Стресът предизвиква болки в гърба и артрит

Мускулно скелетните болки в гърба са друга широко разпространена проява на болковия симптом в ежедневието. Погрешното наименование артритни болки, заради заболяването артрит, само в отделни случаи може да е причина за тях.

Мускулно-скелетните болки и болките в гърба се появяват в мускулите, ставите и костите и могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния, някои от които са сериозни, а други са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси с напредването на възрастта. Преди всичко е нужно да бъдат уточнени някои понятия. Артритът е остро или хронично възпалително заболяване на ставите.

По принцип класическите признаци на възпалението са оток, болка, зачервяване, повишена температура (локално или общо) и нарушаване на функциите, които при артрита са налице в една или друга степен в засегнатите стави.Има множество видове артрит с различни причини за възникване.

Ревматоидният артрит е само един от тях.

Той е сериозно заболяване, което се предизвиква от автоимунни механизми – т.е. имунната ни система, която нормално е отговорна за унищожаването на външни чужди агенти, започва да реагира срещу собствените структури, в случая – стави.

Причините за тази реакция са неизяснени и се счита, че вероятно са комбинация от наследствени фактори и отключващи механи зми В тази група на артрити имунна генеза влизат ощ артритът, асоцииран с колит или псориазис анкилозиращият спондилит (болестта на Бехтерев), както и артритите, придружаващи системните съединително-тъканни заболявания (например системен лупус еритематозус), но това са рядко срещани заболявания.

Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания.

При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности.

Ставите не могат да изпълняват адекватно функциите си поради изтънелите носещи хрущялни повърхности – движението постепенно се затруднява появява се болезненост.Тези процеси могат да възникнат вследствие на пренатоварване на ставите, травми, дегенеративни възрастови изменения и др. Обикновено са засегнати няколко стави, като най-често това са бедрените, коленните и ставите на ръцете, но може да бъде всяка една става в тялото.

Мускулно ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави – т.нар. връз ки и сухожилия, от мускул ни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

Най-често хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб.

Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави – например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

Дайте мнение и Вие тук!

За лечението на мускулно-скелетните болки е важно да се установи основното заболяване и да се предприеме съответното специфично лечение.

При сериозните и тежки форми на артрит (при автоимунните съединително тъканни болести, в т ч и ревматоидния артрит) се из ползват специфични медикаменти, някои допълнителни домашни методи, препоръчвани от лекарите.

“Фигурин

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2013/04/28/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Аркоксия: Ползи и странични ефекти

Как правилно да ползваме Аркоксия 60, 90, 120? Или Диклофенак? Мнения

За какво се използва аркоксия? Колко време се приема? Аналози и заместители: Мовалис, Колхицин, Ибупрофен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *