дехидратация
Какво да правим при топлинен удар за да избегнем дехидратация: дайте течности, поставете мокри компреси, намалете температурата на стаята, поставете краката на високо

Дехидратация на организма. Какво да правим при обезводняване

Дехидратация (обезводняване) се появява, когато в организма ни не постъпва необходимото количество течности.

Други причини са: интензивни упражнения, обилно изпотяване, треска, изтощение или топлинен удар.

• При лека дехидратация от 1% (750 мл до 1 литър) може да усети жажда, сухота в устата, нервност, мускулна слабост.

• Умерена до тежка, може да предизвика ортостатична хипотония (замаяност, виене на свят или припадък при изправяне), мускулни крампи, дължащи се на намаляването на калция и магнезия в кръвта.

• Продължителната и тежка, води до шок, бъбречна недостатъчност, обърканост, ацидоза, кома и дори смърт.

ПРИ ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

организмът се нуждае от течности. Пиенето на вода (минерална, с важните за организма ни минерали, като магнезий и калций) е важно за по-добрата работа на тялото, защото при натоварването се губи голямо количество течности.

Препоръчително е да се изпива 1-2 чаши вода на всеки 30 минути. Не се заменя водата с безалкохолни напитки, кафе или чай, защото те увеличават диурезата и повишават риска от дехидратация.

ДИУРЕТИЦИТЕ

имат способността да увеличават продукцията и от делянето на урина (може да достигне до 6 литра на ден). Загубата на течности през пикочните пътища, индуцирана диуреза, може да доведе до вътресъдово-обемно изчерпване. Прекомерната диуретична терапия обикновено води до дехидратация и хипокалиемия (причинява нарушения в неврологичните функции и сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, мускулна слабост и мускулни крампи).

НАРУШЕНИЯТА във водния баланс водят до:

дехидратация
Какво да правим при топлинен удар за да избегнем дехидратация: дайте течности, поставете мокри компреси, намалете температурата на стаята, поставете краката на високо

• Депресивни състояния.

• Водата е основна съставна част на стомашните и чревните сокове и липсата й влошава храносмилането и абсорбцията, повишават се излишните газове, потиска се апетита, забавя се изпразването на стомаха. За оптимизиране на функцията на стомашно-чревния тракт се препоръчва пиенето на вода преди и след хранене.

Хроничен запек. В дебелото черво се извършва основната резорбция на вода от чревното съдържимо, а нейният недостиг прави изхождането трудно и болезнено, като създава условия за образуване на фисури, хемороиди и хронични възпаления на дебелото черво.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

• Повишаване нивото на хистамина – важен компонент при алергичните състояния, поради което алергиите се асоциират с недостатъчно хидратиране.

Дайте мнение и Вие тук!

• Кожата има отделителна функция, а потта играе не малка роля за изхвърлянето на токсичните отпадни продукти. При обезводняване това става за сметка на силната концентрация на потта, което дразни кожата и може да бъде причина за екземи.

дехидратация
Пийте повече вода за да избегнете дехидратация

• При ограничение на водния прием, настъпва концентриране на урината, което е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците и благоприятни условия за инфекции на пикочния тракт.

• Често зад обилното хранене стои жажда. Не рядко вместо течности, избираме да утолим жаждата си с хранителни продукти с високо водно съдържание.

• Процентното съдържание на вода намалява правопропорционално с напредването на възрастта, което лежи в основата на теориите за остаряването. Следователно чрез адекватна консумация на вода може да бъде предотвратено преждевременното остаряване.

За поддържането на нормално количество вода в организма е необходимо денят ни да започне и да завърши с чаша вода.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *