, нервна с-ма и сън. Представлява комбинация от естествени компоненти за подкрепа на невроните – омега-3, DHA, витамини, фосфатидилсерин и гинко. Този екстракт не е водеща съставка, той е едва 60 мг.

Добавката няма мощна лечебна стойност. Тя е предназначена за поддържане на мозъчната функция и за забавяне на възрастовите процеси. При нужда от терапия за предпочитане е Тебокан.

Сомазина
Tebokan-05
Отделна група лекарства за мозъчната функция, нарушена поради лошо снабдяване с кръв

Солуцио, саше и ампули с активна съставка ситиколин в концентрация 100 мг на 1 мл. Ситиколин подобрява функционирането на невроните и предаването на импулси между тях. Той стабилизира клетъчните мембрани.

Със Сомазина се лекува мозъчен оток след травми и инциденти. Лекарството е показано след инсулт с неврологични последици и при съдови и дегенеративни мозъчни патологии, които водят до проблеми с мозъчната функция.

Сомазина не е заместител на Тебокан. Лекарството се изписва при специфични случаи и за много по-тежки състояния.

Още ТУК: Цитизин или Сомазина? Медикаменти за памет и за отказване на цигарите. Колко време се пие? Странични ефекти и заместители. Билкови хапчета.

Вертигохил

Хомеопатичен препарат, който се явява аналогичен на Тебокан в частта световъртеж и вестибуларни нарушения. Изписва се при световъртеж от всички разновидности и причини.

Погледнете и ТУК: Мнения за Вертигохил и Дименхидринат. Коментари. Как действа при световъртеж? Странични ефекти и колко време се пие? Сравнение с Бетасерк.

Мементо

Още един препарат с цитиколин, аналогичен на Цитизин и проявяващ същата лечебна активност. Води се добавка за памет, внимание и енергия.

Още информация и източници на английски: Гинко билоба, съдържаща се в Тебокан: Ползи за здравето, употреба и рискове; * Таблетките Тебокан Форте. Прием и ползи. Употреба, цена, странични ефекти.

Бетасерк

Съдържа бетахистинов дихидрохлорид. Доближава се до Тебокан само в частта световъртеж и шумене поради патологии в ухото. С препаратът се лекува Мениер, замайване, тинитус и снижаване (и пълна загуба) на слуха. Той има много висока ефективност и е лекарство от първа линия в терапията на посочените болести.

Вижте и ТОВА: Мнения за Бетасерк 16 и 24. Колко време се пие? Странични ефекти. Заместител: Вертигохил.

Видео: ефектите на гинко билоба не се заключават само с мозъка. Още приложения (на руски).

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки

Цитизин и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение на зависимости

Какво представлява Цитизин на сироп и таблетки и други медикаменти за отказване на цигарите. Лечение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *