акне пъпки обриви лечение маски за лице 03
Представяме ви материала си за акне, пъпки, обриви и прочие неприятности не само по лицето, но и навсякъде по тялото, тяхното лечение и маски за лице

Пъпки и обриви: Лечение с маски за лице, лекарства и билки

Най-добрите маски за лице против всякакви пъпки и лечение на алергични и други обриви, подкожни пъпки, белези от акне и още какво ли не – в лесни стъпки!

Още в текста: ♠ Причини ♠ Какво е пъпка ♠ Лечение в 7 стъпки ♠ Парна баня

♠ 8 супер маски ♠ Топ 10 на локалните средства ♠ Тетрациклини ♠ Гентамицин ♠ Йодасепт ♠ Аспирин ♠ Цинков мехлем ♠ Коректор ♠ Ихтиол ♠ Салицилов спирт ♠ Камфоров ♠ Крем Здраве ♠ Изстискване на пъпки ♠ Гнойни пъпки ♠ Пъпки по гърба и тялото ♠ Обрив от шарка ♠ От бълхи ♠ Синя пъпка ♠ Подкожни ♠ Хормонални ♠ Акне ♠ Черни точки ♠ Пъпки по ръцете ♠ По главата ♠ По дупето ♠ Премахване на белези ♠ Видове обриви ♠ Пъпки по лицето и челото.

Градският въздух, неизбежният фаст фууд и разни други фактори значително удължават активността на мастните жлези и подлагат кожата на неочаквано натоварване.

Пъпките по лицето, които някога бяха приоритет на пубертета, днес се срещат и след 40 години.

Причини

акне пъпки обриви лечение маски за лице 01
По мястото на пъпките се разбира причината.

Най-разпространената причина за „изпъпчване“ са хормоналните промени в тялото. Пубертетът е най-яркият пример, но и в други периоди от живота се случват пикове в активността на хормоните. Когато вътре се завихри буря, отвън се появяват пъпки. В младостта тази неприятност е категорично неизменна. Дори при най-безпроблемните кожи.

Активизация на хормоните се случва и при жените в периода на бременността и в определени фази от менструалния цикъл. Не са защитени и хората с определени ендокринни проблеми. Даже новородените понякога демонстрират подобно състояние под влияние на майчините хормони и то си има специално название – хормонална криза.

Към честите причини причисляваме още действието на някои лекарства, неподходящи козметични препарати, въздействие на минерални масла, стрес, специфични професионални задължения, дори и въздуха, който дишаме. Всички те в даден момент имат потенциала да се превърнат в патогенен фактор за изприщване.

Тук оставяме настрана инфекциозните заболявания, чиято симптоматика включва обриви, но по-нататък в статията ни ще разгледаме и тях.

Какво е пъпка?

акне пъпки обриви лечение маски за лице 02
Причините за появата на пъпки се изписват по лицето.

Първо, пъпка не е медицински термин, а събирателно понятие за появата на разни видове локални възпаления с кръгла форма и сравнително ограничен размер. Но не всичко, което се появява на лицето, е пъпка. „Образуванията“ са следните:

Комедон – запушена пора, в която се наслоява мастен секрет и замърсявания. Отначало е бяла, но като се натрупат мъртви клетки, почернява. Комедонът е причина за бъдещо възпаление, предвестник на акнето. По-известен е като черна точка и всеки се е подлъгвал да я „изстисква“ с нокти, често усложнявайки положението.

  • Папула – пълноценна пъпка, възпалена и болезнена при натиск. Цветът варира от червен до синеещ. При натиск избледнява, а после пак се налива с кръв.
  • Пустула – може да е първична или да се появи от папула. Разликата е, че съдържа гной, която на повърхността изглежда като бяла точка.
  • Кистозно акне – тежка форма на пустул, който вече не е единичен, а образува конгломерати, проникващи дълбоко в дермата. Свързани са помежду си, доста болезнени и изискват сериозно системно лечение.
  • Фулминантно акне – най-утежнена форма, скоротечна. Поразява обширни участъци, понякога се съпровожда с мускулни и костни болки и с изменение на състава на кръвта. Изисква незабавно лечение.
В зависимост от вида на изприщване се отделят четири степени:
  • първа: поразяване на локална област от лицето – примерно брадичката или челото. Пъпките са слабо изразени, рядко са папули и пустули;
  • втора: обхваща по-голяма повърхност от лицето, има и по тялото. Единични папули и пустули;
  • трета: папулите и пустулите са множество, ярко изразен възпалителен процес;
  • четвърта: пъпките са големи, над 5 мм, червени със син отенък. Проникват дълбоко в дермата и оставят дълбоки следи, които изглеждат като ямки в кожата.

Лечение на пъпкиПъпки и обриви

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Понякога хората – особено в младостта, когато видят пъпка на лицето си, изпадат в ужас и бързо започват да стискат и мажат с първото, което са ги посъветвали. Купуват скъпи препарати и медицинска козметика, но скоро забелязват, че резултат няма или още по-лошо – влошило се е! Причината не е в качеството на купените средства, а в неправилния подход. Как да действаме в няколко стъпки:

Стъпка 1

Постарайте се да установите фактора, причинил пъпката на лицето ви. Разгледайте възможностите: възрастови и хормонални изменения, неправилно хранене, активизиране на мастните жлези, стрес, смяна на климата, заболяване на вътрешните органи. Стъпка 1 е съществена. В случай че не се справите самостоятелно, по-разумно е да отделите време за консултирането със специалист. Така ще избегнете разхода на ненужни средства за неправилните препарати и ще спестите на кожата си евентуално задълбочаване на проблема.

Стъпка 2

След като е намерена причината, насочете усилията си към отстраняване не на пъпката, а на самата причина. Възможностите:Пъпки и обриви

  • ако проблемът е в неправилното хранене, преразгледайте приоритетните си храни. Изключете мазните, пушените и пикантните и засилете пресните – зелени и други зеленчуци, плодове;
  • ако причината е разстройство на стомаха, нарушения в ендокринната с-ма или имате хормонален срив, потърсете квалифицирана помощ, за да ви се назначи съответното лечение. Тук работата единствено върху пъпката не дава резултат, защото при наличие на провокаторен механизъм, ще излизат нови и нови пъпки;
  • ако причината е в мастните жлези, ще се справите самостоятелно или със съдействието на козметик.
Стъпка 3

След като е определен патологичният процес и е стартирана терапия по него, вече е време да пристъпите и към отстраняване на самата пъпка – с народни или класически методи.

Стъпка 4

Повишете ефективността от предходните действия като преразгледате използваната от вас козметика. Дайте предпочитание към натуралните козметични линии, базирани на билки. Избирайте козметика, която има като допълнение противовъзпалително действие.

Стъпка 5Пъпки и обриви

Забранете си да изстисквате пъпките сами и да си правите самостоятелно чистене на лицето. Няма да постигнете друго, освен по-широко разпростиране на инфекцията и задълбочаване на възпалението.

Стъпка 6

Съблюдавайте по-стриктни хигиенни правила: по-задълбочено от обичайното мийте ръцете си и се старайте да предотвратяване попадане на замърсявания върху лицето.

Стъпка 7

Хранете се правилно. Изключете кафето, сладките неща, мазните и пушени храни.

За отстраняването на тази неприятност – пъпката, в днешно време има маса способи – медикаментозно лечение с включени местни препарати, козметични процедури, народни средства. Прост и нескъп, но не абсолютно резултатен метод са маските за лице с почистващо и противовъзпалително действие, приготвени у дома. В зависимост от компонентите си, те допълнително подхранват и овлажняват кожата. Възможностите са десетки, да не кажем стотици, но ние подбрахме няколко с добра слава.

Парна баня

Най-напред – за да повлияе максимално добре, маската следва една парна баня с билкови отвари от невен, змийско мляко, коприва, лайка, градински чай, брезови пъпки, бял равнец. Процедурата загрява кожното покритие, раздвижва кръвта, насища с кислород, овлажнява. Но най-главното: разтваря порите и повишава ефективността от последващото въздействие на избраната маска.

Процедурата парна баня

Пъпки и обривиВзима се половин шепа от която и да е от гореизброените билки (продават се в аптеката) и се пуска в около литър вода. Настойката се нагрява петнайсетина минути на водна баня, маха се от котлончето и се запарва още толкова време.

Докато чакате, почистете лицето от грима, приберете си косата зад тила, за да не пречи, и обработете зоната около очите със зехтин или подобно растит. масло.

По-нататък филтрирайте отварата и прелейте в неголям съд с още литър кипяща вода. Наметнете си върху главата кърпа или друго парче плат, но по-дебел, и се надвесете над съда с гореща отвара. Внимание! Процедурата продължава пет до не повече от 10 минути.

Противопоказания за парна баня (много важно, не прескачайте!):
  • наличие на възпалителен процес върху лицето;
  • наличие на купероза или розацея;
  • силно разширени пори;
  • астма, високо артер.налягане;
  • хормонален дисбаланс, свързан с повишено окосмяване на лицето.

Ако ви е противопоказано провеждането на парна баня, почистете с други средства. При сухичка кожа – с маслени емулсии, при мазна – с тоник или соден р-р. За всички видове е подходящо измиване с морска/ хималайска сол (2 лъж. чаен размер на литър вода). Миенето със солен р-р е кратко – до няколко минути, и завършва с чиста прохладна вода.

Маски срещу пъпки по лицето

Домашните маски срещу пъпки са показани в следните случаи:
  1. пъпки вследствие на хормонални промени в организма;
  2. започнато лечение за отстраняване на източника на възпаление;
  3. ако пъпките не са причинени от вътрешни болести;
  4. ако пъпките не покриват повече от 25% от повърхността на лицето.
Противопоказания за ползване на домашни маски:
  1. силно възпаление на лицето;
  2. поразена зона над 25% от общата площ на лицето;
  3. наличие на вътр.болести, причинител на пъпките;
  4. индивидуална непоносимост към съставка на маската.
Предохранителни правила за използване

Пъпките изглеждат понякога незначителен проблем, но имат способността бързо да се влошават. Маските се прилагат със завишено внимание, за да се изключи ново инфектиране. Изпробвайте действието на маската върху сгъвката на лакътната става, изчакайте два часа и при липса на реакция, действайте!

Видове маски
1. С лайка и невен

Действие: регулира отделянето на себум, снема възпалението, подсушава пъпките, изглажда.
Съставки: отвара от невен – 1 с.л; отвара от лайка – ½ чаша.
Приготвяне: Отварата от лайка се прави със супена лъжица от билката на половин чаша кипната вода, запарване – половин час, филтриране. Още топла се смесва с получената по същия способ отвара от невен. В настойката се потапя салфетка с прорези за очите, носа и устата, която се налага на лицето. Процедурата се прави след вана или душ. Отмива се с преварена и охладена вода.
Времетраене: 30 минути.

2. Кокосова

Действие: непосредствено убива вируси, премахва пъпки, възстановява кожата след увреждане, хидратира, подобрява тена, избелва.Пъпки и обриви
Съставки: всичко се мери в лъжици супен р-р – кокосово масло -1, сок/ екстракт от алое – 2, млени овес. ядки – 1. Освен това на върха на ножа сол и буквално няколко капки сок лимон. Втори вариант на маската и смес от кокосово масло и куркума.
Приготвяне: Кокосовото масло се стопява на водна баня, смесва се с алоето, солта, овесените ядки и лим.сок. Нужно е да стане полутечна маса. Налага се на лицето в легнало положение.
Времетраене: 20 минути.

3. Лимонова

Действие: почиства проблемна и мазна кожа, премахва черни точки, свива порите, подсушава пъпките, намалява възпалението, работи срещу акне. Допълнително изсветлява тена и премахва пигментни петна.
Съставки: Яйчен белтък – 1 бр, току-що изстискано сокче от лимон – 1 лъжица чаен размер.
Приготвяне: С миксер белтъкът се прави на пяна, постепенно сипвайки към него лимоновия сок. Наслагва се на етапи – щом изсъхне първият слой, се слага втори и така, докато свърши приготвеното количество. Нормално се получават 3-4 слоя.
Времетраене: Когато изсъхне и последният слой, маската се отмива с топличка вода.
Внимание: не се прилага при алергия към яйца.

4. Желатинова при черни точки

Действие: почиства и свива порите, лифтинг-ефект.
Съставки: по 1 лъжица супена желатин на прах и мляко.
Приготвяне: Съставките се омесват и се вкарват в микровълновата за десет секунди. Получава се лепкава консистенция, която – още топла, се разстила по Т-зоната с помощта на четка. След изсъхване се премахва с отмерени движения отдолу нагоре. Накрая се обтрива със сок от алое и се слага подхранващ крем. Интересно, но процедурата завършва с измиване на всичко нанесено с топла вода.

5. С чесън

Действие: работи против бактерии, вируси, гъбички и всякакви инфекции.
Съставки: 3 скилидки чесън, половин малък черпак зехтин.
Приготвяне: чесънът се смила на каша и се размива със зехтина. Взема се сдвоена марля. Между двата пласта се поставя маслената маса и се разполага върху проблемната зона. Отмиване с прохладна вода.
Времетраене: 10 минути.
Внимание: Чесънът има свойството да изгаря, не предозирайте.

6. Зеленчукова
Пъпки и обриви
Домат се комбинира с мляко, куркумата и алое вера помагат при мазна кожа

Действие: отделя мъртвите клетки, почиства порите, отнема възпалението, дава свежест, матов блясък.

Съставки: Варен морков – 1 бр, варена ряпа – 1 бр.
Приготвяне: Топлите зеленчуци се пюрират отделно, смесват се и се налагат на лицето.
Времетраене: 20 минути.

7. Комплексна

Действие: отстранява всякакви проблеми и регулира процесите в кожата.
Съставки: 1 лъжица супена мед, 4 капки йод, 3 капки водороден прекис, 2 от чаените сокът на алое.
Приготвяне: Всичко се обърква и се полага за 15 минути.

8. С глина и масло от морски зърнастец

Действие: силно противовъзпалително, антибактериално, анестезиращо. Отстранява дефекти, регенерира, затваря гнойни образувания, язви, екземи. Подхранва и овлажнява.
Съставки: синя или черна глина – 2 лъжици от супените масло от морски зърнастец – 1 чаена лъж, сок или екстракт от алое – 2 суп.лъжици.
Приготвяне: Компонентите се смесват до гъста каша и се нанасят, отмиват се с преварена и охладена вода.
Времетраене: 20 минути.
Внимание: маската излиза скъпо, маслото от морски зърнастец струва около 20 лв за опаковка към момента на съставяне на статията.

Пъпки и обривиАКО ЖЕЛАЕШ ОЩЕ МАСКИ: в края на материала най-долу има бонус от още 11 бр

Съдържание:

Списъкът с подходящите домашни маски не е пълен, но всяка една от изброените при редовно използване ще съдейства да забравите за изприщванията.

В търсене на крем за пъпки

Локалните средства осигуряват 50% от успеха на лечението на пъпките, избили по лицето. Възможностите за избор са многочислени. Ето топ 10 на действените средства според отзиви на потребители.

№10. Диферин (Differin gel)

Активното в-во е адапален, за местно приложение върху засегнатите зони. Средството е добро, но силно изсушава кожата. Произвежда се и като крем, който е по-умерен в изсушаването. Подходящ за хора с мазна и достатъчно плътна кожа.

№9.Препарати на основата на хлорхексидин (пр.линията на Dr.Belter)

У нас се продават антибактериални разтвори за промиване на рани, но употребата им е само по назначение на специалист. Принципно хлорхексидинът е добро средство за почистване на кожа, която произвежда завишено количество себум.

№8.Маз на Вишневски (balsamic liniment)

Отлично действа на пъпки, които зреят, но не избиват, а остават под кожата. Такова образувание понякога се възпалява, но пак не се отваря. Маз на Вишневски действа като игла, която пробива пъпката, за да изтече гнойта (другото подобно средство е ихтиолът). Мазта сгрява и ускорява циркулацията, благодарение на което пъпката „пробива“ много по-бързо.

№7.Салицилова киселина

Прекрасно средство за началния стадий на акне, особено в пубертета. Използването й може да предотврати много неприятности. Салициловата киселина е сред най-действените средства, измислени за двайсетина години. Продава се на прах или разтвор, лесно за приложение, сравнително безопасно и много евтино средство. Едно пакетче струва едва 1.50 лв.

№6.Скинорен крем

Унищожава бактериите, причиняващи акне, потиска грубите клетки, запушващи порите и образуват черни точки или такива с бял цвят. Отлично действа в стресови условия, когато на лицето вече има редица запушени участъци и е нужно спешно да се въздейства на възпалението. Според потребители, не е подходящ за дългосрочно използване. Изисква внимателно приложение при суха или много тънка кожа.

№5.Ихтиол

Изтегля гной, мазни отлагания и замърсявания от значителна дълбочина. Действието му е подобно на Маз на Вишневски, но може би малко по-силно и активно. Освен това ихтиолът намалява постакнето, ако петната не са се задълбочили прекалено. Негов плюс е, че разтваря комедоните. Отлично и нескъпо средство.

№4.Алое

Единственият натурален представител в класацията на лекарствените кремове и мази срещу пъпки. Присъства в класацията, защото наистина работи. Плюс на алоето е, че няма негативни последствия, привикване, изсушаване и белене на кожата, а само овлажнява със средствата на майката Природа.

Пъпки и обриви№3.Basiron (Базирон), крем

Продава се в скандинавските страни, но през миналата година е имало за кратко внос в България. Може да се поръча по интернет. Посочва се като мощно средство срещу пъпки, което има силата да избави от акне за 5 до 7 денонощия. Като минус използвалите го сочат силната активност на препарата и изсушаването на кожата. Това прави крема неподходящ за суха и тънка кожа.

№2.Зинерит сол

Едно от най-полезните средства, предлагани в аптеките. Събира множество добри отзиви. Препаратът действа против бактериите, причиняващи пъпките. Това става посредством антибиотика Еритромицин и цинк. Всъщност наличието на антибиотик е и негов минус, тъй като с времето се получава резистентност и Зинерит представа да помага. Но ако се правят паузи в приложението, то този минус може да бъде преодолян.

№1.Еритромицин (или хлорамфеникол)

в съчетание със салицилова и борна киселина и медицински/ камфоров спирт. Този смес от антибиотик и други силно действащи съставки се назначава единствено от лекар, макар че варианти на рецептата не са тайна. Самолечението с това средство представлява сериозна опасност и въобще не се препоръчва.

Други средства

Тоник за всеки ден

Действие: почиства, подсушава, отнема възпалението, бори се с пъпки и акне.

Съставки:
  • по 1 лъжица супена цвят лайка, жълт кантарион, плод хвойна, брезови пъпки, невен, кора от грейпфрут – изсушена и смелена;
  • по 10 мл салицилов спирт (до 2%), спиртна настойка хлорофилипт , спиртна настойка невен, 5 мл камфоров спирт;
  • по 5 к.масло чаено дърво(при суха кожа не е нужно) и сок от алое или лимон.

Приготвяне: заливат се билките и прахът от грейпфрут с 300 мл водичка – преварена, и се оставят за десетина минути на водна баня. Следва филтриране, изстудяване и тогава се прибавят салициловия и камфоровия спирт и спиртните настойки, накрая – сока от алое/ лимон и капките етерично масло. Лосионът е готов, но преди слагане се разклаща.
Приложение: Лицето се изплаква. Памучно тампонче се потапя в лосиона и се обтрива леко, с кръгови движения. Процедурата се прави двукратно всеки ден, след измиване. При силно поражение на кожата – може и по-често. При обширни възпаление напоеният тампон се задържа върху възпалението до 10 минути.
Лосионът има годност 2 месеца, ако се пази в затворена бутилка.
В течение на лечението, когато проблемът намалява, се намалява и количеството на влагания спирт, но тогава и трайността на лосиона се свежда до 1 месец.

Пъпки и обриви
Добра комбинация е сода, мед и сол
Соден лосион

Дава отличен резултат при голямо количество миниатюрни пъпчици. Подходяща за пубертета. Противопоказана при зрели и разранени пъпки и при акне в запушена форма. Прави се максимум двукратно за седмицата.
Рецепта: хлебна сода – 1 лъжица супена, сапунена вода – 50 мл. Смесват се и чрез памучно тампонче се обтрива предварително намокреното лице с кръгови движения. След 20 мин се отмива. Накрая се слага подхранващ крем.

Пяна-лосион

Действие: ефективно очиства кожата, убива вредните бактерии, тонизира и разглажда бръчиците, дава слаб избелващ ефект, затова избягвайте веждите.
Съставки: 2 лъжици от супените безцветна къна, сок от лимон или лайм. Смесват се в стъклен съд, като сокът предварително е кипнат. Консистенцията прилича на полутечна сметана. Размесва се до получаване на пяна, която се разнася за 10 минути.

Лекарства за вътрешно приложение

Пъпките са само външен израз на вътрешни патологични процеси. Затова причините за появата им се атакуват и с медикаменти с вътрешен прием.

Антибиотик

Маските и витамините не винаги са ефективни без антибиотик. Той се приема вътрешно или се намазва върху пъпките. Препаратите за вътрешна употреба се назначават от лекар, докато външната употреба е допустима и по домашному. Антибиотиците унищожават микроорганизмите-причинители и намаляват възпалителната реакция.

Тетрациклини

За да се назначи конкретен антибиотик, е потребно да се анализира състава на гнойните образувания, което става чрез проба от секрета. В случай че не се засече бактериална инфекция, най-подходящите – а според определени източници и единствено подходящи антибиотици са миноциклин или доксициклин. И двата са от групата на тетрациклините, приемат се на таблетки. Продължителността на лечението е възможно да бъде от 10 до 50 дни според дневната доза и решението на лекуващия медик. Техен плюс е, че се насочват директно към депата, възпалени при акне. В отделни случаи антибиотичното лечение продължава и до година, но то има редица нежелани ефекти, отразявайки се върху работата на множество органи.
Лечението с антибиотик се съкращава с помощни методи като лазерни и фото манипулации.
Като антиакне медикаменти се сочат още тетрациклин, еритромицин, клиндамицин.
ОпасностиПъпки и обриви

Тетрациклините не са подходящи в доста богата гама от случаи:
  • при чувствителност към препаратите от групата;
  • втората 1/2 на бременността, защото минават през плацентата;
  • под възраст 8 години;
  • в периода на лактация, защото минават в майчиното мляко.

Употребата влияе върху черния дроб. Не се съчетават с излагане на слънце и ултравиолетово лъчение заради опасност от еритема.

Гентамицин

Гентамицин е за външна употреба, като унгвент, за лечение на бактериални кожни инфекции. Прилага се върху сух и чист участък от кожата на тънък слой, трикратно на ден.

Йодасепт

Антисептик, който ликвидира размножаващи се чрез спори микроорганизми. Подходящ за по-дълга употреба. Но преди да се ползва, е потребно да се установи причинителят на инфекцията.

Аспирин

Същността му е салицилова киселина – едно от активните средства при пъпки. Киселината се купува в течно състояние, но друг вариант е ползването на разтрошени таблетки аспирин.
Пъпки и обривиАспиринова маска: има противовъзпалително действие. За приготвянето са нужни 4 таблетки аспирин, супена лъжичка мед, мъничко вода и масло от жожоба – около 1 десертна лъжица. Маслото и медът се размиват с вода, загряват се на вода баня до пълно разтваряне. Съдът се маха от котлона и тогава се слага смленият аспирин. Маската се държи до 15 минути.

Цинков мехлем

Маз за екземи и дерматити на базата на цинков оксид. Неподходящ за секретиращи пъпки. Има дезинфекциращо действие и намалява производството на мастен секрет от жлезите. Практически е безвреден, което позволява да се поставя до шест пъти на ден. Друго предимство е ниската цена от около 2.50 лв.

Коректор за пъпки

Произвеждат се от най-добрите фирми в медицинската и декоративната козметика. Първото им предназначение е да прикриват и макар да се афишира лечебната им страна, тя е доста слаба. Коректорът не е достатъчен за лечение на по-сериозни възпаления и в никакъв случай не действа при акне. Отделни коректори са предназначени единствено за локално третиране на пъпките. Те се нанасят през нощта и нямат функция прикриване. Ползата на всички видове е антибактериалният характер.

Домашно народно лечение

Ихтиол

Ихтиолът зае пето място в топ 10 на лекарствените средства срещу пъпки. Той има свойството буквално да изсмуква излишните вещества от дълбочина. Предимство е и ниската му цена от порядъка на 4.50 лв.

Салицилов спиртПъпки и обриви

Ще го намерите в аптеките в концентрация 2% и цена от 1.65 лв. Ползва се чрез памучен тампон, неразреден, директно върху възпаления участък.

Камфоров спирт

Също е в асортимента на аптеките, концентрация 10% и цена 1.80 лв. Прилагането е по описания при салициловия спирт начин – чрез памучен тампон локално.

Крем Здраве

Прочутото кремче, с което поколения са израснали, всъщност е вариант на цинковия мехлем, доколкото е базирано на цинков оксид. Предназначението му е точно за кожни раздразнения. Полезен срещу възпалението, подсушава, успокоява травмираната кожа. Формулата на крема го прави безопасен за практически неограничена употреба. Още ТУК: Крем “Здраве” против всякакви пъпки, акне, розацея, хемороиди и пр.

Паста за зъби

Всеки тинейджър все някога е мазал паста за зъби върху пъпките си, защото средството е първото, което попада под ръка. Ползването му има резон, доколкото в него се съдържат дезинфекциращи съставки. Препоръката е да се подбере бяла на цвят паста, но не избелваща. В полза на истината ще кажем, че рядко има очаквания ефект, освен ако пъпката не е много малка и в лека форма.

Бирена мая

От най-старите средства срещу пъпки, което днес по-рядко се ползва заради цялата палитра модерни средства. Освен това битува мнението, че е полезна течната мая, която не се продава свободно и хората преди години са си я набавяли от бирените фабрики. В аптеките се продава на таблетки, обогатена с допълнителни съставки. Бирената мая съдържа цялата палитра В-витамини и чрез действието си „прочиства“ кръвта, а оттам влияе и на процесите, предизвикващи пъпки. Още – подобрява микроциркулацията, извежда токсините, подкрепя регенерацията, въздейства върху секретирането на себум.

Изстискване на пъпки

Пъпки и обриви„Пукането“ на пъпките – да или не? Наясно сме с еднозначния отговор, но пак го правим. Ще цитирам част от експресивен коментар на абитуриент, който описва с хирургическа точност защо младежите си изстискват пъпките, докато са наясно, че задълбочават състоянието си:

„Непрекъснато ми избиваха върху слепоочието – бели, тлъсти и гнойни и сякаш ми крещяха: Стисни ме! Не мога да изразя еуфорията, която изпитвах при звучното изпукване, мазното изцвръкване и изстрелването на струя към огледалото“.

Дайте мнение и Вие тук!

При изстискване следват два вредни ефекта – инфекцията се разпростира и мястото се замърсява. Резултат – нежелан. В добавка – остава белег.

Видове пъпки и особености при лечението

Пъпка – названието е едно, но причините за тях са десетки. Пъпката е само симптом за протичащи сериозни и винаги ненормални процеси в тялото – по-тежки или не. Пъпките бележат разни дисбаланси, локални инфекции, ухапване от насекоми, вирусно заразяване, разни патологии. Като цяло се делят на две – със или без гнойно съдържание.

Гнойни пъпки

Образувалата се гной се изтегля с ихтиол, обработва се с антисептици и се третира с местни антибиотични разтвори. Една от гнойните разновидности е циреят, причинен от стафилококи. Причините са различни – от замърсяване до снижен имунитет. Циреите не се изстискват, а се обработват със спирт, за да се ограничи инфекцията. Лекар ще оцени дали да проведе антибиотична терапия или да го отстрани с хирургична манипулация.

Пъпки по гърба и тялото

Появата на пъпки по тялото е симптом, изискващ правилно да се диагностицира. Сред възможните причини са алергия, храносмилателни разстройства, замърсяване, изпотяване, обрив при шарка и много други. Преди третиране задължително се определя източникът.

Обрив от шарка

Четирите вида шарки водят до обриви по тялото. Нещо повече – пъпките с различна големина са първи симптом на вирусната инфекция. По вида и размера им се разпознава какъв е видът на шарката. Пъпките при рубеола са малки, нерелефни червени петна. При морбили понякога те се сливат и образуват по-големи зачервени участъци. Как да различим рубеола от морбили вижте тук:

Рубеола при бременни, бебета и възрастни. Симптоми и лечение

При скарлатина кожният обрив е дребен и петнист и наподобява гъша кожа. Варицела пък се различава по това, че обривът включва и мехурчета.

Варицела: Симптоми, първа помощ и лечение на дребна шарка

Пъпки от бълхи

Моментът на ухапване от бълха остава незабелязан. Човекът едва по-късно установява по тялото си зачервени и подути пъпки, които са болезнени и много сърбят. Как да разпознаем, че пъпката е именно от бълха:

  • преди появата й е имало досег с животни, разходка сред природата, газене в треви;
  • пъпките са по краката и коленете, по-рядко по ръцете, като цяло са засегнати откритите части, но не е изключено и ухапването да е по други части, ако бълхата е влязла под дрехите;
  • силен сърбеж, при чесане пъпката се разранява;
  • множество пъпки в редица, на разстояние от един-два сантиметра.
Пъпки от стафилококова инфекция по слабините

Стафилококите са способни да доведат до инфекция, проявяваща се чрез избиване на пъпки основно в зоните на слабините и меката и нежна част на сгъвките на ставите. Микроорганизмите са присъщи за човека и ако са се „развихрили“, то значи е снижена имун.защита. Предпазването е чрез стриктна хигиена и поддържане на висок имунитет, а лечението се назначава от специалист, който отчита конкретната специфика.

Синя пъпка

Проява на най-честата ф-ма на антракс – кожната. Пъпката, която бележи инфекцията, наистина е синя и дава име на патологията. Заразата идва от контакт с животни, рядко от човек. Спорите на бацила-причинител предизвикват първо неразположение и главоболие, но при появата на папула диагнозата се прояснява. Бързо папулата се разширява и пълни с течност, формира се оток. Тъканта некротизира и придобива черно-син отенък – „синя пъпка“. Следва изключително повишаване на температурата, втрисане, шок. Болестта е тежка.

Синята пъпка наподобява ред лезии с гнойно-некротичен характер, включително сифилистичната и при кожна туберкулоза. Диференцира се по това, че при антракс тя не е чувствителна, а обратно – участъкът е като парализиран. Диагнозата се подпомага от обстоятелствата при заразяване и епидемиологични данни.

Подкожни пъпки, вътрешна пъпка

Подкожната пъпка е локално възпаление, при което се натрупва секрет. За разлика от гнойната той не е в състояние да „избие“ навън, а се събира вътре, създавайки допълнително напрежение. Обичайната причина за тях е нарушаване на функцията на мастните жлези, запушване, натрупване на мъртви клетки, замърсяване, бактерии. Обърнете внимание, че проблемът понякога е т.нар. „враснали косми“ или разговорно – косми, които растат навътре. Звучи безобидно и често наистина е така, но понякога възпалението придобива такъв мащаб, че се налага хирургично срязване на пъпката, за да се изведе секретът, както и да се постави дренаж след това, за да се осигури почистване на мястото, в случай че продължи да отделя секрети. Задълбочаването на проблема с подкожна пъпка се установява лесно, ако е насочено вниманието – пъпката набъбва, твърда и напрегната е и личи, че отвътре напира съдържимото, а не може да излезе.

Стискането с нокти, отварянето на изходен канал с игла и други „домашни“ способи са нежелателни.

Хормонални пъпки

Така наричаме пъпките, появили се при хормонален срив в тялото или нарушаване на нормалното съотношение между секретираните хормони. Никой не е застрахован от подобни прояви, предвид че те се предполагат от фактори като:

  • менструалният цикъл;
  • бременност;
  • хормонално разстройство след аборт;
  • разстройство в надбъбречните жлези;
  • менопауза;
  • разстройство в мастния обмен;
  • патологии, препредавани по половия път и други.

Различава се по повишеното омазняване на кожата. За разлика от другите видове пъпки, тези не изискват анализ на секрет от мястото на възпалението, тъй като не се търси бактериален причинител, а се провеждат хормонални изследвания. Пъпки от този вид са само белег за настъпилото вътрешно изменение и отминават с пролекуването и отстраняването на причината.

Акне

Акне е патология на мастните жлези. Представлява пъпки с червен цвят, често болезнени, а също и невъзпалени черни комедони, неболезнени черни точки. Акнето се разполага по лицето, гърдите, шията и гърба. То е хронично, многогодишно заболяване, което нанася огромни емоционални и психологически вреди в младежка възраст. Изисква дълго и понякога скъпо лечение, което не винаги има желания резултат.

Защо възниква акне? В резултат от запушване на мастно-космените канали. Това се случва заради натрупването на излишно количество мазнина и отмрели рогови клетки. Те създават чудесна среда за размножаване на бактерии и ето прекият път към гнойните пъпки.

В ранна възраст акнето е белег за естествени хормонални промени, но по-нататък бележи сериозни патологии, свързани с изработването на половите хормони.

Какво влошава развитието на акнето:
  • комедогенна козметика – препарати с ланолин, сяра, кремове, лосиони, пудра и други;
  • притискане на кожата, примерно с телефон;
  • изстискване на черни точки и гнойни пъпки, самолечение;
  • при 70% от жените процесът се обостря седмица преди менструация;
  • психологически стрес и депресия;
  • болести на ендокринните жлези и половите органи и други.
Видове акне и причини
ПричиниРискова групаВидНачин на лечение
Пубертетно акне60% от подрастващите от 13 до 20 години. Момичетата са по-податливи от момчетатаВсички видове и стадии на акне 1-2 степен: с кремове, маски и други локални средства3-4 степен: системно лечение с антибиотици и хормонални препарати
При възрастниЖени във втората 1/2 на менстр. цикълПапули и пустулиПреминава от само себе си със стабилизиране на хормоналния фон
Заболявания на отделителна, полова, ендокринна с-ма, по-често мъжеКистозно акнеСистемно лечение на първичното заболяване
Приемащи стероиди за трупане на мускулна масаКистозно акне, появява се в момента на започване на стероидитеМинава без лечение със спиране на стероидите
Екзогенно акнеПри лица, намиращи се в продължителен контакт с козметика, химия и други, провокиращи акнеЗависи от времето на контакта и податливостта на кожатаПреминава със спиране на причинителя и местни средства, насочени към симптомите

Към изброените фактори се добавя и друг съществен – генетичните заложби. Производството на повече себум, хиперфункция на мастните жлези, се определя и от наследствеността.

Интензивността и зоната на разпространение зависи и от типа кожа.

Много тънката, с почти незабележими пори, по-скоро суха – не е податлива към акне и случаите са много редки, само в пик на хормонален дисбаланс. Пъпките са единични, излизат обичайно на челото и брадичката.

Нормалната, умерено тънка кожа, която изглежда здрава и хидратирана, също рядко се засяга от акне. Пъпките са незначителни на брой, основно на чело и брадичка.

Комбинираната кожа с повишено омазняване в Т-зоната, която блести поради секрецията и има видимо разширени пори, е разположена към акне. То възниква в Т-зоната – чело, брада, нос. Пъпките са немного на брой.

Мазната кожа с високо ниво на мастна секреция, разширени пори е истинският клиент на акнето. Тя предполага и образуването на продължителни белези след заздравяване. Изприщването е по всички повърхности, включително по деколтето и лопатките.

Профилактика на акне

Възможна е в леките степени и напълно противопоказана в 3 и 4 стадий. Рискът е от тежки усложнения до сепсис.

Пъпки и обриви
Причини за появата на акне
Лекото акне минава без сериозни последствия за кожата, ако се въведе:
  • изключване на мазните и сладки храни, богати на прости въглехидрати в периода на активизиране на мастн. жлези;
  • повишаване на хигиенните мерки – не помага за изчезване на пъпките, но ограничава разпространението им;
  • прилагане на антисептични маски и кремове, защитаващи порите от проникването на замърсявания и бактерии, които стартират възпалителен процес.

Лекарствени средства

  • Антисептици: обеззаразяват, почистват, предотвратяват възпаления в горния слой на дермата. Прилагат се чрез маз за ежедневна грижа, маски срещу пъпки и други.
  • Адсорбенти, стабилизатори на метаболизма – всмукват токсините и ги изкарват от стомашно-чревния тракт. Продават се като хранителни добавки, на таблетки.
  • Антибиотици – предотвратяват инициираните от микроби възпаления. Прилагат се като кремове и гелове, по-рядко вътрешно.
  • Хормонални препарати – намаляват активността на мастните жлези – маз с хидрокортизон и други препарати за мазане, съдържащи кортикостероиди.

Средствата се тестват на ограничена зона от кожата и се съчетават с витаминни комплекси и специална грижа за кожата. Мазната кожа не значи овлажнена и се нуждае от нарочна хидратация. Повечето лечебни средства изсушават и правят кожния покров уязвим.

Бързо лечение на акне: Топ 10+ билки, лекарства и диета (НАРЪЧНИК)!

Черни точки

Комедони (черни точки) – така наричаме пъпчиците с черен остър връх, под който има тънко стълбче мастна субстанция. Отделя се леко с пръсти, но е разумно да го направи козметик. Има и закрити комедони, които са по-дълбоко в пората. Лош късмет, защото от тях се развива папула. За третиране на черни точки вижте желатиновата маска под №4.

Пъпки по ръцете

Появяват се при дразнене, при триене в дрехи, чинове, бюра, при обезкосмяване. Излизат при ползване на замърсени басейни, спа-центрове, джакузита. Отминават при премахване на причината, отстраняване на повърхностния мъртъв слой на кожата и по желание – с локална грижа.

Пъпки по главата, в косата

Те са на практика акне, излязло на нетипично място. Причините са в пълната гама на акнето – от хормонални, неправилно хранене, лоша хигиена, но е възможно алергия, инфекция. Допълнителна грижа предоставят шампоаните за мазна коса, които регулират секретирането, и такива с ниска киселинност.

Пъпки по дупето

Причината е основно хормонална, но положението се утежнява от запарване и липса на възможност пъпката да „диша“. Препоръката е при наличие на такъв проблем да се спрат за известно време изкуствените материи и да се предпочете бельо от памук. Всички останали мерки са идентични със случаите, в които пъпките са по други части на тялото.

Премахване на белези от пъпки

Средствата са ежедневна грижа за кожата, посещение при козметик, оздравителни и очистващи маски и скрабове, антибактериални миещи средства и народни способи за избавяне от петната.

Нар.рецепти
  1. Един суров белтък се смесва с 10-15 мл сок лимон. Обилно се напоява тампонче и се налага на проблемното място.
  2. Разредете ябълков оцет в пропорция 3:1 и обтривайте лицето сутрин и вечер.
  3. От зелена козметична глина и масло – няколко капки!, розмарин, размити с малко вода, се налага маска за 15 минути.

Козметични процедури: лазерен, механичен, химически пилинг, дермабразио, лазерна, светлинна терапия и други.

Обриви

Как да различим пъпките от обривите – петна, причинени от алергична или инфекциозна патология? На първо място обривите са конгломерати от пъпчици или петна и второ, те са съпроводени от съответните други симптоми на конкретното заболяване. Обичайно към обрива има неразположение, повишение на температурата или друго.

Алергични обриви, уртикария
Алергичната реакция под формата на обрив бива три типа:

Уртикария. Агентът трудно се открива, обривът е сърбящ, наподобява ухапвания от комар. Лечението е с антихистамини или корикостероиди. Понякога уртикарията е провокирана от други патологии. Подробно разказваме тук:

Излекувах се от уртикария! Меню, лекарства при обрив от стрес (СНИМКИ!)

– Екзема – възпаление, зачервеняване и удебеляване на определени участъци. Понякога кожата се излющва. За терапията е от съществено значение да се установи причинителят. Лечението зависи от агента, често с кортикостероиди.

Атопичен дерматит – вид обрив, алергична реакция. Най-често пъпките се явяват по лицето и ръцете. Те са червени до виолетови и силно сърбят. Понякога е провокиран от храни.

Контактен дерматит – също алергична реакция, терапията е намиране и ограничаване на алергена, кортикостероиди и други по решение на специалист.

Обриви от претопляне при бебе

Среща се при малките деца, които още не регулират добре топлообмена на тялото си. Различава се от други обриви по моментното покачване на температурата и факта, че пъпките покриват сгъвки, гънки, дупето. По-сериозната част от проблема е допускането на претопляне на бебето. С отстраняване на причината пъпките изчезват.

От антибиотик

Така наречената лекарствена алергия – реакция към препарати, по-често се наблюдава при антибиотиците. Вземането на такова средство, комбинирано с поява на пъпчици помага да се отличи причинителят. Антибиотиците предизвикват и зачервяване и дразнене на лигавиците, както и локални отоци.

На нервна почва

Специалистите казват, че патологиите на нервна почва са стотици, а пациентите пък подозират, че на нервната почва се приписва всяка болежка, за която не се намира причина. Но една конкретна диагноза е не само досадна – невродермит. Това са сърбежи, в началото леки, които ескалират, водят до зачервявания на големи участъци, а чесането влошава картината. Обривът тръгва от лицето, но стига до краката. Първата причина е стрес и нерви, но следват смущения на дихателната, храносмилателната, нервната с-ми. Препоръката е да не се пренебрегва, а незабавно да се предприеме терапия.

Обриви от мононуклеоза

Обривът при това инфекциозно заболяване е макуло-папулозен – малки, релефни пъпки с променен цвят. Характеризират се и с промяна на структурата на самата кожа. Пораженията са в три степени от лека до тежка, има и хронична форма на заболяването, макар и рядка. Подробно разказваме тук:

Инфекциозна мононуклеоза – това страшно ли е?

От сифилис

Заболяването сифилис се маркира от появата на твърд шанкър, който с времето се разпростира и обезобразява цялото тяло. Често образуванието се нарича обрив, но на практика то няма такъв характер. Шанкърът е язва/ рана и се образува на мястото, откъдето е влязъл причинителят. За обрива и самото заболяване сифилис разказваме тук:

Диагноза сифилис: Какво след това?

При марсилска треска

Обривът при марсилска треска се съпровожда и от специфично петно, което бележи мястото, на което човекът е бил ухапан от заразен кърлеж. Освен това има втрисане, повишена темп. Заболяването протича много тежко и понякога има летален изход. Обривът е на големи петна, конгломерати от стотици малки пъпчици. Диагнозата се подпомага и от другите симптоми.

Още 11 рецепти за маски (БОНУС!):

9. С алое

Действие: подсушава пъпките, премахва възпаление. Подходяща за ежедневно третиране, дори по два пъти на ден до пълно отстраняване на проблема.
Съставки: листа от алое.Пъпки и обривиПриготвяне: Листата се измиват и изсушават, загръщат се в хартия и се оставят за седмица в хладилник. После се изстисква сокът, листата се смилат на каша и се нанасят на лицето.
Времетраене: 10 минути.

10. С мед и яйце

Действие: подходяща за пъпки, подхранва, свива порите, почиства черни точки, премахва червени петна, изравнява тена и повишава тонуса.
Съставки: по 4 лъжици от супените мед и зехтин, 1 жълтък.
Приготвяне: медът се размива в жълтъка и се добавя зехтина. Разнася се по лицето и по деколтето.
Времетраене: 20 минути.

11. Овесена

Действие: почиства, подсушава, изравнява тена.
Съставки: 3 лъжици от супените овесени ядки, 5 суп.лъж кипната вода.
Приготвяне: овесените ядки се сваряват с водата и се оставят за десетина минути. След леко охлаждане се поставят на лицето. След маската е нужен крем. Допустимо е да се прилага до 4 пъти седмично.
Времетраене: 15 минути.
Вариант: към маската е подходящо да се добави 1 белтък. В този случай овесените ядки не се варят, а се мелят в кафемелачка.

12. Краставична

Действие: матира мазна кожа, при редовно прилагане премахва пъпките, подхранва, овлажнява, насища с нужни витамини.
Съставки: краставица – 1 бр, хлебна сода – ½ лъжичка от чаените.
Приготвяне: краставицата се рендосва както е с кората. Добавя се содата и се налага на лицето.
Времетраене: 20 минути.
Внимание: използва се веднага след настъргване, забавянето обезценява маската.

13. С краставица и белтък

Действие: почиства омазнена кожа, матира, подсушава възпаленията.
Съставки: 1 белтък, 2 лъжици от супените сок от краставица.
Приготвяне: белтъкът се разбива и се изсипва към него сока от предварително настъргана краставица. Налага се на лицето и се отмива с минерална вода.
Времетраене: 20 минути

14. С картофи и тиква

Действие: витаминизира, премахва пъпки и зачервени петна.
Съставки: пресен сок от картофи и от тиква – по 1 лъжица супена.
Приготвяне: В сока се натопява марля и се налага на лицето. Процедурата е подходяща за всеки ден.
Времетраене: 15 минути.

15. С кис.мляко и глина

Действие: подсушава, сваля възпалението, очиства, витаминизира.
Съставки: черна или синя глина – 2 лъжици от супените обезмаслено кис.мляко.
Приготвяне: глината се размива с млякото до получаване на гъста, подобна на сметана консистенция. Разпределя се по лицето на равномерен пласт. Отмива се с прохладна водичка.
Времетраене: 20 минути.
Внимание: млякото подлежи на замяна със сок от черна боровинка или отвара от ракитник (морски зърнастец).

16. С бяла глина

Действие: отлично премахва пъпки.
Съставки: по 2 лъжици от чаените бяла глина и топло мляко, една лъжица талк.
Приготвяне: Съставките се съединяват, като се следи да не се прекали с талка. Отмива се с топло мляко.
Времетраене: 15 минути.

17. С розова глина и невен

Действие: подсушава, премахва възпаление и пъпки.
Съставки: по 3 лъжици от чаените розова глина и отвара от невен, чаено дърво – етер.масло – 5 на брой капки.
Приготвяне: Съставките се размесват до еднородна маса и се отмиват с топличка, но не хладка водичка.
Времетраене: 20 минути.

18. Глинена с невен и лимон

Действие: очиства, подсушава, изсветлява пигментни петна, изравнява тена.
Съставки: 1 лъжица супена синя глина, по 1 лъжичка от чаените отвара от невен и лим.сок, 1.5 суп.лъж преварена вода.
Приготвяне: Глината се размива с водичката и се добавят невена и лимона. Нужно е да стане гъста смес като сметана.
Времетраене: 10 минути.

19. От синя или черна глина

Действие: регулира мастните жлези, намалява размера на порите, противовъзпалителна, очистваща, стимулира регенерацията, снабдява с полезни минерали.
Съставки: по 2 лъжици от супените лимонов сок, краставичен сок и глина.
Приготвяне: Смесете двата сока и с тях размийте козметичната глина, нанесете. Отмиването е с топличка вода.
Времетраене: 20 минути.

Първоначално публикувано на:26.09.2016 @ 11:45

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Ериус таблетки

Полза и странични ефекти от ериус

Топ 14 ползи от ериус. При алергии. При сенна хрема (алергичен ринит). При задна хрема. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *