♠ Как действат маските с кокосово масло за лице? ♠
Как точно се ползва кокосово масло ♠ Твърдо или течно? ♠ Масло вместо крем

Кокосово масло за лице: 15+ маски и кремове за здрава и красива кожа. Лесни рецепти

♠ Как действат маските с кокосово масло за лице? ♠ Състав, ползи и вреди ♠ Как точно се ползва ♠ Твърдо или течно? ♠ Масло вместо крем ♠ За масаж на лицето ♠ Други начини за директна употреба ♠ 12 рецепти против бръчки ♠ Маски за лице с кокосово масло ♠ Против акне, за подхранване, за суха кожа, за мазна кожа и др. ♠ Пилинг (скраб) за лице

Още в текста: ♠ Отзиви от специалисти ♠ Противопоказания ♠ Как да почистим, ако попадне в окото ♠ Как да изберем и съхраняваме продукта? ♠ Как се ползва за коса?

Кокосовото масло подобрява качеството на човешката кожа. То се справя с почти всички проблеми, които развалят здравето и вида й. Грижата с масло от кокос е без забележки.

Но има една категория хора, за която това масло е нещо повече – то е спасително. Това са изложените на влажен климат, пребиваващите или работещи в гореща и влажна среда. При такива условия потните жлези произвеждат повече пот, поддържат кожата влажна и я предразполагат към акне.

Кокосовото масло в чист вид подсушава, без да причинява обезводняване. В допълнение то регулира мастната секреция и така обезсилва въздействието на неблагоприятната среда. Следната таблица е много важна и ще я обясним по достъпен начин по-долу в текста заедно с точните рецепти за маски за лице, които със сигурност действат идеално:

РОЛЯ НА ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИ В КОКОСОВОТО МАСЛО
КИСЕЛИНА% СЪДЪРЖАНИЕВЪЗДЕЙСТВИЕ
лауринова44 – 52антибактериални свойства, подобрява заздравяването на раздразнения и ранички
миристинова13 – 19подобрява поглъщането от кожата на маслото и на всяка козметика, която го съдържа
палмитинова7,5 – 10,5обновява клетките
капринова4,5 – 10нормализира кислородното подхранване на клетките, оптимизира pH
каприлова6,0 – 9,7противогъбична (и срещу кандида), антибактериална, противовъзпалителна. Предпазва от инфектирания на пикочна и полова с-ма, на устата и зъбите
олеинова5 – 8осигурява проникването на полезните вещества през клетъчната мембрана, подобрявайки подхранването
стеаринова1,0 – 3,0почиства кожата, равномерно разпределя многокомпонентната козметика, омекотява и формира защитен филм върху кожата
капронова0,2 – 2,0намалява проницаемостта на капилярите, стимулира образуването на тромбоцити, хемостатичен ефект при кръвоизливи, противоалергична активност
линолева1,5 – 2,8предотвратява изсушаването, поддържа бариерната функция на кожата
хексадеценовадо 1,3 %облекчава възпаленията
галска и др. фенолнипридават аромат и вкус

Маслото от кокоса умее да се справя и с други проблеми.

Как действат маските

с кокосово масло за лице?

Кокосовото масло има универсални качества. Какъвто и тип да е кожата ви, то ще я хидратира в дълбочина, ще повиши еластичността й, ще подпомогне борбата с бръчките. То е отлична грижа едновременно за повехнала, отпусната и старееща кожа и за мазна, проблемна кожа на лицето и главата.

Маслото от кокос е специфична съвкупност от елементи, които предоставят еднакво ценна грижа за всички възрастови категории – лекува и витаминизира. То разглажда повърхностните бръчки, повишава общия тонус и естествената пластичност на кожата. То е сред добрите подаръци за Коледа и за какъвто и повод да се сетите, защото има свойството да подмладява и ревитализира по един наистина божествен начин!

С кокосово масло се лекуват повреди върху лицето – ранички, следи от пъпки, бавно заздравяващи екземи и дерматити.

“Фигурин

Преди активната употреба на кокосово масло се убедете, че не сте алергични. Евентуалните неприятни усещания може да са породени и от качеството на закупения от вас продукт.

kokosovo-maslo-za-lice-01

Състав, ползи и вреди

на кокосово масло

Маслото с най-високо качество е получено чрез студена преса, без добавени консерванти и подобрители. Такова масло съдържа няколко мастни киселини, които цялостно подобряват състоянието на човешката кожа.
Около 90% от обема на маслото представлява наситени мазнини и мacтни киселини. Освен тях се откриват полифеноли, производни на мастните к-ни, витамините Е, С, К, холин + желязо, магнезий, калций, цинк, фосфор, калий.

Всички тези компоненти имат своето влияние и работят в комбинация с останалите, но ключовата съставка в кокосовото е лауриновата к-на.

Вредата от кокосовото масло се ограничава върху тези, които проявяват индивидуална алергия към кокоса. Преди първо използване направете експресен тест – намажете масло от вътрешната страна на лакътя за 20 мин. и при липса на зачервяване, сърбене или подуване – всичко е наред.

Хората с проблемна кожа не трябва да използват нерафинирано масло с голяма концентрация. Неочистеният продукт може да запуши порите и да провокира акне. Такова масло попива по-бавно и оставя мазен блясък.

Как точно се ползва кокосово масло

  1. Чисто масло – директно общо нанасяне или за обработване на проблемни точки;
  2. В състава на маски, в съчетание с храни, витамини, билки и др.;
  3. Под формата на домашен крем за лице;
  4. В съчетание с етерични масла, като тяхна база и разтворител;
  5. Като добавка към готова козметика за подобряване на качествата й.

Твърдо или течно?

Кокосовото масло става твърдо и  по консистенция заприличва на краве (макар и прозрачно), когато се държи на температура под 25°С. Ако температурата се покачи над тази стойност, маслото се втечнява.

Ако маслото не се втвърдява под 25°С, значи с него е примесено друго, по-евтино растително масло. Липсата на втвърдяване показва, че примесът е не по-малко от 30-40% от общия обем. Такова масло не може да се приема за кокосово, а за смес с участието на кокосово масло и трябва да е отбелязано на етикета.

Маслото от кокос има разновидности, чиито качества разграничаваме ТУК:

Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?

Масло вместо крем

Индусите ежедневно нанасят на лицето си чисто кокосово масло. Това е техният елексир за младост. За крем подхожда единствено маслото еxrta vergin!

Как се слага вместо крем: капваме на ръцете си и ги разтъркваме. С навлажнените длани леко поглаждаме лицето, разнасяйки субстанцията равномерно навсякъде – включително в зоната около очите и върху устните. Не втриваме, а само намазваме по повърхността.

След 5 мин. попиваме останалото масло със салфетка или тампон. Ако кожата все още е мазна, обтриваме с навлажнена с гореща вода кърпа.

За масаж на лицето

Кожата придобива мекотата на коприна и сияние, когато се обработва с чисто кокосово масло. Една от формите му за използване е като масажна субстанция.

Предимството на това масло е, че с него не се избягват нежните зони на лицето, обратно – и те се масажират пълноценно.

Дайте мнение и Вие тук!

Масажът не трябва да е продължителен – до 5-7 мин. След това оставете кожата да почине за 10 мин. и измийте. Ако е суха, може да оставите до 1 час, но непременно отстранете преди лягане.

Други начини за директна употреба:

  • маслото се нанася около очите след полагането на крем и преди гримиране. В тази позиция то защитава кожата от мраз и силно слънце и позволява равномерното полагане на козметичните средства;
  • под матова пудра косовото масло предотвратява пресъхване на кожата;
  • намазвайте устните с косово масло вместо балсам, за да ги предпазите при студ и вятър]
  • намазвайте на миглите, за да ги подхраните и удължите.

Според съвременните козметици, кокосовото масло не бива да се употребява в качеството му на постоянен крем. То може да се нанася в чист вид за кратко време, като хидратираща и подхранваща маска. Но неговите полезни свойства най-добре се проявяват във връзка с други компоненти. Ето защо най-често маслото се влага в козметични маски или с него се обогатяват готови продукти.

Варианти против бръчки

Първите признаци на стареене се появяват към 30-35 г., но не са добре забележими. Естествените процеси на регенерация се забавят и кожата намалява пластичността си.

КМ е подходяща грижа от тази възраст нататък, когато първите бръчки се появяват заради:

  • Ниска влажност на въздуха;
  • Прекалено излагане на слънце, солариум;
  • Недостиг на вит. Е;
  • Прием на малко течности;
  • Хронично недоспиване, стрес, умора;
  • Лоша екология.

Най-простият начин е след измиване или душ, докато кожата е още влажна, да се нанесе лъжичка кокосово масло – със или без масажни движения. Количеството на маслото зависи от типа на кожата – сухата има нужда от повече. Винаги убирайте накрая излишъка от маслото, за да не провокирате появата на пъпки.

Такава грижа не трябва да е ежедневна, а периодична – през няколко дни. Другият вариант е полагане на масло чрез маски.

Маски с кокосово масло (КМ) против бръчки
  • #1 Маска за еластичност: 5 части КМ + 1 част вит. Е. Нанесете върху бръчките, като върху най-дълбоките упражнете известен натиск с пръстите. Масажният елемент ще осигури проникването на маслото до по-дълбоки слоеве на епидермиса. Тази маска е идеална и за околоочния контур. Сложете я 2 ч. пред сън, за да избегнете сутрешната подпухналост;
  • #2 Маска с лифтинг ефект: 50 мл КМ + 1 ч.л. мед + ½ жълтък. Този състав предоставя лифтинг ефект, разглажда бръчките и по-дълбоките прорези между носа и устата. Медът повишава защитните свойства на кожата. Маската е препоръчителна при видими възрастови изменения;
  • #3 Крем против стареене: 100 г КМ + 2-3 капсули вит. Е + 4 к. масло лавандула или здравец. Кокосовото се разтапя на водна баня и тогава се добавят останалите компоненти. Кремът се налива топъл в постоянна кутийка с винтов капак, в която впоследствие ще стегне. Използвайте като нощен крем и като лосион за почистване на грима;
  • #4 Маска за подхранване: 2 с.л. КМ + 2 с.л. оризово брашно (или царевично) + зелен чай за разредител. Стоплете маслото, за да поеме брашното и коригирайте консистенцията с чай. Този състав защитава епидермиса и предотвратява формиране на бръчки;
  • #5 Маска за чувствителна кожа: 2-3 с.л. КМ + хляб, колкото да се получи каша. Тази маска се отмива с билкова отвара или кокосово мляко;
  • #6 Маска за увяхнала кожа: 2 с.л. КМ + 2 с.л. козметична хума + 2-3 к. портокалово масло. Този състав изпъва отпуснатите участъци и тонизира. Подходящо е полагането й в края на деня;
  • #7 Скраб за освежаване на тена: 2 с.л. КМ + 1 ч.л. сода. Размесете и нанесете с връхчетата на пръстите, без натиск. След кратък масаж отмийте. Такова почистване през 7 дни предоставя надеждна профилактика на появата на бръчки;
  • #8 Маска за тен и пластичност: ½ авокадо + 1 ч.л. течен мед + 1 ч.л. КМ. Смиламе на каша авокадото и добавяме течните субстанции. Нанасяме на плътен слой, който след 10 мин. отмиваме с топла вода;
  • #9 Елексир против бръчки: равни количества масла от гроздови семки, кокос и маслина се хомогенизират и нанасят внимателно с памучен диск. Може да оставите за 1 час;
  • #10 Шоколадов мус за дълбока регенерация: равни количества натурален шоколад и КМ стопяваме на водна баня. С хомогенната смес покриваме проблемните зони. Този мус прониква в дълбочина и регенерира всички слоеве на дермата, като разглажда нейните неравности;
  • #11 Лосион за почистване на бръчки: ½ ч.л. топено КМ + 1 ч.л. яб. оцет + 2 ч.л. йогурт. Нежно намазваме, леко разтриваме и нежното почистване е осъществено;
  • #12 Пилинг на загинали клетки: равни к-ва течен мед, тръстикова захар и КМ. Тази субстанция дава ефект на излющване, ако се прибави и мъничко мляна морска сол. След пилинга намажете с чисто КМ на тънък слой.

КМ е идеално за решаване и на други проблеми на кожата на лицето, извън бръчките. Ето някои рецепти с целенасочено действие.

Маски за лице с кокосово масло

  • Маска против пъпки и акне: 1 с.л. КМ + 3 с.л. овесени ядки или брашно + затоплена вода за разреждане. Този състав има антибактериално свойство и подхожда на мазни и проблемни кожи. Овесът успокоява възпалението и балансира рH, а КМ премахва бактериите, хидратира и подхранва. Създайте еднородна каша от овеса и брашното, в която налейте КМ. Втрийте и оставете за 15 мин. Премахнете с тоник или мицеларна вода, после се измийте;
  • Маска против омазняване: ½ с.л. КМ + ½ с.л. лимонов сок + 1 с.л. кис. мляко. Съставът хидратира клетките и ги подхранва, защитава ги от състаряване. Плодовите к-ни меко, но дълбоко изчистват порите от мастните отлагания, млякото възстановява хидролипидния баланс, витамините от кокоса работят като антиоксиданти. Смесете всичко с купичка до еднородност и нанесете на дебел пласт. След измиване допълнително премахнете остатъчния мазен слой с тоник;
  • Хидратираща маска за всякакъв вид кожа: 1 ч.л. КМ, 2 с.л. мед, зелен чай от 2 филтърни пакетчета, 2 с.л. лимонов сок. Съставът работи като антиоксидантна бомба, възстановявайки клетките отвътре. Специалната полза е премахване на подпухване и изчистване на токсините от тъканите. Съставките се разбъркват в купичка и най-лесно се нанасят с четка. Оставяме за 5 мин.;
  • Маска за зоната около очите: 1 ч.л. КМ + 1 ч.л. куркума + 1 ч.л. мед + 2 с.л. млян грах. Ако сместа е гъста, разредете с мляко или вода. Нанесете с пръсти, като масажирате кръгово и оставете за 20 мин. ;
  • Маска за състаряваща се кожа с картоф: картофът прави кожата плътна, гладка и еластична и леко изсветлява тена. Настържете го на ситно и го разположете по лицето. След 20 мин. се изчистете и намажете обилно с КМ;
  • Маска против черни точки: 2 с.л. КМ + 2 к. масло по избор – лавандула, лимон или друг цитрус, чаено дърво. Обработвайте с пръсти, точково върху замърсените зони;
  • Балсам за устни: 1 с.л. КМ + 2 ч.л. пчелен восък + 1 с.л. мед. В купичка разтопете КМ, восъка и меда – на водна баня. Бъркате до пълно втечняване и прелейте в чиста кутийка с винт или шишенце с по-широко гърло. Мажете устните, когато усетите, че отвътре набира херпес, при всякакви възпаления и за защита от слънце.

Вижте правилните движения при нанасяне на кокосово масло във видеото:

Пилинг (скраб) за лице с кокосово масло

Масло от кокос качествено почиства – от повърхностно премахване на грим до по-дълбоко изчистване на порите. То е антибактериално и успокояващо. Допринася за поддържане на здрава, добре почистена кожа. Периодично премахва отлаганите химически в-ва, прах, мазнини и остатъци от козметика.

Негов плюс е нежното, но категорично действие. Маслото се справя дори с кератиновите плаки. Леката му текстура му позволява да проникне дълбоко в порите и космените фоликули, за да разтвори в дълбочина кожните мазнини и да ги изведе към повърхността за премахване

  • Кокосов пилинг за суха кожа: 2 с.л. бадемово брашно + 1 ч.л. КМ + мляко, колкото да се постигне гъста паста. Нанесете и разтъркайте нежно. Бадемовото брашно се продава в био магазините или си го пригответе, като смелите бадеми без люспа;
  • Кокосов пилинг за нормална кожа: същата рецепта, но с овесено брашно вместо бадемово;
  • Пилинг за мазна кожа: същата рецепта, но с оризово брашно. Добавете няколко капки лимоново масло или ½ ч.л. пресен сок, за да се подсуши допълнително;
  • Кокосов пилинг с кафе за тяло: 2 с.л. КМ + утайка от кафе – да се получи не особено гъста каша. Масажирайте с лек натиск, за да премахнете отмрелите клетки;
  • Пилинг със захар срещу черни точки: 2 с.л. КМ + 1 с.л. захар + щипка сол (напр. морска) + 3-4 к. някакво етер. масло. Масажирайте до разтваряне на захарта. Към скраба добавете малки парченца цитрус, за да добавите свеж ефект;
  • Пилинг с кисело мляко против пъпки: 1 с.л. КМ + 1 с.л. морска (ситна) сол + 2 с.л. кисело мляко. Направете паста като стопите най-напред маслото и в него разтворите солта. Нанесете на лицето и разтъркайте. След измиване, намажете киселото мляко – за 5 мин. Резултатът е заздравяване на възпаления, раздразнения, ранички, пъпки, драскотини, лющещи се зони и всякакви други неблагополучия по лицето.

Отзиви от специалисти за кокосово масло

Ползите от кокосовото масло се признават от дерматолозите. Те го препоръчват заради антибактериалните, противовъзпалителни и успокояващи качества.

Истински го обичат козметиците. Те не само признават ползите, но и активно го използват. Единствено предупреждават, че натуралната козметика действа по-бавно от синтетичната.

Диетолозите и лекарите имат нееднозначно мнение за кокосовото масло, само когато то се употребява като хранителна добавка. Причината е, че прекаляването с него води до негативи. Маслото съдържа 82% наситени мазнини, които се натрупват в тялото и правят съединения, заради които после е трудно да се изведат. Натрупването на наситени мазнини може да причини нарушения в метаболизма, да повиши риска от диабет и тромбоза.

Противопоказания

Това масло е противопоказано за хората, които имат чувствителност към него и към кокоса. То ще провокира при тях алергични реакции, хиперпигментация, уртикария, дерматит.

Ако попадне в окото

Натуралното масло е лечебно и козметично средство за мигли и околоочен контур. При нанасянето му в такава близост непременно внимавайте да не попадне в очите. За укрепване и удължаване на миглите най-добре да се нанася маслото с четка от спирала. Това ще елиминира риска за окото. Старайте се да не слагате много масло в самия корен на миглата.

Маслото от кокос не е опасно за очите, но причинява парене и зачервяване. Ако попадне в очите, промийте ги с топла вода или отвара от лайка.

Още информация и източници на английски: Най-доброто кокосово масло против бръчки; * Начини за приложение на кокосовото масло върху лице; * Рецепти с кокосово масло и подробно за състава му.

Как се ползва за коса?

С развитието на химическата промишленост силиконите и минералните масла постепенно завзеха пазара. Козметиката с тях се харесва, защото дава забележим и бърз ефект. Но химическите компоненти дават моментно, временно подобрение, без да влияят в дълбочина. Особено това важи за косата, при която целим да подобрим структурата на всеки косъм.

Поради тези съображения КМ е оздравяващо средство и за коса. То хидратира, подхранва, лекува патологии на скалпа. Отлично се съчетава с други продукти и няма противопоказания.

Рецепти за третиране на косата даваме ТУК:

Кокосово масло за коса: 15+ рецепти за лечение и красота. Ефикасна маска против косопад

За ползите от това масло се говори допълнително и във видеото:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър крем за суха кожа на лицето?

Суха кожа на лицето. Лечение с крем, витамини и фон дьо тен

Как да изберем добър крем за суха кожа на лицето? Кои са добрите витамини за …

4 Мнения

  1. Илияна Р.

    Добре, че написахте за кокосовото масло! Мои приятелки се страхуват да слагат чисто масло на лицето, защото мислят, че ще им излезе акне.

  2. Д-р Миро

    Препоръчвам да правите домашно кокосово масло. Лесно е – купувам 2-3 кокосови ореха и отделям водата. Отделно настъргвам бялата ядка, слагам я в марля и я изстисквам – получавам кокосово мляко. Втория път потапям марлята в кокосовата вода и пак изстисквам, хубаво да се изцедят полезните съставки от кокоса. Смесвам кокосовата вода и млякото и ги слагам в бутилка. След 24 часа на топло течността се е разделила на два пласта – на дъното е водата, а отгоре е изплувало маслото. Това е цялата работа.

  3. Райчева

    Кокосовото е супер евтино масло. Взимам доста голям буркан органично, нерафинирано за 28 лв. и се мажа около 1 година.

  4. Гризанка

    Аз обработвам с кокосово масло дупето на детето, като се зачерви. Много успокоява и мирише приятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *