премахване на пъпчици по ръба на пениса
Как се осъществява премахване на пъпчици по ръба на пениса

Пъпчиците по ръба на пениса

Малките бели пъпчици на пениса (pearly penile papules) са кожно състояние, засягащо около 20% от мъжете, като то е по-често сред необрязаните.

Нормално явление е, когато се касае за малки бели или розови пъпчици с големина от 1 до 3 мм, разположени в редички в основата на главата на пениса.

Често тези пъпчици стават повод за притеснения от страна на мъжа за евентуалното наличие на полово преносимо заболяване. Всъщност те са безвреден физиологичен феномен без злокачествен потенциал. Не са инфекциозни, не са свързани със сексуалната активност или личната хигиена.

Пъпчиците, известни още като pearly penile papules u hirsuties papillaris genitalis, се срещат no-често при мъжете на възраст между 20 и 50 години (по-рядко при момчета между 12-14-годишна възраст. Обикновено са асимптоматични и си остават през целия живот.

С напредване на възрастта могат да станат по-малко забележими.

Папулките са изключително чувствителни, което от своя страна може да създаде проблеми при някои мъже. Състоянието не изисква лечение.

По козметични причини е възможно премахването на пъпчиците чрез лазерна терапия. По разбираеми причини тук е трудно да се говори за “лечение”, защото все пак въпросните penile papules са безвредни и безопасни, но все пак ако човек настоява да се представя в перфектен вид пред жените, има начин да ги ликвидира.

И той е също така напълно безболезнен, единственото притеснение е да отидете при лекаря и да му кажете за какво става дума. Лекарят със сигурност няма да ви се кара или да ви се смее, а директно ще си свърши работата, изпращайки ви по най-бързия начин на правилното място, където за нула време ще ви освободят от вашия “проблем”.

Дайте мнение и Вие тук!

Лошо става единствено, ако диагнозата не е такава, за каквато пишем, а е примерно шанкър. Естествено, разликата между папулките и шанкъра е огромна, но до последно няма как да сте сигурни, ако не сте специалист.

Не можем да ви пуснем тук снимки на тези пъпчици, защото са некрасиви, но вие лесно ще ги откриете като пишете в Гугъл “pearly penile papules” и натиснете върху таба “Изображения”.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лосион Зинерит. Мнения и цена.

Мнения за Зинерит. Цена и заместители

Лосион, разтвор или пудра Зинерит. Мнения и цена. Има ли крем, заместител на Зинерит? Антибиотикът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *